Rîdem! (6) – Mahai: Coeficientul osmotic în 20 de zile


Și iată că a revenit Mahai încărcat cu una din misterioasele lui proze pe care iute ne-a oferit=o spre lectură și harnic colportaj. Ceea ce am și fpcut, ceea ce și facem!

COEFICIENTUL OSMOTIC ÎN 20 DE ZILE

            Era odată un ţăran (asta, ca şi celelalte poveşti, se referă la ţărani). Şi, mergând el la sapă, prin ploaie şi noroi, găsi o pungă cu mâncare. A doua zi, mergând el la sapă prin ploaie şi noroi, găsi o tot pungă cu mâncare. A treia zi nu mai ploua. Şi, mergând el la sapă, pe acelaşi drum, găsi o pungă cu mâncare. De unde, ţăranul trase concluzia că fenomenul nu are legătură cu vremea. A patra, a cincea şi-a şasea  zi merse la sapă pe alte drumuri, şi tot o pungă cu mâncare găsi. Ajuns acasă, oripilat, a şaptea zi, se înverşună si puse mâna pe tratatul de Chimie-Fizcă, aflat la îndemână, la closet. Însă, din tratatul de Chimie-Fizică fuseseră rupte multe pagini, în peregrinările anterioare la closet ale ţăranului și numeroasei sale familii. Totuşi, de un lucru îşi dădea seama: fiind un fenomen independent de drum, funcţia asociată (Gp = găsirea pungii) era o funcţie de stare. Aşadar,

f(Gp) = 0

            A opta, a noua şi a zecea zi, ţăranul continuă să găsească punga, indiferent de temperatură, presiune atmosferică sau luminozitate. În acelaşi timp, mai realiză că Gp lua valori doar în mulţimea (0,1). Apoi, în a 12-a și a 13-a zi, ţăranul nu merse de loc la sapă. În acele zile, stătu toată vremea în pat și nu găsi nici o pungă. Apoi, în a 14-a zi, merse la târg, și iar nu găsi nici o pungă. Repetând experimentul, iar nu găsi nici o pungă. Apoi, în a 16-a zi, mergând la sapă găsi iar punga cu mâncare.

 Aha! Îşi spuse atunci tăranul. Ehehei, funcţio, funcţio, cum te găsii eu pe tine!

 Funcţia Gp era :        

1, dacă mergea la sapă şi                                                                                             0, dacă nu mergea la sapă.

Cu aceasta, problema părea rezolvată. A 17-a zi, fiind Duminică, merse la biserică şi se spovedi. Iar popa îl certă pentru trufie, și îi spuse să se mai gândească asupra a ceea ce făcuse, dacă e meritul lui sau al Celui de Sus, iar apoi îl iertă și îl împărtăşi în aceeaşi zi.

            Ajuns acasă, măcinat de gânduri funeste, ţăranul adună pungile și începu să le examineze mai atent. Primul efect fu că, în ziua aceea, uită să dea de mâncare la porci. Apoi, constată că între pungi erau ceva diferente în volum. Comparând presiunea atmosferică și temperatura mediului în ziua găsirii pungii pe de-o parte, și volumul pungilor pe altă parte, găsi că acesta din urmă variază după relaţia:

Vp = A x RT/Patm + B

            pe care o notă pe coteţ, cu cretă și o denumi Legea lu’ Moa.

            Singura lui preocupare în a 18-a, a 19-a și a 20-a zi, rămase găsirea experimentală a valorilor A și B. Şi, cum-necum, găsi A=14,3, iar B=1,5 – mărimi adimensionale.

            Ăsta fu, deci, Coeficientul osmotic.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Rîdem! (6) – Mahai: Coeficientul osmotic în 20 de zile

 1. ontelusdangabriel zice:

  imnul 641

  Apreciat de 1 persoană

 2. Valentin Feyns zice:

  In Ziua 21 a dat peste el Entropia si l-au gasit (beat) mort. Dar. de fapt, nu sunt sigur

  Apreciat de 2 persoane

 3. rameau zice:

  Nici von Neuman ( matematician genial ) nu ar fi calculat mai bine ! Von Aglaya

  Apreciat de 2 persoane

 4. McStronțiu zice:

  Măcar țăranul mergea la sapă, nu ca alții trelea prin pustie…

  Apreciat de 1 persoană

 5. dragavei zice:

  Nivelul de cultură generală a scazut dramatic datorită hîrtiei igienice.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.