Alina Mungiu-Pippidi la Iași


Vineri 2 Martie, de la ora 12, 30, Alina Mungiu-Pippidi va susține la Iași, în Aula Universității de Medicină și Farmacie, conferința În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție? Cum acesta este și titlul celei mai recente cărți pubicate de președinta Societății Academice din România, aș spune că vom avea ce asculta și discuta!

Pippidi_afis_A3_PREVIEW

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Alina Mungiu-Pippidi la Iași

 1. Larsen Elena zice:

  Ce discurs destept si coerent are dna Mungiu – Pippidi ! O ascult cu o rara bucurie ! Nu pot ajunge, dar caut cartea ! Ca si alte dati, ne faceti un dar !

  Apreciat de 1 persoană

 2. dezideriududas zice:

  La pag. 204 a cărții este o frază punte (d)intre noi : « Dar – ar putea întreba un specialist in psihologie socială – de ce s-ar asocia niște indivizi pentru a promova mai degraba universalismul etic , decât propriul interes îngust…. ? ». Am scris « frază punte » deoarece cred că ar fi păcat ca forța lui AMP, de acord, posibil refondatoare de istorie ( volens-nolens, aproape că, despre « aroganțele » ei legate de presa proastă a României in occident, am ajuns să cred și eu că țin și de starea ei de sănătate, cum scrie ea, nu că ea ar fi determinantă, dar « receptorii » sunt foarte sensibili la preeminența forței sale ….), să se piardă în noi variațiuni pe tema mai vechiului « universalism etic », mai ieri numit în alte formule….Indivizii s-ar asocia…., cf. valului 1,2, 3 tofflerian…, pentru profit, evolutie sociala, statut. Acum, dupa limită ( Camus, via Dorin Tudoran…), din infinitul celălalt, probabil valul 4 va fi structurat ontologic pe o structură de gândire gen Nicholas Georgescu-Roegen, care va aduce valorile dezentropiei la nivelul marile valori ale entropiei care au adus măreția valurilor 1-3 ( agricultura – industria – IT-ul ). Aceasta ruptură entropie-dezentropie nu va fi însă ușor de făcut și aș aduce la acest punct în dialog noțiunea de « constructal », în sens invers « fractalului » inerțial….Refuz să cred că forța uriasă a lui AMP are aceași masă de jdemii de cuvinte ca la Volodea, doar că adminisitrează mai parcimonios autoritatea de a impune orice, dacă știi cum. AMP demonstrează o inteligență de multa ori fascinantă, umor, flexibilitate…, și de aceea nu cred că sa va pierde până la urmă în inflexibilitatea socială pe care a moștenit-o de la înaintași. Îi va fi foarte greu să treacă peste astfel de opinii, atitudini, ca cea a mea de acum,…, dar e singurul mod în care mă pot vedea alături de forțe în care ea arde ca o torță. I-am propus într-un comentariu pe RC să-i promovez cartea in Constanța. Știu că n-ar crede nimeni c-ar avea nevoie, e drept, așa și e, dacă s-ar continua transmiterea de comunicate…. Dacă ar începe dialogul însă, ar fi nevoie, atât timp cât și eu cred în multe din ideile sale. Care dialog ? Cel social, «garat» acum la GDS, o « dilemă » pe care România e nevoita să monologheze…. « Dilema », (d)intre Pleșu și Buzura ( Dumnezeu să-l odihnească ! ), a determinat-o pe AMP să o ia pe drumul ei. România însă e altceva. Sper să accepte asta și cei care au folosit până acum pe toți Don Quijote care au crezut, ei, și numai ei…., în drumul lor, și numai al lor….Spre sfârșit, precum Cioran, eșuează clamând adamismul. Avându-i pe Abel – Stânga și Cain – Dreapta , aici, în formule forțat esențializate, rămânând la « nivelul tatălui », niciodată fiii nu vor putea păși pe drumul lor.

  Apreciat de 1 persoană

 3. mihaela grancea zice:

  Sunt o sincera admiratoare a doamnei. Mai naste si tara asta femei exceptionale. O sa caut cartea ca sa o folosesc la cursul meu de la master Spatiul public in perioada postomunista.

  Apreciat de 1 persoană

 4. mihaela grancea zice:

  O sa vad!

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.