Astăzi mi-am terminat mai repede treaba la facultate, ducerea cataloagelor, fixarea unei date pentru eventualele restanțe etc, așa că am tras de timp prin ploaie, să se facă ora 14.00, să mă văd cu excelentul artist fotograf Ozolin Dușa la o cafea. Așa, peripatetizînd a apărut episodul acesta, pe care îl voi ilustra cu o poză făcută azi de Ozolin. Făcută special pentru aici, celelalte sînt fără ochelari. Dar de cînd sînt bandit, ochelarii negri au devenit obligatorii!
Jurnal de pîrît (19). Despre felul în care îmbătrînim
De o bună bucată de vreme, mă preocupă tema asta. În mod paradoxal, mă preocupă mai puțin propriul meu proces de îmbătrînire, gîndurile de această natură fiind cumva ascunse într-un al doilea plan, cît procesele de îmbătrînire ale celor din jur sau ale celebrităților din politică, economie, sport, arte etc. Ceea ce am constatat este faptul că există o mulțime de feluri de a îmbătrîni, nu chiar atîtea cîți oameni numără planeta, dar destul de multe. Cu toate acestea, în cele din urmă, avem două categorii mari de „îmbătrîniri”- unii îmbătrînesc „frumos”, alții îmbătrînesc „urît”. Am folosit ghilimelele pentru că nu mă refer, cel puțin nu în primul rînd, la îmbătrînirea trupului, la bolile și degradarea care se acumulează odată cu vîrsta, cît la îmbătrînirea interioară, cea care cuprinde mintea și, mai grav, caracterul.
Am avut norocul ca, în imediata mea proximitate, oamenii să îmbătrînească frumos – Theodor și Zenobia, bunicii materni, la fel Ruxandra, bunica dinspre tată, pe bunicul Andrei nu l-am prins, aveam cîțiva ani cînd a murit. Mama și tata la fel, ba chiar tata și-a păstrat zîmbetul afectuos și ușor ironic și după ce-a murit, nu doar în sicriu, ci și în viziunile mele frecvente. Am avut de asemenea norocul să cunosc, uneori bine, și personalități publice din diverse domenii care au îmbătrînit frumos, cîteodată fermecător, mă gîndesc la regretatul Noica, la filosoful Mihai Șora, la poetul Ștefan Augustin Doinaș, la academicianul Alexandru Zub și încă la mulți alții. Mie mi se pare vital ca personalitățile publice marcante să îmbătrînească frumos pentru că, cu voia sau fără voia lor, ei funcționează adesea ca modele pentru cei mai tineri, îi inspiră în căutările lor de autoformare. În această privință, școala și familia reunite nu pot face totul, adesea nu fac mare lucru! Cînd nu fac chiar pe dos de cum trebuie…
Din păcate, mi-a fost dat să am parte și de cunoașterea unor persoane și personalități care au îmbătrînit urît. Cînd este vorba despre politicienii importanți, e dezastruos, pentru că impactul faptelor lor se exercită asupra tuturor. Dar influența este totuși una la suprafața lucrurilor. Mai grav este cînd acest fenomen se manifestă în domenii mai restrînse, în bresle, firme și instituții, pentru că impactul negativ, deși mai restrîns, are o mai mare intensitate, o mai mare putere de a malforma situațiile, relațiile între oameni etc. Pînă la urmă, șansele de a avea un contact direct cu președintele țării sau premierul sînt ca și nule, dar cu șeful direct ai contacte zilnice. Cînd șeful unei bresle modifică statutul – și asta în mod neortodox – pentru a mări numărul de mandate de care poate beneficia, nu e tocmai cusher, mai ales că pentru a face asta trebuie să-și construiască o echipă de fideli, o camarilă cum se zicea pe vremuri. Care va deveni tot mai obedientă pentru a intra la beneficii, de care membrii de rînd nu vor mai avea parte. Se alcătuiește astfel o curte ambiguă, în public îl adulează, iar pe la spate pregătesc succesiunea! Nu e normal nici cînd se modică regulamentul unui juriu, prin care se dublează mandatul șefului acestuia, nici cînd purtătorul lui de servietă devine abonat la toate premiile din domeniu, deși produsul muncii lui e de tot modest…
Iarăși nu este normal ca adunarea înțelepților neamului să cadă în capcana unor escroci internaționali și proclamă printr-un comunicat că un coleg de-al lor a primit Premiul Nobel pentru Filologie, care de altfel nu există! A vorbit în acest caz și complexul nostru de țară săracă în asemenea premii, dar și slaba putere de discernămînt a înțelepților naționali. Poate ar trebui să existe o vîrstă de retragere și în această venerabilă instituție? Sigur, fără retragerea privilegiilor acordate, dar cu suspendarea dreptului de vot și a celui de a avea asemenea inițiative hilare. Altfel, vedem cu toții ce-a ieșit, de rîde acum mapamondul de noi și de înțelepții noștri.
Este iarăși interesant modul în care cineva care promitea să devină ceva a devenit un negustor excelent, care, a ses heures, pozează în moralist național, afișînd un ciocoism siderant față de plebea fără dinți și un comportament exact pe dos în relația cu unii dintre puternicii zilei. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atît de trist. Nu cred că-și dă seama că tot comportamentul său se bazează pe o eroare, aceea că bogăția, aroganța și suficiența de sine îți acordă automat brevet de moralist. E atît de orbit de grandoarea sa autodecretată încît nu vede că ce-i din jurul său, începînd cu angajații, își dau coate și rîd prin unghere. Păi da, că ei știu destule lucruri din interior, ca și prietenii de circumstață sau discipolii obedienți. Discipoli la ce? Greu de răspuns…
De cîțiva ani mă obsedează gîndul că aș putea îmbătrîni în acest fel, pentru că nimeni nu este imun, nimeni nu este complet protejat în fața unui asemenea destin. Unii prieteni cu care am împărtășit această preocupare, criticul Al. Cistelecan, poetul Nicolae Coande m-au liniștit spunînd că nimeni nu îmbătrînește urît, adică ticălos și meschin, decît dacă a fost așa de la început. Noi n-am observat asta pentru că o vreme au disimulat bine, semnele au fost mai puține și mai greu de depistat. Se poate să fie așa, nimeni nu devine altceva decît a fost de la bun început. Să sperăm. Mai degrabă mă liniștește un pic faptul că am cunoscut mica mea celebritate de foarte tînăr, în presa studențească, o celebritate mică dar mult peste realizările mele efective de atunci. Sau pentru că, în viața asta lungă, am condus reviste, ziare, edituri, asociații, un partid, ba chiar și un județ, fără să-mi schimb radical comportamentul, fără să mi se urce la cap, funcții din care am plecat de bunăvoie. Am intrat în pozițiile acelea ca Liviu Antonesei și așa am și plecat. Sigur, de la județ am plecat și cu un diabet, dar de la popor, cum am mai spus.
Dar nici măcar asta nu mă liniștește complet, omul e o ființă imprevizibilă, iar în mod paradoxal, cu vîrsta devine și mai imprevizibilă. În principiu, poate că în afara unui mare șoc, am șanse să nu îmbătrînesc așa. Situația de acum nu e un șoc, ci mai degrabă o comedie care mă ține în formă, mă binedispune, mă face să rîd. S-ar schimba ceva dacă situația s-ar sfîrși prost? Deloc, oamenii înțelepți nu adună valori măsurabile pe pămînt! Cred că un șoc adevărat ar putea fi o mare durere, atît de mare încît să ajungi să-ți pierzi mințile. Să mă apere Buddha de așa ceva, în rest cred că mă voi putea descurca și singur…
daca ar fi sa fac un review la ceea ce vad eu ca imbatrinire as imparti intii in doua:
-imbatrinitii legume, pe care nu-i mai intereseaza nimic, decit mincarea, bautura, vegetarea in fata TV
si
-imbatrinitii activi
Acestia, activii, se impart si ei in cel putin doua:
– cei ramasi tineri, care incearca sa-si continuie, sa-si prelungeasca viata, asa cum a fost ea. Pt. ei trecutul conteaza f putin, conteaza prezentul, si f. f. putin viitorul.
– cei imbatriniti, care traiesc din trecut, din eventualele realizari trecute.
Specia cea mai nesuferita, cea mai daunatoare e asta din urma, stii ba cine am fost, (sunt) io? Sunteti obligati sa ma respectati… sa nu-mi iesiti din cuvint!
Ba, da dastapt mai sunt!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, chiar ești! Cu o precizare,exista si o fixare artistica in trecut, mai ales explorarea copilariei si a tineretii…
ApreciazăApreciază
f.f. bun ai fost si…destept, dar, oricum, stiam asta !
neamtu tiganu – cel mai simpatic tip cunoscut pe vremea in care L.A. nu ma obligase inca sa imi fac un cont pe FB!
in urma cu citiva ani, blogurile lui D.Tudoran, Liviu….era prima semnatura pe care o cautam la comentarii, dar pe vremea aceea nu senam decit d.p.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
dacă mă uit la poza asta, aș spune că nici nu îmbătrânești. Dar poate e destinul tău, tinerețea în toate cele!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Acum, Dumnezeu știe, m-aș bucura să fie așa, deși nu prea scapă mulți!
ApreciazăApreciază
Îmbătrânirea pune, de fapt, în cel mai acut și delicat mod problema caracterului, a rămânerii în autenticitatea bună, nu doar în viul exclusiv biologic. Observațiile pe care le faceți sunt corecte, iar preocuparea efectivă, prin verbalizare, exteriorizare capătă și profunzime. E lupta aceea surdă, care se dă toată viața în noi, între biologic și spiritual, între meschinărie și voință de autoameliorare sau, măcar, de ținere trează a conștiinței. Mai mult decât la tinerețe, intervine tragicul, căci o personalitate recunoscută poate cădea în vanități și orgolii încă mai mari decât în trecut, considerând că i se cuvine automat respectul celorlalți. Nu, din păcate, viața, inteligența, sănătatea sunt daruri, pe care se cade să le prețuim ca atare, atât cât putem…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, după cum văd, cîntem de acord sută la sută, sau zece din zece, cum zic americanii…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Are dreptate cel care a spus că nu îmbătrînește nimeni frumos sau urît, fiecare a fost așa de la început. Unii au disimulat (mai cu seamă urîțenia, puțini cred că au disimulat frumusețea) iar spre partea a doua a vieții nu le-a mai ieșit. Alții nici măcar asta nu au făcut. Doar că cei din jurul lor au ales o bună bucată de vreme să nu observe, din nou mă refer mai mult la urîțenie. Ia un exemplu de om care, din punctul tău de vedere, a îmbătrînit urît. Unul pe care să-l știi de 20 – 30 de ani. Amintește-ți întîmplări cu el sau despre el și analizează-le din exterior, ca un străin. Ai să vezi că era și atunci ”urît” doar că, și tu cu 20-30 de ani mai puțin, aveai capacitatea de a-i acorda circumstanțe, de a-i trece cu vederea urîțenia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Absolut… Sigur că, în trecutul lor, dacă osbervam ceva, puneam grăbiți la excentricități, eventual amuzante…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
perfect adevarat, multumesc, am avut, din pacate, posibilitatea sa verific adevarul rostit, aici, de catre dvs., doamna Craciun !
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Și pe mine mă preocupă acest lucru: felul cum îmbătrânim. Mă uit în jurul meu la cei pe care îi cunosc, așa îmi pot forma o părere, și da, unii îmbătrânesc frumos, alții urât. Poate că este gena, educația, felul cum îți formezi caracterul, cert este că eu, de când mă știu, îmi hrănesc sufletul cu frumos, nu cu resentimente, poate de aceea și lumea îmi spune că nu îmbătrânesc ci ”întineresc”. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Asta e foarte bine, resentimentele, ura, invidia nu faca decît să ne autointoxice, iar celor către csre îndreătîm acestei trări negative nici nu le pasă…
ApreciazăApreciază
Cred ca Liiceanu s-a ramolit, pur si simplu… daca ar avea cojones, la virsta lui (?), ar mai da inca si pa multi altii in judecata, de ex. pa astia https://www.cotidianul.ro/liiceanu-si-plesu-i-au-cenzurat-pe-istoricii-ioan-aurel-pop-si-catherine-durandin/
Imi imaginez citi bani ar putea cistiga, bani fara numar, fara numar, si-i va fi mormintul coronat cu flori… da asa cum merge treaba tare ma tem ca unu sau altul ii va intepa cadavru, sa fie sigur ca a trecut pragu…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ha, ha, ha! Nu știam de textul ăsta…
ApreciazăApreciază
Tataia spunea ca oamenii imbatranesc in doua moduri: uni aduna, altii debaraseaza. Mai raman nemuritorii. Legendele se construiesc adesea intempestiv. Muritorii le savureaza ca atare. Ma intreb sinestezic acum: ce gust are zborul si drumul dumneavostra, dragul meu inger?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă ar ști cineva…
ApreciazăApreciază
Cand te hotarasti sa incepi sa imbatranesti, sa ma chemi si pe mine, mi-ar placea sa imbatranim impreuna, frumos!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ha, ha, ha! Eu zic să nu ne grăbm, dar n-ar strica să ne vedem la o cafea…
ApreciazăApreciază
asa a ramas! Saptamana viitoare, a venit momentul! 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E în regulă, ținem legătura…
ApreciazăApreciază
O vorba americana nostima, tangenta la subiect: „The older I get, the better I was”
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, acum citind-o, mi-am amintit-o…
ApreciazăApreciază
Pe mine acu m -a apucat energia!
Sunt decan de varsta pe -aici.
Muncesc la fel,mă bucur să vă citesc si bântui prin lume.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Asta si este conduita corecta! Tine-ti-o tot asa!
ApreciazăApreciază
Eu, care nu va cunosc decit din scris, acum aflu despre decania dvs., pina acum v-am crezut o tipa de….ani. Oricum, v-am crezut muult mai tinara decit mine !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😊 Mă tem că sunt predispuși la imbătrânire nasoală mai degrabă cei care – vorba lui Camil -văd idei. Și numai asta. Bătrânii din cartier, cu care mai stau la taifas pe aici, sunt extrem de simpatici. De pildă, domnul despre care ți-am povestit…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, oamenii normali, obișnuiți, îmătrînesc mai natural, cicoii de tip neocapitalist imbatrinesc nasol…
ApreciazăApreciază
Un gand pentru o potentiala urmare intitulata „despre felul cum murim”: Am intrebat odata pe o doamna psiholoaga care sustinea ca poate sa „ajute sa moara” bolnavi de cancer in faza terminala, cum se poate asa ceva si mi-a spus „pentru ca oamenii mor asa cum au trait”. Asa o fi.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Nu prea m-am gîndit pînă acum la asta, dar intuiesc un adevăr în ceea ce a spus doamna cu pricina. Dacă e adevărat, cum s-s presupus și pe aici, că nu devenim alții la bătrînete, espte posibil ca și afirmația ei ă fie adevărată. Dar e de gîndit…
ApreciazăApreciază
Daca Doamna Psiholoaga are dreptate si murim cum am trait, dat fiind ca ai trait cu pofta dar in linie dreapta si nu ti-a fost frica „to do it your way” (cum ar zice Sinatra), cred ca ai sanse sa te intelegi si cu aia cu coasa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cum nădejdea mooare ultima, ar fi ceva șanse!
ApreciazăApreciază
Pe pagina sa de Facebook, scriitorul și prietenul Bogdan Suceava, preia tetul meu de mai sus, cu acest comentariu care mă cam copleșește, mai ales că nu mi-am propus niciodata să fie model de urmat. Dar mă împac cu gîndul!
„Sentimentele mele de respect, prietenie și dragoste pentru Liviu Antonesei nu pot fi comparate cu ceea ce simt față de nimeni altcineva de azi. În loc să explic de ce, voi recomanda aici cea mai recentă intervenție a sa pe blog: https://antoneseiliviu.wordpress.com/…/jurnal-de-pirit-19-…/ Cred că atunci când mi-am dat demisia din Uniunea Scriitorilor (3 noiembrie 2009, bine am făcut, pentru că la ora aceea alegerile ar fi trebuit să fi avut loc, dar primadona nu-și găsea pudra) am fost mult influențat de felul cum Liviu Antonesei a ales mereu calea unei opțiuni demne și decente oricăror căi de mijloc, care ar fi putut însemna compromis moral. Pe bune, vedeți textul lui. Cu regret pentru cei care îmbătrânesc urât pentru că au avut din vechime legământ cu urâciunea.”. Mulțumesc de semn, Bogdan…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Imi amintesc de prietenii bunicilor, imi pareau așa de bătrâni, matusalemici de-a dreptul.Mă uimeau cu energia lor, spuneau bancuri, se ironizau subtil, fumau, jucau partide de remi aproape interminabile.Astazi, privesc în jur și imi este dor de felul lor de a îmbătrâni, firesc, așa cum au trăit.
Intr-o lume smintită de canoanele frumuseții, de promisiuni deșarte despre o tinerețe veșnică, îmbătrânim vinovați și rușinați.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, cred că unii oameni știu să puțin știu asta intle îmătrîneasxă, cel mai puțin știu asta intelectualii din auto-elită…
ApreciazăApreciază
Nu-i semn bun cînd te interesează bătrînețea altora. Mama mea de Inimă-Rea oprea bătrîne pe stradă, să le-ntrebe de vîrstă. Era fericită cînd vreuna gîrbovită avea mai puțini ani decît ea. Maică-mea se ținea bine, credea c-avea să-mpărățească Pămîntul – vorba oltenilor despre făloși – dar i-a venit scurt sorocul dintr-un cancer renal. La nimic nu i-a mai folosit că ”nu-și arăta vîrsta” de peste 80 de ani.
N-a fost un om bun. Nu pentru că m-a dat de suflet din primele luni de viață – ba chiar mi-a făcut un bine cu asta. Aidoma multor oameni simpli, n-avea conștiința răului deși se ținea de bisericoasă. Ce observam la ea, în ultimul ei an, era că n-avea regrete, n-avea să-și impute nimic din viața ei. De fusese grea, urîtă – ”făcea economie jegoasă” și la bătrînețe – era numai vina altora; îndeosebi, a bărbaților din viața ei. N-avusese și ea noroc de un bărbat bun. Dar mă-ntrebam dacă-l merita, dacă-l putea păstra de l-ar fi-ntîlnit. Bine, în lumea ei amărîtă, un bărbat bun era unul care nu-și bătea muierea, nu era bețiv, și-aducea și el un ban în casă.
Mama nu pomenea niciodată despre iubire, parcă nici nu putea exista între un bărbat și o femeie. Pe mine, pretindea că mă iubea dar cum să iubești un fiu pe care-l întîlnești după aproape 30 de ani? Și cu care ajungi a sta-mpreună abia-n uiitmul an de viață?
În schimb, știa să dușmănească temeinic. Am văzut asta la oltenii mei – obsesia dujmanului. Nu erau toți dușmănoși dar toți trăiau cu grija dujmanului, care putea fi oricine din preajmă-le. Nu că le-ar fi putut face cine știe ce rău dar simpla lui existență era de ajuns. Știau că așa era, că așa trebuia să fie, că așa era lumea, viața – o dușmănie, nu o frăție.
M-am gîndit că din copilărie-i venea, una urîtă, în care marele ei dujman fusese tatăl ei. Era singura din cele 5 surori care se dușmănea cu ta’su. Ai zice că rămîi dușmănos de crești în dușmănie. Dar nici eu n-am trăit altfel, că și maică-mea adoptivă era din același material.Cu toate astea, n-am reușit să dușmănesc, necum să urăsc, nici măcar pe cei care chiar mi-au făcut rău ori mi-l doreau. Pesemne c-am scăpat cu viață evadînd din lumea aia, că n-aș fi ptutut supraviețui printre aprigii mei conregionali. Dar mi-a adus și-o mare dilemă asta – cu cine dracu oi fi semănînd așa bleg? Că ”erai moale” dacă nu te duceai peste ei, nu le săreai la beregată, nu mureai cu ei de gît! Erai mambleg, numai bun de-njugat și de mînat încolo și-ncoace, de mințit, de-nșelat, de batjocorit.
Mi-amintesc c-am fost odată la Vrata – de unde mi-era obîrșia; și-am vrut să-l cunosc pe ăl bătrîn dar cică nu era pe-acolo, nu se știa pe unde bîntuia. Se-adunaseră cam toate neamurile să mă vadă, ca pe-o minune de pe lume, dar nu mi-a spus unul că ăl bătrîn era două case mai încolo – păstrau cu strășnicie secretul. M-am îmăpcat cu gîndul că era o răutate nu-mpotriva mea ci a ălui bătrîn. Numai că răutatea-i ca ploaia, cade peste toți – nu-i ca fulgerul, care alege.
Pare că n-ar avea legătură ce băznesc eu aici, cu Jurnalul lui Liviu dar eu găsesc o adevărată asemănare între amărîta mea mamă și filozoful cu pricina. Și-o deosebire, el plouă-n draci, cu tunete și fulgere. Așa că, frate Liviule, ești om însemnat, te-a ales Jupiter Tonans.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Deocamdată, mă interesează mai mjlt a alora, eventuala mea bătrînețe mă interesează numai prin ricoușeu. Dacă n-aș vedea tîta omenime îmbătrînind urîy, nu m-ar preocupa deloc… Asta e,mă împac cu gîndful acesta. Aș să spune că pițini sînt în stare să sacrifice din ce-a mai rămas din prestigiul lor ca să ajute inspirația unui scriitor, fie și de jurnal!
ApreciazăApreciază
Unii oameni, ca şi unele popoare, nu pot trăi dacă nu au duşmani cu care să se războiască permanent…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Despre popoare e mai greu de spus, dar că unii oameni au asta în sînge mi se pare limpede… Eu, de pidă, sînt un om destul de pașnic însă reactiv, cînd mă cașcă cineva pe coadă, asta e, nu părăsesc cîmpul de luptă…
ApreciazăApreciază
Wow, ce text minunat, Inima-Albastra ca focul !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Wow, ce text minunat, o delicase (pt. mine!)!
ApreciazăApreciază
Ce text placut ai putut sa produci (iarasi!), dragul meu L.A., de bucurie l-am citit de 2 ori !
ApreciazăApreciază
Mulțumesc frumos, frate Dorin. Cred că îți va plăcea și următorul…
ApreciazăApreciază
Vezi, textul tau dezleaga inimile si Bogdan Suceava a spus ceea ce pastra de multa vreme pentru tine !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si uite ce minune a declansat in Inima Rea, amazing !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da. s-ar spune că e un text care i-a provocat pe mulți…
ApreciazăApreciază