Liviu Antonesei – Dacă nu aș fi devenit un laș…


Dacă nu aș fi devenit un laș, astăzi la ora 13, după ce s-ar fi terminat intervalul în care aș fi putut ieși în țarcul închisorii, aș fi postat textul de mai jos fără această introducere. Iar mîine la aceeași oră, aș fi pus decizia în aplicare. Din păcate, m-am consultat cu cîțiva apropiați, fiind totuși vorba despre o decizie importantă. Fără excepție, m-au descurajat toți, cu cele mai diverse argumentații. Că nu mai sînt așa de tînăr și rezistent ca pe vremea primei greve a foamei, ceea ce e adevărat, dar nu prea este în chestiune. Că nu am pentru cine face acest gest – nu văd cum e lumea noastră? -, nu știu dacă asta e adevărat, dar nu făceam asta în primul rînd pentru lume, ci pentru a mă pune în acord cu mine însumi, cu principiile în care cred. Că vor intra cu forța peste mine și-mi vor opri acțiunea. Asta se poate, dar pentru asta ar fi trebuit s-o declanșez! Și multe, multe alte argumente. Dacă m-am decis să anulez ceea ce-am hotărît astă-noapte, nu este însă vina lor. Ei m-au sfătuit cum credeau ei că e mai bine pentru mine. Este exclusiv vina mea, a lașității mele, a dispariției curajului fizic, care nu mi-a lipsit toată viața. De la ora 13, cînd trebuia să public textul, am întors problema pe toate părțile. Am vrut să trimit în neant textul, să nu rămînă probă a lașității mele. Apoi, mi-am dat seama că nu ar fi onest, că trebuie să-mi asum această lașitate. În afară de asta textul e bun și nu are nici o vină că rămîne numai text în loc să devină și faptă. Așa că-i dau drumul în lume, asumîndu-mi toate ideile sale, chiar dacă n-am fost în stare să-i ofer și un trup… Nu e prima oară cînd un text este superior autorului său. Da, am pus poza cu masca din rușine….

Liviu Antonesei – Declar greva foamei

În fața escaladării fără precedent a măsurilor luate de către autoritățile românești care lezează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români, conștința și onoarea îmi cer să reacționez, mai ales că populația, de teamă, din obișnuință, nu știu, pare anesteziată, iar presa, cu puținele excepții pe care le salut, pare să fi trecut de partea represiunii, e vîndută puterii. Nu neapărat pe bani.

În fapt:

1, Autoritățile au început deja să introducă cenzura. Pot evoca două exemple vizibile, care a fi putut fi văzute de toată lunea, dar le-au semnalat puțini:

 1. 1. Amenințarea închiderii unui site sub pretextul că ar fi publicat știri false este un act grav de cenzură, mai mult o amenințare transmisă tuturor instituțiilor de presă, de orice formă, din țară. Comitetul de Comunicare Strategică se crede, probabil, Ministerul Adevărului, după formula lui Orwell din 1984.  Nu este, pentru că nimeni nu știe mai nimic despre boală, nici experții, inclusiv cei români, din comitetele cu pricina, care se contrazic între ei și dau populației sfaturi contradictorii. Dacă onor Comitetul de Comunicare Strategică socotește că o informație este falsă trebuie s-o combată prin ceea ce socotește că ar fi adevărul. Presa serioasă, ba chiar și tabloidă publică mereu, la loc de frunte, comunicatele. Adesea nici nu publică altceva în chestiunea epidemiei/ pandemiei.
 • Măsurile adoptate prin ordonanța militară 3, inspirate de discursul președintelui, sînt stupefiante. Unele dintre ele sînt de natură fascistă, altele de dictatură militară sau un regim de legea marțială fără lege.

  1, 2, Adresa către prefecți trimisă de un nefericit secretat de stat de la ministerul de interne – că din proprie inițiativă e la mintea cocoșului că nu a făcut-o – prin care se interzice acestora să ofere orice informații privind dinamica bolii – statistica îmbolnăvirilor, a deceselor etc -, cu excepția celor „pozitive” este o încălcare a dreptului cetățeanului la informare, a libertății de expresie a jurnaliștilor, precum și o punere între paranteze a legii accesului la informațiile de interes public.

2,1, Introducerea unei distincții arbitrare în tratamentul cetățenilor acestei țări în funcție de vîrstă este tipică regimurilor fasciste, care făceau asemenea distincții în funcție de etnie, rasă, orientare sexuală etc. Noi, bătrînii sîntem evreii, negrii, homosexualii regimului Iohannis, care se pretinde unul democratic. Mai rămîne să ne pună banderole galbene, culoarea liberalilor, la braț și să ne ducă în lagăre de concentrare, poreclite „centre de odihnă și recreere”. Faptul că între discursul prezidențial, de interzicere completă a ieșirii  „bătrînilor” din casă, și textul din ordonanță, care ne lasă două ore pe zi la cumpărături, medici, la plimbarea prin țarcul închisorii, nu schimbă nimic din natura fascistă a discriminării, sulemenește doar un fascism hard într-unul soft.

2, 2  Alocarea către armată a unor sarcini privind ordinea publică, scoaterea armatei în stradă, este măsură tipică dictaturilor militare sau unei „stări marțiale” instalate fără suport legal, Din cîte știu, legea marțială nu a fost activată, Ultimul care a procedat similar a fost Ceaușescu, care a și pus de altfel armata să tragă în propriul popor. Cum a sfîrșit Ceaușescu știm. Sper ca acest lucru să nu se mai întîmple. Cum starea de nervozitate crește, văd asta pe net, cun autoritățile sînt de fapt depășite de situație și recurg la măsuri disperate, o grijă am, să nu-i scape unuia mîna pe trăgaci! Nici nu-mi pot imagina că un asemenea ordin ar putea fi dat. Se termină totul într-o baie de sînge,

Prin urmare:

 1. Cer autorităților române să retragă toate actele de cenzură și să-și ia public angajamentul că nu va introduce cenzura, respectînd astfel Constituția și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

 2.Cer președintului țării și guvernului retragerea discriminării fasciste dintre cetățeni, în funcție de criteriul fixat arbitrar al vîrstei.

 3. Cer președintelui țării, că doar e comandant suprem, să recheme armata în cazărmi. Sau dacă îi este atît de frică să declare legal starea marțială.

Dacă aceste lucruri nu se petrec în termen de 24 de ore de la publicarea prezentei declarații aceasta va fi pusă în operă, începînd din 26 martie anul curent, la aceeași oră la care am postat textul. Am mai făcut o singură dată greva foamei, în ianuarie 1990, împotriva cenzurii tipografice. După șase zile de grevă ministrul culturii de atunci Andrei Pleșu a reușit să bage mințile în capetele tipografilor manipulați care nu lucrau decît publicațiile pro-feseniste, Am mai continuat greva pînă în ziua a zecea, ca să mă asigur că înțelegerea este respectată. Cît va fi nevoie acum, nu pot să știu, Dl Pleșu era totuși un om cultivat, oleacă de disident în timpul comunismului, pe cînd troglodiții ăștia…

Tehnic vorbind, va fi o grevă a foamei pe termen nelimitat. Sau pînă cînd cerințele primesc răspunsurile favorabile. Greva se va manifesta prin abținerea completă de alimente. Voi consuma însă apă, ceaiuri de plante cu lămîie, cafea slabă fără zahăr, lapte sau îndulcitori și voi lua medicamentele prescrise de medici pentru evitarea consecințelor diabetului de tip 2, aflat acum sub control perfect. Îmi voi lua medicamentul antiglicemic, că vreau să protestez, nu să mă sinucid! Voi sta încuiat în casă, voi renunța la pomana celor două ore în țarc, voi respinge asistența medicală, pentru că medicii sînt ocupați cu epidemia, voi răspunde la telefon și la mailuri, cît voi fi în stare și dacă în nemernicia lor, securoii de tip nou nu-mi vor tăia comunicațiile. Voi continua să fumez, probabil mai rar și doar pipă. În fiecare zi, după prima zi de grevă, voi posta o poză portret, ca să poată fi observată de cei interesați cum îmi evoluează starea. De asemenea voi ține un jurnal public. „jurnal de grevist al foamei” sau „jurnal din arestul la domiciliu, nu știu exact.

Pentru că, din nefericire, cunosc destul bine clasa noastră politică, securimea și așa-zisa presă, anunț că în momentul în care postez textul pe blog, acesta va fi fost plecat deja pe circa 200 de adrese de mail din România și străinătate – rude, prieteni, cunoscuți, ambasade, jurnaliști, politicieni, colegi scriitori, chiar și pe singura adresă de la președinție pe care o am etc, așa că e greu de crezut că veți putea pune batista pe țambal.

Știu exact ce va urma – amenințări alternate cu promisiuni, incitarea apropiaților să facă presiuni afective asupra mea, ponegrirea în presa „de partid și de stat”, acuzații etc. Veți afla despre mine lucruri despre care habar nu aveați. Pe care le voi afla și eu, desigur, fiind inedite! Acuzația de nebun ar putea fi cea mai blîndă!

Sînt nebun? Nu. Cum aș putea fi cînd sînt interesat de drepturile și libertățile concetățenilor mei? Sînt numai un om liber, cum m-am străduit să fiu toată viața. În general, am reușit. Un om liber este acela care este capabil să ia decizii grave, decisive atunci cînd nimeni, din frică, din oboseală, din nepăsare, nu le ia. Nu îndemn pe nimeni să mă urmeze, țara are nevoie de oameni în stare bună, pe deasupra ar risca să fie taxați de imitatori,

Sînt bucuros să fac asta? Deloc, dar nu am încotro. Puteam să mă declar în nesupunere civică și să mă preumblu prin oraș cît voiam, doar că exista riscul autocontaminării și apoi al contaminării altora. Ce cîștig prin asta? Nimic, îmi păstrez doar onoarea, singurul bun la care țin în afara libertății. Ce-aș pierde dacă nu aș face-o? Limpede, onoarea și tocmai atunci cînd libertatea se duce dracului!

În rest, faceți tot ce puteți pentru a vă autoproteja. În halul în care au dus sistemul medical treizeci de ani un șir pluralist de guvernări cleptocrate și habarnamiste, altă soluție nu este. Protejați-vă și protejați-i pe cei dragi. Cînd va trece molima asta și molima politrucă, vom avea vreme să rîdem de prostia și ticăloșia celei din urmă…

25 Martie 2020, în Iași

Liviu Antonesei

Scriitor de aproape 67 de ani

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

53 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Dacă nu aș fi devenit un laș…

 1. dorin zice:

  Eu nu cred că e vorba de lașitate – cum ar putea fi? Din contră!
  Este nevoie de cineva lucid, cu coloana intactă, care să arate derapajele (deocamdată) acestea ale sistemului.
  Ce-aș mai adăuga la ce ați scris: fiind vorba despre niște politruci bine-cunoscuți, de-o seamă cu cei dinainte, care au acces nelimitat la o grămadă de fonduri, nici nu vreau să mă gîndesc cît, cum și unde se vor scurge acestea, și nimeni nu va da socoteală, că mde, a fost stare de urgență.
  Pe de altă parte, eu nu mi-am făcut nici o iluzie: încă de la prima măsură, bună de altfel, a închiderii școlilor, i-am spus soției că scenariul mi-e clar și că nu peste multă vreme vom vedea armata pe străzi. Îmi imaginez și ce va fi mai departe, dar mie însumi mi-e frică să public aceste gînduri, fie și în eterul internetului, poate așa n-o să se întîmple…

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc frumos, poate nu e lasitate, dar o uriasă lehamite este, care nu e mai bună. Cum structura mea e reactivă, îmi voi reveni, mă vor ajuta ei de altfel pentru că au prostie și o capacitate de a face răul infinte…

   Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  Liviule, au ajuns sa recurga la asta fiindca poporul e inconstient si iresponsabil. Aici oricand va fi cineva care sa sfideze legea, un altul ii va gasi o scuza iar un al treila va striga sa nu i se tulbure Postul Pashtelui cu asa ceva. Aici niciodata nu se va schimba nimic fundamental iar nivelul va ramane de peshtera. Daca ii iei pe fiecare in parte din cauza carora s’a ajuns la asta, de la cioara ciorditoare care nu mai are ce juli din irlanda pana in Ungaria si pana la cocalarul manelist inconstient si beat cu BMW de aici vei vedea atunci ca niciunul nu sunt la nivelul tau si deci nu are rost sa te sacrifici tu pentru ei.

  Impotriva cenzurii acestui guvern comunist care nu numai ca ma vrea prost dar si tot prost sa si mor ma vrea totodata, asta, insa, da, trebuie gasita o forma de lupta rezonabila dar tot fara sacrificiu individual daca e posibil.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Codruța zice:

  Nu ar avea acelasi „haz” ca în 89. Frig in casă, păcalit băieții ca să ti se aducă mâncare etc. Ai oleacă de răbdare, până vine dictatura aia adevărată.😀

  Apreciat de 1 persoană

 4. Fercu zice:

  Aveți sfătuitori înțelepți. Toată argumentația pro-grevă este întemeiată. Dar un Johannis, care vorbește doar cu el, de parcă s-ar uita în oglindă, un mandolinist cu discurs-delir, o Opoziție de nimic , ce-ar putea înțelege din acest gest? Și publicul, o parte a publicului… I-am auzit pe unii spunând: ,,Armata! Bravo, au scos armata!” E ca în Legenda Marelui Inchizitor, când oamenii renunță la libertate, la responsabilitate, pentru o fărâmă de pâine; preferă sclavia…
  Dacă ar exista minți decizionale înțelepte, ar reacționa pozitiv la mesaj… Dar nu există… Îmi place sfatul de mai sus: ,,Ai oleacă de răbdare, până vine dictatura aia adevărată”…………..

  Apreciat de 1 persoană

 5. mihaidg zice:

  e preferabil sa ramîi in forma si in verva

  Apreciat de 2 persoane

 6. eduardantoniu zice:

  Si schtigma aia – ce pot ei „pentru ca” sa’ti faca? Sa te schtampileze cu schteaua lui David?

  Apreciat de 1 persoană

 7. Nu cred că ești un laș, doar te exprimi liber

  Apreciat de 3 persoane

 8. si ramii o conștiință a libertății și în vremurile astea tulburi. Si pe mine m-a stupefiat mesajul inițial al lui KWI de ieri despre ‘arestul la domiciliu’ al celor care au virsta 65+

  Apreciat de 3 persoane

 9. atent zice:

  Codruta stie mai bine.
  Imi pare rau sa-ti dau vestea asta: Paul Goma nu mai e.

  Apreciază

 10. ontelusdangabriel zice:

  imnul 162// și câte nu se-ntâmplă-ntr-o zi/ a murit paul goma de coronavirus la spitalul pitié salpêtrière din paris/ Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească/ apoi azi sărbătorim bunăvestirea/ fiica lui ioachim și a anei află de la arhanghelul gabriel că-L va naște pe Mântuitor/ oamenii stau în case/ se va termina până la urmă/ ca toate cele trecătoare/ chiar și virușii se nasc cresc și mor/ nu știu dacă acest aspect îl interiorizau frații pike & mazzini/ care și ei au trecut/ ca noi toți de altfel/ și câte nu se-ntâmplă-ntr-o zi

  Apreciat de 1 persoană

 11. dorobreja zice:

  Dragă Liviu, chiar dacă sunt cu totul de acord cu tine – vezi tot ce scriu de aproape o lună – cred că sfatul amicului comun MDG e înţelept. Greva foamei (pe care eu am făcut-o, o să pară ciudat, în 1995!) poate fi utilă dacă se raliază mii, zeci de mii de oameni. Dar ei preferă să facă provizii şi să înfulece, să nu-i prindă sfârşitul slăbiţi. Aşa încât, în loc să flămânzeşti, mai bine scrie. Îţi sunt alături. Suntem puţini, dar ei nu ştiu…

  Apreciat de 2 persoane

  • Cum cred că am mai spus, nici eu nu știu dacă e lașitate, ci doar o mare lehamite care se va resorbi. Și poatem inconstientul mi-a dat in felul lui un sfat bun, ca în snesul a ceea ce scrieți voi, Mihai, tu, alții…

   Apreciat de 1 persoană

 12. Georgina zice:

  Acum am reusit sa citesc tot. Eu va inteleg perfect… Sunt unele momente in viata cand ai de dat aceasta proba a curajului fizic, care sa ofere corp unei viziuni proprii despre viata, de care ii pasa nu-i pasa altuia, tu esti dependent de ea si nu o sa se schimbe… In ciuda lasitatii tale sau ca palma pentru ea… Pentru ca suntem oameni si asta inseamna in primul rand duh, mai apoi vine sontac sontac trupul cel netrebnic. Confirm ca varsta este un element important in aceste crize (citeste, momente decizionale, cf etimologiei) care ne poate trage inapoi, dar numai atunci cand se strecoara indoiala (Oare am imbatranit?). Personal m-am hotarat sa nu ma mai indoiesc de mine niciodata… Doar ca ocazia s-o dovedesc – sa-mi dovedesc – nu mai vine pentru ca a venit deja si s-a dus, m-am indoit de mine ca-mi pot inca duce mintea intr-un trup imbatranit de femeie si am pierdut. Va doresc sa nu va indoiti. Nimanui nu-i pasa, caci cat de usor este sa facem lucruri pentru cineva caruia sau careia ii pasa! O da – putem trai sau muri cu trupul in acel scenariu fericit si rar. Realistt vorbind insa, nu pentru ca-i pasa cuiva de neindoiala noastra trebuie sa nu ne indoim de noi insine, ci pentru ca nu avem altceva. Simtiti acum cum ati imbatranit in cateva ore cat in 30 de ani? Stiu cum e. Mie mi s-a intamplat acum 3 ani fara 33 de zile. De atunci, am o suta de ani, vesnic. Nu mai dau trup viziunii mele nu pentru ca nu as mai avea-o, ci pentru ca nu-l mai am. Bine ati venit in club. Ma intreb cati ca noi…

  Apreciat de 1 persoană

  • În multe privințe sînt de acord, doar că nu m-am dus ăn urp cu 30 de ani deît printr-o stare de are lehamite care trecătoare. În rest, cred că îmbătrînește numai cine vrea să îmbătrînească! Bătrînețea și tinerețea înt chestiuni ale minții, sînt stări de spirit, cum spunea cineva despre altceva cosa mentale…

   Apreciat de 1 persoană

 13. Micky Cahana zice:

  Mă alătur sfatului lui Mihai. Noi, ăștia din leatul 53, nu mai suntem așa de tineri (suntem, suntem!) așa că…

  Apreciat de 1 persoană

 14. InimaRea zice:

  Stii ceva, frate? Las-o-n morții ‘ma-si de ocirmuire! Gindeste-te la adevărul spusei „Cine nu mai poate da exemple rele, da sfaturi bune”. Greva foamei ar fi un rău exemplu, e bine că nu-l mai poti da. Ia gindeste-te că ti-ar fi urmat exemplul , că s-ar înfometa și alții de draci! Ar fi ridicol cînd ne paște o foamete grozavă. Altceva, dacă nu vrei s-o apuci!
  Ca protest, aleg să ies cînd am nevoie, nu după mintea Astrologice de calcula cînd nu iau eu covidul. Vazui și formularele de prezentat autoritătii vigilente, de-abia astept sa ma opreasca patrula, parol!
  Pentru mîine, scrise deja: Declar pe proprie răspundere că mă duc la curve, așa mi-a recomandat medicul de familie.
  Si-o să explic patrulei că va fi sex în grup restrîns- trist că la-nmormintare, nu mai mult de 8 participanți. Să văd eu cine mă oprește să mă duc la propdia-mi înmormîntare de cîte ori mi se scoală.

  Apreciat de 1 persoană

 15. Nu stiu cui din comenduire i-a trecut prin cap ideea cu formularul dar, după părerea mea nu este nimic altceva decât birocrație. Nu contribuie cu absolut, dar absolut nimic la gestionarea crizei, ba mai mult, tăiem pădurile ca să consumăm hârtia degeaba. Dacă voiau să facă ceva, puteau să oblige toți oamenii să poarte la ei actul de identitate și atât. Te oprea „milițianul” pe stradă, se uita cum te cheamă, te întreba de sănătate, de unde vii și unde mergi apoi verifica prin telefon intr-o bază de date dacă ce spui tu e adevărat, dacă nu ești cumva fugit din izolare sau carantină sau ai făcut altceva contrar legii. Dacă iți găsea ceva nasol… poc amenda pe loc sau pușcărie după caz. Dacă nu… ura și la gară. În legătură cu restricția de vârstă…e discriminare nazistă clar. Probabil că măsura asta cu vârsta s-a luat la presiunea publicului mai tânăr care, așa cum constat de pe Facebook, s-a inrâit foarte tare privitor la cei in vârstă. Nu mai incap de ei prin autobuze, acuma mai nou, vor ca batrânii să cedeze locul tinerilor (am văzut postări care sugerau așa ceva) etc. S-a întors lumea cu susul în jos. Despre decizia Dvs de a renunța la greva foamei, eu nu o consider lașitate ci o continuare a luptei cu impostura la nivel înalt. Arma scrisului este cea care vi se potrivește cel mai bine. Foame pot să facă mulți dar de scris, de scos la iveală prostiile care se întâmplă în jur, nu poate oricine.

  Apreciat de 1 persoană

 16. Dan Cristian Ionescu zice:

  Succes la greva foamei! Simpatizez toate formele de protest, sint imun la aproape toate privatiunile, dar la foame nu sint imun. Nu am facut niciodata greva foamei si nici nu as putea face.
  De mult timp eu nu mai ies din casa (de regula ieseam doar ca sa imi iau reteta si sa imi cumpar medicamentele) asa ca in principiu interdictia nu ma afecteaza, dar ma enerveaza si pe mine aceasta discriminare.
  M-a deranjat un comentariu „semnat” OC: „…Probabil ca si Paul Goma se simtea cocos liber si razvratit.” Cred ca regretatul Paul Goma (un mare roman dar si un mare aroman) se simtea cocos liber si razvratit intrucit era cocos liber si razvratit. Se pare ca OC a fost toata viata o gaina inchisa in cotet, asteptind grauntele.
  In ce priveste moartea lui, am auzit (si citit) si eu ca ar fi fost din cauza Covid 19. Ce simplu si comod este! Nu mai moare nimeni de batrinete sau de boala, toti mor de coronavirus! Starea de sanatate a lui Paul Goma s-a inrautatit de la sfirsitul anului 2015, cind a ajuns internat. La sfirsitul anului 2018 la el nu mai avea acces decit asistenta medicala, care venea de doua ori pe saptamina; nu mai raspundea la mail-uri si telefon, iar cunoscutii pastrau legatura doar cu fiul sau..Sfirsitul era previzibil. Dumnezeu sa il odihneasca.
  Toate cele bune.

  Apreciat de 1 persoană

  • Cum am precizat în introduce, am renunat la acțiune și mi-am asumat rușinea. Prin comentarii se vede și de ce. Comentariul lui OC e jegos, jignitor cu memeoria unu om remarcabil abia plecat dintre oi, Da, Paul a murit de la lighioana chinezeasca, s-a contaminat în spital unde mersese cu comorbiditățile lui, cum spun ăștia…

   Apreciat de 1 persoană

   • Dan Cristian Ionescu zice:

    Am citit si eu ce a declarat Mariana Sipos, ca „Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.”
    Dar daca de peste un an de zile nu iesea din casa iar singurele persoane cu care avea contact direct erau fiul lui si asistenta medicala, cum a fost infectat in casa?

    Apreciat de 1 persoană

   • Asta mă întreb și eu! Primele informații, franțuzești vorbeau totuși despre infectare ăn spital. Sigur, nu asta e esențial…

    Apreciază

 17. ȘTEFAN Doru Dăncuș zice:

  BINE ZICE „DOROBREJA” – DACĂ AR FI ZECI DE MII CARE SĂ INTRE ÎN GREVA FOAMEI, S-AR OBSERVA CEVA…

  Apreciat de 1 persoană

 18. Dan Petrica Ragalie zice:

  propunere.
  cred ca acest blog nu va fi sters.
  daca in 2 luni, cand, estimtiv, vom fi pe panta descendenta statistic, restrictiile vor continua, aveti toata sustinerea mea. intre timp ne vom lamuri mai bine cu ce se intampla in jurul nostru.

  Apreciat de 1 persoană

  • Păi, discrimprile de pildă curg lanș, ultima cea propusă de Costache, pentru care și-a șipierdut postul! Toți i-au reproșat imbeciltatea, dar n-au numit pe numele exact discriminarea între bucureșteni și restul lumii, care e fascistă, bazată pe un crireriu la fel de arbitrar ca și vărsta!

   Apreciază

 19. Dan Cristian Ionescu zice:

  Bineinteles, singurul lucru esential este faptul ca Paul Goma a murit, iar aceasta nu se mai poate intoarce, In 2015 l-am felicitat prin mail la implinirea virstei de 80 de ani. Nu mi-a raspuns, si de atunci nu mi-a mai scris niciodata. Nu stiam de ce, dar apoi prin micul dar „selectul” grup al scriitorilor romani interzisi, am aflat de problemele lui de sanatate, agravate in acea toamna. Din cauza vechii mele meserii de acum 40 de ani, mi-am pastrat curiozitatea. Si din aceasta cauza nu pot decit sa conchid decit faptul ca acest virus, evident periculos, este exacerbat – si nu fara unele interese.

  Apreciază

  • Cînd a împlinit 80 de ani, l-am felicitat și eu. La 75, cred că mai aveam rubrică la Adevărul, sau o fi fost la 70?, și am scris un articol. El era cardiac de multă vreme, în 1990, cîn l-am cunoscut și i-am luat un interviu mare, în toate sensurile, deja se proteja și trata! Dar era eploziv, vulcanic…
   Nu știu dacă virusul e exacerbat neapărat din interese, deși nu exclud asta,, dar poate fi și strategia „frica păzește bostănăria”… Că omul e dracul, cum spune altă vorbă poporală!

   Apreciază

 20. Virgil Cosma zice:

  Har’ Domnului c-ai renunțat! Adă-ți aminte vorba lui Țuțea (sau, mă rog, atribuită lui) care se întreba pentru cine a făcut 13 ani de pușcărie.
  OK, principiile nu se negociază, dar aici nu aveai cui să te adresezi. Practic țara e condusă de câțiva ofițeri din servicii și doi-trei politruci aserviți, care oricum nu te citesc și nici n-ar fi auzit de protestul tău decât în cazul în care – Doamne ferește! – ar fi avut un deznodământ tragic.
  Astfel încât îți sunt recunoscător că te-ai rezumat la varianta scrisă.

  Apreciat de 2 persoane

 21. InimaRea zice:

  „Smerita propunere” a produs reacții publice. Un preot care te știe te ataca în Ziarul de Iași, tot smerit, pentru că propui „naționalizarea bunurilor BOR”. Iar Marius Oprea ia pozitie de tragere, în calitatea sa de membru neremunerat al administrației bisericești a Bucureștilor.
  Ce chestie! Te pui cu dracu, sar popii și americii.

  Apreciat de 1 persoană

  • Da, am vazut. O sa reiau, cred ca miine, textul parintelui, cu un scurt comentariu politicos. Cu Marius am schimbat niste mailuri. A fost foarte citit pe blog, dar si preluat, peste 10.000 de accesari si inca mai vin. Asta e. Poate ca ii intereseaza pe multi smerita propunere!

   Apreciază

Comentariile sunt închise.