Și despre multe altele, cum ar fi criza democrației contemporane, praosta calitate e licerilor politiici der azi și multe altele. Interviu apărut în 2016 în News.ro și reluat în ianuarie anul acesta în Kairos. Am primit linkul către reluare de la Dnul Dumitru Ion și scriitorul israelian de limbă română Dorel Schor. Postez ediția originală pentru că am găsit acolo și un interviu cu Fania Oz, fiica scriitorului, pe care îl postez de asemenea pentru că se completează excelent cu cel al ilustrului său tată. Cum probabil știți, cei doi au publicat împreună o carte dedicată fanatismului, publicată și în românește sub titlul Cum să lecuiești un fanatic.
Iar aici interviul cu Fania Oz-Salzberger, cu o secvență despre „cum să scrii o carte cu tatăr tău”, dar și multe alte lucruri interesante,,,
Trebuie contextualizata si istoria lui Iuda. In antisemitismul bisericii orientale, Iuda este un personaj aproape secundar. Evreii erau perceputi drept deicizi. Deci, mai mult decat tradatori. Se ignora faptul ca romanii l-au condamnat si crucificat, ca oricum nicio responsabilitate nu se mosteneste timp de milenii, ca vina nu est un dat istoric. Da, in cultura populara, Iuda este tradatorul. La tara, in copilarie, cineva m-a numit Iuda. Era bunica, prada metastazelor. Dar, mai recent, Iuda este privit cu o anumita toleranta: un om slab, invidios, dar care se simte atat de vinovat…incat se sinucide. Seamana cu omul comun. A fost „umanizat”. Chiar si catolicii, il vad ca pe o victima a diavolului. Vezi si filmul Patimile lui Isus (Mel Gibson) care a generat acest stereotip. Da, in cultura occidentala medievala si premoderna, Iuda era Evreul. Nazismul a repotentat imaginea. Dar, pentru „certitudinea” nazista, Evreul nu mai era nici macar o iuda, ci Neom. Preocuparea lui AO a venit si pe fondul unei obsesii culturale-tradarea, si a unei istorii care nu cunoaste progresul moral. Mai mult, reinventeaza raul absolut (Holocaustul).
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Iuda lui Amos Oz e extrem de interesant. N-aș uita scurta povestire a lui Borges „Trei versiuni asuora lui Iuda”…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bibliografieee! Am citit Borges, mai putin acest text. Multumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păcerea mea!
ApreciazăApreciază