Doru Bușcu: Giroscopul scuză mijloacele


M-am tot gîndit și eu la graba cu care politrucii noștri vor să dea drumul școlii, deși nu au nici soluții, nici mijloace. În loc de o soluție, au trei scenari de parcă elevii și dascălii ar trebui să joace într-un film. Laptopurile. tabletele pentru elevi abia au fost comandate, iar măști nu pot fi asigurate pentru toți elevii, după cum am fost dublu asigurați, mai întîi de viceprmiera care îi purta nu știu ce lui „dragă Stolo”, apoi de însuși Lucovid Întîiul, sper că și ultimul. Nu știu cum stăm cu pepsiglasul! Puțină istorie recentă, așa de-a lungul pandemiei, nu strică, cum nu strică nici un pic de comparativism.

Școala a fost închisă îe România pe 11 martie, cînd au fost diagnisticate 18 vazui de infectare cu noul coronavirusul. Și o redeschidem acum cînd s-a ajuns la peste 1000 de infectări pe zi! Au fost și 1500 și de mai multe ori peste 1400. Iar simpaticii difuzori de știri proaste de la comitetil de comunicare ne spun că e posobil să ajungem la peste 2000 în septembrie! Măi să fie, am închis școala la 18 bolnavi pe zi, am inută-o egată, dar vrem să-i dăm drumul cînd ne învîrtim la peste 1000 de cazuri zilnice. Inlcusiv la tineri la copiii, inclusiv decese la vîrste fragede. Descchiderea școlii fără un plan precis și precauții severe poate fi un fel de crimă cu premeditare, cum spunea un primar de secctor. Că e pesedeu puțin îmi pasă.

Cum ne reamintește Bușcu, în Marea Britanie, israel, Germania etc școlile au fost redeschide în mai și reînchise după două săptămîni, cînd deveniseră prinvipale focare de contaminare cu noul virus…

De ce graba de a deschide școala în orice fel și în orice condiții? Explicația lui bucșu e limpede, scurtă și fără rest. E concluzia pe care eu nu am avurt puterea să o formulez…

https://www.catavencii.ro/editorial/giroscopul-scuza-mijloacele/

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Doru Bușcu: Giroscopul scuză mijloacele

 1. ionfercu zice:

  Bețivii, cobaii și Moby Dick
  de
  Ion Fercu –
  25 august 2020

  Gata! La o țigare și-un clasic șpriț guvernamental s-a stabilit că vor începe cursurile școlilor pe 14 septembrie (a.c.). După șpriț, premierul și ai săi, supervizați doct de la Cotroceni, au ținut să precizeze – voalat, dar… fără dubii – că actorii școlii sunt bețivii și cobaii.

  Nu vor fi majorate, conform predicțiilor bugetare, salariile profesorilor. De ce? „E ca într-o familie, a rostit profund premierul – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”. Bețivanii de profesori vor învăța ce este prohibiția. Încă nu s-a discutat despre eventuale cursuri online organizate pentru dezalcoolizarea profesorilor. Dar e timp. Proiectul prezidențial „România Educată” prinde un contur optimist, ca „România Reeducată”.

  Cobaii sunt elevii, desigur. Vor să vină la școală? Să-și asume responsabilitatea părinții și directorii! Administrația centrală și cea locală sunt doar spectatorii fenomenului. Sunt zămislite povești în care eroii se numesc Laptop Gratuit, Plexiglas Protector, Mască de Protecție, Scenariul Verde, Scenariul Galben, Scenariul Roșu, Igienă de Vis etc. Și, pentru ca totul să fie seducător, guvernații dau acestei aventuri o aură de Moby Dick, romanul celebru care istorisește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, cel obsedat de dorința de-a o ucide pe legendara balenă albă. Povestitor este un membru al echipajului, Ishmael.

  Distribuit în rolul lui Ahab, cu misiunea de a-l ucide pe legendarul Covid-19 (și în școli), premierul joacă jalnic, în vreme ce povestitorii care-l interpretează pe Ishmael, președintele și ministereasa, au ajuns de râsul ascultătorilor. Scenariul este salvat, din când în când, de hohotele puștimii-cobai, cea amuzată teribil de valul cu n cocoașe pe care se avântă sfidător vedeta Covid, ca un Moby Dick în al cărui bobârnac etern scâncește jalnicul proiect „România Reeducată”.

  Apreciat de 1 persoană

 2. ontelusdangabriel zice:

  imnul 551

  Apreciază

 3. ionfercu zice:

  A apărut.

  Apreciat de 1 persoană

 4. ionfercu zice:

  🤗

  Apreciat de 1 persoană

 5. dragavei zice:

  Ideea că Guvernul Meu se leapădă de Satana guvernării e duioasă ca o doină de jale. Fiindcă nici Ciuma Roșie nu da ghes la butoane, că’s otrăvite cu COVID, tara asta-i ca un orfan pe care nimeni nu-l vrea. Acum ar fi de-o revoluție dar n-ai cu cine. Si-apoi, noi știm încă din vremea lu’ că-i mai bună o răscoală decît o revoluție. Așa că intrăm la vremea rascoalelor, numai să se mai inteteasca oleaca minia, ca acu’i la foc mic.
  Ca să nu fie alegeri, ar trebui lege marțială. De-aia se zice ca democrația e un lux, că n-o porți doar cînd îți convine, ba nici că mai scapi de ea deși nu te mai încape.
  Deși e o belea, pandemia asta ne arată cît sîntem de fuduli în modernitatea noastra, și cît de vulnerabili sîntem ca umanitate, civilizație, societate, nație samd. Ba ne și anunță că n-om scăpa toți, nici toți intregi; că vom naboi intr-o vreme a singuratatii salvatoare, unde va functiona cel mai abitir legea distantarii. Adica, vom fi la mina jucarelelor digitale si a celor care ni le vor distribui. N-o sa fie holocaust dar o sa fie ca si cum ar fi fost. Ei, atunci va fi misto cunoasterea! Toata lumea-n virtualul unuia virtual.
  Borges era mic copil cu oglinzile lui…

  Apreciat de 1 persoană

  • Da, pandemia e un bun revelator, de bună samă că nu doar pentru noi, că nu sîtem obligatoriu mai moțai decît alții, dei așa ne închipuim… Tema ar fi bună pentru Borges!

   Apreciază

Comentariile sunt închise.