Adaos la „Despre prostie” – oleacă de bibliografie


Acum vreo cinci ani, am postat aici extraordinarele „legi ale prostiei” formulate de Carlo Cipolla. Cred că după vreun an le-am reluat, părîndu-mi-se de interes perpetuu, dat fiind că prostia în lume nu scade, ci sporește. Între timp, am găsit și cartea în traducere românească și o păstrez cu mare grijă. Reiau postare de acum cinci ani aici

https://antoneseiliviu.wordpress.com/2016/02/14/invitat-carlo-cipolla-legile-prostiei-sau-prostia-va-conduce-lumea/

Mă bucur însă să constat că nu doar autorii străini au fost preocupați de temă! pe site-ul Catchy găsesc un interesant text, ceva mai vechi, dar foarte bun, chiar dacă e dat anonim. despre semnele după care recunoști un prost!

În sfîrșit, vechii înțelepți nu aveau nevoie de mult timp și multe cuvinte pentru a recunoaște prostul sau idiotul, după cum ne arată această imagine pe care am primit-o de la prietenul Ion Dumitru…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Adaos la „Despre prostie” – oleacă de bibliografie

 1. Neamtu tiganu zice:

  Marele avantaj cind vorbesti despre prostie e ca cel care vorbeste /scrie devine automat inteligent, deoarece se subintelege ca numai un inteligent poate sesiza prostia.
  In ceea ce ma priveste inca din copilarie, da chiar si mai tirziu am fost considerat de cei dinprejur ca fiind f inteligent.
  Singurul care a avut indoieli am fost eu, deoarece au fost enorm de multe lucruri pe care nu le-am inteles sau nu am putut sa le fac.
  In alta ordine de idei si prostia, sau cei considerati de mine prosti, nu odata m-au surprins cu chestii f inteligente.
  Concluzia mea de om inteligent, un pic prost, e ca nu exista o delimitare stricta.
  PS departe de mine gindul de a contrazice autorul, ca iar mi-o iau.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Fercu zice:

  Ma bucura si recuperarea foto😁

  Apreciat de 1 persoană

 3. ontelusdangabriel zice:

  imnul 114// virusul chinez și-n teritoriul de proveniență a mărfii/ le moi biographique/ altminteri o banală agresiune a naturii/ eram îndrăgostit/ nici siderat nici excedat de isterie panică & stuff/ gândul la acea porțiune uscată ori umezită nu mai admitea fizicalmente & pre metafisicească străduință altceva/ dispăreau din magazine măști spirt făină drojdie mălai/ dar cunoașteți o hrană & o jucăreauă & raison d’état deasupra acelei mătăsoase materii ușor lubrifiate/ au nu derivă arta și un segment consistent de spiritualitate din acea caldă & dulce & inenarabilă văgăună/ astfel că atunci când aflu că prestigiosul carnaval de la veneția e contramandat/ nu dezgustul/ nu frica/ nu disprețul mă cuprind/ realizez trist că a dispărut simțul umorului/ și acea/ acum se-nțelege la adevărata deci pierduta sa valoare/ insuportabila ușurătate a ființei/ eu port în minte până mor acele mirosuri/ acel gust sublim/ acea vedere trans-citadină/ da da da/ acea alcătuire neverosimilă/ unii îi zic gratulant chiar pompos originea lumii/ îi spun modest/ sic/ și sâc/ originalitatea lumii

  Apreciat de 2 persoane

 4. vasilegogea zice:

  Aș mai menționa, cu voia domniei tale, dragă Liviu, pe lîngă celebra – deja – lucrare a lui Glucksmann, „Prostia” (La bêtise), și o carte mai veche a ungurului Rath-Vegh Istvan, „Az emberi butasag kulturtortenete”, apărută în românește cu titlul „Istoria culturală a prostiei omenești”, culmea, la Editura științifică! în 1969.
  Am terfelit-o de cît am tot citit și recitit din ea la Breaza, în anul doi la Liceul militar!
  Mai tîrziu, în armată (1973-1974), la Sighet, am „ronțăit” Svejk!

  Apreciat de 2 persoane

 5. Vasilica Ilie zice:

  Și eu am scris o schiță umoristică ”Vasile și păcatele” pornind de la eseul de acum cinci ani, după legile prostiei formulate de Carlo Cipolla. Țin minte că v-am trimis-o atunci și v-a amuzat. Acum am inserat-o în volumul de proză umoristică intitulat ”Pașaport umoristic”, este la Editură. Prefața este scrisă de maestrul George Corbu, Președintele Asociației Epigramiștilor și Umoriștilor din România, căruia i-a plăcut manuscrisul.

  Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.