RIP Tomasz Stańko


stanko-1180x664

A plecat astăzi dintre noi, la vîrsta de 76 de ani, marele trompetist, compozitor și improvizator polonez  Tomasz Stańko. L-am ascultat destul de mult în viața asta, fie solo, fie în diverse formule de grup, cum am ascultat foarte mult jazz, dar și rock, polonez. Moartea se datorează unui cancer pulmonar diagnosticat acum aproximativ un an. Postez articolul comemorativ din The Guardian – de altfel întreaga presă poloneză, ca și presa lumii, marchează tristul eveniment – și un disc în care apare cu marea poetă Wisława Szymborska, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. Un disc foarte plăcut de ascultat, chiar și pentru cei ca mine care nu știu polona – poeta recită, apoi trompetistul cîntă o minunată piesă solo, mai discută, mai rîd împreună… RIP Tomasz Stańko!

Mulțumesc lui Adrian Netedu pentru informație și linkul către disc. Pe YT, puteți găsi foarte multă muzică cu regretatul trompetist.

https://www.theguardian.com/music/2018/jul/30/tomasz-stanko-jazz-trumpeter-dies

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la RIP Tomasz Stańko

 1. gyll zice:

  Rip 🌑

  Apreciat de 1 persoană

 2. @) Gyll, Radu Dumnezeu să-l odihnească, a fost un muzician extraordinar, Sotrin Antohi îl socotește un Miles Davis polonez, dar și un om minunat. Concertul său, dar cu jam session, de la Cracovia de acum vreo 10 – 12 ani, a fost de neuitat, dar și omul!

  Apreciază

 3. mihaela grancea zice:

  RIP.
  Imi exprim si ignoranta. O sa il ascult. Multumesc.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.