Pension, sweet Pension/ Retraite, douce retraite…


DSCN1301

 

Pension, sweet Pension/ Retraite, douce retraite

 

În română, cred că ar trebui folosită formula „dulce amăruie”, ca să fie în acord cu mărimea pensiei! Da, după 46 de ani și o lună, pentru că acum se pune și facultatea vechime în muncă, am ajuns la liman, mi-au încetat obligațiile oficiale legate de muncă. Iar mîine, se vor împlini exact 46 de ani de cînd am intrat pe porțile facultății. Cum speranța de viață la naștere a fost estimată de bunica maternă la trei zile, n-am crezut niciodată că voi ajunge la o vîrstă atît de înaintată. Acum, sînt bucuros că n-am fost întrebat dacă vreau să plătesc contribuția pentru pensie, ci mi s-a oprit de la sine…

O viață de om, cum spune formula tip. Sigur, asta nu înseamnă că mă culc pe-o ureche pînă se îndură Domnul și mă culege din această lume. În primul rînd, nu mă pot despărți brusc de colegi, iar să muncești cu cei mult mai tineri decît tine, mi s-a părut mereu stimulativ – așa că voi ține un curs în primul semestrul și două în semestrul viitor. Probabil, cu o anumită satisfacție legată de faptul că nu sînt obligat să fac acest lucru, că este opțiunea mea cît se poate de liberă. Și, poate, o satisfacție și mai mare că scap de birocrația care sufocă de mai bine de zece ani universitățile și, mai ales, pe universitai! Activitatea didactică și de cercetare aproape că nu mai contează, importante sînt raportările, statisticile, ședințele etc.

De bună seamă, sper că voi avea mai mult timp pentru citit și scris, precum și pentru tot felul de activități literar-culturale – lansări de carte, conferințe, dezbateri, consultanță și orice altceva la care mă pricep și, desigur, mă atrage. Sigur, cele plătite au prioritate, pensia nu poate fi cît salariul!, dar de bună seamă că nu-mi voi refuza prietenii, cum nu am făcut-o nici pînă acum…

Deși duminică, am socotit ziua de azi drept ultima zi de muncă, așa că am fost cu niște prieteni la graniță și mi-am cumpărat de la frații basarabeni tutun de pipă și cigarillos. Nu doar pentru că este mai ieftin, dar în toate mall-urile astea care au umplut orașul, nu se găsește tutun Amphora, pe care alături de Dunhill, îl prefer! Acum, să vedem cît va dura și viața asta de „pensionar”!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Pension, sweet Pension/ Retraite, douce retraite…

 1. Radu Mârza zice:

  Va fi o pensie activă, sunt convins. Spor la tot ce lucrați, scrieți, le citesc pe toate cu plăcere!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Radu Mârza zice:

  Când veniți la Cluj la vreun eveniment literaro-librăresc, încerc să vin, să vă cunosc. Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Gabriela Gavril zice:

  Ăsta e sadism, monșer! Eu mai am vreo 15 ani sau mai mult și, daca o va ține politichia în același fel, cam 3-4 miniștri pe an. Ziceam noi că e mai bine ca omu&femeia să înceapă cu pensia…😀

  Apreciat de 1 persoană

 4. eduardantoniu zice:

  Sa ramai in forma si activ!

  Deci maine nu mai vii la deschidere la KiWi? Ma duc acus in fatza corpului B – canta Byron dupa primirea bobocilor.

  E si pentru mine un chin sa’mi procur tutun de rasucit in foita Red Bull ZWARE SHAG, substitutul DRUM-ului cu care ma obisnuisem in Canada si in Irlanda. Deocamdata stiu doar doua locuri in Iasi, in acest scop, Palas si Kaufland Nicolina.

  HALF ZWARE SHAG e prea uscat si prea sfaramicios si mai si tusesc de la el. Pana de curand, ma amageam ca, daca in capatul dinspre atrium al Palas nu era ZWARE SHAG sau era doar HALF, in capatul dinspre Auchan avea ce imi trebuie. Am trecut insa deja de doua ori saptamana trecuta pe acolo si tot nu avea.

  La Kaufland Nicolina ultima data am luat plasa. Am luat ultimul ZWARE ZHAG (bleumarin) dar inauntru era deja si mai uscat si mai sfaramicios cum am gasit vreodata in HALF (albastru). Mai mult l’am scuipat decat l’am fumat. Ce iau eu trebuie sa aiba aproape matasosenia „mustatilor” interioare ale coceanului de porumb.

  N’am mai vazut DRUM de la doua vizite scurte in Irlanda in ’17, cu exceptia verii ’17 cand un coleg de la Continental Automotive Iasi mi’a adus de la basarabeni – dar, normal, am deja acuma anul de cand nu mai lucrez acolo si jumatate de cand nu mai lucrez nici in Timisoara (acolo stiam sa gasesc Red Bull ZWARE SHAG numai in Bega Shopping Center, echivalentul lui Moldova de aici).

  Incep de maine intr’o saptamana la BeeNear langa clinica Arcadia si Pasajul Bancila si nu stiu de unde imi mai procur macar Red Bull ZWARE SHAG adevarat.

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc frumos, Edi! Eu voi prticipa la deschiderea de la facultatea mea, mîine după-amiază. Cred că am văzut tutun Drum în shopurile la la Sculeni. dacă ai un prieten cu mașină, rezolvi. Cred că la tutunul de răsucit e ca și la pipă, 250 grame odată, deci vreo cinci pachete…

   Apreciază

 5. Pensie lunga, draga maestre! Dintotdeauna am fost de acord ca Dumnezeu isi chinuie pe cei dragi, cu rost. Va asteptam roadele noi.

  Apreciat de 1 persoană

 6. neamtu tiganu zice:

  Bine ai venit in club.. pensia nu trebuie sa fie mare ci… lunga..
  Cica pensia e o noua etapa in viata, din pacate ultima.

  Multa sanatate, rabdare si tutun.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Netedu Adrian zice:

  Multa sanatate si mult spor Dle Profesor!

  Apreciază

 8. dorindavid zice:

  Să vă bucurați cît mai activ de ea!

  Apreciat de 1 persoană

 9. Julien Caragea zice:

  Crezământ avem că Liviu Antonesei nu va îmbătrâni niciodată. Fiindcă el e mereu contemporan cu sine însuși. Cu vremea, se mai paradește trupul (mai apar câte o rotiță, un șurup întru ramplasare), se acumulează oboseala, lehămetuirea de șicanele, hărțuirea și nemerniciile lumii (deși „Ce mai vrei cu-a tale sfaturi când le știi a lor măsură?”). Însă spiritul…

  Vă dorim viață lungă și fericită. Fie să fiți mereu tânăr; și mereu în slujba poeticeștii Muze!

  Apreciază

 10. atent zice:

  Bem un vin la Iasi, Domnule Pensionar!

  Apreciat de 1 persoană

 11. De-abia acum incepe libertatea de a face doar ceea ce va face placere. Am o prietena in Suceava care, dupa ce a iesit la pensie, chiar imediat dupa, a constatat ca nu-i ajunge timpul sa faca tot ceea ce isi dorea sa faca. Pur si simplu este super ocupata de citiva ani, de cind e pensionara! 🙂 Si foarte bucuroasa. Ceea ce va doresc si dvs!

  Apreciat de 1 persoană

 12. vasilegogea zice:

  Ei, dragă Liviu, iată-te ajuns… pensionist! Îți rămîne Creta!
  Să fii sănătos și vesel!

  Apreciază

 13. InimaRea zice:

  Vestea bună-i că-ncepi o nouă viață. Vestea ailaltă-i că durează ceva pînă te adaptezi. Una peste alta, te vei înfrupta din ”libertatea totală” după cum vei ști a ți-o prepara. Drum bun dar ia-o-ncet fiindcă dincolo de orizontul senin e pustia…

  Apreciat de 1 persoană

 14. Bine aţi venit în rândul pensionarilor! Vă doresc să aveţi o pensie cât mai lungă! Sunt sigură că nici atunci nu o să aveţi prea mult timp liber, o să fiţi ocupat. Dar, cel puţin, aveţi timp să faceţi ce vreţi cu timpul dv. : să vă treziţi dimineaţa când vreţi, să mergeţi la activităţi literare, să citiţi mult şi să aveţi timp pentru scris. Eu mă simt foarte bine în această nouă „postură”, nu mai sunt stresată cum eram la serviciu, cu grijă ca lucrările să le predau la timp.

  Apreciat de 1 persoană

 15. Dan zice:

  Amice, ma ajungi din urma, devenind si tu pensionar.
  Desigur, activ, asa cum sunt si eu. Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

 16. Doru Antonesi zice:

  Libertatea de a munci sau nu, după propria voință, visul de aur al întregii omeniri ! Să-ți fie pensia mare și îndelungată !

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.