Jurnal de pîrît (38). Al doilea termen


Astăzi, între orele 10 și aproape 13, s-a desfășurat al doilea termen al procesului intentat mie de Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas, care îmi cer cîte 50.000 de euro despăgubiri pentru lezarea onoarei. Sigur, a existat o vreme cînd soluția pentru apărarea onoarei prezumptiv lezată era duelul, iar cînd chestiunea a ajuns în tribunale, despăgubirea era simbolică, o unitate, adică 1 leu, 1 franc, 1 dolar, după țara în care se desfășura litigiul. Dar cum moravurile nu stau locului, am ajuns la calcularea valorii onoarei în bani peșin, deloc simbolici!

Înaintea de începerea ședinței de azi, avocata a încercat să introducă un nou martor! Pe Dna Lidia Bodea, director general al editurii care mă acuză. De bună seamă, cererea a fost respinsă, nu pot fi introduși noi martori după încheierea fazei procedurale, ca să nu mai spun că apărea un dezechilibru între părți, eu avînd un singur martor admis de tribunal. Mă miră tentativa avocatei, e un lucru îndeobște cunoscut în lumea Justiției.

În rest, echipele au fost în formațiune completă. Din partea acuzării Dl Liiceanu, avocata DSale și Dl Cioabă, martorul acceptat de instanță. De partea mea, de bună seamă că eu – prezența mea nu era obligatorie, dar eram curios, fiind debutant în condiția de pîrît! -, avocatul meu, maestrul Nicolae Volovăț și Dl Dan Radu Rușanu, martorul din partea mea acceptat deja de instanță.

Ședința a durat mult pentru că fiecare martor a fost supus întrebărilor judecătorului și ale celor doi avocați. Mi-a plăcut modul în care avocatul meu, prin întrebări scurte și clare, l-a obligat pe Dl Cioabă să facă istoricul vechilor dumisale relații cu acuzatorul meu. Avocata acuzării a dorit să întrerupă șirul de întrebări, avocatul meu a arătat că aceste detalii sînt relevante pentru aprecierea obiectivității martorului, iar Curtea a admis continuarea acelei categorii de întrebări. De altfel, avocata acuzării mi s-a părut destul de temperamentală, a intrat de trei ori peste avocatul meu și de vreo două ori peste Dl Judecător. Este și tînără, probabil va învăța că asemenea intervenții suprapuse nu sînt recomandabile. Dl Rușanu mi s-a părut un martor echilibrat, credibil, foarte calm. Îi mulțumesc pentru deplasarea de la București la Iași numai ca să depună mărturie pentru mine. Și nu sîntem prieteni, nu ne cunoaștem bine, mai mult din reputație. Pe cînd făceam politică, acum peste 20 de ani, ne-am intersectat de vreo două ori, dar nu l-am mai văzut pînă astăzi dimineață, cînd l-am condus la tribunalul nou.

După pledoariile finale ale celor doi avocați, care în fond reluau cele spuse în actul de acuzare, respectiv în întîmpinarea mea, îmbogățite cu cele care au rezultat din interogarea martorilor, au avut drept și adversarii direcți la un fel de ultim cuvînt. Acuzatorul meu a fost întrerupt după primele 20 – 25 de minute din ceea ce se profila a fi o conferință de vreo oră! Eu am vorbit un minut…

Cauza a rămas în pronunțare, data fixată fiind 25 septembrie. Vom vedea ce va decide, că nu impresiile mele sau ale altora contează!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

84 de răspunsuri la Jurnal de pîrît (38). Al doilea termen

 1. Trebuie să fi fost interesant! Aș fi venit și eu să ascult discursul lui Liiceanu. Cred că a confundat tribunalul cu sala de curs. :))

  Apreciat de 2 persoane

 2. Laurentiu zice:

  Credeam ca mi’ am indeplinit cota de scirbit. Vad ca nu… sa’ i fie acolo !
  iti tin pumnii, Liviu !

  Apreciat de 3 persoane

 3. Vasilica Ilie zice:

  Sper să fie o pronunțare de bine, în favoarea dv.. Doamne ajută!

  Apreciat de 2 persoane

 4. O pagina de istorie, Liviu! Istorie literara, istorie politica, istorie juridica! Mult succes!

  Apreciat de 3 persoane

 5. Laurentiu zice:

  E la tine pe blog, ca al’ fel… da’ ntelegi cam ce ginduri ii trec prin minte… in loc sa stai sa scrii, tre’ sa’ ti pierzi vremea cu… cind va fi vremea, sa le spunem domnilor Esop, Nelu de La Fontaine si Caragiale. Vor gasi ce sa zica, mai bine decit mine !

  Apreciat de 1 persoană

 6. Virgil zice:

  eu credeam ca s-a retras. Asa se intampla cand nu mai ai simtul ridicolului. Si cand te gandesti ca atunci cand eram student era un soi de idol . (Copil prost 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 7. Laurentiu zice:

  recunosc ca am fost si la cursurile lui (audiant, ca student eram la alta universitate); am avut de invatat, am cumparat si carti de la humanitas etc. una’ i una, alta’ i alta. Exact asa, cu simtul ridicolului !

  Apreciat de 2 persoane

 8. Liiceanu?! Cine e? A, da… Tov-ul care când am prezentat la târgul din Frankfurt un CD Eminescu (poezii recitate de mari actori ai scenei românești, melodii pe versurile lui, Bio-bibliografie și, și, și…) a spus în public (TV a venit la invitația mea) că asta nu-i nimic în comparație cu CD-ul Caragiale pe care-l va face el la anul. Ioc, atât a făcut cu Luca Caragiale, Ioc, nica… Au fost atunci acolo Breban, Beligan, Balotă, Doinaș cu soția, Ulici, Tomeștii și încă câțiva. La masa noastră (seara, pe atunci mai investea România în târguri cel puțin) nu a fost binevenit. S-a pus cu doi trei de-ai lui la altă masă. Anul următor uitase ce bătea din tobă pe culuoarele târgului. La TV nici nu a fot pomenit, deci nici o pagubă pentru noi ceilalți. Astea au fost ultimele mele fouă “confruntări cu “tovarășul nostru” USR-ist, etc-ist! Să fi tot trecut de atunci mai bine de 20 și de ani.
  Nu știu, dragă Liviu, de ce-ți mai pui mintea cu el, sau el e scaietele?
  Christian

  Apreciat de 3 persoane

 9. neamtu tiganu zice:

  nu am inteles exact, a fost si filozoful national de fata? A zis si el ceva?
  Nu s-a inrosit? Nu s-a prezentat, asa cum il cunoaste toata lumea, tovarasul Liicheanu?

  Apreciat de 2 persoane

 10. N. Coande zice:

  Dar ce-a zis acuzatorul?
  Se poate un rezumat (filmat)?

  Apreciază

 11. Lili Craciun zice:

  Doamne, a fost reclamagiul, pârâciosul în persoană la instanță? Nu pot să cred! Sper că a vorbit de două ori, o dată pe persoană fizică și a doua pe persoană juridică 😀 😀 😀 Să-l asculte boborul din sală.

  Apreciat de 2 persoane

 12. Radu C. zice:

  Sper ca marturia lui Rusanu a lamurit decisiv chestiunea.

  Apreciat de 2 persoane

 13. Ion Țoanță zice:

  Dumnezeu e mare. După 25 septembrie „Jurnal de pîrît” va deveni „Jurnal de învingător”. Ave!

  Apreciat de 1 persoană

 14. floriniaru zice:

  Hai, măi. Sentința o cunosc. Nu.

  Apreciază

 15. N. Coande zice:

  N-o cunosti. Dar, da.

  Apreciat de 2 persoane

 16. Vitalie Vovc zice:

  Vai, dar ce pacat ca nu au fost si inregistrari video sau, si mai bine, transmisiuni în direct! E loc aici pentru o carte de pomina!

  Apreciat de 1 persoană

 17. Ivona Elena zice:

  „Debutant in conditia de parat”! Am zambit instant cand am citit. Speram ca sentinta sa va fie favorabila si sa arhivati conditia de parat 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 18. horiapatrascu zice:

  `Acuzatorul meu a fost întrerupt după primele 20 – 25 de minute din ceea ce se profila a fi o conferință de vreo oră! Eu am vorbit un minut…` :)) Asta m-a facut sa rad! Eu in locul angajatilor Humanitas l-as acuza pe dl Liiceanu de deservicii majore aduse editurii la care lucreaza. Au oare nu se foloseste dlui de prestigiul unei edituri care – chiar daca a infiintat-o dumnealui cu banii personali, cu munca dumnealui – totusi nu-i mai apartine, s-a obiectivat, este, totusi, o institutie care nu se reduce la o singura persoana. Cum poti sa atragi ditamai editura intr-un conflict personal?! E jenant ca-i solicita serviciile angajatilor editurii. In plus, din punct de vedere juridic – am impresia ca nu trebuie sa te afli in relatie de subordonare fata de cel in favoarea caruia depui marturie. Deci d-na Bodea nu putea oricum depune marturie. Mult succes! Ar fi primul proces pierdut de dl. Liiceanu.

  Apreciat de 1 persoană

  • Eu mă mir că avocata dumisale nu i-a spus că nu mai pot fi introduși martori noi duppă închiderea părții de procedură. Este imposibil să nu știe asta… Bun, noi am cerut și invlidarea dlui Cioabă ca martor în virtuta vechilor și multiplelor relații cu denunțăturl meu, dar curtea l-a aceeptat. Acum, după ce la înctrebările avocatului meu, a trebuit să-si facă un cv detaliat, mai degrabă mă bucur că a fost acceptat ca martor…

   Apreciat de 1 persoană

 19. Cornel zice:

  maitre, la vremea mea, am avut si io fo 35 spre 36 de procese, n/am pierdut nice unu, desi cel mai bimbas a durat decat trei ani si. da daca stiam veneam si io la cremenal ca persoana fizica, la o galerie din picere, la scurt da de scandal cu Melitie gheboasa si basici cu dinti de aur , ca pe alte vremi cocosate. capu sus, maitre, 25 sep e colea.

  Apreciat de 1 persoană

 20. Fercu zice:

  Din experiența proceselor în care am fost târât, e 1-o pentru L.A.

  Apreciat de 1 persoană

 21. Din toata inima SUCCES !!!!! O sa ma rog lui Dumnezeu !!!

  Apreciat de 1 persoană

 22. alin7130 zice:

  Dupà condamnare sa te ceri la deratizare, am ceva pile acolo,master.
  Enfin,mai da-l dracului de imbecil.E atat de absurda afacerea asta incat e imposibil sa-i dea justitia castig de cauza.Cum vor stabili judecatorii cati bani valoreaza onoarea,lui Liiceanu?

  Apreciat de 1 persoană

 23. alin7130 zice:

  Pardon,la virgula

  Apreciat de 1 persoană

 24. dascalumihai zice:

  Succes! Înțeleg că e deranjant, dar cred că veți avea succes în final.
  Sănătate și putere!

  Apreciat de 1 persoană

 25. Comedíi și comédii…

  Amuzant cum ”profesori de conștiință ai neamului” nu cunosc diferența dintre ”commedia erudita” și ”commedia dell’arte”. Este ca și cum nu știi când să folosești “dintre” și când să folosești “între”. În vreme ce se cred protagoniștii unui tip de comedíe, de fapt joacă într-o comédie.

  “Rezistența (NUMAI) prin cultură” a produs – și continuă să o facă – tot felul de mutanți; unii chiar prestigioși. Când servesc, plini de entuziasm, la o curte politică nu tocmai onorabilă, nu sunt îngrijorați de cum arată onoarea lor. După ce curtea politică dispare, mutanții devin foarte sensibili la orice le-ar putea “afecta” onoarea.

  Curtea în care se judecă un asemenea proces nu este o curte de felul celei unde s-au remarcat atâția faimoși “formatori de opinie”. De aceea, înclin să cred că succesul celor grăbiți cu pâra va fi la fel de mare ca succesul unei doamne care m-a pârât, prin anii 90’, unei instanțe bucureștene. Firește, surprizele nu sunt excluse într-o lume plină de atâtea comédii.

  Maître, dacă mai scrii proză, îți sugerez numele unui posibil personaj, unul complex rău de tot – Aristotel Platonescu.

  Apreciat de 4 persoane

 26. vasilegogea zice:

  25 să fie o zi în care zeița Themis să-ți fie aproape!

  Apreciat de 2 persoane

 27. vasilegogea zice:

  @Horia Pătrașcu
  Nu, nu ar fi primul!

  Apreciat de 1 persoană

 28. ȘTEFAN Doru Dăncuș zice:

  SPER SĂ SE RÂDĂ BINE DE MAIMUȚĂRELILE LIICEANULUI.

  Apreciat de 1 persoană

 29. alpinus zice:

  – Inconştienţi, sărmanii… şi când te gândeşti ce frumos începuseră… ( Isaac Asimov, “Silly asses”)
  Mai mult de atât nu se poate spune.

  Apreciază

 30. InimaRea zice:

  Jurnalul de pîrît va avea mai multe volume: I – În primă instanță; II – RECURSUL; III – La Curtea Supremă; IV – La Haga; V – Lamentatio, note și documente din ultimul deceniu.
  Oricum, din publicarea epopeii, vei cîștiga mai mult decît îți cere vătămatu’. Pardon! Domnu’ Vătămatu’.

  Apreciat de 2 persoane

 31. Doicaru zice:

  Totuși, nu am înțeles de ce aveți nevoie de doi advocați.

  Apreciat de 1 persoană

 32. Anca Sigartau zice:

  Salutare Bunicule!N-am murit,da´ ma ingroapa indatoririle.
  Preventiv,n-o sa scriu nimic cu continut ridicat de proteine ca sa nu ma ingroape si datoriile,ca cine stie ce-i poate trece Liiceanului prin cap 😀
  Io… nu stiu daca sper ceva. Io nici macar nu stiu daca ar fi cazul sa sper ceva,pentru ca la procese merem pe lege si logica,nu pe lege si sperante.
  Sa nu razi de mine…da´ io chiar cred ca nu exista judecator in lumea asta care-i poate da castig de cauza lui Liiceanu.
  Te pup cu drag ❤

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc frumos nepoată. În ce privește ultima afirmație, sîntem întrutotul de acord, singura mea ezitare e legată de faptul că trăiesc în patria noastră dragă…. Îmi pare tare rău de datorii, dar sper să scapi de ele cît mai repede!

   Apreciază

 33. Anca Sigartau zice:

  Indatoriri erau,de alea scap mai greu decat de datorii,Bunicule 😛
  Te pup cu drag, ai grija de tine ❤

  Apreciat de 1 persoană

 34. eduardantoniu zice:

  Daca am socotit eu bine pe situl jurisprudentza, in momentul de fatza are trei procese deschise si inca in curs, cel mai vechi fiind, cred, inca din mai ’18. Oare cat sconteaza el sa’i iasa din astea si la ce i’ar trebui?

  Apreciat de 1 persoană

 35. Sîrbu Ana Pop zice:

  Prestigiu și cultură . Așa ar trebui să se numească Întrunirea.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.