Cercul Poeților Apăruți (8) – Mircea Dinescu: Artist la micul dejun


Vom încheia rubrica săptămînală cu un poem al lui Mircea. de data aceasta, este încastrat într-un pamflet în proză, demn de tot interesul. Prin urmare, voi posta linkul către ansamblu, dar și poemul separat…

https://www.catavencii.ro/editorial/epoca-neavenitilor/

Artist la micul dejun

Telali veneau cu metrul să măsoare

tarlalele lui Rembrandt și Breughel cel Bătrîn,

mînînd cirezi spre ramele cu fîn,

storcînd Van Gogh – ulei de floarea-soare.

Păreau dispuși să bărbierească broasca

și descojind biserici sorbeau albușul flasc,

examinîndu-i gălbenușul laic,

notîndu-și cît Iisus conține pasca,

cît Marx e lipsă-n stilul lui Van Dyck

și cît de greu îmi vine să mă nasc.

Spaima de Chit îngălbenise portul,

dar bănuind că totul e un mit,

strigau la noi că ne mănîncă nordul,

că sudul pare totuși adormit,

că nu ești spart, că n-ai dat încă ortul,

o, Chitul nostru brav și moscovit,

cîrpit cînd cu ziare, cînd cu chit,

înting cu pîine-n tine chiar eu, mortul.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Cercul Poeților Apăruți (8) – Mircea Dinescu: Artist la micul dejun

 1. ontelusdangabriel zice:

  imnul 744

  Apreciat de 2 persoane

 2. Ness cu apă rece zice:

  Excelent! Cu poemul ăsta te mai naști odată.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Dana (Mara) zice:

  Profund si in stilul nostru un ochi plinge unul ride.
  Am rasfoit un pic Catavencii si desi talentul autorilor este incontestabil si debordant sint practic ultimii mohicani in materie de pamflet politic de calitate, totusi tonul este cam prea apasator, dramatic. Mai simti nevoia de putin ris sanatos, de un z8mbet resemnat, ironia aceea care te relaxeaza si bine dispune. Detasarea si relaxarea care desi pare superficialitate totusi este preferabila incrincenarii.
  Poate se inspira cineva din genul acesta de divertisment gen satira politica si sociala cu un umor fin si irezistibil.

  Apreciat de 2 persoane

  • Situația nu-i din cale-afară de veselă…

   Apreciat de 1 persoană

   • Dana (Mara) zice:

    Pe mine m-au cucerit acesti artisti israelieni care nu mai sint la prima tinerete dar au ceva autentic. Desi eu sint mai degraba genul fan al vacantelor in Maldive. Au substanta. Mai alterneaza si cu citeva melodii pe care au inteligenta sa le aduca in actualitate. Daca as fi producator de emisiuni tv as incerca sa promovez o emisiune cu cei de la Divertis sau ceva in genul acesta si as face si o sectiune cu traduceri din astfel de clipuri din umorul altor tari. Este un exercitiu de cunoastere si toleranta si poate cea mai inteligenta metoda de a descoperi si cunoaste si alte tipologii umane si despre care din pacate ne limitam la clisee. Umoristii si satira te duc direct la esenta ca intr-o caricatura. Dar sa nu fie umorul acela morbid care desfiinteaza totul. Ci cel ingaduitor cu personajele cum este umorul lui Caragiale.
    Domnul Dinescu este un nume consacrat este Dinescu si nu ne putem supara pe dinsul cu toate presupusele pacate. Cine este desavirsit sa arunce cu piatra. Toti cautam sa ne consolidam pozitia economica nu neaparat din materialism dar un om bogat este si liber. Nu poate fi manipulat asa usor.

    Apreciat de 1 persoană

   • Dana (Mara) zice:

    Ar merita tradus si acest film comedie in serial sirian simpatic si spumos unde tot asa caimacul filmului sint doi capi de familie in etate si filmarile sint intr-o asezare veche cum erau satele demult in Siria facute din blocuri masive de piatra si fiecare curte inchisa ca o fortareata
    Filmul este spumos, surprinde culoarea locala si este plin de umor de calitate general valabil. Trecind peste idei preconcepute te surprinzi amuzindu-te copios si constati ca de fapt Varagiale este universal. Sa fiu pretioasa si oleaca increzuta in fond toti putem privi prin lentilele eterne ale lui nenea Iancu.
    O zi buna, poate entuziasmul meu este activat de faptul ca iesim din izolarea totala de 3 saptamini si voi revedea marea.

    Apreciat de 1 persoană

   • Acum, sa increc sa vad ce se intelege doar din imagine…

    Apreciază

  • Scepticus Scepticus zice:

   Satira politică a dispărut din lumea occidentală, mai ales din cea anglofona.
   In UK Private eye este o copie palida a ceea ce a fost in Usa nu cunosc nici o revistă de satira. In Francia Le Canard enchaine nu mai e ceea ce a gost iar Charlie Hebdo a gost si este o gluma proasta a unor indivizi fara talent. Cațavencii erau mai buni cand nu erau controlați de mogulii presei de pe Dâmbovița (operațiune ls care a participat și Dinescu).

   Apreciază

 4. Scepticus Scepticus zice:

  Am citut si articolul lui Dinescu și mărturisesc cu mintea mea de om de la tara ca nu inteleg ce vrea. Pana ieri critica pupatul icoanelor și moaștelor și acum il doare ca nu pot merge babele la pelerinaj. Omul nostru este mai rau decat Girueta pe care o admonesta Dorin Tudoran acum cativa ani. Sunt convins că dacă moaștele ar fi de vanzare le-ar muta la Cetate.

  Apreciază

Comentariile sunt închise.