Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (26). Mediocritate, aroganță și autoritarism


O să fac o pauză de la postările de poezie ca să postez noul episod din jurnal în care am încercat să radiografiez oleacă mai detaliat psycheea celor care conduc, după cum pot, lupta cu pandemia, partea administrativă ca să spun așa. E doar o schiță deocamdată, deși simpluți de felul lor, băieții ăștia au totuși niște suflete complicate! Jurnalul merge mai departe.

Liviu Antonesei – Jurnal din eelulă și ogradă (26)

Ce și cum, o problemă de stil

Pornesc de la o remarcă a poetului Adrian Grauenfels dintr-un comentariu la un poem postat ieri pe blog – „ce a mai rămas nescris…” – la care eu am răspuns: „În mod paradoxal, deși totul a fost scris, totul a rămas nescris, din pricina „cum”-ului, nu a „ce”-ului…”. Oricît de mare este lumea și oricît de aparent nesfîrșite sînt temele pe care le propune artiștilor, gînditorilor, tuturor oamenilor în general, ele sînt de fapt limitate. Iar o bună parte dintre acestea nici nu capătă, nu pot căpăta atenția noastră. Prin urmare „ce”-ul este limitat, pe cînd „cum”-ul ține de imensa statistică umană și de infinita variabilitate, chiar exuberanță, a naturii umane incorporate în indivizi. Stilul este omul și omul este stilul, prin asta ne distingem unii de alții, prin asta ne marcăm diferența. „Ce”-ul este limitat și epuizabil, a fost deja epuizat de mai multe ori în istoria speciei, în vreme ce „cum”-ul nu doar că este inepuizabil, dar se reînnoiește perpetuu, cu fiecare artist, cu fiecare ființă umană.

Am sugerat deja că acest raport, deși se aplică în primul rînd creatorilor, este egal împărtășit de restul oamenilor, toți sînt creatori în felul lor, dacă nu de opere și capodopere, atunci măcar de moduri de a reacționa, de comportamente, fel de viață. În general, nu depunem mari eforturi să observăm aceste diferențe, în majoritatea cazurilor nici nu ne interesează, iar pe de altă parte, acumulăm un fel de rutină pozitivă în și din experiențele noastre cu ceilalți, de asta unii dintre noi îi și „citim” pe ticăloși sau pe oamenii de treabă „din prima”, fără a ne apuca de mari studii psihologice. În cazul politrucilor este însă altceva. Ei au ținut să iasă pe scenă – Le pouvoir sur la scene este o carte foarte instructivă, deși a apărut deja de vreun sfert de veac -, ei ar trebui să ne rezolve problemele comune în virtutea mandatelor încredințate de noi. Mă uit la cei trei mari corifei ai stării de urgență și mă crucesc radiografiindu-le inadecvarea cu starea de fapt, care este într-adevăr una de urgență. În condițiile relativ normale de dinainte de pandemie, însușirile lor negative, defectele de stil ca să spun așa, aveau o importanță mai mică, ne otrăveau cu o intensitate mai redusă viețile, într-un fel putem spune că ne antrenau, ne obișnuiau cu otrava pînă am căpătat un fel de imunitate, care se manifesta cel mai adesea printr-o nepăsare îngăduitoare. Reacționam numai cînd greșeau doza, prin prostii ceva mai mari decît cele cu care eram obișnuiți și, atunci petiții, proteste de stradă etc. Vă amintiți probabil istoria mai tumultuoasă din iarna lui 2011 pînă mai anul trecut. E drept că și activismul acela a fost puternic stimulat de reprezentanții societății în civil, cea civilă fiind în vacanță pe termen nedefinit.

Mă uit deci la cele trei personaje principale ale momentului, uneori și la cele din plan secund, și-mi fac cruce cu stînga! Aroganța, pseudocompetența, autoritarismul mascat în grija față de oameni, însoțite de un dispreț cît se poate de clar față de aceiași oameni, față de „vulg”, înainte vreme mascate, cumva șterse, au ieșit acum strălucitoare și mîndre la suprafață. Da, mă uit la Ficusul național, la Lucovid la Pînză de Corabie și la complicii lor și nu-mi vine să cred că niște cenușii perfecți strălucesc acum precum curcubeiele! Șters, robotizat, tăcut și cu nervozitatea structurală destul de bine ascunsă în primul mandat, ceea ce-l făcea aproape acceptabil, Ficusul e de nerecunoscut după izbucnirea crizei. Robotul și-a pus pe el costum militar invizibil, dar foarte ușor de văzut, ceea ce arată că autoritarismul îi vine mănușă, e un element de stil ieșit la suprafață. Tăcutului nu-i mai tace gura, iese mai în fiecare seară să țină cîte un discurs fără conținut poporului, iar de ieri a prins și gustul conferințelor de presă. N-a lipsit însă nervozitatea impetuoasă de la sfîrșit cînd un jurnalist, e-adevărat, prost, i-a pus un șir de întrebări mai puțin comode. Gestul cu aruncatul paltonului în ogradă la Elysee, de la începutul mandatului ar fi trebuit să ne prevină. Doar că noi, încă narcotizați de alegerile victorioase, am preferat să vedem numai lipsa de promptitudine a sepepistului de serviciu, Cînd își dă seama – sau are curaj vreun consilier să-l tragă de mînecă – că i-a cam enervat pe români, fie cu noile măsuri restrictive, fie cu tonul pe care le-a anunțat, încearcă rolul omului bun, cel plin de dragoste și empatie față de toți sau doar față de „dragii noștri pensionari”. Ar fi comic dacă nu ne-am confrunta cu situația cu care ne confruntăm. Umanitatea și empatia nu pot fi simulate, împrumutate ca un fel de manta de vreme rea, ele sînt sau nu sînt, este vorba despre dimensiuni stilistice profunde ale persoanei. Așa cum nu poți să faci bici din orice material, nu poți nici să umanizezi ca lumea un fel de robot. Nu pricep încă, la un ins care are aproape vîrsta mea, ura cu care a promovat discriminarea tipic fascistă pe criterii de vîrstă. Poate că e un fel de ură de sine, o ură împotriva propriei și inevitabilei sale îmbătrîniri? Nu știu încă, mai cercetez. Pe de o parte îl și înțeleg, al doilea mandat, cu fantasma anticipatelor împlinită și cu „guvernul mieu” la chiept, ar fi trebuit să fie o sărbătoare perpetuă cu vacanțe exotice, schimburi de vizite la nivel înalt, decorări și parade militare, complinite de perioade de refacere, după atîta muncă, la Sibiu. Mai este și marea durere că statistica nu-l ajută, deocamdată, și nu poate băga legea marțială după starea de urgență! Cînd colo – ghinion! Se consolează destul de palid că după 15 mai, mai poate păstra o seamă de restricții…

Pe de altă parte, Lucovid ar fi și mai comic în poza sa marțială, care chiar nu i se potrivește, cum nu i se potrivește nici postura de premier, chiar și în altfel de condiții. El este în fond un băiet de gașcă bun să întrețină antrenul la agape, să cînte la chitară sau mandolină, să bea cît are chef, să piște gagicile de cur etc. În tinerețile noastre, l-am și văzut în asemenea posturi și-l prindeau foarte bine, era chiar simpatic. Poznele sale nu au trecut niciodată de cele ale unui golănaș de cartier, să urce beat la volan și să comită un accident, să ducă o sacoșă cu bani la o televiziune… De altfel, iertate, dar din păcate pentru el, notate de controlori, care au acum pîrghiile pe care să apese la nevoie. Am mai spus, nu doar la noi, șantajul este o bună armă de guvernare! Ei, acum, pîrghiile au devenit foarte utile, iată cum fac bănet profitorii de criză din secretizarea negocierilor directe și a semnării contractelor de achiziții de urgență! Stare de urgență, negocieri urgente, contracte semnate urgent! Trai nineacă pe banii contribuabilului! Și de Lucovid mi-ar fi milă, dacă nu mi-ar fi milă mai întîi de noi cetățenii, să-l iei din viața sa veselă și tihnită și să-l faci mai întîi șeful celui de-al doilea partid ca importanță din țară, iar dacă ne-am uita la cifrele sondajelor de consolare, chiar al celui dintîi, apoi premier, nu e o afacere strălucită pentru el. Bănuiesc că-i poartă artizanului acestei metamorfoze o ură pe cît de ascunsă în slugărnicie, pe atît de sinceră. Rareori s-a verificat mai bine în istorie vorba „omul nepotrivit la locul nepotrivit”. Și într-un moment al naibii de nepotrivit!

Cînd ajung la Pînză de Corabie ajung să-mi fac cruce cu ambele mîini. La modestia minții sale, nu ar fi fost credibil nici măcar ca ministru cenușiu la interne. Iată-l acum pe cai mari, șeful executiv al aplicării stării de urgență. Cu geaca sa din piele adusă amintire din Afganistan, de parcă ar fi fost să lupte acolo, nu în vizită puternic protejată, a ajuns un important simbol al imposturii politice aborigene – să mă ierte aborigenii autentici de folosirea vorbei. Dacă trebuia neapărat promovat politic, la vremuri normale, puteau să-i găsească naibii o sinecură mai puțin vizibilă. Că e un analfabet funcțional în competiție cu Veorica îți sare în ochi cînd îl vezi cum își citește comunicatele și ordonanțele militare, care s-au făcut deja zece și nu-s semne că s-ar fi terminat. Ieri a mai ținut Ficusul un speech și parcă s-ar cere o nouă ordonanță. Oricum e destul de comic ca un civil să tot dea cu ordonanțe militare peste capul nostru. Dar și mai comic e să-l vezi cum caută cu privirea aprobarea lui Arafat cînd se chinuie să citească tragicomediile ordonate de Ficus și redactate de subordonați. Cu cititul m-am lămurit, aș fi curios cum scrie, sigur, dacă are acest prost obicei! Și în ciuda modestiei sale este autorul celei mai impresionante tîmpenii de cînd durează criza sanitară – nu contează că Ficusul și Lucovid știau – el și-a asumat-o bărbătește, dacă nu e eronat cuvîntul. Da, la acordul cu Ciobotea mă refer !

Acești trei ipochimeni sînt vîrful conceperii și aplicării prevederilor stării de urgență. Aș spune că avem mare noroc că statisticile sînt, cel puțin pînă acum, destul de modeste prin comparație cu cele din alte țări. Că norocul stă în gena specială a esticilor, apărută din pricina iernilor aspre, în vaccinarea BCG obligatorie pe vremuri, în numărul mai mare de fumători prin comparație cu Vestul, sau în alte cauze misterioase, nu știu. Ceea ce știu este că eu mizez în continuare pe noroc, nu pe priceperea și onestitatea celor trei crai, da, de la răsărit…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

45 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (26). Mediocritate, aroganță și autoritarism

  1. Tînăr și neobosit mai ești… Felicitări și pentru acest episod de răstignire a Sfintei Treimi românești!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Faină incondeierea jalnicei treimi a autoritarismului dambovitzean actual, cind cu biciul, cind cu zaharelul. Dar mai ales cu improvizatia unor insi funciar inadecvati pentru rolurile „de urgență” de acum.

    Apreciat de 2 persoane

  3. dragavei zice:

    Excelent, frate! Nota de excelență vine din omenia – empatia – cu care privești și oamenii cu pricina, și situația, politică- sa-i zicem; de fapt, ar fi cam istorică și cam tristă.
    Aveam un profesor în liceu care miza pe „rasati”. Nu că nu știa de Flaubert dar era arogant de felu’i, se-închipuia un soi de nonconformist.
    De pildă, am participat la concursul de teatru pe liceee- faza de sector – cu primul act din Privește inapoi cu minie. În 1969. Blasfemie dar asta-i era deviză- scandaliser les idiot! Dar se putea pînă și asta, atunci.
    Da, e vorba de stil, de unde și reputația termenului „stilat”.
    Ei bine, selecția cadrelor de conducere – oridecine ori unde-ar fi făcută- e tipic bolșevică: oameni hotărîți, disciplinați, submediocri dar „destoinici „.
    Diferența față de dosarul-beton din comunism este că, în postomunism, „beton’ e fix invers decit pe atunci: înseamnă bandit.
    Așa ajunse Lucovid, din baiat de gașcă, bandit. Il poti suspecta de inteligență daca a trecut la next level. Dar și mai tare poate fi suspectat Costache, care s-a retras din joc.
    Deasupra tuturor, Arafat – de neclintit din joc, indiferent de culoarea guvernării.
    Înainte de a presupune că el e tartorul actualei stări de lucruri de la noi, e de-ntrebat: al cui e, domn’e, omul ăsta?

    Apreciază

    • Dhei, bune comletări. In 1969, nu e de mirare, abia trecusem de mijlocul micii liberalizari a regimului de trista memorie!

      Apreciază

      • Iaca, mi-ai băgat în cap 1969 – blugi Levi”s, cămață cadrilată, botine Gaston, din comerțul socialist, dar importate de la mama lor franțuzoaică, primele plete lăsate peste vară, dar inițiate de ptin mai, Marlboro roșii scurte de la baruri, din alea tot de la mama lor, dar americană, muzică de la Radio Luxembouorg sau REL cu volumul la maxim, Kafka și Camus cumpărați de la librărie, iaca sînt pe cale să pun în proă prima mea baladă eock!

        Apreciază

      • dragavei zice:

        Pentru mine, a fost cel mai tare an pina-n maturitate. Am luat două eliminari, nota 7 la purtare dar și două premii pe sector – la olimpiada de Română și la tratru (Am fost un Jimmy convingător, probabil fiindcă m-am tot străduit să pufai din lulea pe scena). Ba directoarea liceului mi-a dat și un premiu special pentru aportul la prestigiul liceului, ceea ce a indignat mare parte a corpului didactic. Iată însă că mai erau și vii pe acolo. Dar viii disparusera dupa 10 ani, aproape toti, așa ca celorlalti le-am mai tras o spaimă, ajunsesem eu insumi profesor. Se ducea scoala de rîpă, ce mai!

        Apreciat de 1 persoană

      • Ha, ha, ha! Mișto finalul!!!

        Apreciază

  4. ionfercu zice:

    Și altceva despre Ficus (anti) național … Chiar și în bolboroseala de ieri…
    Primul meu slujbaș îmi tot caută șireturile
    Mi-am adus aminte de o veche poveste; adevărată. În 1982, Naționala de fotbal a Italiei se întorcea, cu avionul, din Spania, de la întrecerile Campionatului Mondial de Fotbal, unde cucerise laurii, învingând Spania. Paolo Rossi (24), care era în aeronavă, devenise, cu șase goluri înscrise, golgeterul competiției. Era idolul a milioane de fani din lumea întreagă. Alessandro Pertini (86 de ani), Președintele Italiei, aflat în avion, s-a apropiat de el și l-a întrebat: ,,Domnule Rossi, îmi dați voie să vă tutuiesc?”… Fostul jurnalist Pertini era locuit de civilizație, avea o desăvârșită etică a bunului simț…
    Ce este un lider de stat, un Președinte? Primul dintre slujbașii mei, dacă ascult atent șoaptele democrației autentice. Un slujbaș de lux căruia, din impozitul meu, al nostru, are asigurate securitatea de grad zero, un confort al habitatului de excepție și venituri bunicele, sănătatea-i este monitorizată non-stop și gratuit, imunitatea îl ferește, cel puțin temporar, de vizite oficiale în fața instanțelor. Etc.
    Klaus Werner Iohannis, Președintele statului meu, primul meu slujbaș, ales/ plătit pentru a trudi întru respectarea intereselor și drepturilor mele legale, are un comportament cel puțin bizar: pe unde mă prinde, mă tutuiește. Tu, atunci când mi se adresează mie, Voi, când ni se adresează Nouă… Cuvințelul DUMNEAVOASTRĂ, existent în toate limbile pământului, îi este străin sau poate că, pozând într-un fel de zeitate îngăduitoare, de homo deus, cum ar zice Yuval Noah Harari, istoricul filosof, îl ignoră cu bună știință, pentru ne a arăta în ce Olimp ființează.
    N-am prășit împreună pe aceleași ogoare la CAP, n-am concurat cu dumnealui pentru acapararea piețelor sparanghelului și imobiliarelor, n-am avut bucuria să-l întâlnesc prin topul olimpiadelor naționale, ca profesor. Etc. Mă tot întreb: de ce ține mereu morțiș să se tragă cu mine de șireturi?
    Ion Fercu

    Apreciază

  5. Vasilica Ilie zice:

    Bine punctat, un text de apreciat! Dacă l-ați văzut și astăzi pe dl. Iohannis la televizor, vă făceați cruce, a avut un discurs sub orice critică, mie mi-ar fi fost rușine să ies în fața României să spun asemenea bazaconii, cu cedarea Ardealului de către PSD-iști! Asta ca să acopere, probabil, incompetența lui și a guvernului …Nu știu ce s-o alege de țara noastră, dacă vom ieși la liman cu incompetența celor de la putere! . P.S. S-a reparat blogul, acum intru cu adresa e-mailului. Felicitări!

    Apreciat de 2 persoane

    • Nu, că eu mă protekejez de orori, la Crăciun, dacă ajung, vor fi zce ani de cînd nu mă uit la televizor. Dar am văzut pe site=uri. Sigur că pesedii au făcut o tîmpenie uitănd de proiectul ăsdta de lege, dar pentru asta, dacă avea umot, îi lua la mișto, nu se dezlănțuia într-o balivernă demagogică a la Vadim. În fond, legea trebuie să treacă prin Senat și dacă presupunem prin absurd că și ăla doarme, ajunge la promulgare, nu? N-am auzit să se fi schimbat sistemul de legiferare în Ro…

      Apreciat de 1 persoană

  6. ionfercu zice:

    🥰🤗

    Apreciat de 1 persoană

  7. Ioan Costea zice:

    I-ai încondeiat corect. La fel cum bine i-a surprins și doamna Brîndușa Palade. Îmi stătea pe limbă, pardon, tastatură, ieri să-i fixez și eu în insectar. Mi s-a făcut lehamite și m-am limitat la notarea lipsei lor de minte. În Transilvania condiția asta este luată în răspăr: „Are multă minte, da’ nu tătă-i bună!” Ei, a ăstora e virusată.

    Apreciat de 1 persoană

  8. dragavei zice:

    Textul tău e preluat de coti.

    Apreciat de 1 persoană

  9. dragavei zice:

    Moka?

    Apreciat de 1 persoană

  10. Virgil zice:

    Nu imi dau seama ce se intampla cu Arafat . Pendulez intre faptul ca opozantii incearca sa arunce cu noroi in el. altii se folosesc de numele lui si fac prostii in spatele aurei pe care o are , sau la un moment dat e naiv de-abinele. Esclud un jogodism (deocamdata)

    Apreciat de 1 persoană

    • Arafat e printre putinii, daca nu singurul care știe ceva despre toată treaba asta și exact din acets motiv, este încă tolerat și în același timp se află între toate focurile…

      Apreciază

  11. Dana (Mara) zice:

    https://www.cotidianul.ro/despre-legea-autonomiei-tinutului-secuiesc-adoptata-in-camera-deputatilor/
    Culmea este ca tot maghiarii sint ufuscati dupa ce au avut tupeul sa forteze aceasta initiativa care contrazice Constitutia Romaniei. Dar obraznicia lor este proverbiala, degeaba o fac pe domnii, le dai un deget, vor toata mina (vezi lacomia cu care s-au indestulat cultele religioase prin autointitulatul Statusul Romano Catolic din restituri). Sint poftiti pe usa afara, intra frumusel pe fereastra. Dar mindrie si fudulie cit cuprinde.

    Apreciat de 1 persoană

    • Bah seama că n-ați înțeles tot jocul. Mă ocup mîine de asta. Iar maghiarii au tot dreptul să fie odiscați după ce au avut parte de un limbaj ce le miciurinizează pe al lui Vadim și Funar. Mai ușor cu patriotismul pe scări, că e o chestiune fină, delicată…

      Apreciază

    • Din păcate pentru mine, DD nu e o sursă credibilă. Șu nu înțeleg de ce Ungaria n-ar avea voie să sprinine maghisrii din Ardeal, dacă mă gîndesc cît sprijin am dus numai eu în Basarabia, cîte statui cu Eminescu, Ștefan el Mare și chiar un Avram Iancu am plantat eu acolo. Am mari dubii ă rusofonii mureau de bucurie, dar n-au zis nimic ontra…

      Apreciat de 1 persoană

      • Dana (Mara) zice:

        Sa ii sprijine domnule Antonesei dar cu mai putina aroganta si sfidare. Si sa nu ne mai fluture simboluri hortyste de care nu se rusineaza. Buncii mei au fost nevoiti sa se refugieze la Sinaia din cauza hortystilor si aerului lor civilizator.

        Apreciază

      • Poate vă imaginați că rusofonii din Basarabia cînd mă vedeau coborănd din mașină oficială neagră, cu steag si pașaport diplomatic mă luau drept om din popor…

        Apreciază

      • Dana (Mara) zice:

        Ce fac politrucii maghiari gen Victor Orban este revizionism iar actiunile dumneavoastra in Basarabia erau legitime, de recuperare istorica in urma unui furt. Asa ca nu vad paralela cu Basarabia. Dar poate este mai rafinat si elegant (si comod) sa torc linistita si sa ma abureasca filosofic domnul Sorin Antohi despre superioritatea catedralelor gotice. De ce nu este credibil Dungaciu? Si de ce intelectualii de marca sint pasivi daca nu chiar dau impresia ca aproba politicile revizioniste ale Ungariei si le justifica cu argumente istorice atunci cind nu zimbesc ironic? Daca nu este credibil Dungaciu as fi curioasa o parere transanta a unui intelectual de marca despre politica revizionista a Ungariei care este in plina desfasurare. Dar nu au curajul. Mai o bursa, mai o catedra, mai o relatie, oameni subtiri.

        Apreciat de 1 persoană

      • Politica revzionista Ungariei, care e reala, este, si voi folosi un termen dur, o labă tristă. Singurul efect pe care îl obține escrocul de Orban, că doar au și ei proștii lor, nu am încă monopol pe prstoe. Și așa o să stea la putere pînă la adînci bătrneți. Are Cioran o vorbă din care noi reșinem doar prima parte. „Ce au oridus ungurii în istorie? Ceardaș gulaș”. Dar Cioran adaugă ceea ce nu ținem minte, cp au mai produs „români care se tem de unguri”, Iar eu nu sînt un român din ăștia, fricoși…

        Apreciat de 1 persoană

      • dragavei zice:

        Da, mai bine mîine despre asta care e să te joci cu focul. Pina atunci, doar atit: greșeala istorica a ungurilor si a celorlalți privilegiati din Ardeal a fost neacordarea acelorasi drepturi valahilor. Altminteri, Transilvania era un alt stat azi, o Elvetie carpatina.

        Apreciat de 1 persoană

      • dragavei zice:

        Am ascultat un interviu cu Ciolacu, pe tema asta – cum a trecut proiectul de Camera Deputaților. Mintea prosteste dar nici ziaristii nu erau la nivelul necesar, ba erau chiar caraghioși, foloseau limbajul corporal pentru a-și exprima neîncrederea în preopinent.
        Ciolacu se spăla pe miini, liderii grupurilor parlamentare cică n-au vrut introducerea votării legii pe ordinea de zi. Dar ziaristii nu i-au trintit-o de la obraz: lidrul grupului PSD hotărăște de capul lui, ori vine cu mandat de la șeful politic, recte Ciolacu?
        Alta prostie a bossului PSD: el nu citise stenogramă ședinței liderilor de grupuri parlamentare, nu era treaba lui de președinte al Camerei Deputaților.
        Deci, nu stie ce face șeful grupului parlamentar al PSD, unde e președinte interimar; nu stie ce se-ntîmplă în ședințele care stabilesc ordinea de zi, și nici nu-i treaba lui să știe.
        Ai zice ca-i cretin, ori ca-i mai adormit decît răposatul Gherman, din vremea lui Ilici. Numai că ăla doar făcea pe adormitul, alțminteri era foarte vigilent, mai ales cu maghiarii din parlament.
        Deci, PSD a lăsat să treacă proiectul prin adoptare tacită. La fel a făcut PNL. Un cartof fierbinte pe care acum si-l pasează între ei.
        Și KWI a știut dar a așteptat PSD la cotitură.
        Așa fac oamenii aia politică națională, jucînd Popa Prostu.

        Apreciat de 2 persoane

      • Dacă situați e periculoasă, sînt niște inconștienți care se jăacă de-a politica. Dacă nu este, de ce p… mamelor lor, ne mai țin în case?

        Apreciază

      • dragavei zice:

        Nu-mi pare bine să am dreptate aici dar e o prostie „izolarea spciala”, si-am blamat-o de la bun început.

        Apreciat de 1 persoană

  12. rameau zice:

    Stanislaw Lem are o nuvela superba in care doi roboti interstelari sunt facuti prizonieri de un capcaun avid de informatii . Vroia sa stie tot si jefuia trecatorii cosmici de date de tot felul. Cei doi roboti au o idee stralucita: produc un diavol termoelectric care combina toate literele din lume producand text scris pe o panglica de hartie infinit de lunga. Desigur incantat,Banditul se pune pe citit miliarde de stiri, vesti, masuratori, date istorice, romane, carti de telefon, agende si arhive fara fund. La un moment dat isi da seama ca desi corecte, nu are ce face cu aceste informatii dar e prea tarziu si panglica acumulata in juru-i il sufoca iar robotii eliberati pleaca mai departe.. AG

    Apreciat de 1 persoană

  13. Ioan Costea zice:

    Mircea Miclea a avut ieri o intervenție notabilă. Îmi pare un om care gîndește, exercițiu tot mai rar parcă.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/mircea-miclea-societatea-devine-mai-buna-prin-experimentari-nu-pentru-ca-ramane-in-casa-altfel-si-acum-eram-in-pestera-1299574
    Eu am văzut. Am văzut bătrînei ca mine, timorați, plimbîndu-se 10m la stînga și la dreapta de intrarea blocului, neîndrăznind să meargă 50m în parcul alăturat blocului. Dădeam ture cu bicicleta, unul ascuns în ultimul rînd de garaje îmi zice: „Mă mișc și eu, încolo și încoace” (vreo 30m). Întocmai și la timp cum a dat „indicății” prețioase Părintele Națiunii – „în jurul blocului”.
    Ce ființă fragilă e omul! Y compris dobitocii care „conduc” (nu mă refer la șoferi).

    Apreciat de 1 persoană

  14. Ioan Costea zice:

    Uitasem să remarc/subliniez, iată, cît de adecvată se adeverește denumirea Jurnalului: „de celulă și ogradă”. Premoniție, atenționare, constatare?

    Apreciat de 1 persoană

  15. Dana (Mara) zice:

    Noi o vedem trista dar pentru ei se dovedeste dibace si vesela. Noi nu iesim filosofic din dilema puntii cu capra si varza si cu resemnare mioritica sintem cei care oferim cu minutele noastre varza caprei foaie cu foaie, pina o devoreaza pe toata. Pentru ca au reusit sa se puna stapini pe centrele istorice ale oraselor din Transilvania platim ca cretinii chirii imense pentru a ne mentine onorabil in sedii de muzee, facultati, liceele unor culte religioase care au dobindit personalitate juridica prin Statusul romano catolic, obisnuite cu negotul profitabil din epoca medievala. Sa nu mai amintim restituiri de pamint, paduri si ce incepe sa se cumpere pentru a fi cu acte in regula stapini. Cine este in paguba si cine ne ride in nas? Dar noi sintem domni, finuti ca nu dam de la noi. Daca tot recitesc I.D.Sirbu cu Adio Europa sa ne amintim zisa cu masochismul de a constata zimbind resemnat ca ai fost batut, f…t si cu banii luati. Poate ar trebui sa spunem si multumesc.
    In timp ce revizionistii pe toate canalele, cu toate fortele si resursele, mai directe, mai subtile isi finalizeaza planul rizind de indolenta, prostia si pasivitatea noastra, noi o luam ca pe ceva implacabil. Nici macar un Muzeu de Istorie decent nu sintem in stare sa facem la Cluj-Napoca. Este o rusine de muzeu in care colectia de baza este ferecata in subsoluri. Anul trecut in vara am intrat de curiozitate. Poate intre timp s-a schimbat ceva, dar prima sala care deschidea muzeul era cu piese de vestimentatie si bijuterii ale unor fiice imbuibate din nobilimea ungara si eu trebuia sa ma extaziez la poleiala aurului luat din Apuseni. Apoi urmau numai sali cu panouri cu fotografii. Toata istoria noastra, partea cu Marea unire de la 1918 prezentata meschin undeva in fundul salii. Penibil, trist. Bine macar ca Muzeul de Arta a spalat putin aceasta senzatie de sila, erau colectii superbe de Grigorescu, florile lui Luchian sau chipurile inconfundabile pictate de Tonitza.
    Desigur ca este si multa lume anesteziata si sedusa de mirajul unei federalizari unde ne va fi mai bine material sub tutela Ungariei. Dar in curind va fi in fapt pentru ca cumpara tot iar numai administratia romaneasca va face o figura trista.

    Apreciat de 1 persoană

    • dragavei zice:

      E doar coruptie, Mara. Niste nenorociti s-au apucat de cea mai lucrativă meserie posibilă pe aici – politica – iar în comerțul asta, vind tot – bani să le iasă.
      Ideea de națiune, popor, patrie a fost distrusă în ceaușism, așa c-a fost ușor – pentru cei care au păstrat ideea, ungurii printre, sa-i momeasca pe valahii lacomi la vînzarea și de mamă, nu doar de țară.
      Cînd or dispărea cei școliți în comunism, o dispărea și „mîndră Romanie”. Nu deodată, treptat, pe bucăți, căci n-o să mai fie nici cine s-o apere, nici cine să vrea s-o păstreze.
      Ai văzut ce-am scris despre Ciolacu. Il doare pe el de țară, la ce nenorociri a făcut pe la Brăila? Dar pe Orban „al nostru” crezi că-l doare?
      O sa ajungem sa ne apere maghiarii noștri, care nu vor să intre sub papucul lui Orban al lor.

      Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.