Matt Williams – Să înțelegem Universul în 10 dimensiuni!


 

DImensionsPentru că mîine, fac bagaje, mă duc la aeroport, zbor, fac escală în Rhodos și ajung abia seara în Creta – și nici nu știu cum va fi cu net-ul! -, mă gîndesc să postez ceva mai dificil, dar foarte interesant. Deci nu este vorba despre teoria universurilor paralele, deja banalizată și exploatată de literatura SF, ci de un univers multimensional, cu dimensiuni mai multe decît cele patru din Universul einsteinian. Textul poate fi mai bine înțeles urmărind și filmul. Sper că poza gif va mișca și în postare, e foarte sugestivă. Mulțumesc Dlui Dumitru Ion pentru semnalare.

https://futurism.com/understanding-10-dimensional-universe/

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Matt Williams – Să înțelegem Universul în 10 dimensiuni!

 1. alin7130 zice:

  Excelent link-ul, multumiri!
  Drum bun,decolare usoara,si speram sa aterizezi tot aici în universul nostru.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Fulcanelli zice:

  Yuhuuuu ! Virgil unde ești ???

  Ați intrat pe teritoriul vrăjitorilor. In primele lecții de vrăjitorie, suntem învățați să manevrăm a cincea și a șasea dimensiune, astfel încât să ne putem mișca nestânjeniți prin Univers. E bun link-ul nu zic nu, însă am obiecții majore la a patra dimensiune: Timpul. Toate evenimentele sunt aici, grămadă. Numai că nu le putem accesa simultan, din cauză că pentru majoritatea oamenilor, dimensiunile a cincea și a șasea sunt pliate în jurul originii (cam ca ochiul melcului). Spre exemplu, eu sunt prezent simultan în bagajul lui Liviu și-l voi însoți până în Creta, sunt prezent și în spațiul virtual de pe blog și sunt și pe Marte, unde prășesc culturile de quasari.

  Ca să vă obișnuiți cu spațiile multidimensionale vă propun un exercițiu simplu de imaginație: două sfere tangente exterior în același timp în toate punctele. Cine reușește, înseamnă că are aptitudini de vrăjitor.

  Apreciat de 1 persoană

  • Te iau cu plăcere, vrăjitorule, și în bagaje, și în minte me n dimensională!

   Apreciat de 1 persoană

  • Virgil zice:

   Eheii Fulcaneli, BIne v-am regasit. Ieri coincidenta am gasit si eu site-ul asta dar cu altceva tot la fel de interesant .
   https://futurism.com/the-feynman-lectures-are-now-online-and-free/

   Pentru mine Feynman si Landau & Lifshitz sunt cei de la care am invatat fizica. Sunt in antiteza primul iti prezinta o fizica aproape fara formule Landau si Lifshitz sub tutela rigurozitatii matematice.

   Deocamdata il las pe fimiu sa-l citeasca primu e cam la fel de visator ca si Fulcaneli. De multe ori trebe sa-l mai scutur ca pana o sa facem noi un inel in jurul soarelui sa-i captam energia ca sa facem on wormhole mai e mult 🙂

   Apreciat de 2 persoane

   • Fulcanelli zice:

    Ador discuțiile cu fizicienii care au simțul umorului ! Ei sunt foarte conectați cu nivelul 3 de realitate, în timp ce vrăjitorii zboară și de pe nivelul 4 (adică sunt visători). La zbor ne încurajează chiar și Feynman, preferatul meu. După cum văd eu că se mișcă lucrurile însă, gândirea intuitivă n-are încotro și trebuie să o ia înaintea rațiunii. Dacă așteptăm demonstrații experimentale privind existența strunelor (e mai poetic termenul decât corzi) –
    nivelul 1 de realitate – s-ar putea să ajungem la un așa grad de expansiune a Universului, încât nici extratereștri să nu țină pasul. Adevărul este că progresul tehnologic și nivelul de cunoaștere au cam luat-o înaintea capacității noastre de înțelegere. Chiar banalul de-acum principiu probabilistic din mecanica cuantică este destul de greu de înghițit. Și cum exist și nu exist în același Timp (chiar și de-aici se vede că Timpul nu există) dacă fac sau spun vreo trăsnaie, pot afirma pe baze științifice faptul că nu existam în acel moment. Faptul că lucrurile devin foarte complicate se reflectă și în numărul mare de fizicieni geniali necesar dezvoltării mecanicii cuantice, care reprezintă doar nivelul 2 de realitate (Schrodinger, Planck, Pauli, Heisenberg, Einstein, Dirac, de Broglie, Bohr etc.). Iară noi, noi epigonii … nu mai putem pricepe decât scântei din lumina care ar trebui să ne călăuzească drumul.

    Apreciat de 2 persoane

   • Cred că toată generația noastră a învîățat fizică cu Feynman!

    Apreciat de 1 persoană

   • Ehei, pînă și eu am învîâat fizică de la Feynman, chiar dacă după liceul real al luat-o spre umanități!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.