Acum cîteva zile, am primit de la prietenul Emil Butnărașu un articol dintr-un cotidian local despre un nou act de vandalism am „developărilor”, este vorba despre distrugerea unui parc din zona Copou, pentru a face loc unei construcții. Toate argumentele legale, ținînd de protecția mediului, urbanism, drepturi de proprietate etc sînt împotriva unei asemenea intervenții brutale în zonă. Dacă există vreo autorizație de construcție, aceasta nu are cum să fie legală și s-ar impune un control de legalitate la Primărie – ar fi treaba Prefecturii, a parchetului, a APM etc. Mai jos, pun linkul la care puteți găsi articolul. Cum puteți vedea încă de pe prima pagină, unul din „developări” este fiu de procuror DNA. Celălalt e din Dorohoi, așa că încep să mă întreb dacă afacerea nu va fi fopst inițiată încă de pe vremea primarului precedent!
Dă clic pentru a accesa 3a294c144b47ff53532fce0b817b25cb.pdf
După apariția articolului Emil Butănărașu a adresat o scrisoare detaliată ziarului, pe care o reiau mai josCătre conducerea publicaţiei Bună Ziua Iaşi
Situatia semnalată de d-l Ciprian Boaru e binevenită. Şi o apreciem ca atare.
Totuşi, starea de fapt nu se pune în termeni electorali sau noastalgici (după bătătorul de covoare şi spaţiul de “promenadă” pentru patrupede). Ea e mult mai gravă.
Cine a proiectat o construcţie înghesuită în coasta unui bloc, la 20-30 m distanţă de blocul B2 (B-dul Carol I, 40) şi la intervale destul de mici de celelalte blocuri de locuinţe din zonă, s-a gândit numai la profit, neţinând seama de oameni, ca si cum oamenii în democraţia noastră originală nu ar mai conta, ei devenind executanţi, retribuitori în mod discreţionar, şi evident, votanţi.
Cei care au aprobat un astfel de proiect nu s-au gândit la spaţiul verde dătător de oxigen, la locul de joacă, de “respiro” al celor din zonă (intenţionat locul a fost lăsat în paragină pentru a justifica folosirea sa “rentabilă”); nu s-au gândit sau au trecut cu vederea (că doar românul e blând şi neştiutor în ale edificării democraţiei!) vacarmul de nedescris de sub geamurilor locatarilor, poluarea fonică şi a aerului, blocarea căilor de acces pe cele două străduţe, singurele modalităţi de ieşire pe străzi şi şosele.
Cei care au proiectat şi care au fost de acord cu construcţia n-au reflectat că, mărirea densităţii populaţiei pe unitate de teren, inclusiv a blocurilor de locuit, conduce inerent la probleme sociale şi psihologice (lipsa spaţiului, a perspectivelor a stat la baza conflictelor de-a lungul timpului).
Într-o ţară civilizată, democratică, nimeni nu ar face un gest asemănător cu cel semnalat de noi în cartierul Copou, în proximitatea fostei Policlinici cu plată, în administraţia Spitalului Parhon, în prezent.
Orice cetăţean de bună credinţă din zonă sau de oriunde nu poate fi de acord cu această încălcare brutală a dreptului de a trăi normal într-o ţară europeană.
Cu stimă,
Emil Butnaraşu, 26 mai 2018
Dar Emil Butnărașu face chiar mai mult. Împreună cu președintele asociațieiși recurgînd la toate argumentele legale existente, redactează un ghid prin care își învață vecinii din asociația de locatari din care face parte ce este de făcut într-o asemenea situație care frizează absurdul. Postez și acest document, care mi se pare util tuturor cimunităților supuse agresiunilor de același fel.
În atenţia asociaţiilor de proprietari şi a locatarilor din cartierul Copou-Codrescu
Între blocurile noastre, în apropierea fostei Policlinici cu plată e preconizată construcţia unui nou bloc D+P+5E+M, (nu D+P+4E cum am fost informați), cu o suprafață construită totală de 1715 mp și cu un front stradal de 20 m. Adevărul de ocultat. Starea de fapt nu se pune în termeni electorali sau nostalgici (după bătătorul de covoare şi spaţiul de “promenadă” pentru patrupede), cum au lăsat să se înţeleagă, ironic, afaceriştii[1]. Ea este mult mai gravă.
Construcţia e proiectată înghesuit în coasta unui bloc, pe o suprafață de 430 mp, la 20-30 m distanţă de blocul B2 (B-dul Carol I, 40) şi la intervale destul de mici de celelalte blocuri de locuinţe din zonă; nerespectând normele de cadrare spaţială, însorire, iluminare naturală, vizibilitate, ventilaţie şi vieţuire. Se distrug: spaţiul verde, arborii generatori de oxigen, căile de acces dintre blocuri. Terenul a fost lăsat anume în paragină, spre a motiva necesitatea utilizării eficiente! Nu s-au luat în consideraţie normele de poluare fonică, a aerului şi a solului. Nu s-a analizat cu atenție situaţia că pe sub acest teren trec ţevi de alimentare cu apă şi agent termic. Nu s-a ţinut seama de vacarmul de nedescris, din timpul edificării blocului, de sub geamurilor locatarilor, majoritatea persoane în vârstă şi suferinde, de blocarea locurilor de parcare şi a căilor de acces pe cele două străduţe, singurele modalităţi de ieşire pe străzi şi şosele.
Cei care au proiectat și au avizat construcţia s-au gândit doar la profit; n-au reflectat că, mărirea densităţii populaţiei pe unitatea de teren, inclusiv a blocurilor de locuit, conduce inerent la probleme sociale şi psihologice (lipsa spaţiului, a perspectivelor a stat la baza conflictelor de-a lungul timpului).
Într-o ţară civilizată, democratică, nimeni nu ar face un gest asemănător cu cel semnalat de noi în cartierul Copou, în proximitatea fostei Policlinici cu plată, în administraţia Spitalului Parhon, în prezent. Orice cetăţean de bună credinţă din zonă sau de oriunde nu poate fi de acord cu această încălcare brutală a dreptului de a trăi normal într-o ţară europeană.
Asociaţia de proprietari „Carol I 40-B2”, anunţată de acest proiect de către Serviciul de urbanism al primăriei, încă din anul 2014, şi-a exprimat în nenumărate rânduri dezacordul în mod categoric. De asemenea, propunerea de a negocia construcţia cu afaceriştii respectivi a fost refuzată. Reprezentanții asociației și proprietarii de apartamente și-au afirmat democratic dezacordul total şi ferm, în scris, însoţit de semnături.
Stimaţi locatari! aproape toată ţara e distrusă urbanistic de persoane care urmăresc câştiguri imediate, neţinând seama de legi şi de oameni. Aceste persoane/ afacerişti obţin din imobiliare profituri de 100-300%. (terenurile se cumpără cu maxim 500 euro/ mp și se vând cu 1500 euro/ mp; și nu plătesc impozite pe perioada construcției). De aceea pot mitui cu sume mari funcționarii publici, primarii, consilierii, parlamentarii,. În nici o activitate nu există un astfel de profit imens; în industrie profitul e 3-10 %, în comert 5-15 %, la prestari servicii tot la fel.[2]
Se pare că nu există nici o autoritate publică care să blocheze astfel de abuzuri şi să readucă situaţia la normal. Şi totuşi avem unele căi de a ne spune punctul de vedere:
– sesizări către instituţiile în drept (APM Iaşi, Poliţia locală şi rutieră Iaşi, Primăria municipiului Iaşi, Prefectura Judeţului Iaşi, DNA Bucureşti etc.);
– alertarea ONG-urilor ieşene: Grupul civic Iaşi, Iasul iubeşte teii etc.
– atenţionarea mass-mediei: publicaţii independente, posturi de radio şi de televiziune precum Radio Romania Actualităţi, TVR1, TVR Iaşi, Digi24, Euronews etc.;
– deschiderea unei acţiuni în instanţă din partea asociaţiilor de locatari pentru stoparea lucrărilor şi cu solicitarea de daune imense (civice, ecologice, morale etc.);
– un baraj al locatarilor cu chemarea reporterilor de la posturile de televiziune, radio, presă (cum a fost în cartierul ieșean Oancea!).
Preşedinte ing. Eugen Pasca, Asociaţia de proprietari „Carol I 40-B2”
[1] A se vedea articolul din BZI, de joi 24.05.2018, semnat de Ciprian Boaru.
https://www.bzi.ro/public/upload/pdf/3a294c144b47ff53532fce0b817b25cb.pdf
[2] date din statisticile oficiale, 2017-2018
U P D A T E – Între timp, a sosit răspunsul Prefecturii în care se spune că au fost sesizate toate insituțiile responsabile pentru asemenea situații. Aici
_ Raspuns la petitiile 827.831.843
Ca unul „pățit”, nu pot decît să fiu solidar cu Asociația de proprietari agresată!
Nu sunt deloc optimist în ceea ce-i privește, dar singura soluție rămîne, totuși, să nu cedeze!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Exact! De asta si sprijin demersul lor. Am trimis linkul și către Cabinet Primar…
ApreciazăApreciază
Din nefericire, fenomenul e general… Ploieștiul, în ultimii ani, a fost măcelărit de tot felul de astfel de „developări”, cum le zici tu! Brașovul așișderea. Se pregătește Craiova. Ș.cl. Amănunte aici: https://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/137386/brasovul-luat-cu-asalt-de-malluri-echo-investment-vrea-sa-inceapa-constructia-in-curand.html
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Știu, fratele Vasile Gogea, la Clij, trece printr-o situație similară. Merci pentru link…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mulţumirile de rigoare pentru ajutorul oferit, aş adăuga că,
afaceristul şi şeful de şantier Abătăcesei cu echipa sa dorohoiană
a sistat deocamdată lucrările, după ce a răscolit terenul şi a tăiat
câţiva copaci. Dacă proiectul merge mai departe, se va distruge
tot spaţiul verde, inclusiv un loc de joacă pentru copii. Nu întrevăd
cum ar putea intra altfel autoturismele în garajul de la demisolul proiectat.
În acest timp, d-na Camelia Gavrilă, o persoană căreia îi place să se
audă vorbind frumos, propune, de la amvonul Camerei deputaţilor,
soluţii pentru protejarea mediului la Iaşi. Părinţii domniei sale locuiesc,
în proximitatea acestei inervenţii rentabile în zonă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, poate că Doamna care vorbește frumos va avea mai mult succes decît cetîțenii! N-ai un mail al ei? I-as trimite postarea! Acum, un punct bun este sesizarea de către Prefectură a instituțiile responsabile. Știu că le-ați sesizat și voi, dar poate cuvîntul prefectului va avea mai multă trecere la birocrați!
ApreciazăApreciază
„afaceristul şi şeful de şantier Abătăcesei cu echipa sa dorohoiană” ar putea fi un subiect de roman; invazia dorohoiana trebuie insa stavilita, asa cum s-a procedat cu cea vasluiana, botosaneana si chiar romana (din Roman); nu poate deveni iesean chiar oricine; politia si jandarmeria sa vegheze!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mai uitat atent la date, apare acolo 2014 ca an al unui fel de autorizatii. Atunci, parcă, era Gigi dorohoianul primar!
ApreciazăApreciază
Gigi şi urmaşul de drept au dorovăit la greu urbea în stil “dorohoian” (să ne ierte
locuitorii municipiului Dorohoi pentru folosirea, numai în acest context,
a atributul respectiv!): blocuri de locuinţe ridicate pe versanţi activi, străzi în
paragină sau peticite, hardughii de beton amplasate anapoda (când ieşi din oraş la
Breazu, apare relieful colinar cu pâlcuri de pădure, cu case ţărăneşti, biserici şi vile;
şi deodată în dreapta te trezeşti cu un falus de beton care face totală notă discordantă
cu mediul înconjurător) etc. etc.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iaca, nu am fost de multa vreme peacolo, nu stiu falusul betonat!
ApreciazăApreciază
Apropo de betonare: scriu un banc din memorie:
Un tip, mai tomnatic, merge la amicul său, medic:
– Frate, mi-am tras o gagicuţă trăsnet. Dă-mi ceva de potenţă, cu nu mai pot!
– Ok. Iată nişte prafuri roşii, tocmai primite de la Paris. Şi eu am încercat. Merge brici.
Presari niţel pe falusul umezit înainte de …
A doua zi, tipul revine supărat:
– N-a mers. M-am făcut de cafea. Hai, găseşte ceva de soi !
– Bine, bine, ia aceste prafuri galbene. Înainte de … mergi la baie, înmoi şi acoperi cu ceva praf chestia !
Tipul revine la cabinetul amicului, deja nervos:
– …ţi-ar leacu de cap! Tipa a zis că pleacă. Haide, haide, pune ceva adevărat. Că nu se poate ,… tu, ca amic …
– Ei bine, frate, încearcă şi aste prafuri cenuşii. Poate … !? La fel, înmoi, presari ….
Merge tipul nostru iute la amantă să n-o scape.
În dimineaţa următoarei zile, revine la cabinet cu un maldăr de flori de sezon şi cu o sticlă de Chivas Regal:
– Ei, da, de data asta merse.
La care amicu_, medicu_ remarcă:
– Apoi deh, cimentu_ tot ciment !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă îți vin bancuri, înseamnă că situația merge spre bine? Merci.
ApreciazăApreciază
Merge bine pentru doamna deputat, care e implicată (e şi semnătura ei între aprobatori!) . Din surse oculte se pare că îşi are partea: probabil un apartament pentru fiică. Eu ştiam mai demult cum e cu d-na Gavrilă, activistă prin definiţie, la UTC, la PNL, la PSD, ş.a.m.d. dar nimeni nu mi-a dat crezare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și eu am mirosit-o de mult, ehei… Ai uitat de PD -PDL…
ApreciazăApreciază
În ce mă priveşte, am avut două confruntări, dacă nu chiar mai multe cu domnia sa. Am amuşinat-o şi am înghiţit în sec. Apropo de un film de înainte de -89 cu Puterea şi adevărul. Ca şi acum, când doamna „e pe val cu protejarea mediului” ..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ha, ha, ha! Era consilieră cînd eram la Județ, n-a fost greu s-o citesc…
ApreciazăApreciază