Da, e interesant cum curge jurnalul singur, fără efort, fără termen de predare, prin urmare fără angoase. Și e chiar amuzant să-ți iasă în față prilejul să faci oleacă de etimologie, de cărturărie ușurică, plecînd de la o situație atît de aberantă, de stupidă…
Jurnal de pîrît (17). Apel despre netrebnici
Trebuie să fiu foarte clar de la bun început, trebuie să-mi definesc cu precizie termenii. Nu vreau să fiu acuzat iarăși de vreun delict de opinie sau, mai puțin grav dar la fel de neplăcut, de semi-plagiat prin parafrază. Prin urmare, prin netrebnic nu mă refer la ceea ce dicționarele definesc ca ticălos, reclamantul meu fizic nu este așa ceva, iar despre cel juridic nu se pot face afirmații de acest gen, nici la celălalt sens curent, „care nu se ține de treabă”, ambii reclamanți fiind în realitate foarte harnici. Folosesc termenul într-un sens pierdut astăzi, poate cel mai vechi, dispărut deja în dicționarul Șăineanu. Termenul este polisemic și așa a fost și în paleoslava din care provine – nétrebiů. Dar acolo avea și sensul acela rătăcit la/ de noi, dar încă existent în multe limbi neoslave, acela de „om care nu este de treabă”, nu este amabil, nu este binevoitor cu semenii săi. Nu am inventat cuvîntul, nici sensul, le-am căutat prin hrisoave de parcă aș fi istoric al limbii. E totuși reconfortant să faci puțină etimologie plecînd de la o situație atît de stupidă! Dar chiar dacă inventam acest sens, nu era nici o problemă, putea să fie o chestiune de gust, nu pentru un alt drum la tribunal. În fond poeții, scriitorii în general, ba chiar și filosofii – să ne gîndim că mai toată filosofia lui Heidegger stă în „jocurile lingvistice” la care supune greaca veche și germana – au acest privilegiu, pot inventa cuvinte și/ sau sensuri noi ale acestora.
Celaltă parte a titlului, „apel despre”. Nu am folosit-o ca să evit un calc prea evident după un titlu cunoscut, ci pentru că este formula cea mai potrivită pentru acoperirea acestui eseu. Eu nu reușesc să înțeleg cum poate cineva să fie „netrebnic” în sensul utilizat de mine. Și vreau să fiu ajutat să pricep asta. Dar nu pot afla acest lucru de la un „netrebnic”, încă o dată în sensul folosit aici de mine, pentru că el este prins în situație și nu-l pot obliga să facă autoanaliză. Prin urmare, sînt nevoit să fac apel la alții, care nu sînt așa, sau care nu se socotesc așa, dar care mă pot lămuri fie aici, la comentarii, fie prin mesaje private. Eu chiar vreau să înțeleg asta, altfel nu apelam.
Prin urmare, nu pot pricepe cum cineva de formație umanistă, care utilizează cuvintele, poate da în judecată pe cineva care face același lucru. Nu pot înțelege cum cineva care a supt cultură filosofică, poate și înțelepciune, de la unul din cei doi singuri filosofi „pe bune” din vremea tristului regim, poate să fie atît de puțin empatic cu nefericiții „fără dinți” de porțelan, nu pentru că ar ține neapărat să arate rău, să jignească o privire filosofică, ci pentru că pur și simplu sînt prea săraci pentru a-și putea permite intervențiile stomatologice care sînt la îndemîna puținor contemporani. Oricît ar părea de ciudat, prețurile la asemenea operațiuni, absolut vitale pentru sănătate, sînt foarte mari, iar asigurările de sănătate nu acoperă decît intervențiile de urgență. Și încă dacă ai norocul să te primească la un cabinet, oricît de mare ar fi urgența. Nu-mi amintesc ca vreun nefericit cu dantura proastă să se fi repezit să-l dea în judecată pentru lezarea imaginii pe sensibilul meu reclamant! Pe vremea afirmației, o puteam face și eu pentru că aveam lucrări dentare în curs și purtam un fel de mască provizorie nu foarte estetică… E ciudat că această acuză dentară a fost folosit și imediat după schimbarea de regim. Poate vă amintiți: „Boșorogii fără dinți/ vor s-ajungă președinți!” Boșorogii cu pricina erau Rațiu și Coposu, probabil că Iliescu, cam de-o vîrstă, avea dinți!
Nu pot pricepe cum cineva care a fost discipolul unuia din cei doi filosofi activi în anii aceia atît de grei, care în fapt a fost condamnat pentru delicte de opinie, ca și ceilalți membri ai lotului, agenda telefonică fiind doar pretextul ridicării și arestării, poate ataca libertatea de opinie. De altfel, filosoful evocat și-a recîștigat dreptul la opinie și expresie la mulți ani după ieșirea din închisoare, iar acesta a fost atît de drastic limitat încît a fost nevoit să facă regimului concesii, cum ar fi partea aceea a operei denumită ironic de Cioran, colegul de generație și prietenul său mai norocos, pentru că era în Franța la instalarea comunismului, deci numită ironic „filosofia paraguayiană a existenței”!
Da, asemenea lucruri nu le pot înțelege, am și eu limitările mele., că nimeni nu e perfect! Aș fi bucuros să fiu ajutat să pricep…
corect, draga Liviu ! Eu am renuntat de ceva timp sa mai incerc sa’ l inteleg pe individul Liiceanu G.
Pastrez neuronii…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu cred că orice merită înțeles, dincolo de persoanele empirice, sînt tipuri de comportament, situații
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ați priceput minunat!!!!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie îmi place să mă verifoc și cu/ prin alții…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am înţeles că oamenii pe care-i credeam mari sunt in realitate copii palide,măşti ale acelora care s-au străduit să pară.
Nu v -a inşelat pe dvs.
Pastrând reapectul ,nu ne-a păcălit nici pe noi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici un om inteligent cu poate fi păcălit la infinit. Poate fi păcălit o dstă, o bucată de timp, dar dacă e chiar inteligent, păcăleala se spulberă…
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mă refer la respectul pt dvs si aceia de pe-aici
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc frumos…
ApreciazăApreciază
Domnule Profesor cand eram student un profesor cam „netrebnic” de felul lui imi spunea:
Domnule nu intotdeauna caracterul este proportional cu eruditia. Nu l-am intrebat daca cumva se referea si la el (eram cumva un student destul de politicos) dar dupa aceea am aflat ca dumnealui era exemplu cel mai potrivit pentru acea afirmatie .
Va consumati degeaba cu acest individ.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A, nu mă consum, ma amuz, iar pe deasupra, aproape singurp se scrie o carte, care riscă să capete multe volume!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Fac parte din acei carora li s-a lipit eticheta de ᅡintelectual al lui Basescuᅡ si as vrea sa spun cu aceasta ocazie ca ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta. (…) Asta inseamna tocmai ca s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea dumnavoastra”, a spus Gabriel Liiceanu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ppi, dacă e așa mă bucur sincer///
ApreciazăApreciază
Excelent text! Bibliografieee!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc frumos. Fac și eu ce pot ca să nu-mi dezamăhesc prietenii cititori…
ApreciazăApreciază
Mie mi se pare cel puțin ironică situația, privită și din alt punct de vedere: Insofar as humanitas corresponded to philanthrôpía and paideia, it was particularly applicable to guiding the proper exercise of power over others. Hence Cicero’s advice to his brother that „if fate had given you authority over Africans or Spaniards or Gauls, wild and barbarous nations, you would still owe it to your humanitas to be concerned about their comforts, their needs, and their safety.”
Dar acesta este sensul clasic al cuvântului „humanitas”, adică să te preocupe confortul, nevoia și siguranța celui care e mai mic decât tine, nu cel modern, desigur. Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Humanitas) nu are o rubrică pentru ceea ce înseamnă acest termen în mileniul nostru.
Iată că domnul în cauză inventează sensuri noi, desigur.
Încercând să înțeleg cum de s-a ajuns războaiele din secolul trecut, am dat peste o carte de James Waller, Becoming Evil: How Ordinary People Commit Genocide and Mass Killing. Într-o oarecare măsură, ne lămurește asupra firii umane.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
M-am referit cumva la asta în postarea anterioră, episodul 16, Da, știu cartea, fosrte bună, poate chiar excepțională!
ApreciazăApreciază
Suprapui, punînd semnul egalității, cunoștințele și harul de a distribui ceea ce ai învățat, folosind cu talent cuvinte și expresii în fraze, eseuri, articole sau cărți – care ne vorbesc despre morală, adevăr, dreptate sau iată, despre libertate, în special cea de expresie – peste caracterul celui care asimilează și apoi are darul de a împrăștia în lume cunoștințele, îmbogățindu-le cu propriile idei. Nici pe departe nu este așa. Și nu vorbesc neapărat de cazul cu care te confrunți (la tribunal, nu pe frontul de idei). Ar fi ideal ca omul care vorbește despre morală să fie el însuși un virtuos, cel care vorbește despre necesitatea libertății să recunoască dreptul altuia de se comporta liber chiar atunci cînd nu-i convine. Din păcate, lumea devine din ce în ce mai strîmbă. Iar diferențele între ce susține un om la nivel de teorie și cum se comportă în realitate sunt tot mai mari, aproape la poluri opuse. Cei care suprapun teoria peste propriile lor acțiuni sunt excepții.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din păcate, mulți dintre cei care vorbesc despre morală se gîndesc mai degrabă, la una „minimă”. Nici o aluzie la titlul lui Adorno preluat și de Dl Pleșu….
ApreciazăApreciat de 1 persoană
“Filosoful modern care n-a avut niciodată sentimentul c-ar fi un şarlatan are o minte atât de superficială încât probabil că nu merită să-i citeşti opera .
Timp de secole filosofia şi-a susţinut legitimitatea răspund întrebărilor moştenite de la socratici şi presocratici : cum să deosebim realul de imaginar, adevărul de fals, binele de rău .
Există un personaj cu care toţi filosofii europeni se identifică, deşi îi resping în întregime ideile: Socrate. Un filosof incapabil să se identifice cu această figură arhetipală nu aparţine civiIizaţiei noastre.”
Despre filosofi, Leszek Kolakowski, Horror metaphysicus
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Absolut! LK are o claritate în lămurirea lucrurilor fundamentale inegalabilă. Iar cartea citată e o bijuterie a gîndirii de azi…
ApreciazăApreciază
Dacă va continua tot așa jurnalul are mari șanse să devină o scriitură bună de dat la tipărit, chiar și la Humanitas, 😂.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă ar avea umotr, l-ar solicita!!!
ApreciazăApreciază
Pe lângă tot ce s-a scris mai sus, astăzi, ieri și în celelalte zile de când urmăresc, pe ici, pe colo, acest jurnal, îndăznesc să adaug o întrebare (nu sunt sigur că nu a fost deja formulată, dacă da – scuze). Eliminând reclamanții și referindu-mă la cei care nu stau în ”rândul din față”: cui prodest?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie, mi se scrie o carte aproape singură. N-am avut niciodată norocul ăsta! Cel care a vrut/ vrea să-mi facă rău, mi-a făcut un mare bine! Plus că m-am remobiliat în apărarea unei cauze…Mai ales că au început și politrucii să facă declarații la punerea unei botnițe presei, că se simt și ăia jigniți!
ApreciazăApreciază
Aș fi ales nemernic, ca la Creangă, Povestea lui Stan Pățitul – unde drăcușorul pedepsit să-l slujească se recomndă sibilinic: Ia, sînt și eu nemernic pe acest pămînt. Ambiguu – și venetic dar și primejdios.
Continui comparația și văd aievea scena-n care Scaroțki convoacă drăcimea la raport – la Neptun, probabil. Și-o-ntrebă dac-a făcut destul rău, cîte suflete a mai dobîndit, pe cîți i-a mai învrăjbit.,
Mi-e dragă povestea aia și pentru adînca-nvățătură despre femei, cum că și cea mai bună din lume tot are o coastă de drac. Mă duce gîndul că Eva-i din coastă de drac, că primul om – Adam al ei – a fost drac. ”Îngerul Căzut – poftim, umaniștilor! Deși decăzut e bine spus.
Mda, facem vorbire de un nemernic înger decăzut. Și cum arată Adevărul decăzut?
Vorba lui Bînzovenescu – Ingîîî…
Din acestă modestă perspectivă, frate Liviule, în amiaza vieții tale te vezi purtat în Infern. Soarta ți-a ales ciceronele, așa că nu mai strîmba din nas! Crezi că lui îi pare bine? Vorba lui Hiedegger așela – e o soartă și-un destin.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, nu merge, că avem nevoie de plurisemantismul utilizat și de oleacă de etimologie, ca să iasă inatacabil. Nu spun însă că nu pot exista variante!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
noutati: https://evz.ro/afacerea-privatizarii-humanitas-de-catre-plesu-si-liiceanu.html
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc, mă uit.
ApreciazăApreciază
Iese un film bun. Actori se gasesc, figuranti destui…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ha, ha, ha!!!
ApreciazăApreciază