Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (58). Toate greșelile se plătesc


Echipa de șoc antiepidemică pare speriată de o creștere accentuată a cifrelor privind îmbolnăvirile și decesele și caută vinovați. Doar că îi caută unilateral și îi găsesc într-o singură parte, cetățenii care nu respectă regulile. La o privire atentă, mie îmi ies mai multe vinovății și categorii de vinovați. Pe de altă parte, în lupta cu lighioana ca atare, nu s-au făcut mari progrese, așa că în mod neașteptat s-ar putea ca speranța să țină de amabilitatea virusului însuși!

Toate greșeile se plătesc!

Și probabil este cît se poate de corect să se întîmple așa. Nu la fel de corect mi se pare că, în vreme cc plătește fiecare după greșelile sale, trebuie să plătim cu toții și greșelile în lanț pe care le fac extraordinarii – în sens că ieșiți din comun! – conducători, de țară, și de pandemie, de țară la vreme de pandemie. Ei nu ne mint, nu inventează cifre atunci cînd ne anunță că numărul celor care se contaminează crește îngrijorător. Dar nu ne spun și cauzele, toate cauzele. Ei preferă, cît se poate de firesc pentru niște conducători iresponsabili, să pună totul pe nepăsarea, inconștiența cetățenilor care nu respectă regulile pentru perioada stării de alertă. Cifrele privind amenzile acordate pentru diverse nereguli par să confirme acest lucru,  Dar de ce nu respectă toți oamenii regulile, au înnebunit brusc și la grămadă, le-a apărut vocația sinuciderii colective? Nu desigur că nu, explicația nu este atît de sofisticată. Oamenii mai uită de reguli, pe de o parte pentru că s-au săturat să poarte botniță, să nu-și vadă rudele și prietenii și altele de același fel. Patronii de terase etc au devenit mai relaxați cu regulile pentru că nu vor să-și piardă clienții, dar nici așa nu avem o explicație suficientă. În fapt, lucrul cel mai grav care s-a petrecut este scăderea la limită a încrederii cetățenilor în cei care îi conduc. Cînd văd că ei trebuie să poarte mască în diferite împrejurări, iar șefii se dispensează de ea ca de satana cu orice ocazie nu se poate menține încrederea. Cînd văd atitudinea variabilă privind purtarea măștilor se petrece același lucru. Atunci cînd nu se găseau încă măști, purtarea nu era necesară, după ce s-au importat prea multe – și DNA tocmai cercetează în ce condiții! -, au devenit brusc obligatorii. Cum să crezi niște șefi, inclusiv dintre cei care se dau experți, schimbîndu-și părerile după cum bate vîntul, de fapt după cum merg contractele și vînzările… Și pe deasupra, mai afli din presa ceva mai liberă, cîtă mai există, încă nu e toată de partid și de stat, cam ce mînării s-au făcut cu prilejul așa-ziselor achiziții de urgență, sub paravanul contractelor secretizate! Deși eliminarea transparenței a fost adoptată prin HG, în față au fost scoși mereu Cercelușul Strein, între timp debarcat sub pretextul proiectului Vacanța Mare, în fapt pentru că dădea semne de autonomie, și Harap Alb. Cel din urmă duce greul și acum, inclusiv în rolul de alarmist de serviciu al puterii. Normal că s-a procedat așa, marile căpetenii ale pandemiei știau bine că va veni și o zi a plății și și-au pregătit din vreme niște țapi ispășitori. Văd că s-a adăugat și sereistul de la UNIFARM, probabil mic în grad! Nădejdea mea este că se va ajunge și la marii și adevărații vinovați, chiar dacă ne-am obișnuit cu jocul uitării și cel al iertării pretins creștinești.

Acestea sînt totuși detalii dintr-un scenariu de ripostă la epidemie inițiat prea tîrziu și desfășurat din greșeală în greșeală, că ți se face și frică de posibila victorie finală – a virusului vreau să spun. Autoritățile noastre au irosit cam o lună și jumătate pînă la primele măsuri. KiWi ne tot vorbea despre „o gripă banală”, pentru că obsesia lui era monomaniacă – „guvernul mieu” și alegerile anticipate. Cînd a văzut vă situația se îngroașă, a decretat introducerea stării de urgență, ce prevedea pe de o parte, măsuri insuficiente, pe de alta, unele excesive, care încălcau flagrant, mențin calificativul fasciste, drepturile și libertățile cetățenești, culminînd cu discriminare pe criterii de vîrstă a „bătrînilor”.

După starea de urgență a urmat starea de alertă – care legal nu exista și a trebuit să fie făcută pe picior o lege în ultimele zile ale stării precedente! -, apoi prelungirea acesteia care a ocolit camerele legiuitoare! Cum fiecare stare e cu abuzurile și prostiile ei, de bună seamă că putem inventaria o sumă și în acest caz! Fără îndoială că era necesară eliminarea restricțiilor de deplasare ale „bătrînilor” în localități și ale tuturor cetățenilor în afara localităților de domiciliu. Am salutat eliberarea parcurilor și apoi a teraselor, că e inuman să ții oamenii numai în casă și pe asfaltul fierbinte. Dar de ce a fost nevoie de deschiderea marilor temple ale negoțului și norocului, apoi a lăcașurilor cultelor mai tradiționale, toate eminente spații de contaminare? Pentru că s-au făcut presiuni, de bună seamă. De la patronii de malluri, rămași fără bani pentru că proprietarii de magazine n-au plătit chiriile pe durata închiderii magazinelor, pînă la ierarhiile bisericești, toți au stat cu goarna pe guvern, sprijiniți și de o parte a societății în civil. Cît privește jocurile de noroc, cu păcănelele în frunte, presiunea a fost exercitată și de consilierul personal al lui Lucovid, între timp demisionat tocmai din acest motiv. Dar păcănelele au rămas deschise! Știu că actualul premier a avut o pasiune pentru poker și alte jocuri de noroc în tinerețea sa mai zburdalnică, dar am totuși o întrebare – de ce naiba are nevoie premierul unei țări, fie și a noastră, de un consilier pentru jocurile de noroc?! În opinia mea, și stațiunile turistice puteau să aștepte pînă la 1 iulie, dar poate că nu existau destule locuri de extindere a epidemiei! Și pentru că veni vorba, ați văzut prețurile de pe litoral? Cam 2500 de euro un sejur de o săptămînă la Mamaia, poate că există și cu prețuri mai mici, nu știu, de peste 25 de ani n-am mai fost pe „litoralul însorit al Mării Negre”. De ce m-aș duce, din patriotism? Un sejur de două săptămîni în Creta, cu tot cu avion, costă în jur de o mie! Dar dacă e să te contaminezi, măcar să simți asta și în buzunar!

Prin urmare, ei fac prostiile, iar noi plătim oalele sparte. Vi se pare o socoteală corectă?

Virusul se moaie?

Încă nu știm mare lucru despre originea, deși devine tot mai limpede că a fost scăpat din laborator, și nici despre capacitatea sa distructivă. Oricum, dacă la început s-a crezut că afectează exclusiv aparatul respirator, am aflat apoi că poate provoca tromboze și pe cale de consecință atacuri  vascular-cerebrale, acum știm că e foarte democratic, poate afecta practic orice organ sau sistem al organismului. Recent a fost îmbogățită și simptomatologia, fiind acum inventariate unsprezece simptome. Nu e rău, măcar poți pune diagnosticul mai repede și adapta tratamentul. Nu există deocamdată un tratament specific, dar mai multe medicamente destinate altor afecțiuni s-au dovedit eficiente, fiecare în altă formă de manifestare a bolii. Nu există informații sigure că un vaccin ar putea să fie gata și să fie produs într-o cantitate suficient de mare în cursul acestui an. Chinezii anunță că au produs deja două vaccinuri care au fost testate pe mii de oameni, dar eu nu mai am încredere în chinezi nici cînd fac daruri! Nu, veștile nu sînt deloc bune…

Urmăresc cam tot ce scrie pe această temă și de cîte ori ete posibil merg la sursele prime ale informațiilor, la publicațiile de specialitate sau măcar la articolele din alte părți decît din draga noastră presă! În mod neașteptat, singura știre cît de cît bună vine din partea virusului însuși! Mai întîi un cercetător italian, apoi un colectiv din Israel, studiind eșantioane de la începuturile pandemiei comparativ cu altele recente, par să fi stabilit o scădere a virulenței virusului, o înmuiere a efectelor sale mortale! De ce se întîmplă asta? Cercetătorii spun că „scopul” virusului – pun între ghilimele, pentru că virusul nu doar că nu e înzestrat cu conștiință, dar nici măcar nu este o formă de viață – nu este uciderea gazdei, ci menținerea ei în viață ca să prospere în mediul oferit de organismul acesteia. Foarte interesant și aș fi bucuros dacă cercetările în curs, dar mai ales evoluția pandemiei, ar confirma această primă concluzie. Este a doua oară în viața asta deja lungă cînd simt o anumită simpatie pentru lumea virușilor. Prima dată, pe la începutul pandemiei, cînd am citit un foarte interesant articol al unui biolog din care am aflat că peste 8% din ADN-ul nostru este datorat interferenței cu virușii. E cumva reconfortant să afli, de pildă, că fără intervenția unui virus, n-ar fi apărut placenta și mamele noastre ar fi trebuit să clocească ouăle în care am fi fost adăpostiți!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (58). Toate greșelile se plătesc

 1. ionfercu zice:

  La azteci, în cazul unor epidemii, conducătorii erau jertfiți, fiind oferiți, ca ofrande, zeilor. Cu nestrămutata credință că jertfa va fi urmată de dispariția nenorocirii.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Haios comentariul precedent, numai ca 1. la noi sunt jertfiti de obicei sarakii si alte categorii, nu elitucii 2. in cazul de fata e clar ca terasele din Bucuresti si plajele n-ar fi ticsite ca sardinele daca Lucovid si formatia lui de cheflii n-ar „stimula economia” cu orice preț, mai ales in zona petrecerii timpului liber. Simptomatologia guvidului ăsta e nasoală. Cunosc pe cineva care tocmai a iesit din spital, persoană jună si sănătoasă, care e inca foarte slăbită si a avut probleme de respirație si altele. Parintii sai inca in spital..

  Apreciat de 3 persoane

 3. Virgil zice:

  – Domnule doctor !? Când se va termina nebunia cu Coronavirus ?
  – Habar n-am ! Nu mă pricep la politică !

  Apreciat de 2 persoane

 4. Cred ca iar m-am decuplat de la comentarii si trebuie sa repornesc toata sarabanda cu autentificarea (validarea username-ului, a parolei etc.) Acest comm e un test. Ca se vede, ca nu se vede, jos palaria pentru textul lui Liviu! Cand simtul critic vine din onestitate, efectul lui e cathartic.

  Apreciat de 2 persoane

 5. ontelusdangabriel zice:

  imnul 355

  Apreciat de 1 persoană

 6. ontelusdangabriel zice:

  imnul 356// ca să poată supraviețui unii oameni neagă realitatea/ după ce ai avut rude sau cunoscuți pieriți violent nu mai poți fi precum ceilalți/ alții neagă realitatea pentru că nu mai pot fi safe cu ei înșiși/ meritul culturii umaniste este această propensiune spre empatie/ am învățat asta oarecum târziu/ înțelegând o fărâmă din ceea ce a simțit saul din tars pe drumul damascului/ nu putem fi totuși cu toții în pielea lui simon petru/ care și el s-a lepădat de Mântuitor de trei ori/ cu toată aristocrația lui spirituală/ sâmbătă am ajuns prima oară după oficializarea acestui buclucaș virus la cimitir/ am smuls puținele buruieni/ m-am minunat că pământul încă nu s-a tasat foarte mult/ deși a plouat semnificativ/ mama elena și fetele ecaterina și elisabeta se odihnesc acolo iar eu am cunoscut o liniște de care de altfel nu eram străin/ și pe care o doresc tuturor semenilor/ pacea din suflet e fără cuvinte/ probabil am avut intuiția libertății

  Apreciat de 1 persoană

 7. Constantin Arcu zice:

  eu cred că se înmoaie ca să se întărească, știi cum e! asta rezultă din experiența mea, dar cine știe?! mi-a plăcut imaginea cu mamele clocind ouăle din care să iasă direct parlamentari cu „ciasuri” la mînă!

  Apreciat de 2 persoane

 8. Julien Caragea zice:

  Colateral discuției de față; și pornind de la o tulburătoare sintagmă prezentă-n „Jurnal” – „vocația sinuciderii colective”… Iată cum, pe aceeași idee, adumbrirea ființei e convertită în poezie de un celebru hispanoamerican: „Mi paracaídas empezó a caer vertiginosamente. Tal es la fuerza de atracción de la muerte y del sepulcro abierto.” „Parașuta mea a început să cadă vertiginos. Atât de mare e forța de atracție a morții și a mormântului deschis.” (Vicente Huidobro, „Altazor”)

  Apreciat de 1 persoană

 9. mariusmioc zice:

  Romania 411 de cazuri anuntate astazi de Guvern!
  Hai sa ne uitam putin in Europa!
  Vedem ca Grecia de exemplu are in aproape toata luna iunie mai putine cazuri decat anunta Arafat intr-o zi la noi !
  Vedem de asemenea o discrepanta uriasa intre numarul nou de cazuri din tarile de mai jos, si ce se raporteaza in Romania. Toate la un loc [ un areal de circa 50 milioane de oameni] raporteaza la un loc azi mai putine cazuri decat anunta Arafatistanul romanesc.
  Grecia : 404 cazuri persoane infectate pentru perioada 1-25 iunie 2020.
  Cozi uriase la granita bulgaro-greaca Promachonas-Kulata unde zeci de mii de turisti intra in Grecia; Guvern grec transmite turistilor „Vacanta placuta , sunteti in siguranta!”‘
  In Praga se tin festivaluri de muzica in strada pentru cei 50000 de turisti sositi pentru wkd in capitala Cehiei.
  Peste tot relaxare, optimism , doar din Romania autoritatile varsa venin, frica, panica, ura, minciuna, totul ca sa distruga economic tara si sa tampeasca si mai rau populatia.
  Bulgaria : 166 de cazuri noi astazi !
  Cehia : 93 cazuri noi astazi !
  Austria : 45 de cazuri noi astazi!
  Slovacia : 13 cazuri noi astazi!
  Slovenia : 11 cazuri noi astazi!
  Ungaria : 4 cazuri noi astazi!
  (Iulian Urban, facebook, 26 iunie)

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc pentru statistici! Cineva, numai știu cine pe moment, constata că pe toată durata aceasta de aproape oatru luni, nu s-a înregistrat nici măcar un singur czz de gripă sezonieră! Oare de de?

   Apreciază

 10. vasilegogea zice:

  Nu toate greșelile se plătesc: de la o vreme, cele mai multe se… premiază!

  Apreciat de 2 persoane

 11. dragavei zice:

  Textul tău pune degetul pe multe, cum și trebuie fiindcă e o cale spre adevăr intelegerea cauzelor unei rele stări de lucruri. Dar comentariile la au de ales una din cele multe, altminteri riscînd gigantismul în raport cu obiectul comentariului.
  Aleasa mea e Parazitologia, o bună stiinta a supraviețuirii în mediu infestat de lichelism. O ramură a Virusologiei, responsabilă de cunoasterea golaniei virale, distrugînd gazda fără teama de consecinte, uneori fatale chiar pentru agresori; băieți veseli a caror deviză e Ori la bal, ori la spital.
  Cunoasterea asta a noastră tine tot de fatalism, c-altfel i-am fi măturat în secunda 2 pe escrocii care-și făcut purcoi de euroi din nenorocirea generală. Noi nu iesim in stradă sa-i dăm de-a berbeleacu , ne ajunge sa-i injuram cu sete, cum o facem cu tot ce nu ne convine – muste, furnici, tintari, paduchi… cum ar veni, sînt lăsate de la Dumnezeu-bunul, ca să ne-ncerce ca pe pepeni, să vaza care-i sec, care zemos.
  Ei, bazat pe așa pașnică filozofie de viață , va pot liniștit profeți că-ngrijorarea oficială pe tru sănătatea septelului votator e semn că iar se pune de vreun tun din alea cu care sîntem vestiți în lume ca democrație funcțională, aka lucrativă.

  Apreciază

Comentariile sunt închise.