Arte: Muzica țigănească din România, Franța, 2020


Dacă nu sîntem rasiști idioți, trebuie să recunoaștem că muzica țigănească este o parte consistentă a culturii populare, nu oar bine conservată, dar în ultimele circa trei decenii, aflată în ofensivă internațională. Frații Damian, Taraful haiducilor, Fanfara de la 7 Peăjini, cu care a cîntat atît de mult Ovidiu Lipan-Țăndărică, sînt cîteva din exemplele cele mai cunoscute, dar sînt zeci de tarafuri și de interpreți care cîntă în Europa și în lume. Postul de televiziune Arte a difuzat aseară un film despre muzica țigănească din sudul țării, sun egida Invitation au voyage. Îi mulțumesc prietenuui George Stănică, care mi-a trimis linkul tocmai e la Londra!

https://www.arte.tv/fr/videos/095253-000-A/en-roumanie-la-musique-tzigane-dans-le-sang/

Ca ilustrare, aleg piesa Constantine, Consrantine, interpretată de Taraful din Vărbilău în emisiunea lui Mircea Dinescu Politică și delicatese. de altfel, în alte emisiuni, Mircea ne-a făcut cunoștință ți cu excelenta trupă Mambo Siria. Și adaug piesa lui Alex Ștefănescu pe o temă lazi, Spală-te pe gheare. Pentrun linkurile muzicale, mulțumii pritenului și dosciologului Mihai Dinu Gheorghiu.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Arte: Muzica țigănească din România, Franța, 2020

 1. ontelusdangabriel zice:

  imnul 569

  Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  „dar sînt zeci de tarafuri și de interpreți care cîntă în Europa și în lume” – da, pai Zilele maghiare de anul trecut din Cluj s’au incheiat cu concertul unei orchestre _simfonice_ de 100 tigani din Budapesta. Concertul a durat o ora jumate si a fost precedat de jumatate de ora de discursuri.

  Ultimul, cel mai scurt, a fost al lui Boc, cel mai eficient. A rostit o fraza de bun venit de inchidere si in romana si in maghiara si apoi ne’a lasat sa ascultam.

  Apreciat de 3 persoane

  • Acum vreo 20 de ani, la Budapesta, intr-un restaurant de mare staif, am ascultat cea mai rusita versoiune a Ciocîrliei, cîntată de un taraf de țigani unguri…

   Apreciat de 2 persoane

  • vasilegogea zice:

   Am fost prezent: marea orchestră simfonică de 100 de țigani din Budapesta a fost, însă, din motive „obiective” doar de vreo 60. Apogeul concertului a fost atins, totuși, cu suita „șase dansuri transilvane (românești)”, de Bela Bartok!

   Apreciat de 2 persoane

   • eduardantoniu zice:

    Daca ati mai fost cumva si anul asta, suita s’a cantat in curtea Colegiului Reformat de Orchestra Filarmonicii Maghiare din Cluj si in Curtea cu Ruine (a Bisericii Reformate, fosta Franciscana construita de Matei Corvinul) de Orchestra Filarmonicii din Satu Mare, ambele pe strada Kogalniceanu/Farkas utca.

    Apreciat de 1 persoană

 3. Laurentiu zice:

  Nu cred ca exemplele au fost chiar bune. A doua, cel putin, e o parodie.
  As recomanda, mai curind, asa ceva:

  Apreciat de 3 persoane

 4. Laurentiu zice:

  De obicei, cei ,,de afara” considera muzica tiganeasca tot felul de amestecuri prost facute si prezentate de catre cocalari. Nu sint nici manele, desi asa sint (impropriu) denumite. Manele a compus si Anton Pann, dar acelea erau chiar manele. Astea sint, de fapt, ceva amestecuri de ,,un fel” de lautarie, muzica indiana, spaniola, ritmuri orientale, ornamente de peste tot ,,facute” pe niste clape de calitatea a II-a si cu texte de o vulgaritate gratuita.. Muzica tiganeasca adevarata e de valoare. Dar nu prea apare.

  Apreciat de 1 persoană

  • Nici ăia de afară nu sînt chiar așa proști cum ne imaginăm! Măcar pentru faptul că au tone de muzică înaintea noastră…. Eu spun să faci o cercetare pe YT, o să vezi că este mai multă decît îți imaginezi…

   Apreciază

 5. alin7130 zice:

  „Spală-te pă gheare şi pe membrele superioare”.
  Am râs de nu am mai putut. Intr-adevăr exemplele sunt pentru a descreți frunțile, n-au legătură cu tema postării, de altfel serioasă. Cei de la taraful Haiduc povestesc că Johnny Depp a fost atât de fermecat de muzica lor încât vreo două săptămâni numai într-un chiolhan a ținut-o împreună cu ei, in vila de la Saint-Tropez.(?!) Țiganii erau uimiți de aprecierile venite din partea invitaților, unii artişti cu ureche muzicală fooarte consacrată.
  Şi e şi al naibii de frumoasă muzica lăutărească. Asculți talentul pur, ca în pictura naivă.

  Apreciat de 1 persoană

 6. radu zice:

  Nea Vasile şi Taraful de la Mârșa – Cuculeţul de Mârșa şi Dimineaţa pe răcoare

  Apreciat de 1 persoană

 7. rameau zice:

  Era si Mircea Dinescu in primul clip?

  Apreciat de 1 persoană

 8. Virgil zice:

  Muzica asta lautareasca este altceva. Chiar si versurile au totusi un mesaj (spre deosebire de versuri de tipul „sa moara dujmanii mei din marea majoritate a „manelelor” . Din ce am citit si nu numai aici de la Laurentiu manelele este totusi un gen muzical superior lalaielilor din manele

  bine o alta manea cu subiectul „fizica”

  Apreciat de 2 persoane

 9. cosmavirgil zice:

  uite, o parodie a genului. sper să te amuze:

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.