Fără penali în funcții publice. Update!


cof

Azi de la ora 13, am participat, în Piața Unirii, la „cortul liber de corupție”, unde se strîng semnături pentru inițiativa legislativă „fără penali în funcții publice”, la conferința de presă a nucleului de inițiativă din lumea artistică a orașului. Am fost alături de scriitorii Al Călinescu, Lucian Vasiliu (care a făcut și aceste poze), Dan Lungu, de actorul Emil Coșeru, de alții cîțiva pictori, scriitori. Am ținut un scurt speech în care am enunțat intenția inițiativei legislative și cea a demersului artiștilor din Iași, care se adaugă celor din București și din alte locuri din țară. Desigur, numărul artiștilor ieșeni care sprijină inițiativa este mult mai mare decît participanții la conferința de presă. Zeci dintre ei au semnat listele de sprijin pentru proiectul de lege, au făcut declarații publice, au scris articole. Pentru noi, penal înseamnă o persoană care a suferit o condamnare penală. De exemplu, Dragnea este penal, avînd deja o condamnare definitivă, în primul său proces. Nu este, încă, și pușcăriaș! Eu sper că va fi în urma apelului la cel de-al doilea proces. În schimb, Ponta și alții, care au ieșit din procesele intentate necondamnați nu sînt penali. Interdicția ocupării de funcții publice ar trebui să fie pe viață? Nu, ea trebuie să dureze pînă la reabilitarea condamnatului și ștergerea cazierului. În ce-i privește pe cei asupra cărora s-a deschis urmărirea penală sau au fost trimiși în judecată nu se poate folosi termenul penal. Cît privește retragerea din funcțiile publice pînă la eventuala sentință este la latitudinea lor, a propriei moralități, nu se poate acționa legal în asemenea situații indecise. Unii s-au retras, iar eu îi apreciez, alții nu, nu-i apreciez, dar nici nu-i condamn. M-am bucurat să observ că presa este interesată de asemenea inițiative. Nu doar că erau foarte mulți jurnaliști, dar ne-au și pus foarte multe întrebări tuturor. Felicitări lui Mihai Vacariu pentru organizare.

PS Mulțumesc prietenului Edi Antoniu pentru linkul spre articolul postat mai jos.

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/nici-scriitori-ieseni-nu-vor-penali-in-functii-publice–196012.html

cof

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Fără penali în funcții publice. Update!

  1. eduardantoniu zice:

    La Cluj au scos corturile. Probabil nu cadrau cu festivalul de folclor tot din Piata Unirii locala. Au mai ramas doar masina Politiei, patrulele lor si lozinca „JOS GUVERNUL”. Ah – si un afis nou, groaznic, imens, mai inalt ca statuia Corvinului. Cica „UNTOLD – THE WOLF SPIRIT”.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Natasha zice:

    FELICITARI INCA O DATA….

    Apreciat de 1 persoană

  3. Virgil zice:

    Felicitari insa sunt un pic mai radical decat dumneavoastra. Daca ai probleme penale si te judeci pentru o anumita cauza trebe sa demisionezi mai ales daca motivul vine pe fondul functiei pe care ai avut-o. Acuzatiile de coruptie chiar daca se dovedesc la sfarsit ca nu sunt sustinute trebuie demonstrate in justitie in afara pozitie care te-a facut acuzat.

    Apreciat de 2 persoane

    • Poate n-am fost clar, nu există nici un temei legal să demisonezi, dacă ai obraz, o faci… Dacă nu, aștepți sentința în funcție…

      Apreciază

      • Virgil zice:

        ati fost foarte clar. Nu exista lege care sa-i dea afara cum nu exista nici in Canada. INsa in momentul in care sunt prinsi se dau singuri la o parte. da este drept si in Canada au fost cazuri unde nu au demisionat din prima dar in urma presiunii ziarelor si opiniei publice s-au dat la o parte.

        Apreciat de 1 persoană

      • Oricum, acoo au demisionat probabil mai muti decît aici, ai nostri au obrazele mult mai groase!

        Apreciază

  4. netedu adrian zice:

    Felicitari!!!!!!!!!!!!!!

    Apreciat de 1 persoană

  5. Larsen Elena zice:

    Cea mai frumoasa luare de pozitie prin ratiune, logica , echilibru si lipsa patimilor . Sa fiti sanatos si sa va bucurati de vacanta ca mine acum 2 saptamani in Sicilia ! De capul meu !

    Apreciat de 1 persoană

  6. Ion zice:

    MINUNAT! MINUNAT! MINUNAT!😍😍😍😍😍😍😍😍😍✌✌✌✌✌

    Apreciat de 1 persoană

  7. mihaela grancea zice:

    BRAVO! Am semnat de la inceputul campaniei. Acum mai sunt trei corturi, dar cu un orar imprecis si sunt multi care vor sa semneze..
    …la Sibiu, nu a existat un moment atat de impresionat la Iasi. Felicitari multe pentru activism!

    Apreciat de 1 persoană

  8. ghighi zice:

    Alexei Navalny nu era pe acolo?

    Apreciat de 1 persoană

  9. InimaRea zice:

    Un punct de vedere, decît zic.

    „M-a intrebat o colegă de ce iau în derâdere această nobilă inițiativă numită: ”Fără penali în funcții publice”. Hai să lamurim un pic lucrurile. Eu chiar fac misto de aceasta initiativa pentru ca este una de tot rasul sau de toată fățărnicia, mai degrabă. Pana si numele: „Fara penali in functii publice”. Pai nici acum „penalii” nu au acces in functiile publice. Nu permite legea 188/1999. Insa, este clar ca initiativa nu presupune, de fapt, interzicerea accesului ”penalilor” la functii publice, ci interzicerea accesului la DEMNITATI publice. Ceea ce e cu totul altceva. Sa nu stie USR diferenta? Ma indoiesc. Mai degraba ei stiu foarte bine diferenta doar ca nu vor sa se faca de ras in strainante si vor, de fapt, sa-i păcălească pe eventualii observatori străini. De ce nu vor sa se faca de ras? Pentru ca initiativa lor prevede limitarea unui drept considerat drept fundamental: dreptul de a alege si de a fi ales. Iar initiativa lor contravine multor acte si conventii internationale, cum ar fi: Declaratia Universala a Drepturilor Omului, art. 21; Conventia Internationala cu privire la Drepturile Civile si Politice, art. 2, art. 22, art. 25 si art. 26; Conventia pentru Protectia Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale a Consiliului Europei; Standardele Internaționale pentru exercițiul Electoral ale OSCE; Regulamentele 975/99 și 976/99 ale Uniunii Europene. Ca sa nu mai vorbim și de alte reglementări secundare. Inițiativa în sine, dacă va fi dezbătută în Parlament, va constitui o încălcare a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care impune statelor membre sa respecte Reglementarile valabile ale organelor decizionale. Sunt toate statele mai tampite si s-a trezit USR sa fie mai destept? Nici pomeneala. Dreptul de a alege și de a fi ales, ca drept fundamental, nu poate fi limitat global, printr-un act normativ aplicabil tuturor, indiferent de fapta. Acest drept poate fi limitat, individual, printr-o decizie a unui judecator, cu privire strict la o persoana ca pedeapsa accesorie pentru fapta savarsita. Iar aceasta limitare este prevazuta și in legislatia noastra. Si atunci ce rost are aceasta initiativa? Si de ce listele de semnaturi nu poarta in antet scopul pentru care se strang? Cu riscul de a greși, am banuiala legitima ca listele vor fi folosite si in alte scopuri. Cum ar fi candidaturile la Parlamentul European. Si de aceea fac misto de initiva si de initiatori.”- Mihai Valentin Neagu

    5 comentarii

    Apreciază

  10. mihaela grancea zice:

    Domnule consilier psd…ce cauti pe aici?

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.