Acest interviu, apărut pe 15 noiembrie 2018 în Granta, este probabil ultimul interviu al marelui scriitor israelian. Dincolo de celelalte calități, vizibile în toate interviurile pe care le-am citit, ascultat sau văzut cu Amos Oz, acesta are și o indiscutabilă valoare testamentară. Interviul a fost tradus din ebraică de Sondra Silverston. N-am reușit să haiducesc fotografia cu cei dou interlocutori, extrem de sugestivă, dar o puteți vedea cînd deschideți linkul. Îi multumesc din inimă lui Michael Shafir, unul dintre ozienii mei de bază, pentru link…
https://granta.com/a-room-of-ones-own/
„Oz” in Hebrew inseamna Valor, courage, strength https://biblehub.com/hebrew/5797.htm
Hebrew verb „AMOS” inseamna ‘to carry’ and assigned the meaning ‘borne by God’. This was the name of a Biblical prophet of the 8th century bc, whose oracles are recorded in the Book of Amos.
Numele pe care le avem // care ni se dau au importanta lor, predestinare?…Sa nu uitam filosofia numelui in romanele medievale, ce importanta avea sa afli numele cuiva, sau sa iti rostesti numele, facea parte din apartenenta / prezenta ambigua, mistica a personajului. In religia ebraica este interzis sa se rosteasca numele lui Dumnezeu care este practic o pentagrama. Am aflat asta cand, rescriind capitolul despre Biblie (Catalogul stilurilor) din Civilizatia romanului, l-am rugat pe un coleg evreu de la facultatea de drept unde lucram sa rosteasca YHWH ( י ה ו ה ) si mi-a spus ca nu poate deoarece este interzis.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Amos e de la naștere, Oz și l-a ales el. Mulțumesc frumos pentru intervenție…
ApreciazăApreciază
Un mic adaos:
https://en.wikipedia.org/wiki/Yahweh
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Binevenit! Mulțumiri, Micky!
ApreciazăApreciază
Și încă două vorbe: o fi interzis de pronunțat pentru cei care respectă acele precepte religioase. Dar noi, cei care nu le respectă, cei care se delectează cu produse din carne de porc, cei care amestecă laptele cu carnea sau consumă diverse fructe de mare (ș.a.m.d., aș putea ajunge la o listă destul de lungă…) nu ne ferim de a pronunța numele, dacă contextul convorbirii îl cere.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Normal, nu toți oamenii sînt ultras…
ApreciazăApreciază
O ultimă intervenție:
https://ro.wikipedia.org/wiki/YHWH
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Poți intervrni, Micky, de cîte ori simți nevoia…
ApreciazăApreciază
Un nou mesaj de la istoricul și prietenul Victor Neumann:
„Ultimul interviu e relevant pentru biografia intelectuala căci te introduce in universul social, economic, politic in care a trăit și s-a afirmat Amos Oz. De aici rezulta in mare măsura starea permanenta de veghe ori visarea cu ochii deschiși. De aici, forta de a scrie și de a nu ceda in fata neajunsurilor de tot felul. Impresionant interviul! Am citit recent cartea, “Evreii și cuvintele”, scrisă împreuna cu fiica sa, Oz Salzberger. Reiese ca avea o cunoaștere temeinica și a istoriei evreilor și a religiei iudaice. Totodata, a deprins sa fie liber sa gândească pe cont propriu. Cu siguranța, formația lui filozofica l-a condus spre un admirabil dialog teologico-filozofic de sorginte iluminista. Mulțumesc mult, draga Liviu. La mulți ani! Victor ”,
Căruia îi mulțumesc din nou pentru atenție și îi dau integrql dreptate…
ApreciazăApreciază