30 – Wolfram Tschiche: „Făceam parte din categoria micilor sau marilor nebuni”


Pe disidentul est-german Wolfram Tschiche l-am cunoscut în aprilie 1991, la Storkow am See, cîteva zeci de kilometri de Berlin, într-o fostă stațiune de refacere și antrenament a STASI, fosta poliție politică din RDG. Eram invitat acolo, grație prietenului Willy Totok la un seminar organizat de Wolfram. Mai erau acolo Smaranda Enache, Nicolae Gheorghe, Elena Stefoi, William Totok, Johann Böhm, Ion Bogdan Lefter ș.a. Vorbirea mea se chema Fesenismul, boala senilității comunismului, pe care aveam s-o public în 22, de unde a preluat-o revista pragheză Kultura, și apoi în volumul O prostie a lui Platon. Intelectualii și politica. Fosta stațiune STASI făcea toți banii, viluțe de două persoane într-o pădure, pe malul unui lac, tot felul de echipamente de agrement, iar în bar rămăseseră tone de băuturi. Willy își amintește, ceea ce memoria mea rușinoasă a aruncat în uitare – într-o seară, eu și Wilfram ne-am cam întrecut cu degustarea, ne-am cam amețit și ne-am declarat nu doar prieteni, ci și rege și împărat. Nu mai știu care și ce, nici Willy nu-și amintește. Cum counismul căzuse de un an și jumătate, ne puteam totuși permite! Mă bucur că Wolfram îl întreabă de mine cînd se întîlnesc, ceea e voi face și eu de acum încolo, cînd amintirile au revenit. Dar tare aș vrea să-l revăd pe Wolfram, desigur nu neapărat într-o fostă stațiune STASI!

https://www.rfi.ro/politica-115751-contestatar-est-german-faceam-parte-din-categoria-micilor-sau-marilor-nebuni

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la 30 – Wolfram Tschiche: „Făceam parte din categoria micilor sau marilor nebuni”

 1. eduardantoniu zice:

  Posibil tu imparat, de la Tit Liviu, istoricul contemporan cu imparatul Augustus. Posibil rege Tschiche, sa zic atunci de la Georg Agricola, cel care a numit prima data elementul tungsten (wolfram, spuma la gura lupului) si care a fost un timp si in slujba ducelui omonim din Saxonia inferioara nu departe de unde v’ati intalnit voi. Desi, daca mai sap si cine mai era si Kaiser pe atunci – si Tschiche tot imparat e.

  Apreciat de 1 persoană

  • Ha, ha, ha! Merci pentru arheologia asta genealogica! Pentru mine rămîne mister, pentru că nu-mi amintesc, în ce lmbă vprbeam noi toate astea, germana mea vorbită, în ciuda bunei pronunței, neajungînd vreodtă la mari performanțe!!!

   Apreciază

 2. Neamtu tiganu zice:

  Fusei si eu cindva, prin 2000 si ceva, intr-un cuib stasi, la Schkopau. Am tinut o prezentare, am fost f emotionat, ingii nu prea vorbesc in public. De emotie am uitat, dupa speach, ca am microfonul activ prins de guler si am plecat in gradina conversindu-ma cu un participant si criticind masiv concurenta. Se auzea in toata sala.

  Apreciat de 1 persoană

  • Ha, ha, ha! Asta chiar e misto! Mai ales că erai treaz! Ce era amuzant e că STASI avea menirea să apere socilaismul din DDR, dar tot ce era în stațiunea cu pricina era vestic! Pînă ți perdelele erau făcute la Hamburg, cum am văzut pe o etichetă… Iar băuturile… Whisky-ul de la mama lui, cognacurile franâuzești, vinurile de Rin, deci doin BRD sau de Bodeaux. Numai vodca era sovietică. dar ambalate cum n-am văzut în comerțul socialist…

   Apreciază

 3. ontelusdangabriel zice:

  atentă așezare botanic-entomologică a prezentului în ierbarul și insectarul trecutului// iar și iar despre drăgălașa/ scriu despre ea și nu mă mai satur/ e-așa de bună și dulce și pozitivă și năzdrăvană/ a izbutit să facă s-apară soarele și pe strada mea/ deși s-ar zice că ea simbolizează luna/ nu aceea a belindei carlisle de-acum trei decenii/ ci luna cea feminină pe care-o invocam sceptic anul trecut/ și care-a venit c-o incredibilă prospețime peste mine/ într-o mână de om/ îmi pare sub 1.70 chiar sub 1.65 din poze și înregistrări/ zvâcnește sufletul unei zâne/ care sincronizează perfect arte științe distracție filosofie și feminitate/ ireală germinație/ îi înțeleg bine și pe cei formați în predecembrism/ nu prea se mai potrivesc multe din ce știau ei cu anarhica revărsare de-acum/ aparent fără noimă/ iubirea m-ajută să accept realitatea/ trăim într-o altă lume/ cu alte coordonate/ non-elegiace/ non-euforice/ vorba înțeleaptă a lui mircea cărtărescu de-acum două decenii/ conceptul de cultură a făcut explozie

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.