Cum îmi scria misteriosul Kyre într-un schimb de mesaje de ieri, (la fel de misteriosul) Mahai lovește din nou. Și lovește cu trei proze pe care le voi posta pe rînd…

CONSTIPAȚIA IXCHEMICĂ LA PÂRŞUL ALUNAR
Domnule Președinte, doamnelor și domnilor invitați. Această seziune de comunicări științifice, în cadrul prodigiosului nostru institut, a ridicat multe probleme, a rezolvat sau – în unele cazuri – a soluționat o mare grămadă de chestii importante. Am observat aici interesul ridicat al comunității științifice și preocuparea crescândă a a noilor generații pentru ceea ce se cheamă Știință, cu Șî mare.
În cadrul acesta elevat, am onoarea să aduc și eu mica mea contribuție la acest important Seminar:
Constipația IXCHEMICĂ la…PÂRȘUL-ALUNAR !
Vă rog, aplauzele nu sunt necesare. Este o temă căreia i-am dedicat ultimii zece ani din viață, împreună cu soția mea și cu asistenta mea, actualmente eminenta doamnă profesor doctor-inginer Bobocica Goștat, care, din păcate, nu a putut fi prezentă în mijlocul nostru, fiind plecată la… MĂ-SA!! DUCĂ-SE!!
Și-acum, să ne-ntoarcem la subiectul acestei comunicări: constipația IXCHEMICĂ la pârșul alunar (vă rog, aplauzele chiar nu sunt, în modestul meu caz, necesare).
Vom începe – paradoxal – cu sfârșitul, pentru o discutie preliminară, teoretică, în care vom elucida termenul de “pârș-alunar” (fără aplauze, vă rog). Alunar, spre deosebire de nelunar, bi-, tri- lunar, meta, orto si para lunar sau lunar simplu, nu are nici o legătură (directă, cel putin) cu Luna. Sau, cel putin, eu n-am observat, în cei zece ani de cercetări, vreuna. Nu. Alunar se referă la alun. Da! Acest frumos și liric arbust, ce se mlădie voios în crângurile, râpele și pădurile țării noastre, dă naturii minunatele alune, cu care, printre alții, se hrănește și pârșul-alunar (nu era necesar să aplaudați).
Ei bine, acest minunat animal de pădure, colorat în maro, cu o dungă neagră pe spate, păr scurt și fin, care trăieste, se înmulțește și se simte uneori mai bine, alteori mai rău în scumpa noastră țară. Așa ajungem iată, pe această cale, la problema-cheie a acestei seziuni de comunicări:
Constipația IXCHEMICĂ la… PÂRȘUL ALUNAR!!
Sunt binemeritate aceste aplauze, doamnelor si domnilor. Nu aș fi spus-o, dacă nu mi-aș fi petrecut ultimii zece ani din viață studiind această boală. La prima vedere, pare o boală oarecare: o maladie intestinală, provocată de un virus care are o perioadă de incubație, una de dezvoltare și atac și – evident – una de deces. Ehehei, dragii mei, dar nu-i deloc așa. Există o deosebire esentială care o separă de celelalte boli, la fel ca suprafața ce desparte două faze lichide: asta nu e o constipație IXCHEMICĂ banală, oarecare, scalenă, ci una la… PÂRȘUL ALUNAR!!
Vai, stimat auditoriu, nu era absolut necesar.
Experiențele făcute de mine … da … aud o întrebare. Doriți să repetati puțin? Da… De când mi-am început activitatea? Stimate domnule, nu vă cunosc, nu v-am mai văzut pân-acum la conferințe și seminarii sau pe la vreo seziune, iar întrebarea dumneavoastră e de-a dreptul PENIBILĂ!! ADICĂ, BĂ, ȚĂRANE, TU VII CU DE-ĂSTEA, BĂ!!?
Stimată audiență, domnule președinte, doamnelor și domnilor. PĂI ASTA-I ÎNTRE-BARE?!! AFARĂ!! AFARĂ!! SĂ I SE TAIE CAPUL!!!!
Să ne întoarcem însă la ale noastre…
La … PÂRȘUL-ALUNAR!!!
(Chiar așa, era absolut necesar să bateți așa, din palme, ca niște vite?)
„Ari veveriti, ari p^rshi”.
Am cautat si am vazut cum arata specimenul.
Buna!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, e bună. În adolescența mea, în pădurile din zona Onești unde îmi făceam vacanța, mai exitau părși…
ApreciazăApreciază
imnul 614
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ohoooooo! Pârșiada!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ha, ha, ha!
ApreciazăApreciază
hârș și hârș și hârș și hârș
n-avem oi dar avem pârși…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu sînt sigur că mai avem…
ApreciazăApreciază
Am văzut o singură dată unul, acuma doi ani. Era toamna târziu. Am răvășit niște frunze căzute la rădăcinile unui carpen și el era acolo, covrig, intrat în hibernare. Dormea precum în albume. I-am făcut o poză și l-am acoperit la loc. Pe atunci dețineam într-un plic și o coadă de hornosar, așa îi spun oamenii de pe la noi pârșului-cenușiu. Sunt animale nocturne. Dovada, ochii mari în comparație cu restul corpului. Categoric, defrișările masive din ultimul timp i-au afectat enorm. Să sperăm că nu iremediabil.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă ați văzut unul acum doi ani, poaten. mai există. Eu am văzut, de mai multe oir pe cînd eram liceean. La cît hiberneazzăm e destul de expus…
ApreciazăApreciază