Victor Brauner la Tulcea!


inv.427

În mod neașteptat, cele mai multe lucrări de Victor Brauner din România se găsesc la Muzeul de Artă din Tulcea, sînt 9 lucrări de pictură și 4 de grafică. În România, sînt în total 23 de opere. Am aflat asta întîmplător, citind un articol al lui Patrick Andre de Hillerin din Cațavencii despre viața culturală din cel mai mare oraș al Deltei. Tot PAH a avut amabilitatea să-mi trimită și reproducerile pe care le postez. N-am aflat încă să aflu cum au ajuns lucrările acolo. Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamț și a locuit la București și Paris. În timpul primului război, refugiat, a urmat cîțiva ani la Liceul Evanghelic din Brăila, care ar fi reperul geografic cel mai apropiat de Tulcea.  Nu știu, poate era vreun colecționar de artă în Tulcea care a procurat în timp lucrările. Mulțumesc lui PAH penru informații și reproduceri. E clar să va trebui să ajung cîndva la Tulcea, unde am mai fost o singură dată, acum vreo 20 de ani…

inv.428

inv.429 verso.png

inv.429

inv.430

inv.610.png

inv.611 verso

inv.611

inv.612.png

 

 

 

inv.578.png

inv.1686

inv.1687

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Victor Brauner la Tulcea!

 1. cât de frumoase! Neapărat să ajungem la Tulcea să le vedem 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  Of, s’o dus deja in ’66, n’o mai prins si „epoca de aur”. Pana sa citesc biografia, ultimele doua portrete m’au facut sa tresar. Imi dadusera impresia ca facea si el „portrete”, chiar de la Paris.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Carol Feldman - Israel zice:

  Numele meu este Carol Feldman, cetatean israelian, originar din Tulcea. Sunt de profesie actor, publicist si scriitor. Mi-am lansat in 2012 o carte la Muzeul de Arte din Tulcea. Am fost tare surprins vazand acolo tablourile lui Brauner si ale lui Marcel Iancu si inca ale altor pictori evrei din Romania. N-am reusit sa aflu cine le-a donat! Luna viitoare voi fi in Tulcea. Mi-am propus din nou sa „cercetez” aceasta problema… Va promit ca va voi comunica.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.