30 Iunie – Dorin Tudoran 75


30 Iunie – Dorin Tudoran 75

Pe 30 Iunie 1945, se năștea Dorin Tudoran, cel care avea să devină unul dintre cei mai importanți poeți postbelici și un la fel de important disident anticomunist. Acum, DT împlinește 75 de ani! Aș spune că ursitoarele au fost binevoitoare, l-au dăruit cu talent, caracter și noroc. A spune că imensele dificultăți din ultimii ani petrecuți în România i-au fost de folos, l-au întărit, l-au călit. Nu am foarte mulți prieteni în viața literară românească, degetele de la o mînă și încă unul de la cealaltă sînt suficiente pentru a-i număra. Mă refer la cei care sînt încă în lumea de aici, în lumea cealaltă sînt de două-trei ori mai mulți. Între cei prezenți, se numără fără îndoială și Dorin, deși ne-am cunoscut tîrziu, pe la jumătatea anilor 90, cînd i s-a lansat o frumoasă antologie de poezie la Polirom. Am fost onorat să vorbesc la lansarea acesteia și să scriu apoi un articol. După aceea, ne-am revăzut de cinci, poate șase ori, de două ori la Ipotești, cînd i s-a decernat Marele Premiu Național de Poezie și în anul următor, cînd a înmînat premiul celui care i-a succedat în onoranta postură, și de cîteva ori la București, la o ediție a Festivalului de Poezie Gellu Naum și la tîrgurile de carte. Foarte rar se întîmplă să te simți atît de legat de cineva cu care te vezi atît de rar, dar iată că se poate!

De vreo doi ani și-a închis cele două bloguri, ba chiar a și aneantizat postările de pe ele. Îmi lipsesc foarte mult, uneori am senzația că am rămas singur pe lume. Noroc că mai schimbăm mailuri din cînd în cînd. Cu prilejul acestei frumoase și neverosimile aniversări – cine îl cunoaște știe de ce mi se pare neverosimilă – Ovidiu Șimonca a avut inspirația să îi ia lui Dorin un intreviu și să-i solicite niște poezii inedite. Au apărut în cea mai recentă ediție din Observator Cultural. Voi pune linkul, desigur. Unul din poeme apare în pagina a treia, cea a editorialului, iar pe acela îl voi păstra pentru o postare de la Cercul Poeților Apăruți.

Dragă Dorin, cu prilejul acestei frumoase și neverosimile aniversări, îți doresc mulți ani și, de asemenea, sănătate, inspirație și voioșie. Lumea e oricum un loc cam trist în vremea din urmă…

30 Iunie 2020, în Iași

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

28 de răspunsuri la 30 Iunie – Dorin Tudoran 75

 1. OC zice:

  1945 nu 1940

  Apreciat de 1 persoană

 2. Vasilica Ilie zice:

  La mulți ani buni, cu sănătate și bucurii!

  Apreciat de 1 persoană

 3. dinescuitul zice:

  La mulți ani, tinere Ulise! Mereu din Aburdistan.

  Apreciat de 1 persoană

 4. alin7130 zice:

  Ei, o să tragem un chef pe cinste şi când va face optzeci !
  Şi mie îmi este foarte drag şi îi doresc viața lungă în continuare.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Virgil zice:

  La multi ani Domnule Tudoran . Si mie imi lipseste pana ascutita cu care isi scria blogurile

  Apreciat de 2 persoane

 6. Valentin Feyns zice:

  Cine il cunoaste isi pune o intrebare pe care o sa o repete generatile care vin: „cum si-a permis Romania sa nu-l foloseasca cum ar fi putut pe Dorin Tudoran”

  Apreciat de 3 persoane

 7. dinescuitul zice:

  Dorin Tudoran – Cântec la sfârșitul războiului (1977)

  Înapoi – prelunga noapte a sufletului meu adolescent
  Jefuit între două șiruri de munți torențiali
  Și strigătul tău “Hai să alergăm după porci!”

  Dorin Tudoran – Crisalida (1977) » este formdabilă prin anticipare!

  Închisă-mi pare crisalida
  Cu lacăte fără de chei,
  Aud uscându-se omida
  Marelui Flutur – scrum de zei.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Adela Rachi zice:

  La multi ani! e foarte iubit!!

  Apreciat de 1 persoană

 9. ontelusdangabriel zice:

  La mulți ani sănătoși, cu pace în suflet!

  Apreciază

 10. vasilegogea zice:

  La Mulți Ani senini, cu sănătate și bucurii! Pace să fie în serenisima Ithacă!

  Apreciat de 1 persoană

 11. Dana (Mara) zice:

  La multi ani cu sanatate! Am citit si inimosul mesaj din Cotidianul semnat de Radu Calin Cristea. Ma consider norocoasa ca am citit constant blogurile domnului Dorin Tudoran. Acum ca aflu ca sint pierdute si nu au fost salvate imi vine efectiv sa pling pentru ca stiu cit erau de valoroase. Trebuia salvata informatia si imi este ciuda ca nu am facut-o chiar eu. Puteam copia pur si simplu. Am printat citeva printre care si cel drspre Alteritate cu comentarii cu tot care mi se pareau exceptionale. Un blog viu, o instititie in sine care in simbioza cu blogul dumneavoastra si a domnului Gogea ani buni au tinut piept cu succes si demnitate intregii prese din Romania. Cind imi este dor de pana ascutita a domnului Tudoran mai poposesc pe platforma Tomania Curata unde ca prin minune se pastraza o infima parte din munca enorma depusa de dinsul cu generozitate si noblete. Toate cele bune ne luminati viata.

  Apreciat de 1 persoană

 12. Dana (Mara) zice:

  Romania Curata, scuze pentru tastarea buclucasa la telefon unde nu vad tot textul.

  Apreciază

 13. Virgil zice:

  am citit si interviul. Dorin Tudoran ramane acelasi . Cumva am vazut si un raspuns public la „de ce si-a inchis blgurile” si mi se pare foarte petinent . In rest O viata cat mai lunga , avem nevoie de Dorin Tudoran chiar daca nu mai scrie pe blog

  Apreciat de 2 persoane

 14. Dragă Liviu,

  Îți mulțumesc pentru regalul de prietenie.
  Prietenilor și cunoscuților care au ținut să adauge aici gândurile lor de bine – gratitudinea mea.
  Tuturor – numai bine.

  P.S. Dragă dnă. Mara, înainte de a șterge blogurile, am salvat textele într-un fișier de care nu am motive se mă ating. Dacă într-o bună zi veți dori să recitiți un text sau altul, dați-mi un semn.

  Apreciat de 5 persoane

 15. Citindu-l pe Dorin Tudoran imi zic mereu: Iata cel mai bun bisturiu, in mana celui mai bun chirurg de de idei si cuvinte! La multi ani minunati!

  Apreciat de 1 persoană

 16. Dana (Mara) zice:

  Multumiri, am fost atit de impresionata de mesajul din „Spaima de alteritate” pe care o publicati prin septembrie 2017 pe Certocratia incit m-a batut gindul sa incropesc un blog si eu dupa puterile mele modeste care sa se numeasca chiar Alteritate in mai multe limbi, dar si in ebraica si araba pentru de 20 de ani traiesc in Galileea, Israel intr-o comunitate de arabi crestini si musulmani si as fi putut folosi cunostintele si impresiile inedite si de la sursa cum se spune si sa le impartasesc si altora dar fara comentarii politice ci pe filiera culturii, a tolerantei, empatiei. Am mai strecurat pe blogul generos al domnului Antonesei cite un clip cu artisti care au incercat sa construiasca punti de comunicare si dialog intre arabi si evrei cum este minunatul artist israelian David Broza sau scriitori sinceri si integri cum a fost regretatul Amos Oz. Sau sensibila soprana Majda el Raoumi care este febletea mea. Prin ei am reusit sa stapinesc si sa indragesc aceste doua limbi semitice care nu se lipeau la inceput de mine ca nuca de prerete. Doream sa pun pe frontispiciul blogului (sint oleaca autoironica dar pentru ca sint emotionata) acel citat care m-a marcat in postarea dvs. Spaima de alteritate din Antonio Machodo. Va citez in continuare de pe blog pentru ca daca propuneati astfel de teme de introspectie inseamna ca va pasa. Va pasa pur si simplu ca unui umanist de cea mai pura calitate, fara sa fiti ridicat in slavi, fara sa va lustruiti biografia si sa avansati intr-o eventuala cariera universitara ( pe care ati fi meritat-o) publicind materiale imense dar fara sa aveti convingerea si afinitatea pentru ceva. In timp ce altii publicau in reviste eseuri nenumarate sa isi finiseze cariera si sa isi lustruiasca statuia dumneavoastra cu un singur citat puteti marca un om pe viata. Spuneati va citez de pe blog ” Va propun un exercitiu de introspectie. In loc de comentariu, postati o traducere personala a citatului in romaneste. Nu precizia corespondentelor lingvistice este importanta, ci claritatea modului in care ne administram spaima de alteritate. Inima cuvantului (poetul?) este cel mai bun antropolog. Istoricul, epistemologul, filozoful si expertul in contraterorism vin abia dupa aceea:
  „El alma de poeta
  se orienta hacia el misterio.
  Solo el poeta puede
  mirar la que esta lejos
  dentro del alma, en turbio
  y mago sol envuelto.” (Antonio Machado)
  A meritat efortul sa copiez fiecare cuvintel. Iata si citatul in engleza despre alteritate pe care il propuneati pentru traducere:
  ” The other does not exist: this is rational faith, the incurable belief of human reason. identity = reality, as if, in the end, everything must necessarily and absolutely be one and the same. But the other refuses to disappear; it subsists, it persists; it is the hard bone on which reason breaks its teeth. Abel Marti, with a poetic faith as human as rational faith, believed in the other, in „the essential Heterogeneity of being,” in what might be called the incurable otherness from which oneness must always suffer.”
  Imi imaginam un astfel de blog in care sa apara acest citat despre alteritate in engleza si tradus si in romana, ebraica si araba si sa postez informatii culturale, turistice si de gastronomie. Am si facut incercari de finisare a variantelor in ebraica si araba cu ajutorul baiatului meu care a terminat liceul anul acesta cu un punctaj foarte bun la Psihometry si fiind olimpic la engleza are abilitati de traducator pentru ca stapineste bine ebraica si araba. Dar am renuntat, imi este frica de penibil, pentru un astfel de demers iti trebuie talent literar, jurnalistic, experienta, rabdare de a modera blogul. Ma multumesc cu ce am si ma bucur ca am avut ocazia sa ma imbogatesc spiritual accesind si aceste bloguri de calitate.
  Scuze daca am abuzat de spatiu, dar de mult simteam nevoia sa ma spovedesc cumva pentru ca eram cam ciudata in cercul dumneavoastra distins in special de poeti din care cred ca numai eu si Inima Rea am mai ramas alergatori de cursa lunga nefiind din breasla dar avind drag de dumneavoastra.
  Toate cele bune.

  Apreciat de 2 persoane

 17. Pingback: Educatie sexuala « (b)Arca lui goE

 18. Dana (Mara) zice:


  Un dar muzical care pentru mine este ca un balsam sufletesc.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.