Fortezza din Rethymnon


DSCN6682

Venețienii au stat în Creta de pe la 1200 și un pic pînă după 1650. Au ridicat fortăreața din Rethymnon din pricina expansiunii otomane în tot răsăritul Mării Mediterane – Asia Mică, nordul Africii, Balcanii. Și acum, fortăreața pare inexpugnabilă, apărînd și orașul vechi de sub colină și portul venețian pe care l-am postat acum două zile. Ieri, am revizitat-o și mi s-a părut tot inexpugnabilă, cel puțin pînă la inventarea avionului! Totuși, la 1646, parcă, a căzut în urma unui îndelung asediu. În afara vestigiilor venețiene, la reparațiile începute acum cîteva decenii, au fost găsite urme minoice. Singura intruziune otomană este moscheea ridicată pe locul fostei catedrale… Ghiulelele par mici, dar abia le poți mișca din loc, poate sînt umplute cu plumb? Galeriile subterane, depozite pentru armament și alimente au cîteva bune zeci de metri. Lungimea fortăreței este de peste un kilometru, iar suprafața de cîteva zeci de hectare, nu știu exact cîte, am făcut un calcul aproximativ. În ziua dinainte, am aflat cum mă pot bronza uniform – în piscină, cu fața în sus legănat de apă! Iar ieri seara – e o notație specială pentru Fulcanelli! – mi-am dat seama că monumentul din portul de agrement, căruia îi dădeam o interpterare obscenă – nu mă miră asta la un poet erotic! – surpinde de fapt infinitul într-o perspecvită quatrodimensională!

DSCN6685

DSCN6687

DSCN6692

DSCN6697

DSCN6700

DSCN6702

DSCN6709

DSCN6720

DSCN6727

20170829_111924

20170829_194832

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Fortezza din Rethymnon

 1. mihaela grancea zice:

  Acestea sunt urmatoarele foto. Ce frumooos! Receptie….

  Apreciat de 1 persoană

 2. Constantin Arcu zice:

  Interesant! Dar nu esti la Hersonissos?

  Apreciat de 1 persoană

 3. rameau zice:

  Iata un turist fericit la poalele istoriei ! BTW ..am vazut deunazi la TV un program cum ca insulele grecesti ofera oportunitati de cumparat case/apartamente in regiunile turistice preturile fiind scazute cu 30-40% sub valorea reala.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Dan Gogleaza zice:

  Frumos maestre! Concediu fain în continuare si vizite placute (ale unor Muze desigur, tot vin ele din greaca: Μοῦσα) cma

  Apreciat de 1 persoană

 5. Fulcanelli zice:

  Foarte frumos ! E o bucată de hyper-sferă (chestia aia cu două sfere tangente exterior în toate punctele în același timp – de aceea ți-a produs probabil viziuni eroice).

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.