Bogdan Suceavă – A opta scrisoare către Liviu Antonesei


Plecînd de la un comentariu al meu la cel mai recent roman publicat de Bogdan Suceavă prin ianuarie anul trecut, schimbul nostru epistolar s-a desfășurat ritmic din februarie pînă în mai, anul trecut, desigur. A urmat o lungă pauză, de vară, ca să spun așa, pînă în noiembrie, cînd am reușit să mai schimbăm două epistole. Apoi, iar pauză. Deși, poate, pandemia ar fi fost un bun prilej de continuare. Dar am reacționat fiecare la noua situație în felul propriu, Bogdan adîncindu-se în matematica lui, eu scriind mai mult la cele două jurnale, „de pîrît” și „de celulă și ogradă”. Ieri, soarta ne-a oferit o nouă șansă, am primit o scrisoare de la Bogdan despre un important succes matematic al lui. Nu cred că există vreun echivalent românesc, probabil nici european, pentru genul de premiu ce i-a fost acordat. Dacă există pe aici ceva asemănător, ne va spune el. Dar în scrisoare attceva e important, sublinirea relației dintre opera matematică a lui Dan Barbilian și a celei poetice a lui Ion Barbu. Că Jocul secund este altceva în creația barbiană au observat și alții, critici și istorici literari, hermeneuți, filosofi etc. Dar textul lui Bogdan și al colegilor săi de studiu și de premiu deschide o perspectivă care ar trebui urmată – sigur, de cineva care are acces și la literatură și la matematică. De ce n-ar fi chiar Bogdan persoana potrivită? Și un video despre premii!

 

Dragă Liviu,

 

Povesteam noi mai devreme în primăvara asta că am avut parte de o surpriză atunci când Mathematical Association of America ne-a anunțat că ne decernează premiul George Polya pentru lucrarea scrisă împreună cu Adam Glesser, Matt Rathbun și Isabel Marie Serrano și intitulată Eclectic Illuminism: Applications of Affine Geometry [publicată inițial în The College Mathematics Journal, 50(2), 82–92]. Informația e publicată pe 27 iulie 2020 de MAA aici:

https://www.maa.org/news/2020-awards-announced-for-top-expository-mathematical-writing-in-maa-publications

 

Întâi de toate, scrierea lucrării a fost o experiență superbă. Cum să nu ne placă să scriem matematică alături de prieteni? Adam, Matt și Isabel sunt prietenii mei și sunt extrem de mândru de ceea ce am realizat împreună. Dar mai e ceva. În lucrarea asta am atins ceva mai profund decât de obicei, și chestiunea interesează pe oricine e interesat de modernismul literar românesc.

 

Dacă după publicarea romanului Venea din timpul diez am petrecut ceva vreme explicând titlul respectivei povești, tare mă tem că și acum va trebui să fac la fel. De unde vine oare expresia din titlu, eclectic illuminism? În finele lucrării noastre explicăm, și nu găsesc că ar fi o eroare s-o mai facem o dată aici, pentru că expresia vine de la Dan Barbilian, dintr-un text din 1940. Ceea ce Barbilian invocă atunci e spectaculos: „universul moral al conceptelor”, cel care ar asigura unitatea de puncte de vedere asupra unor domenii diferite. Iată:

„Personal mă consider un reprezentat al programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuit Discursului Metodei sau Reformei însăși. Specializării strâmte ori tehnicității opace, de dinainte de Erlangen, se substituie un eclectism luminat. El continuă adâncirea fiecărei teorii în parte, fără să piardă din vedere omogeneitatea și unitatea întregului. Astfel, cercetarea matematică majoră primește o organizare și orientare învecinate cu aceea a funcțiunii poetice, care, apropiind prin metaforă elemente disjuncte, desfășură structura identică a universului sensibil.”

 

Am povestit eu mai multe despre pasajul acesta în Memorii din biblioteca ideală, despre care noi am avut ocazia să discutăm pe îndelete și la Iași, și la București, și frumos ar fi să mai avem ocazia. Ceea ce ziceam noi prin 2013 era că, în termeni de istorie a ideilor, procedura de metrizare a lui Barbilian, gândită în perioada 1929-1934, adică în același timp ca și partea finală a elaborării poemelor din Joc secund, este influențată în mod determinant de ideile programului de la Erlangen, cel care, după descrierea sa de către Felix Klein în 1872, a organizat în mod determinant dezvoltarea geometriei din epocă, și încă mult după aceea. E vorba despre o filozofie a matematicilor care, în câmpul modernismului românesc, a dat o poetică. Unora nu le place, dar mă întreb dacă o înțeleg înainte de a-și pune problema cum ar putea să le placă. O asemenea idee excentrică, venită pe filiația academică David Hilbert – Dan Barbilian (contagiune directă), precum și pe filiația Gaston Darboux – Gheorghe Țițeica – Dan Barbilian (contagiune din comunitate, căci Barbilian a urmat cursuri predate de Țițeica), a ajuns să aibă strânsă legătură cu felul cum a fost conceput ciclul de poeme intitulat Joc secund. O astfel de filiație conduce la concluzia că a existat o influență semnificativă a programului de la Erlangen asupra unei părți a liricii lui Ion Barbu și, implicit, asupra unor idei al căror câmp de manifestare a fost modernismul românesc. Poetica celebrală propusă de ciclul de poeme din Joc secund reprezintă o piesă de rezistență a modernismului european, sincronă vremii sale, interdisciplinară în intenție și materializare. Toate aceste gânduri sunt împărtășite în două dintre capitolele din Memorii din biblioteca ideală, dar vom reveni la aceste idei într-un volum mai amplu. Care e gata, dar așteptăm să treacă furtuna de afară pentru a-l prezenta așa cum se cuvine.

 

În lucrarea din College Mathematical Journal noi nu ne apropiem în vreun fel de poezia lui Dan Barbilian (sau eventual a vocii sale, personajul Ion Barbu), ci doar arătăm cum alegerea unui cadru analitic inteligent poate economisi calcule într-o problemă de geometrie plană, dacă ceea ce trebuie să demonstrăm e invariat de transformări afine. O idee naturală, nu crezi? Suntem pe terenul unde poezia se învecinează cu geometria. Ce altceva poți face când pleci din București în lume?

Cu drag,

Bogdan Suceavă, 28 iulie 2020

(închis în casă, undeva în California)

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Bogdan Suceavă – A opta scrisoare către Liviu Antonesei

 1. ontelusdangabriel zice:

  imnul 449

  Apreciat de 1 persoană

 2. Felicitări lui Bogdan pentru premiu și pentru revenirea pe blogul tău!

  Apreciat de 2 persoane

 3. Mihai zice:

  Acesta este breaking, wonderful news.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Fulcanelli zice:

  Felicitări Domnului Bogdan Suceavă !

  „Universul moral al conceptelor” nu este o idee asemănătoare Transdisciplinarității ?

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.