Dorin Tudoran: Monopoly + Discretion – Accountability = Corruption


O excelentă analiză a situației corupției din România, și a poziției fruntașe a PSD în domeniu plecînd de la cea mai bună definiție a fenomenului, dată acum vreo treizeci de ani de Robert Klitgaard. Termenii scriși cu roșu sînt linkuri active, care trimit la detalii importante.

De cînd a apărut raportul Tudorelului, am urmărit toate reacțiile impricinaților. Am citit și zeci de analize și comentarii. Nu am găsit nimic mai limpede și mai precis pe această temă decît textul lui Dorin Tudoran. Și cu numirea exactă a mizei. Am întîlnit și opinii deconcertante, nu de la naivi. ci de la oameni experimentați, instruiți și inteligenț. De pildă că toți fură, ceea ce este inexact. nici măcar toți pesedeii nu fură, ci cei aflați în fruntea bucatelor. Iar dacă ar fura toți, trebuie văzute și proproțiile, deci pîrghiile pe care le au unii și alții la îndemînă. Sau, din partea unei analiste avizate a corupției, am auzit că protestatarii ar fi organizați de servicii, de parcă oamenii ar fi niște copii cărora trebuie să le spună altcineva unde e răul și unde binișorul. Că mă sfiesc să vorbesc despre bine la noi! În sfîrșit, o mulțime de oameni inteligenți, sau care măcar par așa, au luat de bună  prostia marcă Dragnea & Antene, și-i dau cu „statul paralel” și cu alte bazaconii. Bun, stat paralel, dar cu ce? Că nimic nu e paralel față de sine! Numai cei lipsiți complet de bunăcredință ar putea spune că nu înțeleg despre ce este vorba.

PS Hopa! Tocmai îmi parvine vestea, dată de Jupînul însuși, că PSD nu-și asumă Raportul Tudorelului!  Cum, băieții ăia care=și asumă totul, care au desemnat membrii guvernului om cu om?! Se sparie gîndul!

https://www.dorintudoran.com/monopoly-discretion-accountability-corruption/#comment-3777211420

content

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Dorin Tudoran: Monopoly + Discretion – Accountability = Corruption

 1. dezideriududas zice:

  a + b – c = d
  dacă „c” poate fi oricât, în opinia publică ( de la minus la plus infinit …)…., „d-ul”, la rândul lui, asijderea…..

  Apreciat de 1 persoană

  • Păi, da, cam asta e! Acum, c e foarte mic, iar d foarte mare!

   Apreciază

   • dezideriududas zice:

    Ca matematician ai ieșit un psiholog strălucit ! Dacă minus cu minus dă plus…., exacerbarea în exces negativ a lui «c» ține pe «d» cum “vrea mușchii » jupânului… Asta nu înseamnă că «a» și/sau «b» e sirop de trandafiri…. A, b și c sunt însă legate, și e greu a fi asociate doar unui partid atât timp cât au fost toate la guvernare. Delimitarea amintită de d-nul Tudoran ajuta mult la înțelegerea fenomenului. Se poate spune ca PSD agreeaza mai mult monopolul, creșterea puterii de decizie, scăderea controlului…, dar monopulul putea fi scazut, puterea de decizie la fel, iar controlul crescut exponențial. Așa a fost, dar formal, indiferent de partid. Cred că trebuie vizualizate aceste proporții și din interiorul societății la interfața cu administrația, și nu doar din exterior, de la interfața politică – administrație. Am renunțat la “Senatul corpurilor profesionale » dar voi reveni cu « avize tehnice obligatorii » ( ATO ), un fel de îmblânzire a mecanicii relativiste a politicii într-o mecanică cuantică a realității.
    nATO

    Apreciază

   • Păi, deocamdată lucrurile stau cum stau și nu e de vină doar PSD-ul, ci și noi ăștia, cteățenii!

    Apreciază

Comentariile sunt închise.