Îmi pare rău, Alina, nu pot fi de acord!


Ca de obicei, am citit cel mai recent articol al tău – Statul de drept ca soluție imorală – cu interes, dar pe măsură ce citeam, mă prindea oarecum stupefacția. În locul argumentației riguroase cu care m-ai obișnuit, a omului de științe politice care ești, am dat față în față cu un text emoțional, cu argumente de aceeași factură, în care comparativismul nu mi se pare că te-a servit chiar așa de bine. Aveam senzația că citesc un editorial din epoca militantismului, scris de scriitoarea excelentă care ai fost. Pe scurt, ca să nu te rețin prea mult din ocupațiile tale nu puține:

1, Comparațiile cu cazurile Marine Le Pen dreptacilor austrieci nu țin cîtă vreme legislațiile în materie sînt diferite. Cînd legile vor fi la fel sau va exista o legislație paneuropeană, situația se va schimba, vom putea face orice fel și oricîte comparații dorim.

2. Cuantumul pagubei și faptul că aceasta a fost returnată deja nu sînt nici ele în cauză, cîtă vreme nu avem prevederi legale privind exonerarea de vină în asemenea situații. Asta nu înseamnă că nu sînt curios cum va evolua „procesul Belina”, unde pagubele sînt mult mai mari!

3. „Soluia imorală” nu va fi aplicată pentru că nu e dorit de nimeni, în afară de exaltați. Și asta din simplul motiv că, după aceste alegeri barometru, toată lumea are nevoie de Veorica! PSD – ALDE, ca să păstreze guvernarea, președintele, PNL, USR-PLUS, ca să aibă inamic de substituție odată ținta Dragnea dispărută. Veorica și guvernul său sînt o țintă bună, nu din motive de hoție, ci de… competență!

4. De altfel, ideea creață cu „guvernul meu” a produs elefectele electorale din 2016 și mă gîndesc că tot pățitul e priceput! Poate chiar și președintele, sau măcar consilierii săi. Dacă apare o hemoragie în PSD, e posibilă și o schimbare de majoritate, dar atunci vom avea o situație nouă pe care o putem discuta numai atunci, dacă acest lucru se întîmplă.

5. Amînarea pronunțării pînă în ziua de după alegeri și referendum este regretabilă, mai ales că putea să se producă cu unul, două, chiar trei termene înainte, neapărînd în această perioadă date noi la dosar. Pun asta pe seama timorării Justiției, care a jucat, ca să spun așa „la două capete”. Dacă obținea PSD majoritatea voturilor și era respins referendumul, este foarte posibil să fi asistat la amînarea sine die a pronunțării sentinței.

6. Fără îndoială că amînarea sentinței pînă pe 27 mai a stimulat masiv prezența la vot și a asigurat cvorumul pentru referendum. Fără voia sa, instanța a funcționat și ca agent electoral. E clar de asemenea că o bună parte din voturi au fost negative – anti Dragnea și PSD -, nu pozitive. Este și greu să cred că oamenii au făcut brusc o pasiune pentru anacronicul Rareș Bogdan sau nesăratul Sică. De altfel, cînd aveai la îndemînă ura față de Dragnea și ce reprezintă el, de ce dragoste mai era nevoie? De altfel, ura aceasta n-a apărut din senin, comportamentul său de mîrlan ajuns la servit din plin. Dacă și pesedeii îi spuneau „dictatorul Dragnea”, ce să ne mirăm de ceilalți oameni?!

7. Deși am trecut din nou la abstenționism, salut prezenta bunișoară la urne. Faptul că eu nu votez, nu înseamnă că trebuie să facă și ceilalți la fel. Eu nu am ceva vota, iar de votat „răul cel mai mic”, care după alegeri, crește cît Hymalaia, chiar m-am săturat. Dar poate alții au ce alege! Și dacă votul pozitiv nu pare posibil, decît poate unora foarte puțini, treacă de la noi și votul negativ. Pînă la urmă, față de multe democrații cu tradiție din UE, la noi au ieșit măcar rezultate mult mai normale, fără accente extremiste,,,

Cu prietenie veche și cele mai calde urări,

Liviu Antonesei

28 Mai 2019, în Iași

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Îmi pare rău, Alina, nu pot fi de acord!

 1. gyll zice:

  Corect, cu o observație, rezultatul votului a detensionat presiunea psihologică exercitată asupra justiției. În cealaltă varianta mafiotul era astăzi liber. Pe magistrați i-a descătușat și la încătușat pe mafiotul șef. Ce ironică este uneori soarta.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Alex Manea zice:

  Maestre, sentinta in dosarul Belina o sa va revolte crunt. Dragnea nu va fi condamnat, fin’ca si deoarece nu e inculpat. Ar fi complicat ca statul de drept sa-i mai dea ceva puscarie daca nici procurorii n-au cerut. Dar nu imposibil 😀

  Apreciat de 1 persoană

 3. Nu inteleg cum mai poate inspira mila si iertare un mafiot sinistru, absolut diabolic – cel mai malign roman de dupa ’89 ! Daca era dupa el ne-ar fi adus in situatia Venezuelei. Putin ii pasa de Romania, tot ce a facut cu diabolica abilitate a fost exclusiv in interesul lui. Obiectivul lui era sa scape liber si cu colosala lui avere intacta

  Apreciat de 2 persoane

 4. Îmi pare rău, dragi prieteni, dar nu pot fii de acord nici cu Domniile Voastre – întotdeauna opiniile Alinei chiar sînt ale ei, bune sau proaste, adevărate sau greșite. O știu de mică, așa că îi știu șii propenesiunea ei de neoprit spre originalitate – de poziție, stilistiică, de opinie -, care desigur îi joacă și feste. Iar dacă ne ducem la poetul MD, mă întreb dacă îi ciitiți toate editorialele, de păildă cel e săptămîna treută să spunem. Țintele luio sînt variabile și dependente de situațiile care îi sar în ochi, ar fișli trist să aibă texte uniforme. Cum văd, nici Cațabvencii nu e citiit chiar integral, de pildă articolele lui Mihqai Radu, unele de ale lui PAH etc. Acolo, e un pluralism destul de vizibil, apropae cîți autori atîtea păreri…

  Apreciază

 5. Anca Sigartau zice:

  „Cuantumul pagubei” da dureri de cap multor oameni.E ca si cum intr-un proces de viol in grup,aia cu pula mica ar trebui sa primeasca pedeapsa direct proportionala cu marimea pulii.
  Un soi de judecata stramba a celor ce se vor drepti.
  Aceeasi logica subtire am gasit-o la ultrasii lui Iohannis care aduceau ca argument valoarea vilei lui Dragea comparativ cu valoarea caselor sasului dar nu si cu cea a bordurilor lui Videanu,drept dovada asa au si votat.Dupa lungimea,latimea si istetimea neuronului lor pribeag.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Cinicul zice:

  Ati adus argumente de o logica de fier dovedind ca doamna AMP si-a cam pierdut busola.
  Totusi mi se pare ca sunteti cam bland cu „am dat față în față cu un text emoțional”. Nu cred ca de emotional este vorba pentru ca in ultimul an doamna AMP nu comite primul text plin de pozitii partinice si fracturi logice. Intamplator o cunosc si eu pe doamna AMP de pe vremea cand avea mai multa independenta de gandire, o perioada cand asta era un lux. Pacat.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Virgil Cosma zice:

  impecabil. mulțam că i-ai atras atenția. nu mulți își permit. sper să țină cont.

  Apreciază

 8. ontelusdangabriel zice:

  mici retușuri ordinare pentru vremuri extraordinare// și stepan trofimovici înghețat de împlinirea previziunii varvarei petrovna/ cu toate că arheologia iubirii e o tiroliană captivantă/ hei mușcați-vă buzele ba chiar fălcile pe dinăuntru/ doar azi mai cântă jimi hendrix voodoo chile/ știți că se poartă stilul zombi/ puțin adus de spate ce vreți vremuri grele maică/ iar fratele alexandru n-a auzit de virgil/ el a rămas dincoace de paradis/ făcându-ne minunate viețile/ nu pot fi decât minunate cu pepsi ori cola/ după opțiunea liberă a fiecăruia/ după sau dupe/ dex online încă ezită echidistant

  Apreciază

Comentariile sunt închise.