Nu știu ce verb mai potrivit s-ar putea găsi decît primul din titlu, cînd în fapt, azi PSD, cu Dragnea în fruntea, și-a demis propriul guvern, numit de Dragnea însuși, bucată cu bucată, cu premierul demis în frunte! Și asta în urmă cu abia șase luni, în care nu am auzit decît laude la adresa guvernului, ultimele cu vreo două săptămîni în urmă! Primele critici, de altfel, nici n-au venit de la Dragnea însuși, care s-a păstrat pentru ședința CExN, ci de la cele trei grații ale partidului, două membre în guvern, una sălășuind la Primăria Capitalei. La anunțarea rezultatelor votului – destul de aproape de limită, de altfel, 241 de voturi, față de cele 233 necesare -, pesediștii au izbucnit în urale și au trecut, pe rînd, să felicite și să pune mîna Nașului! De parcă ar fi zdrobit un dușman periculos, nu propriul guvern! Băieții se purtau la parastas ca la nuntă! Dar așa e România, trebuie să dea mereu subiecte de scandal presei internaționale. Culmea, de data asta, într-un context internațional destul de favorabil.
Și, totuși, în ciuda euforiei nefirești – o retragere în corturi decentă, tăcută, era mult mai adecvată situației – PSD a intrat deja în era post-Dragnea. Intra mai accelerat dacă moțiunea cădea, dar mai bine mai tîrziu decît niciodată. Mai bine pentru PSD, desigur, din partea mea nu are decît să se sinucidă. Practic, PSD e cu piatra de moară de gît. Sau poate ar fi mai potrivit să spun, cum stau lucrurile la mafioți, că stă cu stîlpul de beton de gît. Să zică merci că nu e deja îmbălsămat cu totul în beton, că mai poate respira și în ceas fast lua decizii mai bune decît cele din aceste șase luni de regim Dragnea. Pentru că nu de acum cîteva zile stă PSD cu betonul de gît, ci încă de la nefericita idee a Ordonanței 13, care a scos zilnic vreme de săptămîni, sute de români în stradă, iar cumulat, putem vorbi de milioane de protestatari. Poate asta rica să se uite în timp, îi mai păcăleai pe români cu salarii și pensii, ca în campania electorală, și puteai spera că trece. În lipsă de pîine – că mărirea salariilor și a pensiilor s-a dovedit o mare minciună -, PSD a venit cu circul, că asta îi mai rămăsese! Doar că circul de acest fel nu a căzut doar românilor în general, ci mai ales pesediștilor, inclusiv celor care au votat azi moțiune! Capul lui Dragnea nu s-a auzit numai prin teritoriu, deocamdată șoptit s-a auzit și pe sălile Parlamentului. Cred că o bună parte din pesediști să fi devenit în masă ciuca bătăilor și ținta predilectă a mișto-ului național. Cred că am văzut în ultima săptămînă mai multe bancuri despre PSD și Dragnea, atîtea montaje fotografice și atîtea caricaturi cît n-am văzut de cînd există cel dintîi și de cînd s-a transferat Dragnea de la PDL la PSD încoace! Sau poate va fi fost transferat?
Ședința în sine a fost mai plicticoasă decît mă așteptam, cu luări de cuvînt atît de previzibile încît le-am rezumat cu ușurință înainte de a le și asculta! Sigur, cu cîteva elemente amuzante. De pildă, Văru Jan, care acum mai puțin de o săptămîna explica că o moțune contra propriului guvern este o prostie, o găsea de dimineață legitimă, necesară ș. a. d. Probabil că noaptea va fi fost un sfetnic bun! Iar Dl Dragnea a recalificat performanțele guvernului Grindeanu de la catastrofale la bunișoare, ceea ce n-ar fi fost suficient pentru ambițiile dumisale teleormănene! Bun, după cît a rîs lumea de „evaluarea” Dragnea – Vâlcov, trebuia s-o întoarcă într-un fel. Pînă la urmă, singurele lucruri interesante – și deloc liniștitoare pentru Dragnea și PSD – au fost spuse de premierul pe picior de plecare. Primul sună cam așa: sînteți în sală cinci premieri și peste 50 de miniștri! Problema este cum va acoperi Dragnea promisiunile de astă-noapte, nu cred că o țară poate avea cinci guverne cu cinci premieri! Iau declarația lui Grindeanu în serios pentru că informația circulă și pe surse, ajungînd în presă. Cea de-a doua se referă la viitorul premier: oricine ar fi nu va putea guverna din cauza lui Dragnea. Asta am văzut cu toții în ultimele șase luni, asta a trăit și el pînă a răbufnit și este pe deplin plauzibil. Dragnea este bolnav de putere și cîtă vreme n-o are pe toată, nu va avea liniște. Împotriva acestei boli, nu sunt medicamente, dar sînt instrumente politice – viitorul premier va trebui să devină și lider al partidului, dacă nu dorește să devină o simplă maronetă, cum a fost și Grindeanu, mai puțin ultima săptămînă. Iar dacă PSD chiar vrea să guverneze, nu se dizolve precum socialiștii francezi de pildă, trebuie să-și reia ședințele Comitetului Național și să se ocupe urgent de un congres al partidului… Altfel, cancerul incipient de care suferă intră în metastaze galopante și nu va mai fi nimic de făcut decît ultimul rămas, în versiune pesimistă Dragnea, să stingă lumina…
Poza primită de la Dl Dumitru Ion este foarte bună pentru a prefața această postare, așa cum excelenta caricatură a lui Mardale este excelentă la închidere!
Olteanul Banicioiu a dat clasa celor 7 rahati de Iasi, parlamentari de Teleorman. Sa nu mai calce pe acasa, ca’i linshaza lumea. Inapoi in strada.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A mai fost și ministrul de Finanțe și unul de la ALDE…
ApreciazăApreciază
Corect, m’am referit numai la cei sub eticheta de Iasi. De celalalt oltean, armean, fara traba cu Iasul, ai zis tu. Astazi a fost singura data ca olteanul Banicioiu a reprezentat Iasul.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Păi, să fie primit…
ApreciazăApreciază
„tradare, tradare…dar, sa o stim si noi…”
Eu zic ca ajungem la vremuri interesante. Sper ca pesedistii anti-Dragnea sa faca un nou partid. Desi a infrant, Dragnea a demononstarat ca face gogomanii uriase. Vezi negocierile de care nu avea nevoie, cele cu UDMR. Cata prostie! Inca un partid „de stanga” si atunci s-a terminat cu monopolul politic PSD. Acum e vremea de jucat…sa vedem cat de bine o sa joace KJ
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ar mai trebui și ca la noi ca termenii stinga, dreapta etc sa aibă și vreun sens, nu doar sonoritate!
ApreciazăApreciază
Da, la noi doctrina este ceva formal…un alt specific national.
ApreciazăApreciază
Unde’s, domnule, PSD Ardeal, care cica s’or simtit jigniti si ziceau ca rup votul azi? Soarta motiunii a stat exact in mainile a 8 rahati „de Iasi” si a inca unuia ca ei. Asa vor ramane in istorie Ciuhodaru, Camelia, Vosganian et comp: cei care s’or cacat pe noi la motiune. Sa’i fereasca Dumnezeu sa’i prind prin Iasi. O lansare de carte ceva, armene?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Șahul de mahala
Zice-se că jocul de șah a fost inventat prin India, Persia și China, între secolele al III-lea–al VI-lea. Regulile nobilului joc au fost modificate prin secolul al XVI-lea. De-atunci, nici măcar jucătorul-computer n-a îndrăznit să schimbe vreo regulă. Voltaire ne-a spus că șahul face cinste spiritului uman, în vreme ce un fost campion mondial, Karpov, a mărturisit că șahul este artă, știință și sport. Seducător, nu? Seducător până de curând, când, brusc, politicienii români au schimbat regulile și piesele nobilului șah, transformându-l într-un joc de mahala. Pe tabla de joc apar doar niște nebuni care, fără excepție, se cred regi sau regine. Fiecare dintre ei se comportă aidoma unei odrasle a lui Bakunin, celebrul zămislitor al anarhismului modern.
Șahul de mahala seamănă cu un joc de ospiciu. A devenit un joc de 1, nu de 2. Un singur jucător (colectiv, ce-i drept, posesor de doctrină) mută isteric nebunii albi și nebunii negri. După fiecare mutare își dă palme, se păruiește, își dă peste fălci, întrucât știe că va pierde chiar dacă va câștiga, ceea ce, desigur, nu este doar absurd, ci și demențial. În jur, spectatorii râd ca la un circ de două parale, presa mai aruncă, din milă creștină, câte un diazepam în arenă, dar atunci când este vorba despre delirium tremens politic, nici diazepamul nu mai are virtuțile sale știute.
La un moment dat, curiosul jucător colectiv al șahului de mahala a făcut o piruetă țicnită, s-a scindat, iar una dintre jumătăți s-a aruncat asupra celeilalte cu o moțiune fratricidă de hulă. Rezultatul, pe care-l știți, nici nu mai contează. Totul pute (mă rog, miroase…) a mahala din care, pe caniculă, n-a fost ridicat de multă vreme gunoiul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am decît o observație de făcut – în afara aliajului de populism și cleptocrație, la toster echipele, altă doctrină nu văd…
ApreciazăApreciază
OK. Doctrina lor. Consacrata.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ba chiar traditionala, am putea spune!
ApreciazăApreciază
Am urmarit si eu sedinta si declaratiile de presa ale lui Dragnea si Grindeanu.
Pare ca Dragnea a avut in plan ca guvernul Grindeanu sa fie un guvern de sacrificiu, sa acumuleze toata uzura si presiunile in urma testarii cu Ordonanta 13, cum a fost sacrificat si ministrul justitie in ideea ca daca tine si prosteste electoratul este perfect, iar daca protesteaza masiv isi sacrifica si inlocuieste guvernul.
Dragnea nu este numai bolnav de putere, este penibil si las. Putea sa -l pastreze pe Grindeanu dar cred ca are o reactie penibila gen MASCUL ALFA, a fost in ultimul timp invidios pe succesul si prestatia lui Grindeanu in intilnirile la nivel inalt si cele promitatoare care erau preconizate in America si in Franta. In Israel Grindeanu a aparut si la televiziunea publica intr -un interviu si in conferinta de presa comuna cu omologul lui, lucru care eu l-am prins in premiera, nici presedintii de stat romani nu s -au bucurat de asa vizibilitate. Eu cred ca Dragnea a inceput sa-l invidieze pe Grindeanu pentru ca-i scapase de sub controlul total, devenise autonom si cu personalitate. Are nevoie de genul lui Firea care sa nu-i iasa din cuvint si sa-l perie. Ma enerveaza liderii lasi care isi sacrifica colegii mai tineri, vezi atitudinea lui Basescu cind a sacrificat-o pe amarita de Ritzi, sau chiar pe Udrea, tineri aruncati in arena politica intr-un context in care nu pot decit sa -si fringa gitul. Grindeanu a si spus ca nu el s-a cerut, nu a ridicat umil minuta ca se vrea premier, cum fac atitea lingai care pupa permanent papucul sultanului Dragnea. Dimpotriva, a refuzat la inceput pentru ca era bine acolo unde era la Timisoara. Apoi putea sa accepte sa demisioneze si sa primeasca un post caldut. Dar a preferat sa -l infrunte pe Dragnea intr-un gest aproape sinucigas politic care este un gest demn, un semnal de alarma ca regele este gol, personajul Dragnea este gaunos. Dar cine sa-l auda? Cuconetul servil din PSD? Poate tot raul spre bine si sa se cristalizeze un nou partid de stinga. Dar faptul ca s-a infipt si Ponta a stricat totul pentru ca nu mai are credibilitate. Sint curioasa pe cine numeste premier si pe unde mai scoate camasa cu promisiunile electorale multe fara acoperire, populiste. Intre timp si PNL cu Orban presedinte pare sa se mobilizeze mai hotarit si mai bine. Vom vedea.
ApreciazăApreciază
Ca să simplific puțin, Dragnea nu este un animal politic, este un animal tout court! Cît privește PNL, n-am curajul optimismului Dvoastra – vedeți postarea imediat următoare!
ApreciazăApreciază
Pingback: Liviu Antonesei: Dragnea a înfrînt. PSD intră în era post-Dragnea | RoEvanghelica
Știi ce mă neliniștește frate Liviu ? Dintre cele trei doamne foarte vocale și foarte sigure pe ele, două se pare că au dat de gustul sîngelui și atacă la beregată din toate pozițiile. Dar altceva mă întoarce fără să vreau, la vremuri despre care credeam că nu se mai întorc. Tot timpul aud în discursul doamnelor Firea şi Vasilescu -„…aşa cum spune domnul preşedinte Dragnea…”, ‘…la ultima întâlnire de la partid, domnul Dragnea ne-a atras atenţia…”, „…domnul Dragnea a hotărât…” !
Încă îmi amintesc bine vremurile în care trompetele altui partid unic sunau de pe meterezele socialismului mesaje îngrijorător de asemănătoare: „…după cum ne îndrumă tovarăşul secretar general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu…”…vom urma întocmai directivele trasate de tovarăşul Nicolae Ceauşescu…”, şi alte asemenea ! Nu mai reuşim să scăpăm de Tătuc, oricare ar fi el ? Agresivitatea acestor două doamne, ca nişte pitbuli trimişi să hărţuiască nemilos prada mă pune pe gânduri. Sau am eu o problemă ?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu, nu ai tu o problemă, dar mulți alții chiar au o problemă, nu pot fără Tătuc… Cît le privește pe cele trei, două mai active, știi vorba aceea, ce e val ca valul trece!
ApreciazăApreciază
ai vazut scrisoarea aceasta a lui Severin ?
http://www.cotidianul.ro/acuzatii-grave-de-imoralitate-la-adresa-unui-inalt-magistrat-302651/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu văzusem, dar încrederea mea în bursuc e cu semnul – …
ApreciazăApreciază