Mati Botezatu despre Shaun TAN: „Sosirea”


sosirea-cover_big

Arhitectul și desenatorul de BD Mati Botezatu este și unul dintre cei mai intereanți comentatori și interpreți ai benzii desenate. După volumul dedicat ciclului Corto Maltese de Hugo Pratt – Hugo Pratt, nomad în Corto. Viața ca o bandă desenată, Editura StudIS, 2015 -, pe care am prezentat-o pe acest blog, lucrează acum intens la o nouă carte, una de inițiere în această artă „între genuri” – „ABC…BD (benzile desenate: vocaţie educativă şi iniţere în artă)” din care publică acum pe blogul de specialitate păstorit de Bodo Niță un fragment dedicat unui straniu autor de la antipozi, Shaun Tan, între altele, autorul a cîștigat Premiul  Victor Hugo pentru literatură pentru acest album care nu conține nici măcar un singur cuvînt! Dar să-i dau cuvîntul lui Mati…

https://benzidesenateromanesti.blogspot.ro/2017/07/shaun-tan-sosirea-alt-eveniment.html#more

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Mati Botezatu despre Shaun TAN: „Sosirea”

 1. Noiembrie zice:

  Minunat articolul, interesant, fabulos!

  Mulțumiri și felicitări pentru faptul că, uite, de acum înainte voi ști și eu de arhitectul și desenatorul de BD Mati Botezatu!
  O zi senină!

  p.s. coperta aceea este într-un mare fel… mult îmi place

  Apreciat de 1 persoană

 2. Deci voi, de la “Ieşi”, promovaţi “Sosirea”…Era şi timpul….Shaun Tan ( Tăun, probabil în „traducere”, atât timp cât vulnerabilizează piaţa publică de cuvinte… ) ‘ista sigur e “greşit”. Într-o luptă cu Tismăneanu, ce-ar face ‘cela cu învolburarea lui de “alea-alea” la “foartele cuvinte” ? Şi-a plătit apa şi gunoiul ? A fost în prima “linie A” şi apoi a condus “Comisia de Condamnare a A” ? Dacă nu, sigur e greşit ! I se poate da şi derogare. În loc de A poa’ să fie B,… I, N, chiar şi…Z.Tot nu poa’ să fie atât de consecvent….
  PS Abia aştept să citesc articolul. Voi scrie în week-end „fişa tehnică”…., dinspre tehnicile megieşe… sau dinspre breslele învecinate.

  Apreciat de 1 persoană

  • Spor si baftă! Ar fi haios ca Tăunul să-l facă praf pe Volodia pe mutește!

   Apreciază

   • dezideriududas zice:

    Interesantă apariţia “tăunului mut” în “frişca” noastră…., post-atomică ( post-nucleară) după “Şocul vladimiresc” asupra cuvintelor…..

    Am preluat coordonatele lui dom’Mati. Spre sfârşitul anului am o lupta mare de dat cu praxiologia artei, după ce am scăpat de etapa de teorie ( aplicarea contextuală locală a unei părţi din “experimentul tomitan Cristian Todie” ), şi probabil îmi va fi de folos “praxiologia BD”…., generos “demascată” de dom’Mati….
    PS Ref. la subiectul de pe blogul BD, dacă arhiva Serviciului de Imigrări din Australia a generat o astfel de artă mută, arhiva Serviciului de Emigrări (“ad-hoc”…) din ţări că Siria, Irak…., ce fel de artă ar genera ? În ţări că România, în viitor, ar conta doar arhivă de la Evidenţă Persoanelor ( dar nu în exclusivitate, că înainte de 1990 …)… Deocamdată prevalează era post-nucleară a fuziunii cuvintelor….. Ar urmă fisiunea, şi abia apoi ar deveni irelevante Serviciile de Emigrări şi ceIe de Imigrări, precum în ţările nordice, acum, Serviciile de Emigrări….sau cele de Imigrări, în ţările din Africa….

    Apreciat de 1 persoană

   • Ehei, cîte nu pot ascunde arhivele si cîte nu pot ele genera!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.