Dorin Tudoran despre Echinox – 50


Recent, s-au aniversat la Cluj 50 de ani de la înființarea revistei studențești Echinox. Poetul Dorin Tudoran marchează simpatetic evenimentul, dar aduce și cîteva informații de culise, grație documentelor găsite în dosarele sale de urmărire recuperate de la CNSAS. Mă tem că instoria literară ascunsă o egalează pe cea vizibilă și că fără explorarea ei nu putem avea decît o imagine deformată privind literatura din vremea comunismului.

Tot 50 de ani s-au împlnit și de la înființarea revistei Alma Mater, apoi Dialog care, din păcate, deosebit de Echinox, nu mai apare de  la începutul anilor 90. Și tot din păcate, nici nu s-a gîndit nimeni să marcheze momentul aniversar. O face cu generozitate tot Dorin Tudoran, adăugînd și surata Opinia studențească, apărută la finele lui 1974, de care am fost legat vreme de aproape zece ani, de la înființare și pînă în 18 mai 1983, cînd am fost demis în urma primei mari anchete a Securității, de care m-am bucurat împreună cu încă vreo 35 de persoane din mediul revistelor studențeștti ieșene – cadre didactice, cercetători și studenți…

https://anamneze.net/echinox/

0073-1024x768

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dorin Tudoran despre Echinox – 50

 1. Dan Petrica Ragalie zice:

  cred ca un link catre articolul lui Dorin Tudoran este util :
  https://anamneze.net/echinox/

  Apreciat de 1 persoană

 2. vasilegogea zice:

  ”Dialog”-ul și „Opinia studențească” au fost, totuși, evocate la sărbătorirea „Echinox”-ului de prof. Alexandru Călinescu.

  Apreciază

Comentariile sunt închise.