A doua viață, un roman de Nicoleta Dabija


Tocmai a ajuns în mîinile mele romanul Nicoletei Dabija A doua viață (Editura Paralela 45, 2019), pe care l-am citit de altfel în două versiuni de dinainte de a fi tipărit, sau poate trei. Cine a citit volumul de poeme Sora mea de dincolo de Ileana Mălăncioiu poate ghici tema tratată. Doar că nu este vorba despre poezie, ci despre un roman, chiar dacă cele 32 de capitole sînt numite cînturi. Un roman traversat uneori de note de lirism, dar mai ales de note dure, adesea atroce. Un roman care mi-a plăcut foarte mult. Sînt conștient că orice aș scrie eu despre acest roman poate fi bănuit de subiectivitate, poate nu pe nedrept, așa că voi adăuga mai jos cele scrise de scriitorul și filosoful Vianu Mureșan pe coperta a patra:

„Nicoleta Dabija citește moartea în destinul surorii ei, dar înțelege că ceva încă rămâne, că există ceva în urma acțiunii morții, o altă viață sau o a doua viață care nu are nimic de-a face cu o presupusă lume de dincolo. O a doua viață aici a Marianei, care se produce prin transfer, prin developarea unor momente, situații, evenimente și stări trăite în sensibilitatea și memoria surorii, care le ordonează și le fixează într-o narațiune pentru a le păstra vii. Dar și o a doua viață a surorii, viață adăugată prin „sarcina” rămasă de la Mariana, care continuă să lase efecte în amintire, în sensibilitate, să modifice când abrupt, când discret felul autoarei de înțelegere și raportare la nesfârșita vulnerabilitate a omului. Noi suntem mai mult decât noi înșine în măsura în care devenim viață a morților noștri, cedând rememorării sau comemorării lor părți importante din timpul în genere consumat în grija de sine și pentru propria împlinire. A doua viață este o carte care deturnează mersul firesc al curiozității cititorului, îl smulge din sistemul bine asigurat al superficialității lui firești, îl face să privească într-o oglindă de care în genere se ferește: fața morții… Iată-te!”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la A doua viață, un roman de Nicoleta Dabija

  1. Mi se pare atât de straniu că-i spui roman! Bine, eu nu știu nici atât ce gen ar fi, dar cred că asta contează mai puțin. Îți mulțumesc pentru lecturile dinainte de publicare și pentru sfaturi. După ultima ta lectură, am reluat manuscrisul de alte trei ori, în stilul meu nebun. 😀 Sper să-și găsească cititori buni și să fie iubită măcar de câțiva…

    Apreciat de 5 persoane

  2. Vasilica Ilie zice:

    Eu o felicit pentru că este atât de prolifică, nu știu când scrie! Mult succes!

    Apreciat de 1 persoană

  3. alpinus zice:

    FELICITARI! Cu siguranță că va găsi cititori buni.
    Coperta, este o provocare în sine, tare bine gândită.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Vaailica, chiar nu sunt prolifică. Cărțile mă ajung din urmă, ca să spun așa. Am publicat mai mult în ultimii ani, dar toate sunt scrise în timp. Aceasta am terminat-o în iulie 2017, am ținut-o la sertar un an jumate, iar anul ăsta am trimis-o în lume. „Indragostitul…” e alcătuită din eseuri scrise timp de 10 ani. Anul acesta am tradus o carte și o piesă de teatru, însă de scris n-am scris decît cîteva poezii și trei articole. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  5. neamtu tiganu zice:

    am citit reportajul prezentarii cartii… frumos, dar fara mici cu mustar, fara sampanie, asa serveste lume buna, mici cu sampanie, parca nu se potriveste.
    Pt putinii care nu stiu, si io sunt scriitor de carte, la mine nu-i roman, nu-i biografie, e doar carte. La lansare au fost citeva sute, chiar patru generali, am vindut, numai acolo, peste 90 de bucati, ca nu mai stiam ce sa fac cu banii.
    Multi cumparasera inainte, mi se pare mai bine daca citeste omu inainte de lansare, sa mearga in cunostinta de cauza, nu doar ca cunostinta. Daca-o place, vine, daca nu, nu!

    P.S As fi curios sa citesc romanu/cartea/biografia/nuvelele/cinturili

    Apreciat de 1 persoană

  6. Radu Mârza zice:

    Bravo, felicitări!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Felicitări! Este deja în librării?

    Apreciat de 1 persoană

  8. Ion Țoanță zice:

    Gaudeamus scrie pe Nico Dabija, altfel, cum? 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  9. mihaela zice:

    Bravo, o sa o caut. Mai ales ca ma atrage tema.

    Apreciază

  10. Adela Rachi zice:

    Frumoasa coperta, titlul, vreau sa citesc. Sper sa apara si in varianta electronica. Felicitari, Nicoleta, ma bucur mult mult, drum frumos prin lume cartii tale!

    Apreciat de 2 persoane

  11. Lili Craciun zice:

    Ne vedem la Gaudeamus. Când va avea loc lansarea romanului, Nicoleta?

    Apreciază

  12. vasilegogea zice:

    Aștept cu nerăbdare să citesc această carte!
    Constat, cu bucurie, că încetarea colaborării la „Viața românească” s-a dovedit (și) benefică!
    Calde felicitări!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.