Gabriel Liiceanu & Editura Humanitas vs Liviu Antonesei & @ntonesei`s blog – Update: Dosarul


În viața asta, am evitat tribunalele, am avut norocul să fiu ocolit și eu de ele. Nici măcar la procesul meu de divorț nu am fost. Experiența mea procesuală se limitează la postura de martor, ambelor părți!, în procesul de divorț al unor prieteni. Și a mai fost un proces în tribunalul de contencios administrativ, cînd prefectul de Iași, n-a vrut să recunoască alegerile interne pentru funcțiile de conducere din Consiliul județean care au urmat alegerilor locale din 1996, pe care consilierii le-au cîștigat. Constat că acum am ocazia să-mi îmbogățesc experiența procesuală. Se spune că pensionarii au multă vreme la dispoziție și că le plac procesele. Eu nu am multă vreme la dispoziție, iar procesele îmi plac numai în unele filme!

PS – Michael Shafir îmi amintește că am mai fost acuzat într-un proces, împreună cu el și mulți alții, în care acuzatorul a fost scriitorul Paul Goma. Eu eram acuzat pentru că publicasem în revista Timpulpe care o conduceam pe atunci, un articol al lui Gabriel Andreescu. Atunci, am fost apărat/ apărați pro bono de Casa de Avocatură Mușat și Asociații și am cîștigat procesul.

Aici este linkul care trimite la sentința în procesul Goma contra mulți! Mulțumesc Willy Totok pentru informație. Cred că nu am văzut pînă acum sentința…

https://halbjahresschrift.blogspot.com/2009/04/holocaust-der-peripherie.html

PPS Între timp, un prieten  găsit dosrul pe sit-ul tribunalului. deocamdată nu sînt mai mult informații decît cele pe care le știam deja. Mi se confirmă că e un proces civil, că dosarul a fost depus pe 12 decembrie, dar apare și informația că s-a făcut o „ultimă modificare” pe 17 dehttps://halbjahresschrift.blogspot.com/2009/04/holocaust-der-peripherie.htmlcembrie. Nu știu ce poate însemna asta.

http://portal.just.ro/99/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000176980&id_inst=99

th

 

Gabriel Liiceanu & Editura Humanitas vs Liviu Antonesei & @ntonesei`s blog

 

În registrul Tribunalului Iași pe 12. 12. 2018 a fost înregistrată acțiunea în justiție a Domnului filosof Gabriel Liiceanu în solidar/ împreună cu Editura Humanitas împotriva mea. Dosarul poartă numărul D. 7832/ 99/ 2018. Din această notație lapidară nu pot ști motivele pentru care un filosof și o instituție de cultură mă trimit laolaltă la cremenal. Nu știu nici ce reparație ar putea solicita prin Justiție. De altfel, am aflat despre această acțiune de la jurnalistul Ciprian Nedelcu, care de aproape două decenii acoperă ce se întîmplă în justiția ieșeană pentru Evenimentul. Cotidian regional al Moldovei, care m-a sunat pe 14 sau 15 decembrie ca să-mi solicite o declarație. Cum nu știam nimic despre acțiunea respectivă, cum n-am avut vreo relație contractuală cu editura respectivă sau cu patronul acesteia, cum nu-mi aminteam să fi făcut vreo referință la Domnul filosof în ultimii ani, n-am avut ce să declar. Singura relație de care îmi aminteam era aceea de cumpărător al unor cărți editate de Humanitas, uneori de la editurile din rețeaua aparținînd editurii, dar asta nu mi se părea un delict! A rămas să ne contactăm, eu și Ciprian Nedelcu, dacă unul dintre noi află noutăți. Am lăsat să treacă sărbătorile și ieri am vorbit la telefon. Singura noutate a fost că jurnalistul a continuat să-și facă meseria și, cercetînd pe internet, a descoperit ceva ce eu uitasem – pe 15 august, am publicat pe blogul meu interviul Intelectualii publici după 1990, acordat la începutul acelei luni Doamnei Miruna Fântânescu, ca material documentar pentru lucrarea Dumisale de doctorat. Cum interviul mi s-a părut, cînd am primit transcrierea, că poate interesa un public mai numeros decît cel al unei lucrări academice, l-am postat pe blog. Nu m-am înșelat, a fost una dintre postările cele mai citite, apreciate, comentate și preluate din ultimii ani.

Am recitit interviul – care poate fi citit în întregime aici: https://antoneseiliviu.wordpress.com/2018/08/15/liviu-antonesei-intelectualii-publici-dupa-1990-un-interviu/

și am găsit cîteva referințe la Domnul filosof Gabriel Liiceanu, pe care le reiau aici:

„Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta „Editură Politică” cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate pentru că chiar „Editura Politică” publica în „Idei Contemporane” și cărți occidentale mai cenzurate. Să nu uităm că Liiceanu, în timpul regimului Băsescu a fost scutit de două ori de datorii, dar în general cei care au fost de opoziție, au fost perdanți.”

„L-am pomenit pe Liiceanu care a fost scutit de două ori de datorii la bugetul de stat, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul niciunei edituri private. Dincolo de chestia necinstită este falsificarea jocului pe piață. Dacă o editură beneficiază de avantaje și celelalte nu, este vorba de falsificarea pieței. Din fericire, nu au putut bate nici Polirom, nici Paralela 45, care nu au beneficiat de astfel de avantaje. Humanitas era pe locul III, iar acum cred că e pe locul IV pe piață.”

„Băsescu nu e singurul vinovat; ca să cumperi, trebuie să fie marfă de vânzare, iar jurnaliștii și intelectualii lui Băsescu s-au vândut. Așa că președintele nu e singurul vinovat, el fiind mai degrabă un politician destul de abil pentru a-i putea ieși jocul acesta cu intelectualii care se credeau deștepți și care nu s-au trezit nici la chestii flagrante când i-a preferat pe tinichigii filosofilor, Liiceanu nu a scos nici un cuvânt; când a băgat-o pe Elena Băsescu europarlamentar cu 10% din voturile PDL-ului, nimeni nu a scos un cuvânt.”

În interviul acela lung, poate prea lung, acestea sînt singurele pasaje în care apare numele Domnului filosof Gabriel Liiceanu și este amintită editura al cărui patron este. Din cîte înțeleg, Domnia Sa a fost deranjat de afirmațiile de mai sus. Ar fi vorba despre un delict de opinie, prin urmare. Mi se pare ciudat că o persoană care emite ea însăși opinii să dea pe cineva în judecată pentru acest motiv. Pe deasupra, toate afirmațiile sînt deja un bun public, eu am spus lucruri care s-au mai spus, uneori într-un limbaj incalificabil, precum al lui Ion Spânu, și nu-mi amintesc ca Domnul filosof să fi deschis acțiune împotriva acestuia și a ziarului Cotidianul. Cît privește faptele evocate în cele trei scurte fragmente, acestea nu sînt inventate. De altfel, au acoperire în documente. Pentru schimbarea numelui Editurii Politice în Editura Humanitas și numirea în funcția de director al acesteia a Domnului filosof Gabriel Liiceanu există Ordinul Ministrului Culturii nr. 82/19.02.1990, iar ministru al Culturii era Dl Andrei Pleșu. Nu cred că Domnul filosof se dezice de o prietenie atît de îndelungată. Nu am evocat procesul de privatizare al editurii, nici faptul că aceasta a fost socotită controversată, dar și pentru acesta există atestare documentară, mă refer la H.G. nr. 108/1991. Ceea ce este evident este faptul că Editura Humanitas a preluat/ moștenit întregul patrimoniu al fostei Edituri Politice. Ordinul privind acordarea de facilități fiscale Editurii Humanitas a fost semnat în anul 2000 de ministrul liberal de Finanțe Decebal Traian Remeș și a fost contestat de controlul Curții de Conturi din anul următor. Interesant este că Domnul filosof nu l-a dat în judecată pe Domnul Dan Radu Rușanu, cel care a evocat prima oară public modul în care au decurs „negocierile” pentru respectivul ordin, deși mărturia acestuia pare să fi fost mult mai difuzată decît postarea de pe blogul meu. O sursă aici https://www.flux24.ro/dezvaluiri-explozive-despre-gabriel-liiceanu/

Din păcate, Domnul Rușanu nu dă indicații complete privind documentele evocate, ceea ce mă pune serios la muncă pe mine!

 

Bun, deci acestea sînt opiniile emise de mine și faptele la care mă refer în interviul meu. Nu reușesc să înțeleg ce greșeli, jigniri sau incorectitudini îmi reproșează Domnul filosof Gabriel Liiceanu & Editura Humanitas. Voi afla probabil atunci cînd voi primi citația de la Tribunalul Iași. Nu știu nici ce urmărește Domnia Sa prin această acțiune. Să mă trimită la pușcărie? Nu cred, doar este un intelectual fin și subtil, iar procesul este de drept civil, nu plîngere penală, după cum înțeleg. Aș putea ajunge acolo numai dacă aș leza curtea, ceea ce n-am de gînd să fac! Să ceară niște daune exorbitante, care să mă conducă la ruină? Nefiind un om bogat, asta nu e deloc greu, doar că nu știu dacă modestia daunelor pe care le-ar obține merită deschiderea unui proces! Să mă intimideze, să-mi închidă gura? Dacă m-ar cunoaște cît de cît, ar putea ști că așa ceva nu este posibil – a încercat acest lucru vechiul regim, prin supraveghere continuă vreme de vreo doisprezece ani, interceptarea corespondenței și a convorbirilor telefonice, anchete, percheziții, averisment, arest la domiciliu etc., și n-a reușit. E drept, vechiul regim nu m-a trimis în judecată… Am un fel de nostalgie pentru vremurile cavalerești în care astfel de situații se rezolvau prin duel. Sau a celor mai recente cînd disputele între intelectuali nu se rezolvau la tribunal. Dar asta este, va trebui să mă calific în drept civil. Nu cred că-mi voi permite un avocat bun și scump, nici că se vor repezi civiliștii de oarecare calibru să mă apere pro bono… Am văzut că în alte procese Domnul filosof a beneficiat de serviciile Domnului Valeriu Stoica. S-ar spune că voi aves parte de un proces greu!

Stranie situație, un filosof dă în judecată un poet și o mre editură un biet blog. Naiba știe dacă David cîștigă mereu bătălia cu Goliath!

 

5 Ianuarie 2019, în Iași

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

103 răspunsuri la Gabriel Liiceanu & Editura Humanitas vs Liviu Antonesei & @ntonesei`s blog – Update: Dosarul

  1. Fercu zice:

    Of!… Cred că va renunța la plângere, într-o etapă nu prea avansată a acestei povești. Nu e plăcută nicio poveste cu instanța, dar va fi o experiență interesantă.
    Pe mine m-a chemat în instanță un ins care m-a acuzat de faptul că s-a recunoscut, ca personaj, în romanul meu ,,Oaspetele”. Doi ani m-am judecat cu el. Am câștigat, dar mereu m-am întrebat ce Dumnezeu vrea instanța de la mine? Nu doar el… Evidențele, după cum știm, sunt cel mai greu de demonstrat…
    Am ajuns la concluzia că orice proces trebuie tratat cu atenție. Altfel te trezești într-un univers kafkian…

    Apreciat de 4 persoane

    • Păi,știu. Nu mi-am dorit așa ceva la bătrînețe, dar mă voi ocupa. Mă văd luni cu doi prieteni avocați să mă lămuresc ce este de făcut. Ei sînt însă penaliști, dar poate îmi găsesc un civilist bun…

      Apreciază

  2. Coande zice:

    Pe ziaristul incalificabil îl cheamă Ion Spanu, daca la cel de la Cotidianul te referi…

    Apreciat de 1 persoană

  3. dorindavid zice:

    Dupa ce primiti citatia si devine oficial, v-ar trebui un avocat, altfel va maninca timpul si nervii… Plus, cum spunea comentatorul predecesor, „te trezesti intr-un univers kaftian…” Sa n-aveti nici o indoiala, daca ajungeti la proces, VA FI pur si simplu kaftian!

    Apreciat de 1 persoană

    • Îmi imaginez, de asta voi înerca să găsesc un avocat care măcar să măapere cslificst. Aici nu este vorb numai despre apărarea mes, ca perdonsă fizică & juridiă, ci și de apărarea drepturilor și libertăților…

      Apreciat de 3 persoane

  4. mihaidg zice:

    Cum a ajuns sa i se spuna, filosoful Mercedes sau BMW? Oricum, un mizerabil. Preiau ce-ai publicat pe FB

    Apreciat de 3 persoane

  5. Dumitru Ungureanu zice:

    Păi, poţi să-l dai, la rîndul tău, în judecată pentru furt de idee – fiindcă treaba cu „vînzarea-cumpărarea de conştiinţe” apare în cele mai recente declaraţii-interviuri ale d-sale, dacă nu şi în ultima sa carte, pretenţioasă, nu-i aşa… L-a auzit cineva înainte vorbind despre asta? Ori i-a citit vreo scrisă pe undeva? Ce e ciudat, e că tocmai „intelectualii” care s-au vîndut vituperează acum contra unora care, chipurile, stau la coadă să se vîndă… Dar cine şi cui – mister!

    Apreciat de 1 persoană

    • Mulțumesc frunos de solidaritte, frate Dumitru. Eu nu-s fan al proceselot, așa că nu-l voi ds în judecstă. Voi ănxerca să căltig în acest caz, pentru că nu este vorbs numai despre mine, ci și despre drepturile și libertîțile tuturor…

      Apreciază

  6. Fercu zice:

    Despre absurd…
    Cel care m-a chemat pe mine in instanță, solicitându-mi daune morale de… 6 miliarde de lei vechi, îmi imputa între altele:
    -faptul că i-am… utilizat numele;
    -personajul cu pricina era bețiv (îmi solicita să-i argumentez că el, realul, este bețiv);
    -caracterul licențios al romanului.
    A trebuit să mă apăr. Doi ani.
    Am scos din toate cărțile de telefon ale județelor/ municipiului București numele cu pricina, demonstrând faptul că era un nume comun/ obișnuit des întâlnit.
    Am prezentat instanței citate din ,,Decameronul”, integral ,,Cântarea Cântărilor”, fragmente din opera lui Emil Brumaru etc. Evident și romanul meu, în două volume. După doi ani, procurorul a spus: ,, Am citit cea mai mare cantitate de literatură de când a terminat cursurile facultății”…
    De scârbă, n-am mai solicitat nici plata cheltuielilor de judecată. N-ar strica un avocat. poate se găsește unul nu doar foarte bun, ci și dispus să generalizeze cazul din perspectiva apărării drepturilor și libertăților.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Fercu zice:

    Se dorea aprig și înstărit cu niște miliarde….

    Apreciat de 1 persoană

  8. gyll zice:

    Aiurea, dacă a făcu acest lucru se descalifica ca și om de cultura și filosof.
    Nebănuite sunt căile…. prostiei.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Fercu zice:

    Nebănuite, dar reale. Dureros de reale.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Dumnezeule! Dosarul cu plangerea poate fi consultat doar de dumneavoastra sau de un imputernicit cu procura ori de avocat cu imputernicire avocatiala. Cred ca faceti istorie, din nou.
    Nici macar hazul de necaz nu-si mai are rostul…

    Apreciat de 1 persoană

  11. Emil Răducanu zice:

    Frate Liviu, se vede că unii dintre semenii nostril nu devin mai înţelepţi pe măsură ce îmbătrânesc. N-am să înţeleg niciodată afecţiunea ce răzbate din jurnalul doamnei Monica Lovinescu, atunci când îi pomenea numele – Gabriel în sus, Gabriel în jos, Gabriel a spus, Gabriel a făcut…! Cum n-am să uit nici lipsa unei măcar schiţate grimase de jenă, atunci când păşea alături de Traian Băsescu la un târg de carte dacă nu mă înşel, care spunea în direct și fără jenă, în stilul său caracteristic că şcoala românească produce tâmpiţi. Mă aşteptam la o reacţie demnă, care n-a venit niciodată. Păcat !

    Apreciat de 1 persoană

  12. Daca, pentru mine cel putin, 2018 a fost un an foarte tensionat, 2019 se arata deja a fi unul absurd! Pare incredibil procesul asta, daca e sa ma opresc la a-l caracteriza printr-un singur cuvant. Succes, Liviu, fiindca, intr-adevar, nu e doar o problema personala in joc – a ta – ci articolul 30 din Constitutie.

    Apreciat de 1 persoană

  13. floriniaru zice:

    Cîți bani îți cere?
    Ce atîta vorbă?

    Apreciat de 1 persoană

    • Deocamdată nu știu. Dar dacă a deschis direct la tribunal, nu la judectorie, suma nu poate fi mai mica de 200.000. Vpr trebuie sa ma vinda la kg la pretul aurului ca sa obtina suma asta!

      Apreciază

  14. Larsen Elena zice:

    Dvs.chiar vorbiţi serios
    Credeam că nu mă mai poate lăsa nimic cu gura căscată!
    Să insiste cineva ajuns la acest statut….Guica al doilea mai prost?

    Apreciat de 1 persoană

  15. Ana Pop Sîrbu zice:

    Sus capul , rumâne !

    Apreciat de 1 persoană

  16. horiapatrascu zice:

    A republicat asta pe Horia Vicențiu Pătrașcu.

    Apreciat de 1 persoană

  17. Și istoria se repetă!

    Apreciat de 1 persoană

  18. George T. Sipos zice:

    Incredibil, ce situatie, Liviu! Imi pare sincer rau sa aud. Se pare ca unora nu le e niciodata de ajuns ce au. Repostez si eu pe FB.

    Apreciază

  19. dezideriududas zice:

    Asa ii placea sa scrie filozofului : « Un simplu și tăcut pas in lumină »….Complicat si zgomotos ăsta….Iar lumina, ca la Peștera lui Platon, cum îi place….El crede că-i fulger, dar din fundul peșterii, ce poate vedea ?…Nu inteleg insa unde vrea sa ajunga ? Sau ai devenit iar dusman al poporului ? Sper că ți-ai plătit apa si gunoiul…ca n-ai avea scăpare….
    P.S. 1 N-am intrat pe linkuri dar am citit ce-ai scris. Nu inteleg care-i baiul. Tot Andrei Plesu a fost mai acid cand a scris ca d-nul Liiceanu si-a asumat un risc….Scris frumos, dar citit in “post-privatizarea romaneasca”, aplicată doar într-un sens, deja vinovat….
    P.S. 2 Am mai citit odată ce-ai scris. Poate nu trebuia să scrii ca s-a vandut. Iata, acum, dovada ca nu s-a vandut. Ce a facut atunci probabil a facut din talent….

    Apreciat de 1 persoană

    • Da, poate că a făcut din talent…

      Apreciază

      • dezideriududas zice:

        Cum scriam, Andrei Plesu a deschis un front greu….De ce el ? Ceilalti, toti fiind „gresiti”, nu conteaza….Am citit si materialele ce apar in linkuri, pe diagonala. Cel cu Dan Radu Rusanu la GDS este absolut incredibil in relationarea Patriciu-Liiceanu. Citisem si cartea lui DR Rusanu cu „judecatorii de la Berlin”, cred ca retinusem…., dar ce mai conta pana mai ieri ? Sper sa mai existe judecatori, nu doar la Berlin…, si nu doar numai arme. Cum armele au legatura cu Premiul Nobel…., intotdeauna vor cistiga cei mai bine situati pe scara establishmentului cultural formal.
        Mai la obiect, ce scrie Neamtu Tiganu poate fi sau nu relevant si greu de dovedit dupa atata timp. Ca fondator al Asociatiei Consultantilor de Plasamente pe Piata de Capital romaneasca, chiar daca n-am profesat decat partial ( la un nivel redus, pe o interfata corporativa la SC Neptun Olimp si printr-o societate de consultanta prin care am facut doar lobby si promovare pentru viitoarea piata de capital care, ca si Godot la vestici, nici la mine n-a venit pana acum….), stiu procedurile prin care o privatizare MEBO poate ajunge la faza in care initiatorul ei devine actionar majoritar ( sau, cum, prin intermediul lui, preia controlul un tert ). Datele sunt la Registru Comertului sau ar trebui sa fie. Mai sunt si fostii actionari care pot declara inca daca au fost convocati la sedintele AGA, daca procedurile de preluare a actiunilor au fost legale, daca hotaririle AGA au fost luate in deplina legalitate ( publicitate, convocare, procese-verbale, inscriere mentiuni la Registrul Comertului, etc….).
        Nu cred insa ca asta e calea de urmat. Gabriel Liiceanu trebuie sa inteleaga ca cel putin la fel ca hrana culturala data de o editura prestigioasa cu cca. 20 de angajati probabil, este la fel de important si un combinat cu 5-10.000 de angajati ( tot atatea locuri de munca, deci 20.00-40.000 cazuri sociale mai putin…), mai ales daca in contextul de atunci al privatizarilor si post-privatizarilor ( mai persista elemente de acest fel si acum ) diverse forte straine ( cu puternic sprijin autohton ) au creat strategii malefice de eliminare a concurentei lor, producatorii de pe piata romaneasca. D-nul Gabriel Liiceanu recunostea odata intr-o carte ca nu e un erou…Poate afla si d-na de la GDS care o luase tare pe „solenoid” la acea intalnire….Probabil inainte de sedinta bause cam multi electroni ….
        Nu cred ca d-nul Liiceanu poate fi oprit prin argumente juridice decat daca pierde efectiv. Ar trebui retarghetata pozitionarea „culturii pentru ea insasi”…Vocea societatii ar trebui insa sa fie mai ampla. De ex., l-am cunoscut pe d-nul Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania – AOAR, iar cu secretarul AOAR, Cristian Parvan ma cunosc de pe vremea Asociatiei de Consultanti de care am scris mai sus, fiind amandoi membri fondatori ai ei. D-nul Florin Pogonaru este unul din „senatorii” de la Colegiul Noua Europa ( ceva de genul, probabil membru in Colegiul de conducere – nu mai verific acum ). O sa incerc sa vorbesc cu Cristian Parvan despre „lupta pentru nimic din societatea romaneasca”. O sa continui in privat cu tine pe aceasta directie….
        PS Poate nu e deajuns Liviu sa nu fii corist la alte coruri decat cele „bune”….Vorba ta, va fi greu de „scapat” in viitor, chiar si individual….Daca Paganini canta si la 1-2 corzi, la niciuna nu cred ca ar fi putut…Nici Gabriel Liiceanu nu mai are corzile de alta data….Poate de asta e asa de nelinistit…Nu te astepta insa sa reactioneze la acel Spanu…D-nul Liiceanu nu e prost, ba, e chiar destept.

        Apreciat de 1 persoană

  20. Virgil Cosma zice:

    Câștigi sigur, dacă nu intervin aranjamente. Dar chiar și în atare situație nu văd ce ți s-ar putea întâmpla. Sunt zeci de mărturii în epocă despre ceea ai spus, chiar în sensul în care ai spus-o.
    Lili este un jurist redutabil. am rugat-o să se uite peste declarații și link-uri. Restul, în privat.

    Apreciat de 1 persoană

  21. Sorin Camner zice:

    Asa ceva… Repostat pe FB.

    Apreciat de 1 persoană

  22. Ar trebui facuta cat mai multa valva si boicotata editura o perioada. Poate pricepe ceva.

    Apreciat de 1 persoană

  23. Viorel zice:

    Primul lucru, faceți ÎNTÂMPINARE, înainte de prima ședință.
    In ea explicați de ce cauza trebuie respinsă (și procesul nu mai are loc) cu argumente legale. In ea solicitați și plata cheltuielilor de judecată de către reclamant.
    Fără asta, curtea va admite cererea și procesul se va întinde pe ani. Dacă o respinge, în urma întâmpinării, s-a încheiat. Mult succes!

    Apreciat de 2 persoane

  24. „Intelectual fin…” Îmi închipui că vă bazați pe ceva când scrieți asta. Poate că pe Marino nu l-a dat în judecată pentru cele scrise în cartea sa.
    Eu mi-am făcut o părere despre personajul în cauză de când cu memoriile lui Radu Vasile. O capodoperă, ce mai! La altă editură nici nu putea să apară… Cam prin 2002 se întâmpla asta, nu la mult timp după ce terminasem facultatea și am constatat că nu am scăpat de comunism. Nici atunci, și nici acum. De atunci s-a mai adunat circul cu Herta Muller, menajul cu politicul și altele.
    Ce vrea domnul în cauză? Mie mi se pare simplu. Să vă arate cine e mai tare. Din păcate, trebuie să intrați în acest joc cu unul care vrea să vă intimideze și cred, ca și dumneavoastră, că e mai rău ca înainte. Totuși nu cred că va avea sorți de izbândă.
    Am ajuns jalnic de tot ca națiune dacă asemenea personaje sunt luate drept modele de intelectualitate.
    Vă miră ipocrizia? Mă bucur.
    Vă amintiți ce spunea cu câțiva ani în urmă?
    ”Care e metafora cand ceri, dintr-un fotoliu al Academiei, impuscarea cuiva numai pentru faptul ca n-a ajuns sa te vada cum te vezi tu pe tine in visele tale de smintita marire?”.

    Apreciat de 1 persoană

  25. ȘTEFAN Doru Dăncuș zice:

    TOATĂ LUMEA TREBUIE SĂ JOACE CUM CÂNTĂ EI. ILISCU LE-A FOST EXEMPLU. NU TREBUIE SĂ SPUNEM NIMIC, BA CHIAR SĂ NI SE PARĂ NORMAL FURTUL ȘI SPOLIEREA.

    NU TE POT SFĂTUI CE SĂ FACI. DACĂ TE POT SPRIJINI CU CEVA, CERE-MI.

    Apreciat de 1 persoană

  26. neamtu tiganu zice:

    tot raul spre bine… cred ca prin proces vei avea sursa suficienta sa scrii cel putin trei romane si citeva poeme.

    Si noi, astia, poate vom afla adevarul despre cum a obtinut impochiemenu editura? A cistifgat-o la loto, a platit-o, de unde a avut bani un filozof Sarac? Si nu in ultimul rind exista o declaratie de avere a filozofului? Cit de mare e averea lui azi? De unde a adunat banii?

    Apreciat de 1 persoană

  27. Virgil zice:

    La multi Ani. Nu ne-am „vazut” pe anul asta din motive ca am fost pe la spital cu pancreatita. Asa se intampla cand la 50 ani mananci ca la 20 🙂

    Cand am cititi emailul am crezut ca e gluma. Si sa adeverit, o gluma proasta. Sper ca nenea asta sasi puna si tarifu la gat ca prostitiuatele din Frankfurt. Initial a fost un idol al generatiei dar de cand cu Basescu si-a arata adevaratle limite morale.

    Apreciat de 1 persoană

    • La Multi Ani! Imi pare rau de probkemele de sanatate, dar sper ca ai trecut cu bine de incercare. Da, in perioada sarbstorilor ne cam lasam asaltati de mincare… Cît îl privește pe nenea, cred că ca adeveri vorba „fiecare pasăre pre limba ei…”

      Apreciază

  28. erminasorocianu zice:

    Mă gîndesc deja la o poveste psihoterapeutică pe care să o folosesc pentru pacienții mei, pentru că privită de la distanță chestiunea pare a fi ”mercantilul îl dă în judecată pe poetul disident”. Eu cred că ai fost invidiat de foarte mulți pentru ceea ce tu ai făcut înainte de 1989, iar invidia s-a dezvoltat mai mult la cei care au acționat în sens opus. Și mai cred că nu a fost luată în calcul susținerea de care te bucuri.

    Apreciat de 1 persoană

  29. Canja Toma zice:

    …..editura politica a devenit….editura nicolae balcescu….pe urma editura nicolae balcescu a devenit …editura humanitas. !?!?!!

    Apreciat de 1 persoană

  30. Lucian Postu zice:

    Iar dă nea Găbel cu flaimucii în peratologie. A ajuns un milițian entelectoal. Dar turmele de eliți continuă să se ia după asemenea berbeci castrați mental.
    Un pastramagiu moral dă Obor, căftănit de prostimea dă suptțire cu giubeaua de mitropolit primat. Vivat primatele entelectoale ! Muzica !

    P.S. Acu’ sigur n-o să te mai apere alde adfocații lu’ tov. dom’ Mușat, că ei ie dă partea a’ bună a șforții, iar tu te-ai nimerit pă partea dujmanilor progresului, p’ ecum vedem,

    Apreciat de 1 persoană

  31. Ioan Bîtea zice:

    Cel mai tare atac este unul căruia prietenul lui Andrei Pleșu nu i-a răspuns – https://www.cotidianul.ro/gabriel-liiceanu-un-sociopat/ -, deși la momentul respectiv a stârnit vâlvă. Ce să zicem, Gabriel Liiceanu este la o vârstă când probabil nici nu-și mai dăp seama prea bine ce spune și face (mai țin minte că s-a mirat că la Strasbourg, parcă, ministrul justiției a fost lăsat să vorbească mai mult decât el, GL – în condițiile în care GL era doar unul din reprezentanții societății civile – mișcarea anti0PSD adică – care au luat cuvântul și ministrul justițidei era singurul reprezentant al oficialităților mioritice… atunci nu și-a d at seama nici că totul fusese doar de formă… Uneori mă gândesc că pur și simplu a laut-o razna (după ce că apre să sufere de lipsă de importanță)….

    Apreciat de 1 persoană

  32. danascumpu zice:

    bafta la proces! nu stii daca sa rizi sau sa plingi, in astfel de situatii. in imparatia oglinzilor strimbe, multi se vad frumosi – realitatea ii deconspira.

    Apreciat de 2 persoane

  33. Dana (Mara) zice:

    http://mariannazat.ro/iarasi-despre-lichele/
    Citim si ne crucim. Sper ca avem voie inca sa citim si sa ne intrebam daca este adevarat sau nu. Problema este ca si daca este adevarat unii se bazeaza pe faptul ca este foarte greu de probat. De unde si vorba hotul neprins, negustor cinstit. Din aceste motive este misiune imposibila genul acesta de proces, un avatar, consum nervos si material. Sfatul meu este sa incercati sa scurtati si sa va opriti la faza incipienta intr-un eventual proces. Printr-o intampinare bine motivata. Am cautat si solutia in cazul ziarului Ziua sa vad daca este un precedent dar nu am gasit online.
    Succes.

    Apreciat de 1 persoană

  34. Pascalau Gheorghe zice:

    Domnule Antonesei, aveți probleme cu ,,opiniile” dvs.? De ce vă plângeți? Adevărul iese la suprafață ca untdelemnul! Mergeți în instanță și demonstrați că ,,opiniile” nu sunt calomnii. Pentru un disident anticomunist este floare la ureche…

    Apreciază

    • Eu n-am nici o problemă, văd că alții au o problemă cu mine. Înțeleg că sînteți dintre cei care cred că era bine ca puținii disidenți să fi fost uciși de mici. Și eu cred la fel. Dacă se întîmpla așa nu mai stricau sărbătoarea postcomunistă, nu mai erau luați drept reproș viu de anticomuniștii post festum!

      Apreciază

  35. Despre Opera zice:

    Deși ne-am certat mai demult, vă asigur de solidaritatea mea.
    Nu încerc să dau sfaturi, dar sunt pățit și eu cu un proces similar. Am ajuns la concluzia că trebuie tratat foarte serios procesul.

    Apreciat de 1 persoană

  36. Lili Craciun zice:

    Am găsit un articol al profesorului meu, domnul Tudor Ghideanu (întîmplător și îndrumătorul meu la lucrarea de licență) care vorbește despre dl. Liiceanu și ideile pe care le-a ”preluat” de la Noica. Fără a pune la socoteală faptul că, încă de pe vremea cînd eram studentă, domnul Ghideanu ne povestea despre aceste fapte (pe care, la rîndul meu, le-aș putut insera într-o poveste despre profesorul meu ca personaj principal), în cazul în care scriu azi pe blog despre GL, citîndu-l pe domnul Ghideanu, sunt pasibilă de un proces? Pentru că, pînă la urmă, ceea ce ai scris tu erau informații vehiculate de mult timp în spațiul public și neatacate în vreo instanță judecătorească de GL, urmat de o sentință favorabilă domniei sale. Pentru curioși, articolul la care fac referire poate fi citit aici: https://gandeste.org/adevaruri/g-liiceanu-sau-plagiatul-ca-omor-ritual/78696 )

    Apreciat de 2 persoane

  37. mihaela grancea zice:

    Maestre, eu vin mai traziu cu comentariile. Am fost beteaga. Si eu am avut un proces care a durat ceva ani, vreo 5. Cat am vrut eu. In 1993 a aparut un asa zis proprietar al casei mele din Fagaras. El era milionar in euro, mafie, acte false, dar acceptate. Mare combinatie! casa in centru. Am avut o avocata buna, prietena cu mama. M-am judecat fara sa fiu vreodata la proces. Imi era sila. Am demonstrat c anu aveaa cum sa fie urmas, nefiind evreu. IL stiam bine pe fostul proprietar, copilarisem in curte cu el. In fine, cand mi-am cumparat garsoniera, am renuntat. Am primit si despagubiri pentru imbunatatiri. Si, Dumnezeu mie-a martor, i-am blestemat. Si nu s-au bucurat, nicio clipa, de furt. Cazul dv e si mai simplu. Tot ceea ce ati spus, se poate proba…aveti ca prieteni cei mai buni investigatori. La cat prieteni aveti,, o sa gasiti si un avocat foarte bun. Daca trebuie sa va sprijinim material, facem cheta. Dar, stiu ca puteti intoarce situatia in avantajul dv. Totul este investigatie, stretegie, punctul nevralgic la celuilalt. O sa citesc cu mare atentie ceea ce ati postat. Pana duminica seara imi vin idei. Nu o sa le expun public. Bafta, maestre! Viata este inprevizibila. Luati ocazia si ca pe o provocare. Mie mi-a venit in gand sa imi dau in judecata plagiatorii….scot si eu un ban cinstit si sunt destui. O sa fie in vara timp pentru vanatoare. Dumneavoastra ati scris despre ceea ce gandeau multi. Ganditi-va ca si alti scriitori au avut procese. Si in spatele domnului Liiceanu pot fi si niste invidiosi. Tot scriitori….

    Apreciat de 1 persoană

    • Ei, dar măcar nu era vorba despre un proces pentru delict de opinie, cum soscoteste denunttorul meu. Veestea buna e ca dimineata am avocat, iar in citev zile coi stiin sfirit ce doreste Domnul filosof de la mine. Multă sănătate…

      Apreciază

  38. Serban Popescu zice:

    Mi se pare Plesu un fel de Paunescu post 89’. Trage foloase din toate. Trist

    Apreciază

  39. Pingback: Bătălie în instanţă: Gabriel Liiceanu a dat în judecată un scriitor cunoscut – Stirea Zilei

  40. Razvan zice:

    Buna seara,
    Poate ca nu ar fi rau sa cititi acest interviu mai vechi al domnului Plesu, despre privatizarea Editurii Politice.
    Cred ca veti intelege iritarea domnului Liiceanu.

    https://adevarul.ro/news/politica/autodenunt-1_58d81fd85ab6550cb8b38f44/index.html

    In ceea ce priveste inlesnirile financiare, informatiile disponibile pe internet care fac referire la controlul Curtii de Conturi din primavara anului 2002, privind modul in care s-au facut reesalonarile la plata a datoriilor si scutirea de penalizari, indica faptul ca editura Humanitas a beneficiat de reesalonari ale datoriilor catre Bugetul de stat si de scutiri de la plata penalizarilor. Scutirea a fost deci doar pentru penalizari.
    Eu unul cred ca dumneavoastra, om de litere si avizat si cunoscator al dificultatilor economice in ceea ce priveste vanzarea de carte, nu trebuia sa mai aruncati o piatra in ceea ce a construit domnul Liiceanu. Sunt destui cei ce o fac cu multa rea-intentie. Si poate doare mai tare un atac din partea dumneavostra -un om integru, si procesul poate de aici vi se trage, decat un atac din partea lichelelor…

    Apreciat de 1 persoană

    • Mulțumesc frumos. Aș vrea sp-mi dați exemplul unei alte, un singur eemplu e suficent, care a beneficiat de facilități similare și care au plecat de la zero…

      Apreciază

      • Razvan zice:

        Nu cunosc, e drept. Si oricum afirmatia privind facilitatile pe care le-a primit Humanitas nu e deci falsa (chiar si pentru scutirea de penalitati). Dar gandirea mea e urmatoarea:
        Eu ii apreciez mult pe domnii Liiceanu si Plesu, nu ascund. Cred ca ei fac mult bine Romaniei. Cum e (si) constructia Humanitas. Si cred ca nu e bine sa se perpetueze exagerari in ceea ce-i priveste, mai ales din partea luminoasa a baricadei.
        Si, nestiind ce va reproseaza exact domnul Liiceanu, eu incerc, intre altele, si o explicatie 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • Ce-mi reproșează cei doi reclamanți, unul fizic și unul instituțional am ppstat de vreo săptămînă. Și cît îmi cere pradă de război. Eu nu cad în fund după cei doi, dar aprediez unele lucruri, Cumpăr uneori cărți editate la H. Bun, acum dacă mă lasă î stradă, sigur nu voi mai cumpăra. În ce priveșye editorii, îi prefer pe cei care au plecat de la zero și care n-au beneficiat vreodata de facilități…

        Apreciază

  41. Adrian Fuchs zice:

    Hmmm!
    Da’ arhiva Noica… arhiva Noica unde e? Numa-ntreb. Retoriceste.
    Ca de postume, pofta-n caiele. Alea de la cufar.
    Da’ ‘mnealui, invatacelu’, ce sa dzic, prolific foarte. Dupa!

    Apreciat de 1 persoană

  42. Adrian Fuchs zice:

    Cum i-o hi norocu’…

    Apreciat de 1 persoană

  43. ION SPÂNU zice:

    Aflu cu mare de acest articol. Domnule Antonesei, de ce folosiţi sintagma „incalificabil” atunci cînd mă citaţi? Eu am fost dat în judecată de G. Liiceanu şi am cîştigat procesul, deşi GL îl avea ca avocat pe Valeriu Stoica. Vă dau, deci, un sfat pentru proces: nu înjurîndu-mă pe mine veţi obţine bunăvoinţa lui GL, ci, poate, citîndu-mă politicos. Cu tot limajul meu aşa-zis „incalificabil”!

    Apreciat de 1 persoană

    • Mă referam la niște adjective folosite împotriva adversarului nostru comun. Eu sînt kai ponderat de felul meu. Mă bucur desigur că ați cîștigat procesul, sper săpățesc același lucru. Nu, nu caut vreo bunăvoință de la filosoful neamului. M-a dat în judecată și voi încerca să cîștig îmîn instanță. Regret dacă v=am produs un inconfort…

      Apreciază

      • ION SPÂNU zice:

        Dl. Liviu Antonesei mi-a raspuns pe e-mail: „Mă referam la niște adjective folosite împotriva adversarului nostru comun. Eu sînt mai ponderat de felul meu. Mă bucur desigur că ați cîștigat procesul, sper să pățesc același lucru. Nu, nu caut vreo bunăvoință de la filosoful neamului. M-a dat în judecată și voi încerca să cîștig în instanță. Regret dacă v=am produs un inconfort…”
        Primesc scuzele, dar intreb in continuare: care sint „ADJECTIVELE” la care va referiti, dle Antonesei? Poate la cele folosite împotriva mea de ciracii lui GL, care au scris peste 100 de articole, încercînd sa-l spele pe Liiceanu de acuzaţia de plagiat! Nu cred că le-aţi văzut în articolul „LIICHEANU” din „Ziua” şi nici în articolele mele din „Cotidianul”.

        Apreciat de 1 persoană

      • V-am răspuns chiar aici, puțin mai sus. Cît îi privește pe ciraci, cum e turcul și pistoalele!

        Apreciază

Comentariile sunt închise.