Teatrul Național din Craiova – 170


Mîine, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova împlinește 170 de ani! O vîrstă frumoasă și îmi face plăcere să urez mulți ani și de acum încolo unei instituții a cărei activitate o urmăresc cu atenție de cel puțin treizeci de ani. Pentru eveniment, conducerea și colectivul teatrului au prevăzut ample manifesări de cerebrare. Condițiile în care trăim cu toții de vreo patru luni, i-au obligat însă pe organizatori să regîndească proiectul în funcție de restricițiile la care trebuie să ne supunem și precauțiile pe care trebuie să ni le luăm cu toții. În opinia mea, chiar și în aceste condiții, va ieși o sărbătoare reușită. Dar iată programul:

„Teatrul Național „Marin Sorescu” va sărbători pe 29 iunie, a.c., 170 de ani de când o mână de entuziaști s-au reunit la Craiova pentru a fonda o instituție care a străbătut veacurile (XIX, XX și XXI).

Sărbătoarea teatrului craiovean ar fi urmat să se desfășoare pe durata a trei zile, între 27-29 iunie a.c., cu participarea teatrelor naționale din Iași și București, a unor membri ai Academiei Române, directori de teatre, diriguitori ai altor instituții de cultură din țară. Cum actuala pandemie a dat peste cap planurile întregii lumi, ne vedem nevoiți, în condițiile prezente, să redimensionăm momentul aniversar la care vă invităm în continuare să luați parte.

Astfel, pe 29 iunie, de la ora 21:00, după alocuțiunile oficialităților invitate și ale unor societari de onoare ai teatrului, va fi vernisată expoziția digitală Proiecțiile 170: teatru din trei secole la Craiova, un concept artistic de Nicolae Coande și Vlad Drăgulescu, concept grafic – Roxana Banterle. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi lansate revista „SpectActor” a Teatrului Național MS, dar și două volume care își propun să sărbătorească munca actorilor și a colaboratorilor teatrului. Primul, Oglinda Timpului – o istorie contemporană în interviuri a TNC(2007-2020), este o carte de dialoguri cu actori, regizori, oameni de teatru și își propune să fie o panoramă inedită a acestei perioade văzute prin ochii celor care duc mai departe arta teatrului. Volumul, coordonat de Nicolae Coande, este rodul colaborării cu mai muli autori, între care Marius Dobrin, Cornel Mihai Ungureanu, Corina Bărbuică, Lia Boangiu, Silviu Marancea.

Al doilea, Profeții noi și vechi despre teatru (Cronici de SpectActor), este o summa a cronicilor scrise și publicate de cronicarul teatral Marius Dobrin despre spectacolele craiovene din aproximativ aceeași perioadă.

Vă invităm să ne fiți alături la această aniversare pe Esplanada Teatrului Național, la ora 21:00, pentru a împărtăși împreună bucuria acestui eveniment important.

Update

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a decis să confere Decorația regală “Nihil Sine Deo” Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

 Decorația regală „Nihil Sine Deo” poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovada de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc.

 Decorația se poate acorda unor instituții sau organizații, dacă activitatea lor este în mod unitar circumscrisă criteriilor de mai sus.

Instituția noastră este onorată de atenția Casei Regale în preajma aniversării a 170 de ani de existență în peisajul cultural românesc și internațional.

 Ceremonia de decorare va avea loc la Palatul Elisabeta în cursul lunii Iulie 2020.”

Și aici scurtul și sincerul meu mesaj de urări de bine pentru TNC, oamenii de acolo și nu puținii prieteni. La Mulți Ani, tututor!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Teatrul Național din Craiova – 170

  1. ontelusdangabriel zice:

    imnul 352// mâncam/ iar din difuzoarele restaurantului răsuna burial/ din acel genial e.p. din 2012/ era piesa loner/ și gândul nu putea să mă ducă decât la ea/ la făptura desăvârșită despre care am luat cunoștință/ mixa/ cânta/ se juca/ recita/ toate acestea și încă altele/ în privința cărora nu pot vorbi/ mă hipnotizau pe dinlăuntru/ încât afară jucam un rol/ distribuit oricărui pământean/ dar în profunzimea minții zburam/ eterializam/ chilluiam/ ambientam/ mângâiat de finețea ei suprapământească/ alintat de dulceața ei dureros de omenească/ un downtempo din care se desprindeau inițiere/ lost in space/ good vibrations/ o cosmică ritmicitate anunțând zeii/ însemnând alte lumi/ mâncam/ iar din difuzoarele restaurantului răsuna burial/ și ea zâmbea

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.