Părintele Constantin Necula despre Opera Poetică. A mea!


liviu-antonesei-I

Asta da surpriză. Articolul cel mai recent de la rubrica Raftul duhovnicului, pe care Părintele Constantin Necula o susține cu regularitate în revista Q Magazine este dedicat volumului meu Opera poetică (1978 – 2016) lansat la finele lui mai la Bookfest. Articolul mă surprinde nu atît prin calitatea modului de înțelegere a poeziei în general și a poeziei mele în cazul de față. ci prin – cum să spun? – liberalismul dovedit pentru o parte a poeziei mele numită de Domnia Sa, cu multă bunăvoință, „indecentă”, cînd, uneori, e chiar mai rău. De altfel, am constatat această deschidere fertilă a preotului cărturar și cu alte ocazii, cel mai recent în cazul excepționalului Jurnalul scoțian al Părintelui Ioan-Florin Florescu, apărut recent la Polirom, care-și permite destule libertăți față de ceea ce ierarhia bisericii strămoșești este dispusă nu să accepte, ci să tolereze. Îmi place foarte mult și titlul articolului, Partea Poetului de Lume, care pare să facă un pic de dreptate și nouă, risipitorilor.

Înainte de a da cuvîntul Părintelui Necula, aș spune o vorbă pe care n-am mai pronunțat-o din copilărie, pentru că nu am avut prilejul: Sărut dreapta, Părinte! Și binecuvîntează pe mine, mult păcătosul!

http://www.qmagazine.ro/partea-poetului-din-lume_345749.html

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Părintele Constantin Necula despre Opera Poetică. A mea!

 1. felicitări! Frumoasă și pură recenzia!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Virgil zice:

  Felicitari, Va cam ia painea. Dumneavoastra erati cel care faceati recenzii. Dar cum nu puteti sa va anaizati personal e de bine cand ceilalti vad cu ochi buni creatiile dumneavoastra

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ion Fercu zice:

  S-au întâlnit din nou, fericit, Opera și Condeiul. FELICITĂRI! felicitări Operei, felicitări Condeiului! Și… proprietarilor lor….
  Recitesc ,, În ce cred cei care nu cred?”, dialogurile inițiate de Umberto Eco și cardinalul Carlo Maria Martini. Cred că Părintele Constantin Necula ar putea participa cu mare folos și la asemenea dialoguri.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Cu insistenţa ta de a pune “Creta în mâna” celor care tre’ să iasă la Tablă…, ai întinat nobilele idealuri ale “limbii române de joasă înălţime”…Bineînţeles, “limba inâlţeascâ” a reacţionat…Să nu uiţi de unde ai plecat ! “Limba inâlţeascâ” la ţine a reacţionat “de rele”… La Mihail Neamţu a reacţionat “de bine”, deh, “amintirile….din copilăria” revoluţiei….Noi, fiind toţi “la cireşe”…., tu, la portocale, (te-)ai izbăvit…
  PS Noi, partea de “la ingineri”, spre deosebire de teologi, suntem mai matriciali, ceea ce este câteodată limitativ….La noi “chiparosul (tău) strâmb” era o disonanţă…, chiar dacă era şi-o “bisericuţa” pe-acolo şi chiar şi-un “far pitic”….O să înfiinţăm şi noi însă departamentul de “inginerie inâlţeascâ”…Tre’ să ne adaptăm….că altfel, fără “prea-sfinte”, n-o să mai putem “prea-vorbi” de alea-alea, ale noastre…. Fiind însă din “Vlădenii Iaşului”, un fel “plecare a ieşirii” diminutivului Vladimir, poate că tu chiar vrei să-l văduveşti de cuvinte pe Volodia în lupta cu dom’Mati ( în lupta dintre sociologi-atunci, politologi-acum, şi arhitecţi, şi-atunci, şi-acum,…) aşa că , într-adevăr, pe muţeşte, cum scriai, veţi întoarce roata istoriei….

  Apreciat de 1 persoană

 5. Ion Fercu zice:

  Dl Dezideriu e adorabil! Bacauan, ce sa-i faci!…

  Apreciat de 1 persoană

 6. Ion Fercu zice:

  Deja, povestea asta,minunat mărturisită, e un poem…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.