Dorin Tudoran – Ieșirea din blogosferă


003 Dorin Tudoran 1978

Azi, un anunț postat de Dorin Tuoran pe ambele sale bloguri – Certocrația și Anamneze – m-a dat peste cap. Poetul și prietenul meu a părăsit blogosfera. Sigur că vestea n-a fost pentru mine n-a fost chiar neașteptată, mi-a anunțat această intenție încă de la cele mai recente atacuri pe care le-au suferit blogurile sale, astă vară. Deși este un om care ține la deciziile sale, am tot încercat să-l conving să nu o facă și, cum văd n-am reușit. Este una din cele mai triste vești pe care le-am primit în ultimas vreme, multă vreme. De peste zece ani, simțeam Certocrația alături, îmi era sprijin la restriște, mă aducea cu picioarele pe pămînt cînd mă aprindeam dintr-un morvi sau altul, mă ajuta să fiu mai atent la nuanțe și mai lucid. De circa un an, același rol l-a jucat și Anamneze, pentru că incursiunile în trecut te pot ajuta să-l înțelegi mai bine, dar și să priveștimai corect prezentul, poate și viitorul. Adesea rîdeam la postările de pe blogurile sale, umorul și ironia suverane fiind un foarte bun medicament pentru angoase, tristeți și depresii.

Azi am rămas fără aceste mijloace care mă ajutau nu doar să înțeleg mai bine lumea aceasta bezmetică în care trăim, ci și s-o suport un pic msi ușor. Îi mulțunesc lui Dorin Tudoran pentru deceniul acesta de sacrificiu personal care m-a ajutat numai pe mine, ci a ajutat pe mulți alții. Blogurile saleerau foarte citite, postările sale preluate în alte locuri, inclusiv aici, provocau reacții și polemici. E clar, azi am devenit un citiror mai sărac și un autor, blogger, mai singuratec. Dacă vreodată, Dorin Tudoran va reveni, eu voi fi aici, la pîndă în cyberspațiu… Sper că tot ce-a postat pînă acum în cele două locuri va rămîne bun postat, să fie un fel de leac pentru dor.

https://www.dorintudoran.com/numai-bine/

https://anamneze.net/numai-bine/

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Dorin Tudoran – Ieșirea din blogosferă

 1. Dan zice:

  Da, Liviule, ai multa dreptate.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Fercu zice:

  Pacat! Pacat! Pacat!

  Apreciat de 1 persoană

 3. eduardantoniu zice:

  Ce vrea sa spuna cu asta, de fapt? Ingrijorator! Pacat!

  Apreciat de 1 persoană

  • Miw mi-a scriis că și-a făcut un dar de Craciun. Te mai apucă și lehamitea cînd vezi că lipți cu morile de vînt…

   Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    Da’ macar mai eram noi, astia, cvasi-anonimii, care mai apreciam ceva, mai si invatam, aflam ceva din ce scria si in nici un caz nu’l atacam. In fine, daca nici tu insuti n’ai reusit sa’l convingi sa mai ramana,,,

    Il inteleg, omu’ isi doreste liniste de Craciun, cred ca la fel si noi toti…

    Apreciat de 1 persoană

   • Îți dai seama că și eu îș înâeșeg, pentru că și ăpe mine mă apucă uenori dorul de ducă! Am vrut să-l coninvg în lunile astea, deși îmi dădeam seama că luase de gapt decizia…

    Apreciază

 4. Dana (Mara) zice:

  Multumiri domnule Dorin Tudoran pentru daruirea, generozitatea, onestitatea si luciditatea, talentul literar si pamfletele cu amprenta inconfundabila, timpul valoros dedicat aceste bloguri care sint o arhiva in sine care poate fi consultata oricind cu interes pentru ca nu isi pierde prospetimea.
  Buna informatie si pentru profesori si studenti de la Litere, Istorie, Sociologie, Jurnalism sa rasfoiasca si „retroactiv” aceste bloguri care sint ca un jurnal. Daca ar fi de buna credinta ar putea invata mult si politicienii daca ar fi citit aceste pagini si poate si cei cu functii in intitutiile de stat, inclusiv din serviciile de securitate care se presupune ca s-au primenit si modernizat si trebuie sa aiba alta viziune. De aceea va sugerez cu respect domnule Antonesei sa puneti pe blogul dvs. numele acestor doua valoroase bloguri la sectiune „Blogurile pe care le citesc” pentru a le putea accesa mai usor.
  Toate cele bune.

  Apreciat de 2 persoane

  • Tinerii în formare despre care scrieți cred că le vor consulta, ceillți, dacă le-ar fi citit vreodată, am fi avut semne în comportsmentele lor. O să rog pe cei care se ocupă de întrețiberea blogului, să fcă nețiunea cu pricina.

   Apreciază

 5. neamtu tiganu zice:

  Cum zice frantuzu, a pleca inseamna a muri un pic.
  Sunt trist precum un copil caruia i s-a luat o jucarie preferata.
  L-am cunoscut pe „nea Dorin”, pe la ZIUA cind l-am confundat cu ala cu „Toate pinzele sus”. Nu s-a suparat, s-a amuzat un pic. Mai apoi am intrat in virful picioarelor, am fost primit cu multa caldura, mai tirziu m-am obraznicit chiar, nici atunci nu s-a suparat, chiar a apreciat rarele mele momente in care reuseam sa am umor.
  Chiar daca si-a inchis mustaria sper totusi sa-l mai pot vedea pe ici pe colo, chiar si pe aici.
  Multumesc nea Dorine!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Virgil zice:

  Pacat, dar respectam alegerea, si multumim pentru ce a facut pana acum

  Apreciat de 1 persoană

 7. Array zice:

  Trist, saga vietii necesita maestri. Poate se intoarce.

  Apreciat de 1 persoană

 8. gyll zice:

  Iată o veste care te aduce brutal cu picioarele pe pământ.
  Într-un fel sau altul la un moment dat toți vom părăsi acest spațiu virtual, și nu numai, parcă te apuca așa, silă, de a nu mai……….

  Apreciat de 1 persoană

 9. vasilegogea zice:

  Îmi va lipsi și mie. Dar, mă consolez cu gîndul că, dincolo de „fereastra închisă” stă un OM de veghe! Și-i vom „bate la geam”!
  Acum, îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut și așteptăm cu nerăbdare ceea ce, sînt sigur, va mai face de-acum încolo.
  Îi doresc multă sănătate și pace sufletească!

  Apreciat de 2 persoane

 10. InimaRea zice:

  Bine că-i sănătos și se mai poate bucura de viață! Mă bate gîndul că un spetuagenar lucid își aranjează, cît de cît, cam ultimul deceniu de viață. E cum ar face ordine-n casă, curte – păstrează ce-i musai de, renunță la ce nu mai e musai, ori la ce presupune prea multă trăire. Căci e drămuită trăirea, da-o-aș!
  Și-apoi, marca scriitorului dăruit cu har e-ntotdeauna opera neterminată. Totu’i să rămînă deschisă.
  Cum ar veni, infinitul nu există decît pentru infiniți, iar eternitatea-i doar pentru muritori.

  Apreciat de 3 persoane

 11. dezideriududas zice:

  ” Ne unește ceea ce ne lipsește ” !

  Apreciat de 1 persoană

 12. Bogdan zice:

  Puțini comentatori și publiciști pot combina atât de fericit capacitatea de observare cu cea de analiză precum a facut-o și o face dl. Tudoran. O minte brici. Amintesc de curajul domniei sale într-o vreme cănd totul era gri, rece și anost în jurul nostru. Și eram lipsiți de speranță. Poate că lumea românească de azi ar fi arătat altfel dacă mulți i-ar fi urmat exemplul și ar fi exersat cel puțin o fracțiune din integritatea domniei sale. O să imi lipsească opiniile Certocrației.

  Apreciat de 2 persoane

  • Tuturor ne vor lipsi. Sin august, de cînd mi-a spus despre intenția sa de părăsire a bogosferei, fără a face presiuni desigur, am încercat să-l conving să continuie. N-au reușit. E decizia sa pînă la urmă…

   Apreciază

 13. Vali G. zice:

  Sensibilitatea cică ar fi de mai multe tipuri, și de obicei incongruentă cu cea poetică. Dar rareori sensibilitățile sunt asociate, nu sensibleries, ci sensibilități care își cunosc independent lumea, sau o creează. Acest domn s-ar zice că este o asemenea asociere, păcat doar că i-au atacat blogul, oricum se pare prea cu vederi largi. Dar dacă s-a lehămesit de atacuri înseamnă că cei care l-au atacat nu-l pot evalua.Ori valorifica.
  Oricum societatea civilă se zice că doar ea mai există, regretabil că și ea se desparte de circumstanțele actuale, ca într-o fugă temperată bine.

  Apreciază

 14. Shadow zice:

  E o mare pierdere dar asta e viata sau The Show Must Go On chiar si fara dl Tudoran.
  Imi lipseste deja

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.