Sylvain Tissot – de la Thoreau citire. O mică revoluție libertariană


Ascuns într-un grupaj de glume, am primit de la scriitorul – și pădurarul! – Cezar Straton acest citat dintr-o carte, În pădurile Siberiei, de Sylvain Tesson, o carte care relatează experiența sa și a unui mic grup, vreme de șase luni, pe malul lacului Baikal. O experiență inteersantă în sine, dar probabil și mai interesantă pentru mine pentru că mă trimite la libertarianismul lui Thoreau. Nu cel din Nesupunera civică, manifest teoretic totuși, dar sclipitor, ci din romanul Walden. Citatul din Tisson – trebuie spus că e voiajor, scriitor de călătorie, nuvelist laureat cu Premiul Goncourt, eseist și autor de filme- sună așa:

„Retragerea ta  din societate  înseamnă nu doar  o formă de protest clar asumat, ci  îți aduce și un  profit personal și imediat. Ăsta ar trebui să fie obiectivul oricărui revoluţionar activ: să devină, să provoace, prin „evadarea” sa… o pierdere de profit, de impozit, de control,  pentru Stat. O masă simplă, cu legume la grătar şi fructe de pădure, într-o biată colibă pierdută în munți…este o opțiune mai „revoluţionară” – ca act, ca faptă –  decât toate revoluţiile şi  manifestațiile „urbane” – mereu partinice, mereu manipulate –  cu drapele negre ori roșii, ori policrome!”

Cum ST este născut pe 26 aprilie 1972, deci cu nouăsprezece ani și  o zi după mine, nu mă miră deloc aceste reverii  pe urmele lui Thoreau. Se întîmplă ca taurii din primul decan să treacă prin astfel de experiențe, care uneori devin reverii întrupate. Mai multe despre ST aici

https://fr.wikipedia.org/wiki/Sylvain_Tesson

Sylvain-Tesson-la-France-d-un-ecrivain-voyageur

Acum vreun an, am postat pe blog Nesupunerea civică, ba chiar în edițiile engleză și franceză. Nu știu cîtă lume a consultat-o, dar o postez din  nou, Din cauza lui Tisson, din pricina lui Cezar… Sigur că ideile libertariene, chiar și cele mai moderate, nu stau bine nicăieri în lume, iar la noi par niște nebunii, dar eu cred că mintea trebuie să exploreze dincolo de prejudecăți și fixisme…

Aici ediția engleză, poate fi descăcată gratuit. Foarte greu am găsit și ediția franveză gratuit, mai greu decît prima oară. Pun linkul și spre aceasta.

http://xroads.virginia.edu/~HYPER2/thoreau/civil.html

https://www.kobo.com/us/es/ebook/la-desobeissance-civile-2

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Sylvain Tissot – de la Thoreau citire. O mică revoluție libertariană

 1. mihaidg zice:

  Liviu, te-ai intinerit cu zece ani, cere sa revii titular la facultate!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Recunosc! Ce chestie,cum lucrează subconștientul!

  Apreciază

 3. Gabriela Gavril zice:

  Ehei, căruță cu coviltir visată😊

  Apreciat de 1 persoană

 4. Gabriela Gavril zice:

  Da, ar merge, mai ales dacă l-aș conduce eu… 😎 știi că am tendința de a elimina unele obstacole.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.