GAFA = Google, Apple, Facebook, Amazon. Serviți, dar nu cu încredere!


Sigur că, într-un sens, rețelele de socializare, ca și întreg cyberspațiul, ne-au ușurat într-o oarecare măsură conctactele cu cei apropiați, dar de departe! Ba chiar și cu unii care ne devin apropiați din cauza lor. Sîntem atît de încîntați de asta încît nu evaluăm, ba chiar nici măcar nu ne uităm și la riscuri. Care, totuși, nu sînt deloc puține! În articolele atașate, urmează cîteva din aceste riscuri, în special informații despre cum vă spionează giganții cibernetici cu pricina… Util mai ales dacă vă mai făceați iluzii că vi s-ar respectă viața privată și confidențialitatea informațiilor care vă privesc, … Unii privesc aceste procedee cu o nepăsare vecină cu inconștiența, motivînd că „nu au nimic de ascuns”! Doar că nu aceasta este problema, ci faptul că acești giganți ai comunicațiilor își permit, fără să ne întrebe măcar, lucruri pe care nu le-am permite nici unor personae extrem de apropiate!

th

GAFA este acronimul care desemnează cele mai puternice companii hi-tech americane:
Google, Apple, Facebook, Amazon.
Părintele acestei formule se revendică a fi Alexis Delcambre, editorul-şef al Depart. ec. de la ”Le Monde”, care l-a folosit  prima dată în dec. 2012.
Cele mai groase ”dosare cu informatii” le au Google şi Facebook.
Google deţine o istorie riguroasă a fiecărui utilizator, poate evalua perfect obiceiuri/dorinţe/aşteptări individuale şi de grup; asa se orientează profitabil în aproape orice domeniu de advertising: de la automobile la alimente, de la încălţămine la farmaceutică, de la turism la aparatură electro-casnică.
Baza de date Google mai deţine şi istoria paginilor pe care fiecare utilizator le vizitează, având informaţiidespre stilul de viaţă, preferinţele, activităţile, obsesiile acestuia.
Deloc de neglijat, poate culege date importante şi din conţinutul corespondenţei ”personale” de pe Gmail sau Chat.
Facebook deţine 25 de informaţii importante despre cei care au un cont pe reţea, oferite de aceştia în mod benevol!
Printre ele: nume – prenume, oraşul, ţara de domiciliu, data naşterii, e-mail personal, reşedinţă temporară, educaţie, stare civilă, opţiuni sexuale, crez religios, orientări politice, obiceiuri, prieteni.
Aprox. 80% dintre utilizatorii de Internet care câştigă în jur de 75.000 de dolari pe an, au un cont pe Facebook.
Cei care folosesc smartphone-uri sau sistemul de operare Android (dezvoltat de Google) pot fi monitorizaţi GPS şi după ”urma” bateriilor din aparat. 
Touchscreen-ul asigură refacerea amprentei digitale de la distanţă.
Un program numit DeepFace poate crea, după cea mai nevinovată fotografie postată pe Facebook, o amprentăfacială definitivă (se construieşte, digital, structura osoasă a feţei şi a craniului – evident, ptr. adulţi – şi poţi fi identificat indiferent de vârsta la care ai făcut poza).
 Putem spune un adevăr îngrijorător: orice smartphone este un spion extrem de eficient pe care îl ţii în buzunar, în geantă, în casă, în maşină…
Prof. univ. dr. Mihai Miron
Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la GAFA = Google, Apple, Facebook, Amazon. Serviți, dar nu cu încredere!

 1. gyll zice:

  Urmează Perseidele, hahaha.
  Bun,acuma ,inclusiv ce postăm noi aici, dacă vrea cineva ,poate afla cu ușurință.
  Cum nu am nimic de ascuns,nici secrete, verzi politrucimea,pot să mă spioneze până zic eu să se oprească.

  Apreciat de 1 persoană

 2. mihaela grancea zice:

  Stim, stim, stim. Si ii ajuta si institutiile. Ele ne cer sa ne expunem CV-ul. Chiar si eu, cum am timp, fac cate un profil.
  Nu am FB, nu mai particip la retelele de socializare academica. Imi expun doar textele pe Academia.edu. Cineva mi-a spus ca doar eu si decanul nu avem FB. De pe FB cuiva am aflat ca un coleg care si-a luat cateva zile libere ca sa isi rezolve niste probleme personale… era, de fapt, la Paris. Fusese cu familia unui prieten si acesta a postat date si imagini din excursie. Evident, nu am „ciripit”.

  Apreciat de 1 persoană

 3. dezideriududas zice:

  Trebuia sa aiba si capitalismul, “negresitul”, GAFA lui….Comunismul, gresitul, a ajuns mai repede la “victoria finala”….”Gafele” capitalismului, mai ales cea de sus…, dar as aminti aici si de “sfarsitul istoriei” a “prietenului nostru” Fr. Fukuyama, par a fi insa “intarzietori tip Noica” infiniti, care, cum il citeaza dom’Vasile pe Fr. Hegel, din “cupa imperiului spiritului”, pot “spumega la infinit”….
  PS Aici dom’Vasile este angajat la chefereu’ filozofiei si-mi da legatura….N-as avea curaj sa scriu direct de “expresu’ Hegel”…..Abia ar astepta marfarele incarcate cu tabla de tinichigerie…..

  Apreciat de 1 persoană

  • Ei, sfirsitul istoriei a avurt raspuns chiar pe loc in conflictul civilizatiilor, care e infloritor!

   Apreciază

   • dezideriududas zice:

    In viziunea mea nu e vorba de “conflictul civilizatiilor” ci de conflictul civilizatiei…..Fluxurile migratorii sunt doar spre statele civilizatiei occidentale, nu si spre cele ale altor civilizatii.
    Nu intelesesem suficient ETERIALITATEA lui Arnold Toynbee, prin care el explica forta turbionara care misca istoria….Acum, prin “cupa care spumega la infinit” ( a spiritului….), m-am mai apropiat….
    De la Kavafis incoace ( multumesc d-lui Dorin Tudoran ), mi-e greu sa fac diferenta intre “barbari”….si, in plus, nu stiu cine ar trebui “sa execute”…“salvarea cetatii”…Tot acei care, “fara barbari”…, n-ar mai sti care e “solutia” ?
    Poate “din Creta” din acest an ne aduci raspunsul. Promitem ca nu “gratiem” niciun barbar!

    PS Daca evaluam strict situatia Romaniei ( “starea noastra de veghe”, in 2017….pentru care ai trimis un material exceptional….), civilizatia UE prin libertatea de miscare a PERSOANELOR (fluxurile migratorii de mai sus ) ne-a salvat ! E drept, “s-a gripat” la CAPITAL iar la SERVICII deja incercam sa luam derogare de la “limba romana, patria noastra”…. Desi mi-am facut temele cu atentie la Hegel via dom’Vasile, la partea de legatura dintre spirit si libertate, imi scapase trecerea lui Hegel de la Socrate la Galilei si in continuare…., prin raportarea la aceasta legatura. Dom’Vasile parca “s-a prins”, pentru ca tot la el, de la Imre Toth ( via A.I. Brumaru ), am aflat despre matricea hegeliana : “esenta spiritului este libertatea” ! Pana la urma, si statul prusac, marele beneficiar al ideologiei lui Hegel, nu a retinut aceasta distinctie…Nu era in consonanta cu restul ideologiei care i-a asigurat maretia si apoi “sfarsitul istoriei” lui…Poate ca dom’Vasile gasise “infinitatea” acelui sistem si, ca si Hegel, a fost inteles exact invers de tara sa…., in partea esentiala a viziunii lui. “Maretia statului” de dinaintea “sfarsitului” isi cerea tributul….La Hegel insa a fost inainte de crestere, la dom’Vasile deja incepuse declinul….

    Apreciat de 1 persoană

   • Păi, migrațțile antice și medievale cum erau? Nu tot de la est la vest, apoi si de la sud la nord?

    Apreciază

   • dezideriududas zice:

    Ei, de (pe) aici pare a incepe greul teoriei despre civilizatii… Am citit cu mare atentie si determinare mai tot ce a scris Toynbee despre subiect. Stiu si ca in cartea sa despre tema, Neagu Djuvara nu prea-i agreeaza ideile…., in partile esentiale chiar e de parere contrara. Teoreticienii de sorginte islamica il considera de ex. mai adecvat pe Ibn Haldun, care este citat foarte des de Toynbee….Unele “esente tari” se regasesc in ambele sisteme Haldun-Toynbee ( de ex. ideea ca o societate nu se poate reforma mai devreme de 3 generatii )… Am mai citit si ideile altor teoreticieni despre subiect sau carti care “au sectionat” subiectul ( Toffler, Fukuyama, Soros chiar, tinand cont de “descendenta” sa din Karl Popper pe linia societatii deschise…, etc.). E mult prea putin insa pentru a avea o autoritate recunoscuta, ceea ce nici n-am afirmat vreodata. Vin insa dinspre realitate, facand eforturi mari de structurare conceptuala a ei, pentru a se corela mai consonant practica si teoria cu ea….Cum realitatea este scopul ( uneori si mijlocul ) oricarei filozofii, ideologii….In plus, prin intalnirile deschise organizate de mine am promovat cat am putut “aportul romanesc” pe tema ( Noica in principal dar si Blaga, Conta, Motru…, iar dinspre realitatea trecuta si prezenta, Mihail Manoilescu, iar dinspre cea viitoare, Nicholas Georgescu-Roegen ). Un exemplu personal individualizat cu o “secanta proprie” : la intalnirea publica din 2009 l-am intrebat pe Niels Schnecker daca nu crede ca evolutia Indiei nu acrediteaza ideea ca fostele colonii beneficiaza, fericit, in cadrul strategiilor globale, de consonanta cu centrul director al vechilor imperii…Ulterior Brexitul mi-a confirmat intuitia….NS mi-a raspuns ca n-are relevanta problema….
    Ref. la sensul migratiilor : Cred ca atat timp cat sensul migratiilor este acelasi, nu asistam la “ruperi” de civilizatii….Poate ca, in sens invers, dupa “prea-plinul spiritului german”, inteles de statul prusac, fara libertate, prin preluarea de la Hegel, a avut loc infiintarea statului Israel….care, reprezinta intr-adevar o rupere a “civilizatiei statului cu putere infinita”, respectiv statul fascist. In rest, curgerea a fost cum ai scris. Cred ca doar de la descoperirea Americii libertatea a devenit un factor accelerator de schimbare, dar numai dupa aparitia SUA si “incorporarea libertatii” alaturi de “steagul SUA”…..Desi “Spania” a descoperit America ( Cristofor Columb ) si a oferit astfel o sansa uriasa libertatii, tot in Spania “libertatea totala” a suferit prima mare infrangere din istorie in fata “libertatii relationate national”…., prin victoria generalului Franco in razboiul civil spaniol….Chiar daca Germania a capotat ulterior si a tras dupa ea toate statele bazate pe “libertatea relationata national”, au ramas in societati germenii unor structuri de relationare conservatoare care de atunci n-au mai putut fi ignorate. La fel cum URSS-ul a capotat ulterior dar au ramas ulterior “germenii lui 1789”….., in toate societatile.

    Apreciat de 1 persoană

   • Nu 1789 e problema, ci 1784, Teroarea, nu Declaratia Universala… Cît îi privește pe istorici, fiecare în parte și toți laolaltă nu fac altceva decît să ne dovedească că trecutul e imprevizibil…

    Apreciat de 1 persoană

   • dezideriududas zice:

    Incredibil „efortul spaniol” ! Deci nu doar Columb, Hemingway ( deja atunci in stratul global al „echipei lumii”, „reintors acasa”…)..ci si Torquemada ! Poate ca doi ani in plus ( 1789 – 1784 ), dedicati profesiilor, ar intregii „cei 7 ani de acasa” necesari….Nu stiam ca in 1784 construirea zidului din jurul Parisului ( 23 de km. ) a fost „un factor cheie in rascoalele care au urmat”, tinand cont ca „de-a lungul său se colectau taxele pentru produsele introduse in oras” ( un fel de legatura cu ideologia parintilor fondatori ai UE – ma refer la circulatia produselor si serviciilor )….Despre caramizile Bastiliei folosite pentru constructia podului care ducea la Place de la Revolution ( unde era ghilotina ! ), azi Place de la Concorde….mai citisem, dar uitasem detaliile….N-ar mai ramane „sturm-ul”, degeaba, fara „drang”…iar „Desmoulins, Danton” ( „anti-DNA”… ) dar si „Robespierre si Saint-Just” ( ” pro-DNA”… )…., ar fi doar concepte…..Probabil Napoleon a intuit asta si a lasat sa apara celebrele lui Coduri…., dar „timpul” deja „fusese rupt”….
    ( citatele si informatiile specifice din „Ghid turistic Paris”, Lingea s.r.o. – 2016 / Google Books )

    PS Nici Romania „n-a stat” atunci ( 1784 )…. , dar „n-au scapat” Horea Closca si Crisan ! Noi nu avem o Place de la Concorde, dar avem „Psihologia consonantista”, cred, mai utila acum …Sau, dupa „27 de ani de veghe” romaneasca la capitalism…., poate ca e credibila afirmatia nosatra despre PIATA LIBERA care ar trebui sa devina (si) PIATA CONSONANTA….., tocmai pentru ca libertatea să poata fi considerata intr-adevar „esenta spiritului” ! Pana la urma Goethe a fost prieten cu Hegel….

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.