Da, vine un moment cînd te saturi de iluzia comunicării și te retragi măcar un pic mai înspre tine. Și atunci înțelegi că rețelele de socializare lucrează atît de la suprafață încît riști să-ți pierzi conținutul. Cei mai tari, sau măcar mai încăpățînați, înving pînă la urmă iluzia și scapă, se eliberează. Bun venit, Dorin Tudoran. Dacă ai luat hotărîrea cu toată puterea, nu vei simți nici un fel de frustrare. De aproape doi ani, mă simt foarte bine așa! Mă bucur să răspîndesc această veste bună, bunăvestire…
PS Poza e de la recitalul lui Dorin Tudoran la Festivalul Gellu Naum, evocat în text…
tu aproape m-ai obligat sa vin pe FB, dupa ce ani de zile evitasem, iar tu apoi te-ai retras si mai indemni si pe altii !
cum sa mai cred in vechiul prieten L. A. care, ca si mine, nu mintea niciodata ?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, e simplu, prima oară m-am înșelat, dar apoi am descifrat mașinăria… Și nu, nu îndemn pe mnimeni, dar îi aplaud pe cei care se eliberează….
ApreciazăApreciat de 1 persoană
de fapt, numai datorita tie sunt pe FB!
am rezistat insistentelor studentilor si ale altor prieteni, dar tu m-ai convins…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, ce spun, că îmi pare rău? Că aștept eliberarea? Nici nu știu…
ApreciazăApreciază
simpatic mai esti, ca si Dorin Tudoran, care, orice ar face tot „baiat” destept ramine si super-talentat !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa ne-asm obișnuit noi să fim!
ApreciazăApreciază
orice ar face, tot baiat destept ramine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dorin Tudoran : Știm ori nu, fiecare din noi e dotat cu o anumită putere de a manipula și cu o anumită vocație de a fi manipulat. Nu ”fake news”, ci ”fake people” constituie problema zilei. Nimeni nu poate fi manipulat, dacă nu își hrănește constant vocația de a fi mințit.
……………………
cu muult inainte de a fi pe FB, am constatat vocatia enorma a celor din jur de a fi manipulati, dorinta lor de a primi ceva …o ciosvirta de manipulare ( de explicatie futurista ori abracadabranta, ceva care sa fie acolo, sa tina de cald sau de sase!) si ma bucur ca Dorin Tudoran imi confirma aceasta constatare.
daca imi amintesc suficient de bine, constatasem aceasta vocatie de a fi manipulat si inainte de 89, din liceu chiar…..
daca noi l-am fi vazut pe Ceausescu asa cum era, firesc ar fi fost sa nu (mai) reziste nici macar o ora acolo unde era!
numai Dan Petrescu imi spunea ca singura noastra problema este Ceausescu, iar eu, atunci -o recunosc vinovat si rusinat, nu intelegeam ce legatura are creatia (mea) cu partidul si comunismul, plasam scrisul – sigur, imi pare incredibil, acum, daca nu mi-as aminti cu exactitate!- deasupra acelor „nimicuri” si aveam oroare ( pe urmele lui Noica, probabil) sa fiu, doamne pazeste!, omul unui gest unic.
ba chiar gindeam piezis despre Dan ca nu are/nu cauta alta iesire…….( in vreme ce creatia mea ma aseza undeva intr- un loc in care partidul nu putea sa ma atinga).
cum imi hranesc destul de asiduu si constant vocatia de a fi mintit (pe care o si posed intr-o cantitate uriasa!), ma despart de Dorin Tudoran, asteptind/acceptind sa fiu manipulat macar inca un deceniu……..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, fratele meu, cu dorințele omului nu te poți pune!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Liviule,cindva scriai cam asa:”Omul se naste liber si suveran.Dumnezeu il inzestreaza,de la bun inceput,cu liber arbitru.Insa daca si-ar pastra in totalitate aceste calitati,distinctive,orice fel de relatii intre oameni ar deveni imposibile.Pentru ca infinitele libertati si suveranitati individuale s-ar ciocni mereu unele de altele.La nivel comunitar,problema este rezolvatasatisfacator de asa-numitul „comtract social”care,pe de o parte,impune anumite autolimitarilibertatii si suveranitatii personale si,pe de alta,permite rezolvarea problemelor comune ale indivizilor prin negociere si prin procesul delegarii acestora unor persoane sau institutii.Sa retinem,deci, ca delegarea inseamna intodeauna si renuntarealaanumite prerogative ale libertatii si suveranitatii personale.Pentru individ,lucrurile devin mai simple,tehnic vorbind,dar este mai putin liber,mai putin autonom,iar suveranitatea sa este limitata.Creste in schimb,eficacitatea actiunilor umane comune,iar societatea se diferentiaza infinit,devenind mai interesanta.In cele din urma,cistigurile depasesc pierderile si tocmai de aceea indivizii umani liberi si suverani accepta aceste autolimitari ale libertatii si suveranitatii personale.Si de fapt,doar asa societatea este posibila,doar asa se transforma in cimpul de lupta al fiecaruia cu toti ceilalti.Aceasta este,in cele din urma,asa numita servitute voluntara.Insa ea trebuie sa fie infinit reciproca,altfel risca sa devinasursa perfectei tiranii.Daca un numar indefinit de indivizi nu intra in relatia de reciprocitate,mecanismul comunitar se deregleaza.Mai ales daca acestia,nerenuntind la prerogrative ale suveranitaii personale,profita de renuntarea celorlalti.Si aceasta se petrece fie in nume propiu,fie in profilul grupului de apartenenta,cel mai adesea in numele unui declarat-si fals-interes public.”
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Păi, nu retractez nimic din ce-am scris acolo…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu siguranta multi vor face pasul acesta(de-a renunta la Facebook,sau cel putin de-a se repozitiona fata de libertate,de suveranitatea individului sau a grupului din care face parte).S-a atins un maximum,dar si o anumita lehamite in a dialoga cu fel de fel de persoane care nu vor si pace sa evolueze nici un milimetru din multiple motive la care adaug contondenta exprimarilor pe fondul crizelor nejstificate de personalitate.Si tu,dar si Dorin Tudoran ne-ati dat multe postari interesante pe Facebook,uneori ne-ati bagat in traista insa pina cind?Ajutorul la multi dintre noi inseamna pomana,iar informatiile pe care ni le-ati oferit prin postarile voastre au ramas la acel inceput fara sa existe macar o minima curiozitate urmata de cautari(slava Domnului este unde).Si iata ca vine o zi in care posmegii nu numai ca nu sunt moi,ei chiar dispar pentru lenesi si ignorati cu propria lor persoana.Ne ramin blogurile voastre iar noi(desigur doar unii) vom fi precum „Autodidactul” din Greata de Jean-Paul Sartre.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pînă la urmă, cred că și globalizarea furibundă are limitele sale… Un spațiu cu peste 2 miliarde de utilizatori nu poate fi plin de genii și nici măcar de oameni de treabă…
ApreciazăApreciat de 1 persoană