Mihai Radu – Damful televiziunilor de știri…


S-a reîntors MR din vacanță și văd că nu i-a dăunat, nu și-a ieșit din mînă! Îmi fac o cruce mare că acum 8 spre 9 ani am renunțat să mă uit la TV – de multe tîmpenii mi-am ferit mintea, mult timp am economisit, poate, mai cu folos!

Catavencii-313-30_2_august-2017-mic_5_001-400x400

 

http://www.catavencii.ro/damful-televiziunilor-de-stiri/

Televiziunile de știri din România au atins perfecțiunea. Fiecare televiziune de știri este formată dintr-o gașcă de creaturi fără nici o consistență. Fiecare cu războiul ei – ultim, esențial –, fiecare cu România ei, cu poporul ei, cu locul ei de joacă unde invitații își dau cu găletușele cu nisip în cap după anumite reguli. Aceste găști produc, în general, glume pentru Facebook și o mare tristețe. Cum trăiesc, economic vorbind, unele dintre ele? Naiba știe. E o contabilitate care uneori sfidează foamea, ratele la bancă și, în unele cazuri, legile insolvenței. Mihai Gâdea, Sabin Orcan, Rareș Bogdan, Victor Ciutacu, alții, toți, au ceva din aerul stătut pe care ți-l inspiră imaginea serialului Tânăr și neliniștit. Fiecare e un personaj de care te-ai săturat până peste cap, ieftin, lipsit de orice surpriză și care elimină cu regularitate rudimentare construcții mecanice. Televiziunile de știri trăiesc în captivitatea unor personaje mici și triste, duhnind de incultură, vinovate economic și care nu fac altceva decât să-și mulțumească găștile politice mai mari.

Cine a avut hamsteri în copilărie știe că aceste vietăți își mănâncă rahatul. N-am studiat problema, poate nu le dădeam eu mâncare de-ajuns, însă rețineți imaginea și apoi urmăriți o emisiune politică. Exact această impresie am avut-o revenind în fața televizorului după câteva săptămâni: televizorul meu ca un acvariu în care acești hamsteri își exhibă suficiența.

După o pauză, revederea cu aceste personaje te șochează, îți vine să exclami: “Pe bune, ăștia nu și-au găsit ceva de făcut?”. Acolo, înghesuiți, ei cu ei, respirându-și unii altora scenariile tâmpite, pupându-se în fund ca mari specialiști ce sunt în vânturat rahatul, afectați într-un mod atât de ridicol de zvonurile scuipate în ureche pe la restaurante de prietenii politici și de găștile din care aceștia fac parte. Aceleași argumentări bolnave, infantile, aceleași lamentări prefăcute, aceleași mine consternate de aceleași false probleme.

Culmea e că toate aceste personaje plimbă “moartea presei” în gură toată ziua, grave, supreme, luptători credincioși pe o ultimă redută a normalității. Când, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel: ei, cei care mai există astăzi, nu sunt altceva decât boala de care a suferit și, în final, s-a prăpădit presa.

Acum, moartea presei este una perfectă. E funcțională.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Mihai Radu – Damful televiziunilor de știri…

 1. Ion Fercu zice:

  Zau! Nici eu nu mai sunt privitor de tembelisme. Am incercat intr-o zi sa calculez/aproximez cat TIMP am pierdut minunandu-ma de tembelismele lui Becali, de pilda. Atunci am zis: STOP. TIMPUL din mine s-a bucurat. Cand ma uit in oglinda, am un aer… suplimentar de muritor liber…

  Apreciat de 1 persoană

 2. eduardantoniu zice:

  E, intr’adevar, deprimant sa tot butonezi canalele TV, atunci cand ai putzin timp, tot cautand ceva demn de urmarit, sa dai mereu de aceiasi amfitrioni sinistri si tot cam aceiasi invitati asijderea, fiecare aciuat in cate un loc de chibitzat, de tot dat din gura. Am reusit sa scapam de Ceausescu, nu insa si de Dragnea – in schimb am ajuns sa atingem, iarasi, saturarea, exasperarea, dezgustul de dupa explozia mediatica imediat post-decembrista.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Larsen Elena zice:

  Cum Necuratul ii urmareste si le repeta cu patima atat de multi mesajul, numai psihologii, sociologii si de ce nu , psihiatrii pot explica

  Apreciat de 1 persoană

 4. Larsen Elena zice:

  am postat si eu aceste 2 scrieri pe facebook, la concurenta neloiala cu iconite, rugaciuni, leacuri magice, buruieni de leac, kitsch-uri sclipicioase si cugetari infantile la greu ! Ce lume , domnule !
  Vorba lui ….

  Apreciat de 1 persoană

 5. Da. Text bun și la obiect. Cam blînduț, olecuță. Am o sigură observație de făcut. Hamesterii nu-și mănîncă fecalele, ci chiar proprii pui. Și nu de foame (ei fiind, de altfel, creaturi vegetariene dacă nu chiar vegane, hehehe, și care nu beau nici un fel de lichide) ci, poate, de stres sau din cine știe ce alte tainice porniri…Spun asta în perfectă cunoștință de cauză (am crescut o perioadă, cînd era fiul meu țînc, astfel de creaturi, simpatice în felul lor dar ciudate pe măsură). Porcii da, oho, cu asupra de măsură, își halesc cu poftă pantagrulică propriul rahat și cu o mare voluptate și pe al altora. Ca și cîinii, de altfel. Ca și bipezii ăștia de la așa-zisele televiziuni de știri (a căror atmosferă de cocină e lesne sesizabilă). Ca și mulți (nu toți) dintre invitații lor: „analiști politici” pricepuți la toate, parlamentari sfertodocți, lideri sindicali pe viață, politizați în ultimul hal, politicieni năpîrliți/reșapați/expirați, precum și multe alte forme de viață din familia becalienilor ori dragomirenilor, adunați în găști imunde de agitatori cu glas tare… Că te apucă, parafrazînd vorba poetului, o silă iremediabilă…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.