RIP Art Paul!


t_500x300.jpg

 

Pe 24 aprilie a plecat, pe urmele lui HH, Art(hur) Paul, creatorul logo-ului revistei Playboy și director artistic al acesteia pînă în 1982, cînd s-a retras. Vestea mi-a parvenit abia azi, grație prietenului Edi Antoniu. AP avea frumoasa vîrstă de 93, a fost longeviv ca și patronul revistei, de unde se vede că interesul pentru sex poate mări speranța de viață. Am iubit revista aceasta, care nu era pornografică, în ciuda faptului că publica poze cu nuduri, ci un  magazin pentru bărbații din clasa mijlocie americană. Primul număr l-am văzut pe la mijlocul liceului, iar în total cred că am văzut cam un sfert, poate o treime, din aparițiile de pînă la căderea comunismului. În ciuda caracterului pudibond al regimului, revista putea fi văzută. Nu la chioșcuri, desigur, dar cei care mergeau în străinătate, luau măcar un număr din aeroporturi. Mai aduceau marinarii, studenții străini, unele treceau și de cenzura poștei. Sigur că mă uitam și la nuduri, deși nu mă loveam mereu în gusturi cu HH și fotografii săi – nu înțelegeam obsesia lor ca și continuă pentru blonde, de pildă! -, dar nu iubeam revista în primul rînd din acest motiv, ci pentru că prezenta noutățile din film, muzică, producția de carte, mașinile noi și alte gadgeturi pentru bărbați. Și mai în fiecare număr, aveau invitați de seamă, am citit interviuri cu scriitori, artiști din toate genurile sau gînditori remarcabili, am văzut un număr ilustrat de Dali, am citit proză de Borges și Marquez și un eseu al remarcabilului economist Galbraith….

Am urmărit și ediția românească de la apariție, dar în condiții de presă liberă n-am avut aceleași satisfacții, deși Dan-Silviu Boerescu s-a străduit să păstreze ștacheta originalului american. Am fost, desigur bucuros cînd mi-au semnalat apariția cărții de povestiri Check Point Charlie, care cuprindea și cîtreva povestiri vag erotice.  Cred că ar fi interesant pentru un sociolog să investigheze modul în care un magazin pentru bărbații amerticani a putut influența zeci de milioane de bărbați est-europeni, în condiții totuși dificile de circulație a presei internaționale. Poate prietenul Mihai Dinu Gheorghiu, tot mi-a adus el în iarna lui 1986, un număr din Playboy din vizita sa de la Paris – și o revistă „de artă” franțuzească, pe deasupra!

http://www.altoonamirror.com/uncategorized/2018/05/designer-art-paul-dies-at-93/

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la RIP Art Paul!

  1. InimaRea zice:

    ”Interesul pentru sex” ajută longevitatea cînd n-o curmă. Dacă-i interes științific, da – dar la ce folos? A, da, ajută longevitatea, poți spune ”Sînt, de 30 de ani, interesat de sex”. Ca-n bancul cu proful de anatomie, octgenar. Mai venea pe la examene, îl mai lăsau s-asculte studenții. Îi pică unul pafarist, dar onorabilul nu vrea să-l piec, îi pune o-ntrebare simplă – cîte organe sexuale are bîrbatul. 12, dom profesor, vine răspunsul. Dragă, ești idiot dar dacă mi le enumeri, te trec. Păi, 10 degete, limba și penisul. Ha-ha-ha, ești nostim, ai 5.
    Întors în catedră, moșneagu-i tare vesel, toți vor să afle motivul și el le spune c-a avut un student tîmpit, care-a spus că bărbatul are 12 organe sexuale – și-ncepe să le enumere: 10 degete – și-arată amîndouă mîinile; limba – și scoate-o limbă impozantă: și, și…na, că-mi scapă ultimul!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.