Liviu Antonesei – The End/ Sfîrșitul/ La fin


Poate că mi-a venit din pricina faptului că am ascultat cîntecul lui Jim, ba chiar în cam toate versiunile pînă la urmă! Cine poate să știe…

Liviu Antonesei – The End/ Sfîrșitul/ La fin

Cînd nu mă pot opri să ascult The End de nu știu

și nimeni nu știe de cîte ori, în buclă, de la început la sfîrșit

și iarăși, precum molelcule în mișcarea eternă, apatică

că doar este sfîrșitul, ceva nu este în regulă, ceva nu merge

ca un cîntar perfect al proporțiilor, aproape farmaceutic – ceva

nu, nu e în regulă cu mine, cu lumea, lumea mea restrînsă

sau lumea largă, poate cu relațiile complicate dintre mine

și puhoiul acesta de lumi care dau năvală precum tătarii

pe caii lor iuți și neobosiți de stepă, de pustiu galben uscat.

Oricum, vocea aceea mă învăluie, intrumentele mă pătrund

și mă sfîșie în jerbe multicolore ale ființei și simt sfîrșitul

oricît de departe ar fi acesta, de orice fel ar fi el să fie –

coboară ca un nor cenușiu, vînăt-cenușiu, cuprins de alți

nori la fel de vineți și cenușii și mă cuprinde o stranie

senzație de liniște și de sufocare, așezată cumva la limită,

la frontierele mele, în intermundii imprecise, și știu, da, știu

că liniște nu va fi și sufocarea se va sufoca în faldurile sale.

Și după toate aceste sfîrșituri presimțite de-o viață,

voi pluti inert pe apa fluviului subpămîntean

și nu voi avea nici măcar moneda pe catre s-o așez

ca fiecare trecător sumbrului paznic în palma deschisă –

fără nimic vii aici, fără nimic este decent să pleci…

Și nimeni nu va cînta, nici măcar în falset, aleluia!

Nu, nimic nu este aici real în afara stării de grație

a oriăcărei ființe complete în ruperea sa, autismul…

Și restul e ceață deasă, fum negru urcînd în înalt –

numai un aisberg în albe veștminte trece prin cadru!

26 Mai 2019, în Iași

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Liviu Antonesei – The End/ Sfîrșitul/ La fin

 1. Cătălin zice:

  Faine versuri, maitre. Triste și faine. Merg îndulcite cu tărie.

  Apreciat de 1 persoană

 2. gyll zice:

  Oare va fi sfârșitul, nu al creativității domniei tale, anilor negrii ai poporului român? Sau începutul sfârșitului?

  Apreciat de 1 persoană

 3. ontelusdangabriel zice:

  muzică poezie teatru// când oprit la o răscruce drumul nu știi să-l prezici ține minte sfârșitul nu-i aici/ spun florian pittiș și pasărea colibri/ poetul autentic și muzicianul de geniu jim morrison e firesc ultimativ/ fiindcă prin artă ajungi să trăiești cu o intensitate pentru care nu-s cuvinte/ proba supremă la el fiind că n-a trecut de 28 de ani/ când biologic abia se încheie/ în prelungiri/ procesul de alcătuire a sistemului osos/ știa că va ajunge oase după ce-i va putrezi carnea/ iar acest text și cântec celebrează în manieră specială/ un adevăr pe care de regulă muritorii îl ocolesc cu orice chip/ străini sau prieteni/ rude sau dușmani/ certitudinea sfârșitului aneantizează oricum palidele diferențe/ merg aici pe calea celui care a jucat sub bagheta lui ciulei în furtuna lui shakespeare din 1979/ sau/ pentru a reaminti celelalte cuvinte/ un sfârșit e un început/ un evergreen din liceu

  Apreciat de 1 persoană

 4. Anca Sigartau zice:

  Bunicule… si io am eliberat ce simteam,da´ cu cuvintele mele 😀
  Te rog sa nu publici comentariul meu daca crezi ca-i de prea mare pork ce-am scris..insa am citit bancuri la tine pe blog si m-o ispitit unu´ :))

  Pentru ca dupa fiecare scrutin se trezeste cate un roman din diaspora sa publice o scrisoare deschisa,m-am gandit ca azi ar fi cool scrie una si tiganii,asadar ma ofer voluntar :
  „Dragi alegatori,incep cu un banc ajutator :
  O persoana careia nu ii identificam sexul pentru ca n-ar mai fi bancu´ corect politic si nu-i identificam nici culoarea parului care ar face automat sexul persoanei identificabil, cade în Nil. Când se vede înconjurată (ea,persoana😁😁)de crocodili, exclamă extaziată: Uaaau! Bărci de salvare ”Lacoste”!

  Daca nu gasiti legatura intre banc si rezultatul scrutinului din Romania de ieri,aveti o problema 😁

  Daca nu gasiti legatura intre banc si rezultatul scrutinului din Romania pentru ca aveti o problema,n-o sa gasiti legatura nici atunci cand o sa vi se inmulteasca problemele.

  Daca atunci cand o sa vi se inmulteasca problemele n-o sa va aduceti aminte de bancu´ asta,nu-i nicio problema pentru ca problemele voastre sunt numai ale voastre si-o sa vi le duceti inspre solutionare dupa stiinta si putinta,adica putin spre deloc,dar asta chiar daca e o problema pentru toata lumea,pentru voi nu-i o problema pentru ca n-o puteti constientiza 😁😁😁😁 (abia acum v-am insultat grav 🤩🤩🤩)

  Daca solutionarea problemelor voastre o sa fie complicata nici aia nu-i o problema,pentru ca problemele voastre nu-s problemele altora si-ale mele orisicat nu,pentru ca pe mine ma doare de foarte mult timp hapt in pula de problemele voastre. Si pe voi,dar voi inca nu va dati seama 🤩🤩🤩🤩 (iar v-am atins rau 😁)

  Daca in loc sa solutionati problemele voastre ati solutionat problemele corporatiilor pentru ca numai atat ati putut pricepe din tot ce vi s-o intamplat,sper s-aveti curaj sa va flegmati macar singuri in fata oglinzii daca n-o s-aveti curaj sa va flegmati intre voi.
  Desigur, conform deja consacratului sport national,cand o sa vedeti cum incepe sa s-adune muuult maro la curu´ vostru,o sa urlati pe net ca diaspora-i de vina,ca daca nu erau diasporenii sa voteze de-a pula nu s-ar fi intamplat asa,and so fuckin´ on…

  Desigur,io nu cred ca sunteti normali,insa asta nu-i o problema care sa va intereseze pe voi devreme ce nu ma intereseaza nici pe mine.

  Optiunile exprimate ieri in Romania duc fara echivoc la certitudinea ca romanii nu inteleg nimic din ce li se intampla si nici macar nu inteleg de ce li se intampla.
  Evident ca io n-am nicio asteptare ca voi s-aveti vreo idee. Initial va creditam destepti pe din pacate doar cativa,aia saracii sunt si raman mereu victime colaterale,insa probabil ca voi nici asta nu intelegeti si sunteti mai multi decat am crezut eu c-ati putea fi vreodata)

  Io stiu ca nu-i usor,fara un bun antrenament si fara o buna autoinstructie ca oamenii sa-si recunoasca si accepte greselile, insa nu-mi pot inchipui daca cu la fel de multa usurinta o sa reusiti sa v-acceptati optiunile atunci cand ele (curand) se vor dovedi de cacat.

  Daca ieri as fi votat,as fi votat PSD.
  Un vot ipotetic pe care mi-l asum public si pe care n-are sens sa-l argumentez cata vreme voua vi s-o facut dor subit de Blaga,Berceanu,Videanu,Boc si Basesscu. Probabil ca vi dor sa va mearga la fel de bine ca pa vremea cand guvernarea oranj v-o decupat pensiile si salariile. Plm,oricum sunteti obisnuiti sa traiti cu bani putini,acuma ce mai conteaza daca o sa fie si mai putini???
  Pastrati-va optimismul,pentru ca mai putin e mai mult decat deloc 😀

  Am inteles ca PSD e de porc,ca o marit salariile fara sa le mareasca, c-o eliminat taxele fara sa le elimine, c-o atras fonduri europene fara sa le atraga,da´ mai mult decat atat,am inteles ca vila lui Dragnea e mai mare decat vila lui Videanu,tupeul lui Dragnea e mai mare decat tupeul lui Berceanu si coruptia din PSD e mult mai mare decat cea din PDL, posetele Irinei sunt mai Hermes decat cele ale Elenei Udrea,iar Multilateralpreacinstitul Iohannis,daca ar avea un frate,ar fi la fel de curat ca fratele lui Basesscu care n-o fost murdar niciodata .-O fost greu??-Reciteste 😀

  Ce-i aia „amnezie”??Pardon… Pa voi v-o hranit astia numai cu „amnistie” si nici macar aia n-ati inteles bine cu se se mananca..
  In fine… va doresc un Guverner nou si fasnet,care sa-i dea lui Göringen motive sa nu-si mai scoata angajatii in Piata,autostrazi ca-n Germania cum v-o mai facut PDL in guvernarea anterioara si sper sa nu va vad in Piata curand. Mai degraba deloc chiar .
  Sper sa va fie sublim,desi voi n-ati votat pentru cum sa va fie voua ci altora,pentru ca inca va-mpiedicati de capra vecinului cand sta capra.

  Variante??
  Guvern PNL cu… USR si PMP. Fix ce meritati,dupa capu´ vostru.
  Sper sa va dea astia cat sa nu puteti duce 🥳🥳🥳
  #ciumaportocaliestrikesagain

  Apreciat de 1 persoană

 5. Magda Ursache zice:

  Da , cunosc sentimentul de lume strîmtată, îngustată, redusă. Felicitări ,Liviu!magda u.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.