Liviu Antonesei – Jurnal de pîrît (34). Primul termen – generalități


Cum s-ar spune, a început. Pînă nu are loc primul termen, nu prea ai senzația asta, nu ți se pare adevărat…

Jurnal de pîrît (34). Primul termen – generalități

În conformitate cu programarea făcută în martie de instanță, astăzi s-a desfășurat  primul termen al procesului intentat mie de dl Gabriel Liiceanu, „pe persoană fizică”, și editura Humanitas, „pe persoană juridică”, Nu am fost prezent în sala de tribunal, cum nu au fost nici acuzatorii mei. Am fost reprezentați cu toții de avocații noștri, în cazul meu maestrul Nicolae Volovăț. Instanța a analizat chemarea în judecată, întîmpinarea mea, probele în acte depuse la dosar și cererile celor două părți. Nu intru în detalii pentru că, deocamdată, am fost informat telefonic de avocatul meu. Voi reveni mîine, după ce voi consulta minuta procesului sau cum se cheamă. Deocamdată, pot spune că ni s-a acceptat recuzarea unui martor al acuzării, dl Andrei Pleșu, ceea ce înseamnă că și noi va trebui să renunțăm la un martor. Trebuie să anunțăm asta în cinci zile. După ce mă/ ne vom consulta cu cei doi martori propuși de noi, în funcție de disponibilitatea lor la începutul lui septembrie, cînd este fixat următorul termen, vom comunica instanței decizia noastră. Ambele părți au depus noi documente în dosarul cauzei. De asemenea, instanța a rămas în pronunțare în privința solicitării părții adverse de respingere a procedurii de interogare a părților. Nu-mi dau seama de ce acuzatorii au solicitat asta, eu de pildă m-aș fi lăsat interogat! Bun, eu sînt antrenat de dinainte de 1990! Și vorbesc despre interogatorii din acelea de pe vremuri, la secret, cu lampa în ochi…

Cum spuneam, voi reveni mîine cu detalii mai precise și cu indicații privind accesul la dosarul cauzei. De astăzi, toate documentele sînt publice.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

27 de răspunsuri la Liviu Antonesei – Jurnal de pîrît (34). Primul termen – generalități

 1. vetiver2 zice:

  „Respingerea procedurii de interogare a părților” – de ce ii este frica dlui Liiceanu? Nu doar straniu dar si neprofesional pentru un director de editura.
  Mirela Roznoveanu

  Apreciat de 2 persoane

 2. Bogdan Stoicescu zice:

  Vezi ce înseamnă antrenamentul? Adică să fii „încălzit”, cum se spune în termeni sportivi? Dacă intri pe „teren” neîncălzit, riscul de a te auto-accidenta e major!

  Apreciat de 1 persoană

 3. intr-adevar ciudata decizia instantei de admitere a renuntarii la interogatoriu, e cea mai relevanta proba, numita si „regina probelor”. Ma intreb cum a motivat partea adversa solicitarea.

  Apreciat de 1 persoană

 4. dorobreja zice:

  Dacî lui GL i-ar veni mintea la cap măcar acum, în al 13-lea ceas, ar lăsa-o baltă. Altfel, se încăpăţânează într-o ipostază mai mult decât penibilă….

  Apreciat de 1 persoană

  • Frate Dorian, știi și tu vorba strămoșească – fiecare pasăre…

   Apreciat de 1 persoană

   • dorobreja zice:

    O ştiu, frate Liviu, numai că în cazul „păsăroiului” în discuţie, prea se comportă precum un…cuc, voind doar să profite de alţii (vezi pleaşca primirii unei edituri drept cadou), şi devenind extrem de vocal când cineva îndrăzneşte a-l contrazice sau a i se opune, atât de deasupra celorlalţi se crede. Numai că nu e deloc aşa, şi personajul devine tot mai ridicol, semănând tot mai mult cu Pantalone. Pantalone Bisognosi, mai precis – fiind foarte indicat în a juca în piesa „Slugă la toţi stăpânii”.

    Apreciat de 2 persoane

   • Vezi că pe mine m-a trimisla trebonal pentru „cadou”, dacă vede „pleațcă” riști să mă însoțești pe căile justiției!

    Apreciază

 5. Grancea Mihaela zice:

  Uff, uff. procesele astea! Eu am fost martorul acuzarii intr-un proces de crima. Si am avut nevoie de mult curaj. Si am fost magnifica. Acuzatul a sarit, desi era pazit de jandarmi, sa ma gatuie. La Dv. aveti in confruntare avocatii. Va urez succes!

  Apreciat de 1 persoană

 6. .stelian tanase zice:

  G,L nu vrea să fie confruntat, iscodit cu intrebari. E emotiv si nici nu ar sti ce sa raspunda.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Fercu zice:

  ,,Bun, eu sînt antrenat de dinainte de 1990! Și vorbesc despre interogatorii din acelea de pe vremuri, la secret, cu lampa în ochi…” Pârâciosul știe asta și se teme…

  Apreciat de 1 persoană

 8. Virgil zice:

  Pe mine ma mira Andrei Pleșu ca era parte din proces. Banuiesc ca in afara de crime participarea ca martor este decizia ta.

  Apreciat de 1 persoană

 9. eduardantoniu zice:

  Faza cu Pleshu o inteleg. El s’a retras din viata publica si stiu si de ce.

  Daca stiam dinainte ca primul termen e chiar azi si daca ar fi fost si Liiceanu in persoana acolo, imi luam zi de concediu liber de la munca si veneam la Tribunal. Atunci, ala n’ar mai fi calcat aici la inceputul lui septembrie la al doilea termen.

  Apreciat de 1 persoană

 10. dascalumihai zice:

  Aștept ziua când se va da singur în judecată. Nu pare a fi departe.

  Apreciat de 2 persoane

 11. Danut Dudu zice:

  Mare-i gradina ta Doamne si multi mai sar gardul! Daca ma gandsc insa unii datorita micimii lor oricat ar incerca nu le iese figura cu saritul si raman pe dinafara….

  Apreciat de 1 persoană

 12. ontelusdangabriel zice:

  iasomie// domnul dan nu are suflet/ fără rest/ ce-i spre bine să vă ocrotească/ lumină să răspândiți/ viață tristă în absența pâlpâirilor fotonice/ cercul de plopi se mărește/ înaintând dincolo de previzibil

  Apreciat de 1 persoană

 13. InimaRea zice:

  Te-așteaptă un proces lung, maître. Cred că renunțarea la interogatoriu – care-i alta decît era al’dat’ – arată că pîrîciosul nu-i dispus să bată drumul la Iași ”pentru atîta lucru”. Și că-i pregătit ca, dacă nu merge cum vrea el, să ceară strămutarea la București. Tu să fii sănătos!
  Oricum, acordul judecătorului pentru cererea lui nu-i semn bun, părerea mea…

  Apreciat de 1 persoană

  • Procesel de felul ăsta durează ani… Dacă nu merge cum vrea partea adversă. dacă vrea recurs, instanța eligibilă este Curtea de Apel de aici. Bănuiewsc că poate cere strămutarea la altă instanță de apel. O să-l întreb pe avocat. Cît privește morivul cererii, cred că ST, mai sus/ jps, țintește bine…

   Apreciază

Comentariile sunt închise.