Pe 15 septembrie, va începe școala. Nimeni nu știe în ce fel, pentru că politrucii au cosntruit trei sceenarii posibile, de parcă ar turna un film, lăsînd la latitudinea școlilor modalitatea de desfășurare. Asta înseamnă de fac o spălare pe mîini de problemaă – în toate statele în care a început sau urmează să înceapă școala, guvernele au elaborat o strategie națională. Dacă e bună sau proastă, vom afla cînd vor apărea, sau nu vor apărea, valurile de elevi și studenți infectați. Ce e curios la noi, este că am oprit școala cînd erau 18 cazuti de infectare zilnic și o vom redeschide eroic cînd cifrele învîrt în jurul a 1500 de infectări în 24 de ore.
Dar dacă problemele școlii noastre ar ține nuai de efectele pandemiei, ar fi simplu. În fapt, școala nu este pregătită să funcționeze normal nici măcar în condiții de sănătate publică. Postez mai jos analiza structurală și comparativă a lui Petrișor Gabriel Peiu, la care nu am ce adăuga, nici măcar comenta. E o analiză de sistem fără rsst, care nu te poate face optimist în ce privește rezultatele pe care le putem aștepta de la sistem.
Postez și articolul unui profesor de limba și literatura română de la nivelul gimnazial în care ne descris experiența sa cu ministerul de resort în legătură cu un manual cu care a lucrat anul trecut și care a rămas în vigoare… Mihai Dascălu a fost pe vremuri un excelent colaborator al revistei Timpul și este un profesor foarte bun. Sunb articolul său este unul despre manualul de biologie, tot pentru clasa a VI-a, în care omul rămîne fără ficat!
Voiam să ilustrez cu o fotografie a actulaului încă premier și a subrodonatei sale de la Educație. Mi-am dat seama că aș fi fost nedrept. Ar trebui puse pozele tuturor premierilor și miștrilor Educației din 1990 încoace, fără a-i omite pe președinți, mai ales pe cel care turuie fără rost despre „România educată”!
Mulțumesc, domnule profesor!
Aprecierile sunt însă peste măsură…
Titlul nu îmi aparține și, zic eu, a cam schimbat tema articolului.
Mai țineți minte discuția de anul trecut, când mi-ați spus că poate le-a venit mintea la cap? Măcar atunci răspuns cineva de la E.D.P. Acum e tăcere.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Se întîmplă ca publicațiile să schimbe titlurile din rațiuni de mărire a atractivității. Uneori, au dreptate, alteori nu. Aprecierile nu sînt exagerate. Imi dau seama ca trebuie să adaug un rînd și despre manualul de anatomie în care omul rămîne fără ficat!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, titlul se vrea comercial dar eu, de pildă, era cît pe ce sa trec peste un text prezentat melodramatic. Noroc că e girat de antonesei blog!
Rolul meditațiilor în succesul la examen e de studiat, nu doar de amintit. E ceva aici care aduce a conspirație împotriva învățămîntului generalizat. Bașca faptul că fenomenul datează din anii ‘960.
Datele europene ne rup dintii dacă le luam ca atare. O rază de speranță că nu-i dracu așa negru vine de acolo unde stam in ultima banca ori cu Spania, ori ci Malta, Cipru. De bulgari, numai de bine! Într-un film franțuzesc, am văzut asta : bulgarii sînt că românii dar mai duri.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Întodeauna, ziarele preferă titlurile mai, spun ei, spectacuoase, pentru că ar atrage atenția. Iată la tine era să aibă efectul invers! Consolare n prea este, sau e de tot măruntă. Problema este că o educație cum e a naostră nu te ajută cu nimic în competițai pentru dezvoltare, în orice plan am privi lucrurile… În anii 60 nu știu, dar țin minte că în anii 70, mulți dintre colegii și amimicii mei de școală, mai ales cei care urmau să dea la medicină, făceau meditații…
ApreciazăApreciază
imnul 570
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cati Mnistri ai Educatiei au fost? 60 in 30 ani? Si tot cam 30 reforme? Ciudat, incheiam cu un gand despre educatia in cei 30 ani la alta consemnare de jurnal si acum iata aceasta consemnare de jurnal cu asa subiect. Nefericirea elevilor a fost recent exprimata prin gestul de fronda al elevei de 10 la bac din Chisoda, Timis, insa ma indoiesc ca i s’ar fi adresat la fel de neobrazat (pentru cineva care inca nu a oferit nimic societatii) si predecesoarei de la conducerea guvernului („Dancilo, ia’ti banii”). Parintii ei sunt bugetari, restul e subinteles. Din pacate gestul ii agita iar pe comunisti (pentru ca Romania nu a scapat de comunism nici in 30 ani dupa), care se agata de orice sa revina la putere si sa continue sa nenoroceasca tzara asta fiindca masa amorfa de votanti le permite. Vad ca au „mari” absenti cu scuze de ultim moment la Motiunea aia, care nu se mai termina nici ea.
ApreciazăApreciază
Păi, blatul Ciolacu – Orban – KiWi, despre care știa toată lumea, a funcționat la fix! Dacă fata aia de nota zece la Bac a fost obrazică, cum ai fist tu cînd ai prezentat doi candudați principlai la primarie drept porc si sfroafă? Și revenint la fată, s-au făcut presiuni asupra părinților ei, de parcă o persoană majoră cere voie părințilot să gîndească!!!
ApreciazăApreciază
Fata cu statistica lui Peiu, apare o-ntrebare: de ce țări cu învățămînt performant importa materie cenușie, produse ale țărilor cu învățămînt neperformante.
Apoi, realitatea ca-n țările binecuvîntate cu bunăstare, elita intelectuală e produsă în sistemul privat, nu în cel de stat. Dacă am compara doar nivelul școlii publice, cred c-am obține altă clasare. Nu că ne-ar ajuta la ceva, situația generală rămîne aceeași.
Adică, e posibil ca 2,5% dintr-un pib modest să dea cam aceleasi rezultate că 5% dintr-unul baban.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pentru că cine poate atrage asta face dintotdeauna. Forta unei cukturi se masoara dupa cît poate absoarbe, nu dona! Apoi, pentru ca din fericire, sînt multi indivizi care ăși iau pregătirea pe cont propriu! Eroare. Elitele franceze sînt produse de „cîmpul marilor școli”, în întregime publice, majoritatea înființate de Napoleon…
ApreciazăApreciază