Willy Totok despre începutul sfîrșitului epocii Merkel…


merkel_25

După pierderile electorale masive suferite de CDU/ CSU la alegerile din landurile Bavaria și Hesa, Angela Merkel și-a anunțat retragerea de la conducerea partidului la congresul din decembrie. Îm schimb, a anunțat că va rămîne în postul de cancelar pînă la finalul mandatului. Să vedem dacă acest aranjament va putea funcționa –  prin tradiție, cancelar este lierul partidului. De asemenea, AM a anunțat că nu va mai candida la un post în Bundestag la viitoarele alegeri.

Nu sînt trist din pricina acestei retrageri, ba din contra, aș dori să se retragă de peste tot! În opinia mea, actuala cancelară, după invitația adresată migranților, a fost incapabilă să gestioneze criza. Între altele, procesul prost controlat a provocat ascensiun4ea extremei drepte. Și nu doar în Germania, din păcate. Dar a provocat și radicalizarea unor partide normale din Ungaria și Polonia. În al doilea rînd, îi reproșez Angelei Merkel tratamentul cu totul inuman aplicat grecilor acum aproape zece ani. Așa că din punctul meu de vedere Aud Wiedersehen, Frau Merkel.

Dar acestea sînt opinii de diletantcumva informat, așa că voi apela la prietenul meu berlinez, poetul și jurnalistul William Totok pentru a explica acest moment al politicii din Germania. Cînd e vorba de politică, externă sau internă, nu dau mulți bani pe presa băștinașă.

Mai întîi, articolul scris pentru site-ul Radio Europa Liberă

https://www.europalibera.org/a/angela-merkel-este-gata-s%C4%83-renun%C8%9Be-la-conducerea-uniunii-cre%C5%9Ftin-democrate-(video)/29570423.html

Iar aici intervenția vorbită de la RFI România, mai lungă, cu mai multe elemente de analiză…

https://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-106976-actualitatea-de-luni-29-octombrie-2018

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Willy Totok despre începutul sfîrșitului epocii Merkel…

 1. eduardantoniu zice:

  Ma bucur sa mai aud astfel si de dumnealui dupa – cat? Deja 30 ani? [ascultam Europa libera]

  Apreciat de 1 persoană

 2. Virgil zice:

  Duca-se. A reusit sa faca de cacao un proiect bun (UE) doar pentru ca nu intelege cum merge o societate si ce inseamna cultura unei societati. Nu poti sa aduci cu miile niste emigranti care nici macar nu vor sa se integreze. Mai mult de jumate din refugiatii din Siria sunt inca in baze militare la 2-3 ani de cand au fost adusi, pentru ca nu vor sa munceasca .

  Apreciat de 1 persoană

 3. Virgil Cosma zice:

  Păcat că nu ne-a părăsit mai devreme. Eu o bănuiesc de a fi fost în legătura cu fosta STASI. Și mai cred că promovarea ei de către Kohl a făcut parte din trocul care a dus la reunificarea Germaniei. Pot să fie simple scenarii dar cert este că a dat-o în bară rău în Orientul Apropiat, cu arabii, turcii și cu imigrația. Du-te madam, sănătoasă. Acuș o vedem și p-asta consilier în vreo companie rusească, precum nemernicul de Schröder.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.