Ovidiu Șimonca – GDS: cine trînteşte uşa, cine stinge lumina?


Redactorul șef al Observatorului cultural publică în ediția din această săptămînă a publicației o foarte interesantă analiză a „măririi și decăderii” Grupului pentru Dialog Social, deci de la apariția acestuia în zorii post-revoluției și pînă la recenta demisie a filosgului neamului, cu celebra sa scrisoare de 11 pagini, urmată de reacțiile de răspuns dure ale lui Vlad Alexandrescu și Andrei Cornea, noul președinte al organizației. Concluzia lui OȘ, de altfel pusă deja în titlu, nu este deloc optimistă. Bun, eu zic să avem puțintică răbdare. Am văzut zilele acestea lista membrilor actuali ai GDS. Dacă grupul găsește anticorpii pentru eliminare unor „elemente” toxice, dacă își asumă greșelile flagrante din trecut, cum ar fi susținerea pînă în pînzele negre a lui Băsescu și inventarea altor idoli de Kovessi la procurorul Lazăr, ar mai putea avea o șansă. Dar chiar este vorba despre o reinventare. Dacă nu, nu și gata!

PS Într-un ps OȘ se ocupă puțin și de procesul deocamdată pierdut cu mine, reinterîndu-și punctul de vedere – dacă există litigii între intelectuali, acestea se rezolvă în scris, prin polemică, nu la tribunal. Dar cum eu nu sînt intelectual, ci scriitor, filosoful s-o fi gîndit că mai bun e tribunalul!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Ovidiu Șimonca – GDS: cine trînteşte uşa, cine stinge lumina?

 1. Virgil zice:

  https://www.observatorcultural.ro/articol/gds-dupa-gds/

  mai este un articol interesant

  in articolul postat de dumneavoastra descrie cel mai bine ce se intample in GDS
  P.S. Gabriel Liiceanu a pierdut, în primă instanţă, procesul cu Liviu Antonesei. Am scris‑o de nenumărate ori: dialogul argumentat, nu tîrîrea în instanţă, e principala calitate a unui intelectual. Nici măcar participarea la reclame, cum a făcut Mihai Şora, membru GDS – folosit şi lăsîndu-se folosit – nu-ţi certifică disidenţa şi nici calităţile intelectuale. De o „disidenţă uitată“ are parte, în aceste zile, Paul Goma, care a împlinit, pe 2 octombrie, 84 de ani şi care se mistuie de dor după Basarabia şi România, în care n-a călcat după 1989, cînd putea veni ne­stingherit, pentru a nu cauţiona elitele culturale şi politice. GDS vrea să se deschidă spre tineri, au anunţat comunicatele grupului. Dar tinerii ar dori să vină spre GDS? Şi mai ales tinerele, le-ar plăcea acolo, acolo unde Gabriel Liiceanu zice despre o membră că „este o încîntătoare și grațioasă doamnă, care scrie articole citibile pe sărite și a cărei relevanță publică e nesemnificativă. Are meritul, deloc neglijabil că, în adunările Grupului, păstrează tăcerea“. Cultivăm tăcerea şi o ridicăm la rang de virtute sau ne dorim dialogul social? Grea întrebare, pentru GDS, în aceste zile.

  Apreciat de 1 persoană

 2. vasilegogea zice:

  Este evident că GDS-ul trebuie să se „recalibreze”. Cum? Va trebui să afle „singur”!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Pavel Emanuiel(gyll) zice:

  Bună dimineața!Datorită unor factori obiectivi,veți vedea mai jos,am cam lipsit de aici.Starea deplorabilă a drumului care duce la eolienele de la Orșova ne-a făcut să revedem Mănăstirea Sfănta Ana.Intrănd în muzeul dedicat ctitorului,Pamfil Șeicaru,am dat peste o carte,printre alte cărți,scrisă de Rene Al.de Flers:Pamfil Șeicaru așa cum a fost.Merită citită,dar nu acesta este motivul,în prefața am dat peste o informație interesantă,de Flers,a lucrat aproape 30 de ani în Secția Documentare al Departamentului Romăn de la Europa Liberă.După pensionare a scris o radiografie nu interesantă ci de excepție despre ce și cum s-a produs acolo,la Radio Europa Liberă.Am găsit cu greu un exemplar ,și cănd eram la Herculane am comandat-o.Pentru a o înțelege,digera,am lecturat fără grabă,pe îndelete.Marele merit al acestei cărți,autorul un tip franc,este că demitizează aura țesută în jurul celor de acolo.Merită predată ca și caz de studiu ori și unde în fostele țări căzute sub tirania comunistă.Cum nu pot să postez prima pagină atașez un linc:https://photos.app.goo.gl/QK1EXnJdpwtHF5Ci9,poză din colecția propie.
  PS:aș fi curios ce spune,dacă o poate procura și studia amicul Inimă Rea.

  Apreciat de 1 persoană

  • InimaRea zice:

   Am s-o caut, gyll.
   Fratele mai mare al tatălui meu era un nonconformist în felul lui. De la el am aflat – pe la vreo 8 ani, cred – de Europa Liberă. și-am și ascultat-o împreună o dată. Bine, postul lui preferat era Vocea Americii dar e altă poveste (cu ”vin americanii”).
   Am rămas cu indicația asta bibliografică pînă-n anii 970, cînd s-a produs primul semn al recesiunii economice – scumpirea pâinii cu 25% (parcă). Am auzit-o pe Monica declamînd lugubru ”S-a scumpit Pâinea la români (să mor dacă n-am auzit majuscula!) Și mi s-a luat de Europa Liberă, care nu știa că românii nu mai mîncau demult pâine neagră, ci o dădeau la porci. Altceva ar fi fost dacă EL vedea viitorul în care pâinea ajungea iar pe cartelă, ca-n prima mea copilărie.
   Atunci am început să mă preocupe chimia propagandei, de orice fel.
   PS: gyll, cu ocazia asta, facem pace, bine?

   Apreciat de 1 persoană

   • Pavel Emanuiel(gyll) zice:

    George,eu nu sunt sau am fost în război decăt cu politrucii.Așadar am rămas tot cel pe care l-ai știut la începuturi,mă bucură faptul că totuși ai înțele poziția mea de atunci,de discutat despre ce au găndit și cum au văzut înaintașii noștrii mersul lucrurilor,la acea vreme.Dacă reușești să procuri cartea vei găsi în autor,după tată francez,nepot al mareșalului de Flers,Auguste parcă,un patriot romăn cum mulți care s-au și se freacă cu cărămida pe piept nu sunt.Păcat că l-am descoperit așa de tărziu,dar există o zicală-în tot răul un bine!Sănătate!

    Apreciat de 2 persoane

   • Pavel Emanuiel(gyll) zice:

    Am scris un răspuns dar nu îl văd.

    Apreciat de 1 persoană

   • La spam nu este nimic, înseamnă că nu a plecat/ ajuns.

    Apreciază

 4. Pavel Emanuiel(gyll) zice:

  Am impresia că nu se deschide link-ul ,pe cale de consecință am timis un e mail cu coperta cărții.

  Apreciază

 5. InimaRea zice:

  Eu l-am văzut, gyll.

  Apreciat de 1 persoană

 6. gyll zice:

  Instruiește – l pe Liviu să îl poată vedea și el.

  Apreciază

 7. Ion Vianu zice:

  ION VIANU: Cred că editorialul lui OȘ ar trebui nuanțat. Deși am demisionat din GDS în mai 2018, și mă simt foarte bine așa, nu pot să nu-mi amintesc că am fost membru 13 ani (2005 -2018). GDS nu e un partid politic ci un grup în care AR TREBUI să se discute liber. Că nu a fost ÎN SUFICIENTĂ MĂSURĂ AȘA este adevărat, din pricina setei de putere a lui G. Liiceanu. Voi aminti că Grupul nu a fost o curte a lui Băsescu și nu s-a limitat să-l sprijine pe Băsescu. Eu însumi, îmi amintesc, am moderat trei mese rotunde, cu participare externă, despre sistematizarea Bucureștilor, morții de foame de la spitalul din Poiana Mare și stării lamentabile a sistemului sanitar. Și au fost zeci , sute de discuții de tipul acesta. Discuții, da, numai discuții fiindcă era un loc unde se discutau fapte și idei și nu un organ de decizie. Cât despre „Curtea lui Băsescu”, erau câțiva care o frecventau și chiar el, președintele, a venit odată la GDS (de 2 ori?). Totuși, cine ar avea răbdarea și dorința, ar putea, citind colecția revistei „22” să constate că Băsescu a fost și criticat în paginile ei. Eu însumi am publicat între 2005 și 2008 editoriale în „România Liberă” în care, alternativ, îl aprobam sau criticam pe președinte. Și vine acum în discuție cazul Băsescu. Continui cu încăpățânare să cred că Băsescu a făcut și lucruri bune. El a condamnat comunismul (Păcat că G. Liiceanu și alții au încremenit în proiect și nu au mai văzut decât anticomunismul, când erau de discutat atâtea altele, în particular precaritatea extremă a populației, emigrația masivă, catastrofa demografică,, catastrofa ecologică, etc, etc. Apoi, „băsismul” era și o atitudine pragmatică, căci ce era în față? – Mafiosul PSD și trădătorul penelist Tăriceanu, purtătorul flamurii colaboraționismului, aprinse de D. Patriciu. Cât despre Băsescu însuși el trebuia să știe că „Petrov” va fi odată demascat, dar nu a pregetat să facă publice Arhivele Securității. Astfel el, Băsescu, are dreptul să îi se treacă peste o parte din abjecția inițială a lui Petrov, oricâtă indelebilă scârbă ar suscita. Este adevărat că nu am făcut publice motivele demisiei mele din GDS dar trebuie să se știe că un floretist nu duelează decât cu alt floretist. Când am avut ceva adevărat grav de spus am spus, și am plătit, dar de discuții brutale mi-e silă. Cine a spus că adevărul zace în detaliu a avut dreptate.

  Apreciat de 2 persoane

  • Foarte binevenite observatiile si nuantele. Va multumesc.

   Apreciază

  • Dana (Mara) zice:

   Respect domnule Vianu, ani de zile am citit Revista 22 numai pentru editorialele dumneavoastra. Iar cind am vazut ca publica si fiul dumneavoastra m-am bucurat sa il citesc in continuare. Sanatate si numai bine, ar trebui sa pretuim mai mult oameni in adevaratul sens la cuvintului si sa nu ne fie rusine sa ne aratam admiratia.

   Apreciază

 8. Laurentiu zice:

  As vrea sa stiu si eu care or fi lucrurile alea bune facute de basescu. Condamnarea comunismului facuta de turnatorul Petrov ? A fost din virful buzelor. Din punctul meu de vedere, a creat un sistem de eliminare a DUSMANILOR (nu contracandidatilor) sai, prin care multi au intrat in inchisoare prin plicurile date de gen Dumbrava judecatorilor si a unor inregistrari falsificate (nu, nu sint psd ist). Catalogarea MS Regelui drept un tradator ? ,,Scoala romaneasca produce timpiti ?” Distrugerea flotei ? A CFR ului (merg zilnic cu trenul si pot da relatii). Inchiderea unor scoli ? (a fost pe bune). Inchiderea unor spitale ? (si asta a fost pe bune).
  Noroc cu basescu…

  Apreciat de 1 persoană

 9. InimaRea zice:

  Am postat la obs.cult.:
  Cred că dl Liiceanu are formație marxistă. Mai cred că reacția lui asimetrică față de celebrarea bicentenarului nașterii lui Marx este o sechelă a fenomenului beatnic – reluare modernă a eternului conflict tată-fiu, unde revolta fiului e paricidă (ca-n Oedip de Sofocle, unde e un dar al Moirei).
  Nu în lupta contrariilor văd acea formație ci-n lupta de clasă sui generis purtată de dl Liiceanu, căci nu în social ci-n snobism se dă – între high classe/high life și les pauvres diables excluși de la masa bogaților. Căci nu en philosophe a reacționat dl Liiceanu la darul otrăvit al chinezilor odiseici de azi, ci-n snob proaspăt înnobilat , en nouveau homme (poate vă iese accentul condescendent al adevăraților Arnoteni). Altminteri, te-ai fi așteptat, de la un filosof, la așa diatribă? ”…importanța culturală» a lui Marx – adică a celui care a instilat în mentalul omenirii URA IMPERSONALĂ și necesitatea exterminării … a unui personaj ce a făcut un rău infinit omenirii”. Pe acest calapod mental, și Hidegeer e responsabil de crimele nazismului.
  Dlui Liiceanu i se spune, total eronat, ”filosof” – cînd nu total ironic. Nu are sistem filosofic propriu, nu e discipolul ci doar traducătorul (după unii, submediocru, de nu de-a dreptul inventat al lui Hidegeer) nu are organ pentru filosofie de vreme ce reține din opera lui Marx doar Manifestul… și-l vede pe filosoful german ca părinte spiritual al lui Lenin, Stalin, Marx (Ho-și-Min, Pol Pot etc).
  Probabil că despărțirea de Marx – distilată în anii rezistenței prin cultură – e doar pretextul de a părăsi șandramaua ce-ajunse GDS încă din frumoșii ani ai băsismului atotbiruitor. Marius Oprea o pomenește pe marea preoteasă a cultului spanchiu – Andreea Pora. Ei, atunci a ratat dl Liiceanu o minunată ocazie de a demisiona din GDS. Acum, gestu’i e jenibil teatral.
  PS: Am văzut postare dlui Vianu. Omenește, e de înțeles dar trebuie să fii al dracu’ de bun creștin ca să vezi binele din mantaua lui Petrov; ori doar floretist.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.