Marșul Varșoviei – zeci de mii de femei, și bărbați, în stradă


Protestele din Polonia nu încetează, ba chiar devin tot mai ample, zeci de mii de persoane au participat azi la Marșul Varșoviei, poate cel mai mare eveniment de cînd au început protestele împotriva deciziei Tribunalului Constituțional de a interzice complet avortul, indiferent de circumstanțele apariției sarcinii, starea mamei și cea a fătului. Străzile capitalei poloneze erau străjuite de masive dispozitive de poliție și poliție militară. Provocatorii au încercat să tulbure manifestația de protest, dar poliția a intervenit și a reținut cîteva zeci de persoane. În disperare de cauză, puterea caută o soluție de calmare a tensiunii sociale care a ajuns la un nivel cvasi-exploziv. Președintele Duda a apărut la televiziune promițînd că va propune o lege care să permită avortul în anume circumstanțe de natură medicală. Dar protestatarii nu mai cred în promisiuni, iar pe de altă parte protestele nu se mai limitează la eliminarea legii absurde și inumane, cer de peste o săptămână demisia guvernului conservator al PiS. De remarcat că un dispozitiv uriaș de poliție înconjura reședința lui Kacsynski, adevăratul lider al Poloniei. Declarația de azi a Martei Lempart, co-fondatoare a mișcării Greva Femeilor este lipsită de echivoc: „Sîntem pregătiţi să ne batem până la capăt”. Pun un link către site-ul Gazeta. Cu traducătorul google se obține o versiune românească inteligibilă. Desfășurarea evenimentului este punctată minut cu minut…

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,166794,26459838.html#s=BoxMMt1

Săptămîna trecută am postat un comentariu pe cînd protestele abia demaraseră, dar în forță!

https://antoneseiliviu.wordpress.com/2020/10/26/news-revolta-poloneza-devine-exploziva/

Pentru că televiziunea de stat poloneză e foarte pudică în asemena împrejurări, Euro News a transmis în direct. Sper să arhiveze

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Marșul Varșoviei – zeci de mii de femei, și bărbați, în stradă

 1. ontelusdangabriel zice:

  imnul 816

  Apreciat de 1 persoană

 2. dragavei zice:

  Față cu înfrîngerea totală pe frontul anti COVID, pare că toate măsurile de prevenire a infectarii- mai ales cea a distantarii – au rostul de a preveni manifestațiile de protest, ultima redută a drepturilor cetățenești. Fîndca alegerile pot fi trucate, manipulate dar iesitul în stradă rămîne ce era – semnul furiei civice.
  Mai apare ceva, de cînd cu pandemia: unele capatini politice caută să profite de condițiile anormale că sa-si puna-n aplicare obsesiile ori sa-si achite niscai datorii față de aliați, cum ar fi Biserica poloneză.
  Pare asta ori apare alta, sigur e ca trebuie să mă abțin de la A predica. Aseară , discutam despre laicitatea din Franța, care a făcut din tara asta inamicul nr 1 al islamului. Cautam sa-i explic nepoata-mi diferența istorica – în secole – dintre Biblie și Cioran. Vezi-Doamne, creștinii aveau un avans de 4-500 de ani. Si vine acum Biserica poloneză cu o revanșă istorica; „a noastra” tot asa – cică a dărîmat comunismul că n-a mai permis Ceausescu pelerinajul de Sf Dimitrie Nou.
  Mi-e rusine de fatuca aia de 11 ani, ca-i spun prostii despre nu-s ce avans istoric.

  Apreciat de 2 persoane

  • Corect! De bună seamă că imbecilii de politruci de peste tot n-au inventat pandemia asta, dar știu că profiră de ea pentru experimentee de inginerie socială, ca să spun așa…

   Apreciază

  • Dana (Mara) zice:

   @dragavei (I.R) poate ar fi mai bine sa lasam pe cei tineri care sint curati la suflet vorba Poetului sa isi formeze impresiile prin propriile simturi. Dar pentru aceasta ar trebui sa le oferim o educatie si acces la sursele corecte si oneste de informare. Din pacate manualele de istorie sint telegrafice si plictisitoare. Acum cu Covidul acesta nenorocit se taie si puntea calatoriilor turistice care dau posibilitatea unica de a cunoaste nemijlocit alte popoare si civilizatii pe care din pacate tindem sa le catalogam dupa clisee. Cind de fapt asemanarile sint mai numeroase decit deosebirile si avem si am avut de invatat reciproc in decursul istoriei. Exemplul cel mai bun este sinergia dintre religiile crestine musulmane si iudaism sau religia oarecum secreta a druzilor din acest creuzet de civilizatii si culturi care este Orientul Mijlociu. In satele din fostul Levant crestinii si musulmanii, druzii traiesc impreuna in buna pace si respect reciproc de sute de ani. Politica sau diverse interese ale marilor puteri incearca sa distruga aceasta ordine a oamenilor simplii care ar dori sa traiasca la fel in pace si incearca in permanenta sa ii dezbine. La nunti si inmormintari vine toata suflarea satului indiferent ca sint crestini musulmani sau druzi. Si nu o sa va vina sa credeti din empatie nu de complezenta. Este lumea profunda si cu bun simt de care nu vorbeste n8meni. Ar trebui prezentate si aspectele pozitive pentru a nu indoctrina si sufletele copiilor.
   Mai bine sa le punem jazz. Un limbaj universal.

   Apreciat de 2 persoane

   • dragavei zice:

    Nu ttebuie sa-i lasam noi, isi fac singuri impresiile. Cît despre educatie, în măsura în care le-o facem, le și influentam judecata , de ajung unii mai bătrîni decît cei de i-au educat. Si mai înțelepți, chiar – cam asa-i trendul pe-aici, invata oul pe gaina.
    Pandemia va trece dar visul armoniei universale Va rămîne tot vis. Vedeți ce e in Franta acum.

    Apreciat de 2 persoane

 3. dragavei zice:

  Nu ttebuie sa-i lasam noi, isi fac singuri impresiile. Cît despre educatie, în măsura în care le-o facem, le și influentam judecata , de ajung unii mai bătrîni decît cei de i-au educat. Si mai înțelepți, chiar – cam asa-i trendul pe-aici, invata oul pe gaina.
  Pandemia va trece dar visul armoniei universale Va rămîne tot vis. Vedeți ce e in Franta acum.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.