Un eveniment cultural la Tăutești


Aseară. de pe la 19 pînă la 10, 30, am participat la un interesant eveniment cultural la Tăutești, un sat aflat la circa 20 de km de Iași, după ce ieși prin Copou și treci de Breazu. Un eveniment organizat de preotul paroh de acolo, Andrei Chiriac, un bărbat tînăr și plin de energie, moderat de Paul Palencsar – poate vă amintiți filmul pe care l-a realizat cu mine -, la care au mai participat preotul Gheorghe Dogariu și generalul în rezervă Vasile Roman. Așteptînd asfințitul, Paul a prezentat invitații, după care a urmat vizionarea filmului său documentar dedeicat unui fost deținut politic, acum dispărut, dar despre care aș spune că a învins comunismul, devreme ce a trăit aproape o sută de ani. Vizionarea a fost urmată de o dezbaterea între invitați, bine stimulată de moderator. În marginea filmuui, dar și despre diverse dimensiuni ale vechiului regim. Dacă nu se pornea vîntul, probabil, discuția ar mai fi continuat niște ore, erau teme de abprdat, era și poftă de a dezbate… Cred că e prima oară cînd particip la un asemenea eveniment desfășurat într-un sat ca oricare altele. Dar poate, grație unor oameni, nu este chiar un sat ca oricare altele. Am fost bucuros să iau parte la o asemenea întîmplare. Am mai văzut că biserica este în reparații exterioare și am aflat că părintele paroh a depus un proiect cu finanțare europeană pentru realizarea unui centru cultural comunitar. Îi doresc succes.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Un eveniment cultural la Tăutești

 1. eduardantoniu zice:

  Am descoperit duminica Parcul Agronomiei, secretul Iasului, unde n’am calcat niciodata pana atunci si de acuma numai de acolo in sus ma mai plimb. Asa am scapat de aglomeratia galagioasa de toate varstele din Botanica, Expozitiei, Copou. Daca n’ar fi caini pe drum poate as continua pana la Breazu sau chiar si mai incolo. Dar chiar 20 km, hmmm…

  Apreciat de 1 persoană

  • Cred că ai făcut o greșeală divulgănd secretul! Te vei trezi cu aglomerație și acolo!

   Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    Stiam. Am zis totusi sa impartasesc, ca de obicei. Si asa nu incape multa lume acolo. Iar daca mai am noroc si cu ora aceea din zi…

    Apreciat de 1 persoană

   • Pînă la 1 octombrie, poți avea noroc. Apoi, vin studenții, sigur dacă se reiau cursurile în săli…

    Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    O, da si Doamne, ca niciodata, pana si intrarea in Universitate era deschisa sa te imbie sa vizitezi, zaream deja curtea interioara dar n’am vrut sa intru sa deranjez. E posibil ca acolo sa fie munca non-stop. Da, de ieri suntem mai tari ca Bucurestiul la ceva, incat am putea fi pasibili de Scenariul 3 de reluare a cursurilor.

    Apreciat de 1 persoană

   • Da, că ăăștia sînt scenariști care toarnă probabil un filn, nu diriguitorii învățămîntuui! Pînă și țări mai nefericite decît a noastră au elaborat stategii naționale de reluare a școlii… Cît de bune sînt, vom vedea cam în juir de 1 octombrie. Noi, ne-au luat de-o grijă!

    Apreciază

 2. vasilegogea zice:

  Frumos! Mi se pare că ați avut parte și de lună plină!

  Apreciat de 1 persoană

 3. rameau zice:

  Absolut invidiabil…Chapeau!

  Apreciat de 1 persoană

 4. ontelusdangabriel zice:

  imnul 575

  Apreciat de 1 persoană

 5. Arată și sună splendid. Mă bucur că ai avut parte de o seară atît de specială, la lumina lunii pline.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.