O parabolă electorală


Poate era bine dacă Lucian Merișca mi-o trimitea înainte de alageri, să fi fost de cumva folos alegătorilor. Dar vin în puțină vreme și parlamentarele, așa că tot va fi de folos pînă la urmă. Nu știu dacă a scris-o LM, cred că am mai văzut=o, dar îi mulțumesc pentru expediție…

Într-o zi,  plimbându-se  pe  stradă, un important șef de partid politic a fost accidentat de un camion și a murit. Sufletul său s-a ridicat la cer și iată-l față în față cu Sfântu’ Petru:
– Bine ai venit în Rai! zice Sfântu’ Petru. Înainte de a intra, ar fi o problemă… Vezi tu, foarte rar un politician de talia ta ajunge aici și nu prea știm ce să facem cu tine… Dar vom proceda așa: vei petrece o zi în Iad, apoi una în Rai, și-ți vom permite să alegi locul unde să-ți petreci eternitatea.
Omul a fost condus la ascensor, care a tot coborât până în Iad. Ușile s-au deschis și omul s-a trezit drept în mijlocul unui teren de golf, elegant și verde. Ceva mai departe se vedea un club, iar în fața, foștii colegi de partid și parteneri de afaceri deja decedați, îmbrăcați în haine elegante și foarte mulțumiți. Au alergat să-l salute, l-au îmbrățișat și au început să-și amintească de timpurile bune, când se îmbogățeau pe spinarea poporului… Au jucat cu mare plăcere o partidă de golf, apoi au cinat împreună la club, delectându-se cu manguste și caviar, iar noaptea – în compania unor tinerele frumoase și libertine. S-a întâlnit chiar cu Diavolul cel mare, care s-a dovedit a fi un tip simpatic, distractiv, care a spus glume și a dansat. A fost atât de bine, că nici nu și-a dat seama când s-a facut ora de plecare. Toți l-au condus la ascensor… A tot urcat, până la poarta Paradisului unde Sfântu’ Petru il astepta:
– Acum e momentul sa intri in Paradis!
Omul politic (fara scrupule, bine-nteles) a petrecut următoarele ore de pe un norișor pe altul, atingând harpa și cântând. Cele 24 de ore au zburat iar Sfântu’ Petru a revenit:
– Ai petrecut o zi în Iad si una in Rai, acum e momentul să alegi!
Omul s-a gandit un moment, apoi a spus:
– Raiul este chiar frumos, dar cred ca mai bine m-as simti in Iad.
Sfantu’ Petru l-a însoțit la ascensor și l-a coborât în infern. Când s-au deschis ușile, s-a trezit în mijlocul unui teren uscat, acoperit cu tot felul de mizerii. Și-a văzut prietenii îmbrăcați în zdrențe, scotocind prin gunoaie. Diavolul cel mare îl întâmpină și-l bătu pe umar:
– Nu înțeleg, bâgui politicianul, ieri am fost aici și erau femei frumoase, teren de golf, am mâncat bunătăți și ne-am distrat de minune. Și acum tot ce aveți este un teren uscat, plin de porcării, și prietenii mei par niște amărâți.
Diavolul cel mare zâmbi și zise:
– Ieri eram în campanie electorală, azi ai votat.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la O parabolă electorală

 1. ontelusdangabriel zice:

  imnul 675

  Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  Da, iar ne’au luat ieri de prosti, pentru ultima data. Numai la fuga ma mai gandesc acum, dupa asa ceva ca ieri. Ma gandisem initial sa merg totusi si la intalnirea lui de la FILIT, acum nici la aia pentru Brumaru nu mai vreau sa mai merg macar, dupa asa ceva. Numai cum sa fug de aici ma mai preocupa acum. Atat.

  Apreciat de 1 persoană

  • Pui prea tare la inimă lururi fără mare importanță. Creză că are vreo importanță cine e primar sau președinte de CJ…

   Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    Pentru mine are, Liviule. Nu ce spui tu ci ca suntem cel mai nesimtit judet din tzara prin neparticipare la vot – si si iresponsabil prin votare centralista excesiva tocmai acum cand pentru prima data am avut in sfarsit cu cine vota, un partid nou, regional, de oameni netrecuti prin altul cum fac restul. La baut si la vorbit toti isi buni, la facut ceva – niciunul. Viata mea e in pericol aici printre asemenea oameni asa ca nu ma mai pot gandi de acum decat numai cum sa fug de aici.

    Apreciat de 1 persoană

   • Eu cred că trei sferturi dintre ieșeni au dovedit că sînt responsabili refuzînd mascarada PNL – PSD, fiecare avînd candidat de la celălalt. Mă mir că un sfert au kuat plasă și au validat bîlciul. Conform sondajelor, alții candidați nu aveau nici o șansă, așa că e de înțeles că nu au riscat o infectare de dragul exercitării pur formale a votului. Cît privește partidele regionale, nu au avut și nu vor avea vreodată vreo șansă. A mai înercat și Costică…
    Dacă preferatul tău era atît de bun trebuia să convingă alaegătorii. Nu pe cei 26% prezenți. care erau alocați, ci din restul de 74%. Bazinul era mare, dar candidatul n-a înotat bine. Nu-l cunosc, poate fi un om ok, pozitiv etc, dar în alegerile astea lumea n-a observat… Poate altdată, deși cum spuneam, partidele locale, regionale nu au nici o șansă… USB a trebuit să devină USR, ca să conteze.

    Apreciat de 1 persoană

   • eduardantoniu zice:

    Da, responsabilitatea lor in a refuza mascarada PNL-PSD prin neprezentare la vot va rezulta in golirea orasului de cei ce nu accepta sa li se mai dicteze vietile astfel pentru inca patru ani. Inteleg si ca nu e cine veni la vot fiindca multi sunt de peste Prut si ori nu au drept de vot ori nu asta ii interesaza incat cred ca in final orasul le va apartine cu totul.

    Candidatul meu a avut 1690 voturi, al saselea din 14 la primarie, un inceput onorabil, doar 12 voturi in spatele candidatului ecologist care cred ca a luat voturi pe sama lui Gurlui, cel cu j’de mii de idei si care facea toata munca in USR, venit la ei dupa ce a venit Bodea in USR, dupa ce a venit Chirica in PNL. In fatza lor, deci, evident, PMP, PSD, USR, PNL.

    Partidul lui Simirad, stiu, a fost inghitit fix de PSD. Daca moldovenilor nu vor partid regionalist dupa deja 161 ani bataie de joc de la centru atunci, ca mai sus vor mai ramane numai ei aici. Tot fiindca nu acceptam sa ne mai dicteze altii viata inca patru ani.

    Apreciat de 1 persoană

   • Doar nu crezi că vreun primar, sau chiar vreun premier sau vreun președinte ășu dicreaz viața?” Asta e o copilărie! Oemenii își fac vieșile singuri, daca vor și pot, desigur…

    Apreciază

 3. dragavei zice:

  E totuși interesant: un sfert din alegătorii ieșeni a votat , din care majoritatea a decis să nu se schimbe nimic. Trei sferturi din ieșeni au absentat ca să nu se schimbe nimic. Dulce tîrg al Iesilor, dolce fai niente.
  Moldoveneste spus, îi bini si-ase rău cumu-i.

  Apreciat de 1 persoană

  • Cum spuneam, cred ca trei sferturi din ieseni au refuzat farsa schimbului de jucatori…

   Apreciază

   • dragavei zice:

    Au refuzat doar votul. Dacă erau atît de inteligenti să vadă farsa, erau și sa-nteleaga că absenteismul era-n avantajul primarului în funcție.
    Apoi, refuzul farsei putea-nsemna și vot masiv, anulat. Pe de o parte, ar fi fost o prostie să se deranjeze atît popor pentru atît de puțin. Pe de cealaltă, ar fi-nsemnat că poporul cela alege protestul, nu resemnarea.

    Apreciat de 1 persoană

   • Pot să-și dau drept sigur că pe acești băieți îi durea exxact în… cine cîștigă, pesedistul vopsit penelit sau penelista vopsită pesedistă… Amizat este un singur lucru, că CC a ieșit pe doi, deși nu era în joc….

    Apreciază

Comentariile sunt închise.