Belarus, News – Protestele continuă, grevă generală, Update – demisia/ demiterea guvernului


Protestele din Belarus au intrat deja în a noua zi. La apelul opzoției, azi dimineața s-a declanțat greva generală îmntreaga țară. Deplasat cu elicopterul la o are fabrică de tractoare, Lukașenko a încercat să se adreseze muncitorilor, dar aceștia l-au huiduit non-stop și i-au cerut demisia. S-a retras în huduielile muncitorilor. Pe de altă parte, angajații televiziunii de stat au părăsit studiourile, iar postul trasnmite muzică pop.

Protestatarii cer demisia lul Lukașenko, organizarea de alegeri libere și corecte și eliberarea deținuților politici. Nu se cunoaște exact numărul acestora, oricum peste 3000. După Marșul Libertății de ieri, infivizi în civil au arestat sute de oameni în tot orașul, inclusiv din curților lor, i-au urcat în mașini fără numere de identificare și i-au transportat în direcții necunoscute. Nici ieri, nici azi, poliția nu a fost pe străzi, cel puțin nu în uniforme. S-ar spune că niște generali

După cconvorbirea telefonică pe care a avut-o cu Lukașenko acum două zilîși apără fundul@ e, în care spunea că poporul rus va acorda tot sprijinul poporului frate din Belarus la nevoie, Putin n-a mai declarat nimic. De altfel, poporul din Belarus pare să se descurce singur! Pe de altă parte, Putin nu este fan Lukașenko după ce acesta l-a dus cu vorba 11 ani în chestiunea Uniunii Rusia-Belarus… De cealaltă parte, în ritmul caracteristic, o bătrnească foafrte lentă, liderii UE iscută despre posibile sancțiuni care să fie aplicate Belarusului. În ritmul acesta, cade și dictatorul și sancțiunile rămîn fără obiect!

Update – A denisonat guvernul din Belarus. Sau a fost demis. Pentru că știrea devenit publivă în această seară, dar decretul a fost demnat de lukașenko încă de sîmbătă. Vorba poetului Nicolae Coande, cu această ocazie, am aflat că Belarus avea un premier!

Link BBC și link spre postări pe Twitter

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Belarus, News – Protestele continuă, grevă generală, Update – demisia/ demiterea guvernului

 1. eduardantoniu zice:

  El sustine ca nu va face nimic (adica nu va demisiona) sub presiune.

  Sa nu anticipez dar a spus’o altcineva: ultima data cand s’au intamplat chestii din astea (in Ukraina), Rusia a anexat ilegal Crimeea.

  Apreciat de 2 persoane

 2. ontelusdangabriel zice:

  imnul 519// am pășit în liniște/ decorul respecta canoanele deși atmosfera contrasta terifiant cu așteptările/ dar alibiul care nu dă greș e liniștea/ așternută și după scandal/ și la finele exemplarei reprezentații/ spectatorii urmăreau înfrigurați desfășurarea de pe scenă și parcă simțeai în aer implacabilul/ însă de o cu totul altă calitate decât aceea impusă de convenția divertismentului/ veneai ca la teatru și aveai de-a face cu o lovitură de teatru/ chiar și acum/ după atâta timp scurs/ încă mai resimt unii evenimentul drept o neașteptată plesnitură în moalele capului/ cu toate că în general dorm pe moale de-atunci/ și cel mai amuzant e modul în care se uită unii la alții/ știind fiecare despre celălalt câte parale face/ strângând suma respectivă ai putea cumpăra lejer o șaretă cu care/ precum acel dinu murguleț jucat dumnezeiesc de către vasile nițulescu/ să poți contempla duiliuzamfirescian splendoarea dezastrului

  Apreciază

 3. ionfercu zice:

  Armata și KGB-ul lor îl vor lăsa din brațe. Așa se zvonește. Să fie zvonul bun…

  Apreciat de 1 persoană

 4. Radu Mârza zice:

  Ținem pumnii să fie un Euro-Maidan pașnic, fără vărsare de sânge (alta decât până acum) și să iasă la lumină niște oameni vrednici! Dacă și Belarusul ia drumul Ucrainei, atunci ursul să margă să urle în pustiile Omskului și Irkutskului.

  Apreciat de 1 persoană

 5. ontelusdangabriel zice:

  imnul 520

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.