Czesław Niemen – Dziwny jest ten świat/ Strange is This World


Cînd ne apucă un fel de manie a grandorii în legătură cu pop/ rock-ul nostru din vremea comunismului este foarte bine să aruncăm un ochi și în jur, în Ungaria și Polonia, de pildă, ba chiar și în URSS. Postez acum o piesăm socotită cea mai puternică melodie de protest din Polonia. Aparține lui Czseslaw Niemen și o ofer în versiunea origiinală din 1967 și în ce engleză din 1972. Mai multe despre Niemen, despre extraordinara sa carieră internațională între altele, puteți afla din acest articol din Wikipedia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_Niemen

Aici piesa în vrsiunea originală. Face parte dintr-un mix cu alte multe piese de CN

Aici, piesa în versiune engleză. De fapt, discul în întregime.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Czesław Niemen – Dziwny jest ten świat/ Strange is This World

 1. eduardantoniu zice:

  Nu stiu de ce prima piesa apare Jethro Tull Velvet Green.

  Pentru aruncat un ochi in jur in Ungaria. Ma aflu in Cluj de o saptamana si probabil pentru inca vreuna. Maine incep Zilele maghiare. Anul acesta comprimate din 10 in doar 3 sub deviza „Cat cuprinde”. Organizatorii mai fac mici surprize cu postinguri FB „Cine ar fi venit anul acesta daca…”.

  Mesaje de la Kobor Janos (vocal, Omega) si Pataky Attila (vocal, Edda). WOW! Cand am mai impartasit asta mi s’a spus ca Benko Laszlo (clape, Omega) este foarte bolnav. Am cautat si m’am crucit: a recidivat un cancer de acum cativa ani, e rupt de realitate, operatie la creier, acum cateva saptamani a cazut pe strada si si’a rupt coastele. Ceilalti membri ai trupei au grija de el, il viziteaza.

  Kobor Janos spera sa ne (re)vedem la anul. Asa am o strangere de inima – oare chiar ajung sa mai vad si formatia asta asa cu toti?

  Apreciat de 2 persoane

  • ehei, vă că te deplasezi! Să-ți fie de bine și spectacole plcăute. Nu-mi dau seama de ce începe cu JT, eu sînt pe piese, în ambele versiuni și așa am pus linkurile. Dacă sînt dificultăți,mergi pe pagina lui de YT…

   Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    Orasul acesta imi prieste, spre deosebire de cel natal si mai bine nu m’as mai intoarce dar s’ar putea sa nu am incotro. Imi risc sanatatea pe tren 9,5 ore un drum, clasa I desfiintata, doar doua vagoane de a doua. Le suna telefoanele in draci, primesc Likeuri la postari FB, totul le suna tare si vorbesc tare. Dupa asa ceva ies tehui si cand imi spun acasa ca prosopul meu e cel bleumarin eu mai aud numai bleu.

    La o populatie comparabila, nu mai am aici senzatia de sufocare pe care o am la Iasi.

    Clujul e un Iasi cu coline (si cu pante) mai abrupte. Iti vine sa te trezesti dimineata atunci cand stii ca nu departe, de pe Cetatuia lor, vezi deja catedrala din Piata Unirii lor.

    Anul acesta nu mai sunt programe tiparite si nici tricouri. Imi este greu sa ma orientez doar dupa titluri. Trei zile va fi activitate 10am-22:00. Ne’am inregistrat deocamdata de participare doar la cateva concerte de muzica clasica, inca de duminica sara cand a aparut optiunea. A doua zi patru din cinci erau deja date complet. Nu se „umplu” dansurile populare de dimineata din Piata Unirii lor dar probabil toti judeca asa ca mine – pot doar trece pe acolo si vedea fara sa intru, daca ajung la timp, deci fara sa ma inregistrez.

    Locurile sunt nebanuite – curtea cu ruine a Bisericii reformate, curtea interioara a curtii interioare a Parohiei romano-catolice. Ma mir ca numai acesta din urma nu s’a „umplut” inca, pentru un concert coral. Un prim concert dinafara festivalului am vazut deja acolo vinerea trecuta.

    La un al doilea mergem desara, in curtea Liceului reformat, aproape de Biserica tot din domeniu.

    La porunca tiranului casei, phoeta aparuta Ana Ionesei, sambata mergem la Festivalul de Jazz la Sibiu pentru Betty Barbera si inca o trupa. Deci asta se poate, Artmania nu s’a putut acolo anul asta. Vad Sibiul si anul asta chiar daca nu tot pentru Artmania.

    Am de supravietuit cel putin un an macar pentru cateva concerte si festivaluri platite si amanate, daca nu pentru altceva.

    Multumesc frumos, mai transmit live sau macar filmez cand pot.

    Apreciat de 2 persoane

   • O să supraviețuiști, fii pe pace, și o să te gucuri de evenimetele aminate. Asta îmi spune feelingul!

    Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    In vremea asta, Bacaul capata 3 zboruri pe saptamana la Cluj. Cine dracu’ zboara atata de acolo? Cum naiba ajung eu de la Iasi la Bacau sa zbor si eu de la Bacau la Cluj?

    Apreciat de 2 persoane

   • Greu de spus! Daca au atitea zboruri, poate ca au si calatori, doar nu merg cu avioanele goale…

    Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    Multumesc frumos! Sa fie! Incredibil, aici totusi au aparut in sfarsit si programele de festival. Daca avem mai ragaz desara, atunci luam deja si tricourile.

    Apreciat de 1 persoană

   • Totul e bine cînd se termină cu bine, cum știm.

    Apreciază

 2. ontelusdangabriel zice:

  imnul 521

  Apreciat de 2 persoane

 3. Radu Mârza zice:

  Nu am auzit până acum de acest cântăreț. Am citit vocea de pe Wiki și a avut o viață și o carieră interesantă. Unul din micii revoluționari din lumea artelor, care au păstrat spiritul…
  Este interesant, atât în muzică cât și în film cum au pătruns și cum s-au manifestat mici (dar sesizabile!) influențe din Occident. Vezi rockul românesc din anii 60-70, filmul românesc din aceeași perioadă…

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.